Billede af radio taget af avXperten

DAB+ Radio Guide ? lær Forskellen på FM, DAB og DAB+

DAB+ er en udbredt form for radio samt radiosignal i Danmark, og i dette indlæg for du alt den info du kunne ønske om denne teknologi.

Vi går over alt lige fra hvad en DAB radio egentlig er, samt hvilke forskelle der er mellem DAB og andre former for radio og radiosignaler.

Hvad er DAB+ Radio? DAB+ er den nye standard for DAB Radioer og sikrer en bedre lydkvalitet og bedre signal end de gamle modeller. DAB+ er et digitalt signal, med et stort udvalg af kanaler. En DAB radio er utrolig nem at bruge og kræver få inputs for at få adgang til diverse radiokanaler. DAB+ Radioer kan ofte også afspille FM radiokanaler.

Hvis du ønsker meget mere info omkring DAB+ samt forskellene mellem DAB, FM og Internet radio, så læs videre i dette indlæg hvor vi giver dig det fulde overblik.

Hvad er en DAB+ radio?

En DAB+ eller blot DAB radio er en radio som sikrer modtagelse af digitale radiokanaler.

DAB er en forkortelse for “Digital Audio Broadcasting” som er en engelsk betegnelse for radioer som benytter sig af de effektive digitale kanaler.

DAB standarden startede som et forskningsprojekt tilbage i 1980 i Europa hvor man ville skabe et radiosignal med bedre forbindelse og bedre lydkvalitet end det velkendte FM signal.

Den norske organisation NRK udgav den første DAB kanal i verden tilbage i 1995.

Samme år gjorde både BBC samt Svensk Radio brug af DAB kanaler.

Det blev spået at de nye DAB signaler ville gøre de gamle FM signaler til historie, men dette viste sig at være temmelig forkert.

FM er stadig det mest populære radiosignal i verden, og DAB halter stadig langt efter.

Grunden til dette var primært at DAB ikke var helt som lovet.

Udviklerne af DAB havde nemlig lovet at skabe et radiosignal med både bedre kvalitet, forbindelse og mere effektivitet.

Men i realiteten var den vigtigste del, nemlig lydkvaliteten, faktisk ringere end de eksisterende FM signaler.

Grundet dette, valgte mange lande at droppe DAB signalerne helt, da de ikke troede på de fremtidsudsigter der var blevet fremstillet omkring dette “smarte” nye signal.

Dog holdte mange lande fast, heriblandt Danmark som stadig bruger DAB signalet i dag.

Men selv danskerne fandt ud af at FM signalerne faktisk stadig var bedre, og de var ikke alene.

Mange lande var glade for DAB signalets effektivitet, men efterspurgte bedre lydkvalitet.

Derfor måtte udviklerne af DAB arbejde på at udvikle en opgraderet version af DAB.

Udgivelse af DAB+

Denne nye udgivelse af DAB fik det passende navn DAB+, og blev lanceret tilbage i Februar, 2007.

Den primære fokus i denne opgraderede version af DAB var netop at forbedre lydkvaliteten.

Overordnet set var det nye DAB+ signal væsentlig bedre end den forrige version, og sikrede at brugerne af DAB fastholde deres interesse i det digitale signal.

Der var dog et problem, det nye DAB+ signal var ikke bagudkompatibelt.

Dette betød at alle gamle enheder som kun havde adgang til det originale DAB signal, måtte se sig nødsaget til at købe en ny enhed med adgang til det nye DAB+ signal.

Netop dette skete i Danmark tilbage i 2017, hvor mange var temmelig trætte af at skulle anskaffe sig en ny radio.

Det gamle DAB signal findes stort set ikke mere, da det nye DAB+ signal simpelthen er meget bedre, og er dermed også den nye standard.

Du vil med et DAB+ signal opleve at dine DAB kanaler er mere tydelige og ikke bliver forstyrret af interferens når du lytter til radio.

