Trappeautomat
Trappeautomater bruges til at åbne og lukke for kredsløb, i installationer hvor dette er nødvendigt meget hyppigt.
Justerbar timer til trappebelysning
Til styring af belysning via flere kommandopunkter
Lydsvag
Rækkervidde op til 250m i fri luft
Trappeautomat - Fuld kontrol over dine kredsløb
Her på siden finder du vores udvalg af trappeautomater, både med og uden kiprelæ.
En trappeautomat er en elektrisk enhed, der bruges meget til eksempelvis at tænde og slukke for kredsløb; derfor kan du også argumentere for at trappeautomater udgør en underkategori af elektromagnetiske kontakter, kendt som relæ.
Et relæ er en elektronisk betjent koblingsenhed, der bruger en elektromagnetisk spole til at åbne og lukke et sæt kontakter; denne handling resulterer i, at et kredsløb tænder eller slukker (etablerer eller afbryder kredsløbet).
En trappeautomat er en specifik type relæ, selvom der er nogle vigtige forskelle mellem et relæ og en trappeautomat.
Trappeautomater er primært designet til brug i applikationer, hvor en stor mængde strøm skal omkobles; en trappeautomat er en elektrisk styret koblingsenhed, designet til gentagne gange at åbne og lukke et kredsløb.
Trappeautomater har en tendens til at blive brugt til højere strømførende applikationer end standardrelæer, som udfører et lignende job med lavstrømskobling.
En elektrisk trappeautomat bruges i en lang række situationer, hvor der er behov for at skifte strøm til et kredsløb gentagne gange.
Ligesom relækontakter er de designet og bygget til at udføre denne opgave over mange tusinde cyklusser.
Trappeautomater er hovedsageligt valgt til applikationer med højere effekt end relæer.
Dette er på grund af deres evne til at tillade lave spændinger og strømme at skifte eller tænde for et langt højere spænding/strømkredsløb til og fra.
Typisk vil en trappeautomat blive brugt i situationer, hvor strøm belastninger skal tændes og slukkes ofte eller hurtigt.
De kan dog også konfigureres til enten at tænde for et kredsløb, når det er aktiveret (normalt åbne eller NO-kontakter), eller til at lukke strømmen til et kredsløb, når det aktiveres (normalt lukkede eller NC-kontakter).
De to klassiske applikationer for en trappeautomat minder meget om en elektrisk motorstarter; såsom dem, der bruger hjælpekontakter og stik til brug i elektriske køretøjer, og i kraftige lysstyringssystemer.
Når en trappeautomat bruges som en magnetisk starter til en elektrisk motor, vil den normalt også give en række andre sikkerhedsfunktioner såsom strømafbrydelse, kortslutningsbeskyttelse, overbelastningsbeskyttelse og underspændingsbeskyttelse.
3 ting du skal overveje når du kigger på trappeautomater
Trappeautomater, der bruges til at styre belysningsinstallationer med høj effekt, vil ofte være anbragt i en låsende konfiguration for at sænke det samlede strømforbrug.
Dette arrangement involverer to elektromagnetiske spoler, der arbejder i tandem.
En spole vil lukke kredsløbskontakterne, når de aktiveres kortvarigt, og holde dem magnetisk lukket, og den anden spole vil åbne dem igen, når den tændes.
Denne form for opsætning er især almindelig til automatisering af store kontor-, kommercielle og industrielle belysningsopsætninger.
Princippet er meget lig hvordan et låserelæ fungerer, selvom sidstnævnte oftere bruges i mindre kredsløb med reduceret belastning.
Da trappeautomater er beregnet specifikt til denne slags højspændingsapplikationer, har de en tendens til at være fysisk større og mere robuste end standard relækoblingsenheder.
De fleste trappeautomater er dog stadig designet til at være lette at transportere og montere og anses generelt for at være særdeles velegnede til brug i marken.
#1 - Forskellen mellem trappeautomater og relæer
Trappeautomater bruges til applikationer med højere effekt end relæer, og det kan, for mange, virke mere kompleks at forstå de fulde tekniske forskelle mellem trappeautomater og relæer, men det er dog ofte ikke så kompliceret som det virker.
