Alle køb kan byttes til 15. marts 2023 - Bestil før 21. dec og få pakken før jul!

Løse XLR stik

Mangler du et nyt XLR stik til dit XLR kabel, så har vi løsninger her. XLR stik sikrer en optimal lyd til lydudstyr som fx forstærkere, højttalere, instrumenter m.m.

Læs mere om Løse XLR stik

Løse XLR stik - Analoge lydstik i høj kvalitet

Her på siden finder du vores udvalg af løse XLR stik, som kan bruges til at lave analoge lyd kabler med stik i meget høj kvalitet.

XLR kabler bruges i stor stil i lyd- og musikbranchen hvor kablerne bruges til at tilslutte højttalere, forstærkere, mikrofoner og instrumenter.

XLR stik og kabler er bedre end eksempelvis et jackstik, til at skærme af for interferens fra andre kabler og instrumenter, og det betyder at XLR kabler og stik kan resultere i en klarere lyd.

Så hvis du gerne vil samle dine egne lydkabler som kan hjælpe dig med at få en meget klar lyd, så kan du have brug for nogle løse XLR stik, til at montere på lydkablet.

Hvis du er i tvivl om hvad du skal kigge efter når du skal vælge dit nye XLR stik, så kan du læse med herunder, hvor vi har samlet lidt mere information om de effektive stik til lyd og musik.

5 ting du bør vide om Løse XLR stik før du køber

Der findes flere forskellige typer af XLR stik, men fælles for dem er at de kan hjælpe dig med at opnå en meget klar lyd og samtidig skærme af for forstyrrelser fra andre enheder og kabler.

Herunder har vi samlet lidt information om løse XLR stik, som kan hjælpe dig med at blive klogere på hvilke muligheder du har og hvad du skal kigge efter, når du vælger at samle dine lydkabler selv.

#1 - Balanceret eller ubalanceret Løse XLR Stik?

Når du kigger efter løse XLR stik, vil du ofte kunne støde på betegnelsen at XLR stikket er balanceret eller ubalanceret, og hvis du ikke lige er helt sikker på hvad det vil sige og hvad det har af betydning, så får du forklaringen her.

Et ubalanceret XLR stik er at sammenligne med et uskærmet phono-, jack- eller minijack stik, og det skal forstås sådan at et ubalanceret XLR stik er uskærmet.

At stikket ikke er skærmet, betyder blot at der ikke er implementeret en ekstra beskyttelse mod forstyrrelser fra andre kabler, instrumenter eller stik, hvilket kan resultere i øget støj i lyden.

Et balanceret XLR stik er det modsatte og her er der således implementeret en ekstra form for skærmning, der minimerer effekterne af interferens.

I langt de fleste nyere lyd og musik opsætninger bruges næsten udelukkende balancerede kabler og stik, og det er derfor også dette du oftest vil støde på, når du leder efter et Løst XLR stik.

Men det er faktisk ikke altid nødvendigt med et balanceret stik, og sidder du eksempelvis og jammer på en elguitar hjemme i stuen, med kun en enkelt forstærker og højttaler tilsluttet, kan et ubalanceret XLR stik og kabel, fungere upåklageligt.

Et ubalanceret XLR stik kan således sagtens bruges i opsætninger med få enheder, og med kort afstand mellem enhederne, da der i sådanne opsætninger sjældent er ret mange kabler og enheder til at forstyrre dit lydkabel.

Det ændrer dog ikke ved at hvis du skal bruge det løse XLR stik til at lave et lydkabel, der er mere end ca. 2 meter langt, så bør du overveje at vælge et balanceret XLR stik og lydkabel.

Det samme gør sig gældende hvis du ofte spiller sammen med andre eller har flere lydenheder tændt, her vil et balanceret XLR stik være en stor fordel for din lyd.

Så kort fortalt er et balanceret XLR stik at foretrække til langt de fleste opsætninger, men et ubalanceret XLR stik kan også i nogle opsætninger gøre jobbet rigtig godt.

#2 - Typer af Løse XLR Stik

Der findes forskellige typer af XLR stik og disse typer bruges i mange forskellige sammenhænge, der er dog nogle typer der anvendes oftere end andre, og de mest brugte XLR stik er:

  • 3 polet XLR stik
  • 4 polet XLR stik
  • 5 polet XLR stik

Det 5 polede XLR stik kaldes også for DIN stik, og dette bruges ofte i ældre B&O anlæg og andre ældre HiFi anlæg, det er derfor ikke så brugt og kendt længere som det har været.