FM er stadig det mest populære signal, da det eksempelvis også er dette signal du finder i de fleste bilradioer.

Du kan dog nemt og enkelt bruge en DAB+ adapter til dit gamle FM anlæg, og dermed få adgang til det digitale DAB signal, selvom din enhed ikke har adgang til dette oprindeligt.

Det nye DAB+ signal er en god konkurrent til det udbredte FM signal, og flere og flere lande har taget det i brug.

Eksempelvis har man i Norge valgt at satse udelukkende på DAB+ signalet, og tilbage i 2018 blev det fastslået at Norge skulle udfase FM signalerne til fordel for de moderne DAB+ signaler.

Du kan læse meget mere om forskellen mellem DAB+ og FM signaler længere nede i dette indlæg.

Dækning af DAB+ i Danmark og andre lande

Et stort problem var i starten at sørge for effektiv modtagelse af DAB+ i hele landet.

Dette er dog blevet optimere over årene, og i lande som Norge og Danmark er det kun en meget lille procentdel af befolkningen som ikke har adgang til DAB+ signaler.

Her har du en tabel over de lande som har den bedste dækning af DAB+ signaler til deres befolkning med tal fra december 2019:

Land

Dækning: % af samlet befolkning

Kuwait

100

Malta

100

Monaco

100

Vatikanstaten

100

Norge

99.7

Schweiz

99.5

Danmark

98

Tyskland

98

Storbritannien

97.3

Belgien

97

Holland

95

Gibraltar

90

Syd Korea

90

Tjekkiet

85

Slovenien

85

Italien

84

Østrig

77

Australien

65

Polen

56

Irland

52

Tunesien

51

Sverige

41.8

Aserbajdsjan

30

Frankrig

25

Spanien

20

Ukraine

7.07


Udbredelsen af DAB+ er stadig langt fra målet som de oprindelige udviklere af teknologien havde.

Dog ser vi en stigende udvikling, hvor flere og flere lande har interesse i at udskifte de gamle FM/AM signaler med det mere moderne og, på papiret, mere effektive DAB+ signal.

Leder du efter en god DAB+ Radio? Læs vores indlæg: “Bedste DAB+ Radio under 400 kr. - perfekt gaveidé” for at finde info omkring gode og billige DAB+ radioer.

Hvordan fungerer DAB+ radio?

Hele formålet med DAB og senere hen DAB+ var at skabe et radio, og faktisk også tvsignal som var mere effektivt end nogensinde.

DAB blev skabt med en filosofi om at gøre lydkvaliteten bedre, samt nedsætte diverse former for støj og påvirkning når signalerne kolliderede.

Dette er et problem som mange kender ved de udbredte FM/AM signaler, som nogen gange kan være vanskelige at bruge afhængigt af signalstyrken.

Man kan sagtens komme ud for at ens FM signal skifter i kvaliteten fra dag til dag, eller når man bevæger sig rundt på motorvejene i bilen.

Med DAB+ signalet forsøges dette problem at løses, så man altid har et fast og effektivt signal lige meget hvor meget man bevæger sig rundt eller hvor man bor.

Teknologien bag DAB+ radioer

Som tidligere nævnt er DAB både en teknologi, samt et navn som bruges til forskellige enheder, men primært radioer.

Teknologien bag DAB kan blive temmelig teknisk og vanskelig at forstå, derfor holder vi det relativt simpelt i dette indlæg.

DAB bruger et digitalt signal som sikrer at lydkvaliteten er optimal, såfremt der kan opnås forbindelse til dette signal.

Modsat FM/AM signaler, vil du i et DAB+ signal ikke høre den velkendte statiske støj som kan høres på “tomme” FM/AM kanaler.

Med DAB er der enten lyd, eller helt stille, og dermed sikrer du at når du har forbindelse, at lyden er perfekt.

Dette er dog også en ulempe for de som sørger for DAB+ og dets signalstyrke, da DAB+ kræver væsentlig flere sendere and FM.

Dab+ master/sendere kan nemlig kun række i en radius på 74 km, hvilket betyder at der skal være en temmelig stor mængde sendere.

Heldigvis for et land som Danmark sikrer vores lille landareal at vi skal bruge betydeligt færre sendere end andre større lande.

Mange mener dog at det er det hele værd, da man får et signal som er utrolig stærkt, men det kræver en masse forarbejde og selvfølgelig også penge for at få det sat op på en landsdækkende skala.

DAB+ bruger et såkaldt “Single-frequency network” forkortet “SFN”.

Dette netværk betyder at DAB+ kun sender og modtager data på én enkelt frekvens.

Dette er især det som er er med til at gøre DAB signalet fordelagtigt, da der ikke kan opstå støj når signaler kollidere, som kan forekomme i FM/AM signaler.

Dette smarte SFN netværk har en enorm dækning, men kræver en lang række sendere for at opnå optimal signalstyrke hos alle modtagere.

Fordele ved DAB+ Radio

De store fordele ved DAB+ radio og selve DAB+ teknologien kan hurtigt opsummeres i følgende punkter:

  • DAB+ har en god kvalitet og forbindelse. Når man har klaret sig igennem besværet med at anskaffe sig en DAB+ radio, kan man nyde et godt signal med en dejlig fast lydkvalitet. Dette er det vigtigste punkt ved en DAB radio, og er den primære årsag til at flere og flere lande satser på DAB+ som den nye standard over FM/AM signaler. Du vil ikke opleve den irriterende statiske støj som ofte fremtræder i FM/AM signaler.
  • DAB+ formindsker støj og anden interferens i dit radiosignal. DAB+ bruger blot én enkelt frekvens, og sikrer dermed at signalet er stærkt og stabilt. Der er ingen andre kanaler som kan forstyrre DAB+ signalet, og signalet svækkes kun hvis der er tekniske problemer med enten DAB+ modtagere eller sendere.
  • DAB+ giver adgang til eksklusive kanaler. DAB+ er en digital radiofrekvens, og dette betyder at du kan få adgang til radiokanaler som udelukkende er digitale. Hermed får du en radio som har adgang til eksklusive kanaler, som du ikke kan modtage med FM/AM radioer.
  • De fleste DAB+ radioer har også adgang til FM. Hvis din yndlings kanal kører på FM, kan du heldigvis stadig lytte til FM kanaler med de fleste DAB+ radioer. Du får blot en radio som kan det hele, og sikrer den optimale radiounderholdning.
  • DAB+ radio tuner sig selv. Noget som man kan bruge utrolig lang tid på med traditionelle radioer, er at fintune signalet så der ikke er støj i lydkvaliteten. Med en DAB+ radio gør radioen dette helt selv, man tænder blot radioen, og den vil derefter tune sig ind på det tætteste digitale signal den kan finde, som bliver udsendt af en nærliggende DAB+ sender. Dermed sparer du en masse tid med at tune din radio, som kan være temmelig vanskelig med gamle FM/AM radioer.

Ulemper ved DAB+ Radio

Grundet FM og dets popularitet, er DAB+ slet ikke så udbredt som det ønskes.

Derfor oplever mange, især de som bruger DAB+ i biler, at DAB+ signalet faktisk er værre end FM.

Dette skyldes primært, at der simpelthen ikke er nok DAB+ sendere endnu.

Med FM kommer også et netværk af sendere og modtagere som sikrer et forholdsvis stabilt signal, næsten ligegyldigt hvor du er i landet.

Men grundet DAB+ og dets forholdsvis nylige indtrædelse på markedet, kan man komme ud for at ramme “sorte huller” eller “døde zoner” hvor dit DAB+ signal vil være svækket betydeligt.

Som sagt gælder dette primært for de som kører med en DAB+ bilradio.

Det kan dog også gælde visse personer som bor langt fra byerne, her kan man komme ud for at der simpelthen ikke er signalstyrke nok til at modtage DAB+ signalet.

Dette problem bliver dog aktivt arbejdet på at formindske, da DAB+ fortsat er i fokus, og god signalstyrke må vist siges at være en af de vigtigste punkter.

Heldigvis er Danmark en af de lande som er allerbedst når det gælder mulighed for DAB+ signal, ja faktisk er det blot 2% af befolkningen som ikke kan modtage DAB+ signalet overhovedet, som kan ses i tabellen i sektionen ovenfor.

En anden ulempe ved DAB+ radioer, og især hvis man ønsker batteridrevne/bærbare radioer, er energiforbruget.

DAB+ modtagelse kræver et større energiforbrug i forhold til fx FM modtagere, derfor er det endnu ikke fordelagtigt at bruge trådløse radioer med DAB+ signal.

Det skal dog siges at dette problem også arbejdes aktivt på, og inden for få år vil vi nok se en betydeligt forbedring, og måske vil DAB+ endda blive mindre energikrævende end FM.

Guide til opsætning af DAB radio

Hvis du ikke har en DAB radio, er der en række punkter som er vigtige at kende til inden du køber din første DAB radio.

I dag er stort set alle tilgængelige DAB radioer udstyret med den omtalte DAB+ teknologi, så selvom folk ikke siger “DAB+” er der højst sandsynligt stadig tale om en radio med DAB+ teknologien.

Hvis du køber en brugt DAB radio, er det meget vigtigt at den har DAB+ integreret, da den ellers ikke vil kunne få signal til de forskellige DAB kanaler i dag.

Hvis du er nysgerrig omkring signalstyrken i dit område, kan du bruge DR’s smarte interaktive dækningskort for at se signalstyrken i dit område.

Du vil også kunne se at hele landet er temmelig solidt dækket når det gælder DAB-signaler, så næsten ligegyldigt hvor i landet du bor vil du kunne modtage de digitale radiokanaler.

Hvis du ønsker en radio som også kan få adgang til radiostationer på internettet, bør din DAB+ radio også have adgang til WiFi.

Første gang du tænder for din DAB radio vil den helt automatisk lede efter det nærmeste signal, altså den nærmeste sender i dit område.

Nogle gange vil søgningen ikke starte automatisk, og hvis dette sker skal du manuelt trykke på søgeknappen på radioen.

Denne knap burde være nem at finde, men hvis du er i tvivl kan du altid læse den brugervejledning der fulgte med din radio.

Når du har oprettet signalet kan du frit vælge mellem de kanaler du vil lytte til, helt uden at skulle tune ind på dem manuelt som i FM radioer.

Opsætning med DAB+ adapter

Hvis du har et gammelt stereoanlæg som kun har adgang til FM/AM signaler, så skal du ikke bekymre dig.

Du kan nemlig omdanne dit gamle anlæg til at få adgang til det nye DAB+ signal, også selvom det ikke umiddelbart har adgang til dette.

Dette gøres ved hjælp af en smart DAB+ adapter, som gør det muligt at modtage det digitale DAB+ signal.

Helt simpelt skal du blot indsætte DAB+ adapteren i dit anlæg ved hjælp af et medfølgende AUX kabel.

Herefter vil det være muligt at opfange DAB+ signaler og afspille dem gennem dit anlægs højttalere.

Hurtig guide til indstilling af DAB radio

Da vi i Danmark skiftede fra DAB til DAB+ betød det at der var en stor mængde gamle DAB radioer som ikke længere kunne bruges.

Hvis man var en af de uheldige, blev man altså nødt til at købe en DAB+ radio for at kunne høre de digitale radiokanaler fortsat.

Men selvom man allerede havde en DAB+ radio, var dette skift stadig problematisk, da indstillingerne i ens radio blev ændret i overgangen til den nye standard.

Heldigvis er DAB+ radioers opsætning utrolig nem, og for at indstille din DAB radio på ny skal du blot trykke på autotune eller autoscan knappen for at oprette nyt signal.

Du kan også komme ud for at din DAB+ radio ikke umiddelbart had adgang til nye radiokanaler.

Dette betyder som regelt at du ikke har tunet din radio i længere tid, og derfor bør du gøre dette med det samme for at få adgang til alle kanalerne.

Når du holder denne autoscan/forbind knap nede i 4-5 sekunder vil den gå i gang med at søge efter alle tilgængelige signaler, og efter lidt tid vil din radio igen kunne spille samtlige digitale radiokanaler.

Guide: DAB radio kanaler frekvenser

Frekvenser når det gælder DAB radio er ikke helt det samme som i FM/AM radioer.

I FM/AM radioer bruger man nemlig frekvenser til både manuelt at tune ind på radiokanaler, samt udsende signaler på specifikke måder.

Men i DAB Radioer bruges frekvens blot om det signal som de mange modtagere bruger for at sende indhold ud til diverse radioer landet over.

Ikke alle DAB kanaler er tilgængelige i hele landet, da nogle radiokanaler er lokale og kun vil sende til et bestemt område eller region.

I Danmark findes der tre forskellige DAB sendenet som går nærmere ind på herunder.

DAB sendenet 1

DAB sendenet 1 er et landsækkende DAB signal, hvilket betyder at indholdet der udgives i dette net er tilgængeligt for DAB+ Radioer i hele landet.

Det vil altså sige, at radiostationer som udsender på dette net, ikke sender indhold til specifikke grupper i landet, og kan sammenlignes med fx DRs radiokanaler, som også henvender sig til den generelle befolkning.

DAB sendenet 1 gør brug af følgende kanal og frekvenser:

T-DAB Kanal

Centerfrekvens(MHz)

Frekvensbånd(MHz)

12C

227,360

226,592 - 228,128


DAB sendenet 2

DAB sendenet 2 er inddelt i 3 regioner som henholdsvis er sjælland, fyn og de andre øer samt syd- og midtjylland og nordjylland.

I dette sendenet findes kanaler som kun udsender til disse specifikke regioner, men de er stadig meget langt rækkende ligesom det landsdækkende sendenet.

DAB sendenet 2 gør brug af følgende kanal og frekvenser:

T-DAB Kanal

Centerfrekvens(MHz)

Frekvensbånd(MHz)

8B

197,648

196,880 - 198,416

11C

220,352

219,584 - 221,120

13B

232,496

231,728 - 233,264


DAB sendenet 3

Det sidste sendenet er opdelt i hele 13 regioner, og her er der tale om en langt større grad af regionale radiostationer.

I dette sendenet findes en lang række radiokanaler som henvender sig til specifikke geografiske områder i Danmark, og lave en meget emne bestemt form for radio som er relevant til hvad der sker i lokalområdet.

DAB sendenet 3 gør brug af følgende kanal og frekvenser:

T-DAB Kanal

Centerfrekvens(MHz)

Frekvensbånd(MHz)

6D

187,072

186,304 - 187,840

8A

195,936

195,168 - 196,704

8C

199,360

198,592-200,128

8D

201,072

200,304-201,840

9B

204,640

203,872-205,408

9D

208,064

207,296-208,832

11A

216,928

216,160 - 217,696

11B

218,640

217,872 - 219,408

11D

222,064

221,296 - 222,832

12A

223,936

223,168 - 224,704


Du kan finde mere info omkring disse frekvenser på energistyrelsens hjemmeside, hvor du også kan se hvilken frekvens der er tilgængelig i dit lokalområde i de regionsbestemte sendenet.

Forskel: DAB vs DAB+

Den primære forskel mellem DAB og DAB+ er det faktum at DAB+ er den nye standard, og alle nye DAB signaler sendes med dette format.