Belastningskapacitet
Trappeautomater er designet og bygget til at håndtere meget højere strømskift-applikationer end kontrol relæer.
Relæer er typisk reserveret til brug med belastninger på omkring 5A-15A, og de er oftest normeret til 10A eller mindre.
Kontakt standarder
Trappeautomater er næsten altid sat op i en normalt åben (NO) konfiguration.
Det betyder, at kredsløbet kun etableres, mens elektromagneten i trappeautomaten modtager strøm.
Relæer derimod er nemmere at finde med både NO- og NC-kontakter.
Sikkerhedsfunktioner
Trappeautomater tilbyder typisk et meget bredere udvalg af sikkerhedsafbrydelser og beskyttelser, hvilket afspejler det faktum, at de er designet til applikationer med højere effekt.
Der findes eksempelvis en specifik type afbryder, en trappeautomat med overbelastningsrelæ, specifikt designet til at forhindre maskiner og strømkredsløb i at overophede.
Andre almene sikkerhedsfunktioner for trappeautomater:
- Fjederbelastede kontakter, til at afbryde et elektrisk kredsløb, hvis trappeautomaten er slukket.
- Overbelastningsbeskyttelse, der træder i kraft, hvis kredsløbet modtager et strømstød i en defineret periode.
- Magnetisk sving undertrykkelse, der tvinger ethvert strømsving til at rejse en større afstand end den energi, de bærer, kan opretholde.
På grund af trappeautomater, der er beregnet til kraftige applikationer med højere effekt, har de en tendens til at være fysisk større og tungere end relæer, og deres omskiftningshastighed er betydeligt langsommere.
De er også dyrere end relæer i de fleste tilfælde og bruger mere strøm på grund af deres større elektromagnetiske spoler, men er ofte også langt mere effektive.
#2 - Magnetiske trappeautomater
En magnetisk trappeautomat fungerer udelukkende via elektromagnetisme og behøver derfor ofte ikke nogen direkte indgriben for at udføre sin rolle konsekvent.
Dette gør det til et af de mere effektive og pålidelige designs, da elektromagnetisk switching typisk kun kræver en lille mængde strøm.
Det muliggør også fuld fjernbetjening af trappeautomaten; næsten alle elektriske trappeautomater arbejder på dette grundlag i dag.
#3 - Trappeautomat Kontaktværdier og spoleværdier (kontaktspænding og strøm)
Trappeautomat-kontaktværdier er normalt givet som to separate metrikker, maksimal koblingsspænding og maksimal koblingsstrøm.
De øvre grænser for både spænding og strøm, som et design, mærke eller model af en switch kan håndtere, bør altid vurderes i forhold til kravene til kredsløbet eller motoren, hvor den bruges.
Mens et produkt kan være opført som en 230V-trappeautomat, 240V-trappeautomat eller 1000V DC-trappeautomat, vil mere detaljerede producent-specifikationer normalt referere direkte til den maksimale spolespænding, kontaktstrømmærke, kontaktspændingsmærkning og overordnet effektmærkning for en enhed.
De vil ofte også angive antallet af hjælpekontakter, terminaltype, normal tilstandskonfiguration og minimum og maksimum driftstemperaturer.
Trappeautomater genererer mere varme end relæer, og du bør tage dette i betragtning ved valg af en passende enhed til installation.
Forskellige elektriske klassificeringer for trappeautomater vil ofte blive angivet som enten resistive eller induktive, afhængigt af den påtænkte anvendelse af modulet.
Modstandsværdier er mere almindelige for trappeautomater, der bruges sammen med varmeelementer eller lysstyringsinstallationer, hvorimod induktive belastningsværdier har en tendens til at være mere almindelige for motorer, transformere og solenoider.
Det er også værd at huske på, at trappeautomatspolens spænding (styrekredsspænding) ikke nødvendigvis behøver at være den samme som belastningsspændingen, der tændes og slukkes.
Eksempelvis kunne spolespændingen være 24VDC, men motoren, der tændes og slukkes, kunne være 400VAC; typiske spolespændinger til rådighed inkluderer 12, 24, 48, 110, 230 og 400V.