Det 4 polede XLR stik er ligesom det 5 polede XLR stik ved så småt at forsvinde i takt med at flere og flere lydenheder kræver forbindelse gennem det 3 polede XLR stik.

Det er vigtigt at du når du skal vælge dit nye XLR stik, kigger på de enheder du ønsker at forbinde, og ser hvor mange pins, eller poler, der er plads til i enheden.

Du kan se hvilket stik du bør lede efter, ved at se hvor mange huller der er i det stik, der sidder i enheden.

#3 - Løse XLR stik - Han eller hun?

Når du kigger efter løse XLR stik er der en anden væsentlig del du bør holde øje med, nemlig om du har brug for et hun eller et hanstik til dit lydkabel.

Ligesom det gør sig gældende for en lang række andre stik og kabler, er der nemlig også her forskel på udformningen af stikket.

Et hanstik kendes ved at der på det løse XLR stik er 3 ben der stikker ud fra stikket, disse er som regel beskyttet af en kappe der sidder rundt omkring benene.

Et hunstik er derimod kendetegnet ved at der er 3 fordybninger, som er placeret helt ude ved kanten af stikket.

Du kan ikke sætte to hanstik sammen, men et han og et hunstik kan sættes sammen, og det betyder at hvis den enhed du vil koble stikket til har et hunstik, så skal du have fat i et XLR han stik, for at kunne koble enheden til dit nye lydkabel.

Det samme gælder naturligvis også med modsat fortegn, så har enheden et hanstik, skal du bruge et hunstik til at koble kablet på.

Har du allerede et lydkabel med stik i begge ender, men ønsker at forlænge dette kabel, kan du have brug for at lave et nyt lydkabel med hunstik i den ene ende og et hanstik i den anden, på den måde kan du forlænge et XLR kabel med endnu et kabel.

Du skal blot huske på at det i ovenstående situation er bedst at bruge balancerede kabler og XLR stik.

#4 - Vinklet eller lige XLR Stik?

Du kan finde løse XLR stik i flere udformninger, og det kan blive aktuelt at bruge forskellige udformninger, alt efter hvor, og hvilke enheder du skal koble til med stikket, samt hvor meget plads du har til selve stikket bag på enheden.

Et vinklet XLR stik kan være en stor fordel, hvis du har begrænset med plads på den enhed der skal tilkobles, eksempelvis hvis det er en højttaler der hænger på en væg, og hvor kablet skal løbe ned ad væggen efter montering.

Det vinklede stik betyder nemlig at stikket har en 90 graders vinkel, således at selve benene på stikket og den yderste del, kan monteres i højttaleren, men delen hvor kablet sidder i stikket er vinklet med 90 grader og derfor kan lede kablet enten op, ned eller til siderne.

Dette begrænser den plads der er behov for til at stikket kan sidde i enheden.

Med et lige stik, skal der både være plads til stikket og den del hvor kablet er monteret i stikket, samtidig med at kablet, som ofte er relativt stift, skal sidde ret ind i stikket og derfor ikke så let kan bøje ned eller op.

Det betyder at der kræves godt med plads bagved enheden, for at kablet og stikket ikke bliver bøjet og risikerer at gå i stykker.

#5 - Løse XLR Stik til indbygning eller kabel

Når du kigger efter løse XLR stik, kan du finde flere forskellige udformninger, som enten er beregnet til indbygning eller til montering på kabel.

Hvis du eksempelvis er ved at bygge en højttaler eller en subwoofer boks, så kan du med fordel overveje at kigge på de såkaldte fatninger eller monteringssæt, som er beregnet til at skrue fast i enheden og gøre tilslutningen af et XLR lydkabel let.

Men skal du derimod have lavet selve lydkablet, så er det de løse XLR stik du skal kigge på, de er nemlig beregnet til at du let kan montere disse på et lydkabel.

Det kræver ikke den store viden at montere XLR stik på lydkabler, men det er dog en klar fordel, hvis du er klar over hvilket ben der er beregnet til +, - og stel.


 

 

Betalingskort

 

 

 

Samlet score: 4.7 af 5

avXperten
MenuKontaktKurvSøg
Vi sender pakken i dag
Bestil inden kl. 20.30
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid!
E-mærket
Godkendt siden 2007