Dette betyder at det originale DAB signal og DAB radioer, ikke kan modtage det nye signal, da de ikke er forud kompatible med det nye DAB+ signal.

Derimod kan nye DAB+ enheder faktisk godt afspille originale DAB signaler, dog er der ikke mange nye radiokanaler som bruger det gamle DAB signal.

DAB+ er en standard som er kommet for at blive, og den er bedre end oprindelig DAB på alle måder.

Især når det gælder stabilitet og lydkvalitet er DAB+ simpelthen langt bedre end det forrige format, og dette er grunden til at stort set alle radiokanaler gør brug af dette signal.

Desuden er DAB fuldstændig udfaset i Danmark, og det er nu kun DAB+ radioer som virker.

Forskellen på DAB vs FM

Se eventuelt først vores korte forklaring på forskellen mellem DAB, FM og internet radio i videoen herunder:Oprindeligt brugte diverse radiostationer FM og AM samt en række frekvenser til at tune ind på specifikke radiokanaler.

Dette brugte dog en ret stor del af hele spektret per station, hvilket betød at den mængde radiokanaler der var plads til var begrænset, hvilket skabte problemer i større lande.

Det betød at for at få rettigheder til at føre radio i store befolkede områder, måtte man investere temmelig meget for at få en plads, hvis der overhovedet var plads til ens radiokanal.

DAB derimod er et digitalt system som bruger noget kaldet multiplexing og kompression for at kombinere flere lydkanaler ind på en relativ smal båndbredde.

Desuden bruger DAB også kun én kanal, og så længe man har forbindelse til denne kanal kan man frit skifte mellem alle DAB radiokanalerne som er tilgængelige i landet eller lokalområdet.

Signalet i DAB er overordnet set også stærkere og mere stabilt, hvilket især sikrer en god lydkvalitet og nedsat forstyrrelse og støj i signalet.

Det er stadig FM/AM som har størstedelen af markedet når det gælder radiokanaler, men DAB+ virker til at blive mere og mere populært i diverse lande, heriblandt Danmark som har satset stort på teknologien.

Grunden til at DAB ikke har fuldstændig overtaget endnu skyldes muligvis deres temmelig dårlige start, hvor teknologien simpelthen ikke var som lovet.

Dog er DAB+ utrolig smart, og sikrer en nemmere opsætning af store radionetværk, men opsætningen kommer med temmelig store investeringer, hvilket også kan være årsag til at især større lande ikke har satset fuldt ud på DAB+ endnu.

Er der forskel mellem DAB vs internet radio?

Både DAB og Internet radio bliver ofte omtalt som digital radioer, men der er faktisk temmelig stor forskel mellem de to typer radio.

Med DAB radio får du adgang til en række radiokanaler, som befinder dig på det digitale DAB netværk.

I DAB radioer har du adgang til landsdækkende og i nogle tilfælde nogle lokale radiokanaler, men har altså ikke adgang til udenlandske kanaler.

Med Internet radio har du en del flere muligheder, da det som navnet indikere foregår på internettet.

Med Internet radio kan du frit lytte til utallige radiokanaler fra hele verden, såfremt de gør brug af online radio.

Der er gode og dårlige ting ved begge dele, og valget afhænger af hvad du foretrækker.

Hvis du ofte lytter til radio et sted hvor du ikke har adgang til internettet, så er en DAB radio nok det bedste.

Hvis du derimod lytter til Radio et sted med internet, kan du med fordel gøre brug af Internet radio for at få et langt større udvalg af både danske og udenlandske radiostationer.

DAB+ Radioer er blevet utrolig billige, så hvis du blot nyder en traditionel måde at lytte til radio på, så kan du uden større investering nemt anskaffe dig en lækker DAB+ Radio og lytte til de tilgængelige kanaler.

Desuden findes der også Internet radio med DAB+ som sikrer at du både kan lytte til DAB kanaler og kanaler fra Internettet.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg