Sådan fungerer Bluetooth

Bluetooth er en betegnelse de fleste har hørt om, men ved måske ikke helt hvad det er. De fleste nyere computere, tablets og smartphones kommer udstyret med Bluetooth i dag, og hvis de ikke har det indbygget, så kan man få Bluetooth adaptere til det meste. 

Hvad er Bluetooth egentlig?

Bluetooth er en trådløs teknologi, der gør din computer, tablet eller smartphone i stand til at kommunikere direkte med andre enheder over en afstand på 20-40 meter, alt efter versionen. Det kan bruges til at forbinde f.eks. trådløst tastatur, mus, hovedtelefoner og højttalere til din computer, tablet eller smartphone.

Teknologien er ikke begrænset af platforme. Når bare der er Bluetooth på begge enheder, kan de nemt kobles sammen.

Bluetooth benytter radiobølger til at forbinde til andre enheder i stedet for ledninger. Enheden med Bluetooth indeholder en lille chip med en Bluetooth radio, og software, der gør det nemt at forbinde til andre enheder.

Når to enheder skal snakke sammen, skal de parres. Dette sker via et såkaldt piconet, som er et kort-distance netværk, der forbinder flere enheder ved hjælp af Bluetooth teknologien.

Den ene enhed, typisk mobiltelefonen eller computeren, vil agere som ’master’, mens den anden enhed så som højttalere eller tastatur sættes op som ’slave enhed’. Piconet er dynamisk, idet enheder der bevæger sig ind og ud af radiobølgernes rækkevidde, tilslutter eller frakobler automatisk. 

Bluetooth giver adgang til højkvalitetslyd

Det mest populære brug af Bluetooth er trådløs lyd, hvad enten det er mellem din smartphone og højttalere, eller telefonen og bilen eller andre forbindelser.

Har din bil f.eks. indbygget Bluetooth, kan du parre din telefon med bilen og dermed undgå at skulle sidde og holde telefonen op til øret mens du kører – hvilket er ulovligt den dag i dag. Du kan tale i telefon håndfrit mens du kører, og kan samtidig også afspille musikken du har lagret på telefonen via bilens højttalere.

Du kan også forbinde din telefon til trådløse højttalere derhjemme og så undgå at skulle have et stort anlæg stående, som man havde i gamle dage.

Hvis du har et smart-TV, kan du vise billeder fra telefonen på fjernsynet uden brug af ledninger, eller vise videoer du har optaget på telefonen. 

Hvorfor hedder det Bluetooth?

Det siges at Bluetooth er opkaldt efter den danske konge Harald Blåtand (eller Harald Bluetooth på engelsk), som i det 10 århundrede indførte diplomatiske forhandlinger imellem hvad der i dag er Danmark, Norge og Sverige, hvilket gjorde de stridende parter i stand til at kommunikere uden at bekrige hinanden.

Navnet bliver brugt som et symbol på den åbne standard som Bluetooth er, der tillader forbindelse og samarbejde imellem forskellige enheder.

Logoet for teknologien er inspireret af runetegnene H og B, som står for Harald Blåtand. 

Hastighed, sikkerhed og frekvenser

Bluetooth frekvenser ligger i intervallet 2,402 til 2,485 gigahertz, og de skifter 1600 gange i sekundet. Frekvensen ligger lige midt imellem de radiobølge frekvenser der bruges til at sende TV på, og den der bruges til at kommunikere med satellitter.

Grunden til at Bluetooth skifter frekvens så ofte er mest af hensyn til sikkerheden, og for at undgå at andre enheder, der kører på samme frekvens område, bryder ind i forbindelsen.

Bluetooth 4 kunne sende med op til 24 megabyte i sekundet med en afstand på 20-30 meter, hvor Bluetooth 5, den aktuelle version lige nu, er fire gange så hurtig og kan sende dobbelt så langt. 

Nye versioner er bagud kompatible

Nøjagtig som de forrige versioner, så er næste generation af Bluetooth også bagud kompatibel, hvilket vil sige at køber du en ny telefon med Bluetooth 5, så kan du stadig bruge f.eks. hovedtelefoner med Bluetooth 4.

Du vil ikke kunne udnytte den større afstand og hastighed, men du behøver ikke udskifte alle dine Bluetooth enheder med det samme, da de stadig virker sammen med den ny telefon, tablet eller computer. 

Ny teknologi inden for Bluetooth

Udviklingen af Bluetooth LE (Low Energy – lavenergi på dansk) betyder at Bluetooth kan implementeres i flere enheder, og være med til at styre det fremtidige hjem, uden at du skal sætte enhederne til opladning hele tiden, da denne nye standard ikke bruger nær så meget strøm, som de forrige.

Samtidig har Bluetooth 5 en såkaldt ”advertising packet” indbygget, som bruges til at sende små beskeder til alle enheder indenfor rækkevidde, selv om de ikke er parret.

Dette giver mulighed for bedre og mere information, som så kan identificere de forskellige enheder med deres fulde navn, så de er nemmere at genkende. Det er især interessant, hvis du har mange enheder der benytter Bluetooth, som hedder nogenlunde det samme. Det er nemmere at skelne imellem de forskellige enheder, hvis de kan have længere betegnelser. 

Fremtiden for Bluetooth

Der er mange nye tiltag på vej for Bluetooth inden for stort set alle kategorier. F.eks. kigger bilproducenten Ford på et Bluetooth system, der kan overvåge førerens vitalparametre så som blodtryk, hjerterytme, puls osv. Det kan så være medvirkende til at forhindre uheld, hvis føreren bliver dårlig eller får et hjertetilfælde under kørslen.

Med Bluetooth vil du også kunne styre stort set alt i dit hjem, så som lys, varme, låsesystemer, og mange andre ting. Du vil, f.eks. kunne bruge Bluetooth til at låse din hoveddør op med, tænde for lyset når du træder indenfor, skrue op for varmen før du står op om morgenen og mange andre spændende tiltag. Kun fantasien sætter grænser efterhånden.

Inden for hospitalsvæsnet vil Bluetooth kunne benyttes til nemt at overvåge patienternes vitalparametre, både når de er indlagte, når de er hjemme og mens de er på farten. Patienterne kan blive udstyret med meget små sensorer, der opsamler og videresender informationer om deres helbredstilstand via f.eks. en app på deres mobiltelefon.

Allerede i dag kan du få et Bluetooth-forbundet smartur, der holder øje med hvor mange skridt du tager, hvordan din puls er, hvordan du sover osv. Tænk hvor meget mere Bluetooth-styrede enheder vil kunne gøre for dig i fremtiden.

Der er utallige områder, hvor Bluetooth kan gøre en forskel, og der kommer nye ideer og enheder hele tiden, der lover en mere sikker og nemmere fremtid.

Læs også vores store guide til bluetooth her: "Bluetooth - den ultimative guide!" 

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg