Eltavle

Her finder du vores udvalg af eltavler til både bolig- og industri. En eltavle er nødvendig for at have et optimalt strømsystem i diverse bygninger, og fungerer som en "kommandocentral" der styrer din strøm.

Filtrér
Sortering

Læs mere om Eltavle

Stort udvalg af eltavler

Her på siden finder du vores udvalg af eltavler til både ude og hjemme.

Eltavler er der hvor afbryderne til dit hjem sidder; kommandocentralen til dit hjems strømsystem.

Al strøm i dit hjem flyder igennem din eltavle, hvor det derefter er distribueret sikkert ud til alle hjørner af dit hjem.

Det er blot ét af din eltavles to vigtigste jobs; det andet er at din eltavle skal beskytte dit kredsløb fra at overloade.

Det gør den gennem dens afbrydere, der er klar til netop at afbryde strømmen, hvis der er tegn på den mindste smule fare.

Der hersker derfor ingen tvivl om at din eltavle er en vigtig del af hjemmet, og det er derfor essentielt at den både virker upåklageligt og til dine højeste forventninger.

3 ting du skal vide før du kigger på eltavler

Eltavler indeholder dine individuelle afbrydere til hvert rum i din bolig; du har eksempelvis særlige afbrydere til dit vaskerum, køkken, og stue.

En afbryder er en automatisk elektrisk kontakt, der slukker når den opfanger kortslutninger eller overstrøm, eller andre strømrelaterede problemer, der kan skade dine enheder.

En afbryder minder derfor meget om en sikring, bortset fra at det ikke er nødvendigt at skifte din afbryder ud efter hvert brug; i stedet kan du manuelt resette din afbryder efter den slukker.

Afbrydere har op til tre forbindelsespunkter, men du kan finde multipole afbrydere, der kan kontrollere flere urelaterede kredsløb.

Det findes eksempelvis ofte hos køleskabe og vaskemaskiner, men hvert enkelt af dine afbrydere bor i din eltavle.

Der er oftest to grunde til hvorfor du bør skifte din eltavle:

  • Hvis du er nødt til at tilføje flere afbrydere, men der ikke er mere plads i eltavlen.
  • Hvis du vil opgradere fra sikringer til afbrydere.

At skifte din eltavle vil dog ikke give dig mere strøm, men blot give dig muligheden for netop at tilføje flere afbrydere eller skifte sikringerne ud med afbrydere; hvis du ønsker mere strøm, bør du kontakte en professionel.

#1 - De forskellige typer af eltavler

Hvis du beslutter dig for at skifte din eltavle ud, er der nogle forskellige varianter du kan vælge imellem.

Eltavler med hovedafbrydere

Hovedafbrydere er de eltavler, hvor der er indbyggede hovedafbrydere, som kan slukke for all strømmen i dit hjem.

Hovedafbrydere har oftest to store afbrydere, der begrænser den mængde af elektricitet, der kommer ind til dine kredsløb.

Denne type hovedafbryder identificerer også dit elektriske panels Amp-kapacitet, hvilket er mængden af elektricitet dit panel sikkert kan bære.

Hovedafbrydere kan installeres når hovedkablet er indenfor ti  meter af panelet, men hvis du er i tvivl, bør du kontakte en professionel elinstallatør.

Underpaneler

Et underpanel er en mindre eltavle der skal servicere et specifikt område af hjemmet.

Den holder separate afbrydere fra hovedeltavlen, og er ofte lokaliseret i nærheden af det område det styrer.

Underpaneler er bedst når flere afbrydere skal bruges i ét enkelt område separeret fra din hovedbolig, såsom et værksted eller drivhus.

Underpaneler får strøm fra et kredsløb i hovedpanelet og har derfor ikke deres egen afbryder; Amp-raten af kredsløbet i din hoved-eltavle bør derfor være det samme eller mindre end raten i det forbundede underpanel.

Du kan have lige så mange underpaneler, som du ønsker, så længe der er ledige kredsløb til det i dit hovedpanel.

Overførselskontakt

Overførselskontakter er en type underpanel, der transformerer strømmen fra din generator til elektrisk kraft gennem din eltavle.

Hvis du eksempelvis lever et sted hvor der ofte er storm eller kortslutninger, har du måske investeret i en backup-generator, der bruger andre former for strømkilder, såsom naturgas.

Du kan tilslutte din generator direkte til din eltavle ved hjælp af overførselskontakter, hvilket hjælper dig med altid at have strøm i huset, selv under kortslutninger.

#2 - Ampere

En ampere, eller amp, er den internationale måleenhed, som bruges til måling af strøm.

Ampere er hvad strømstyrken måles i; hvor mange elektroner, også kaldet elektrisk ladning, der løber gennem en ledning per sekund.

En strøm på 1 ampere betyder, at 1 coulomb elektroner (6,24 milliarder elektroner) bevæger sig forbi et enkelt punkt i et kredsløb på 1 sekund.

Det fungerer meget ligesom når du måler vandstrøm: hvor mange gallons der passerer et enkelt punkt i et rør på ét minut.

Eltavlers Ampere varierer alt efter hvor mange kredsløb de tilpasser, og mængden af Ampere de giver dem.

Du kan oftest finde din eltavles nuværende Ampere stående på dens hovedafbryder, og hvis du ønsker at skifte din eltavle, bør du enten matche Amp-kapaciteten med din nuværende model, eller opgradere, hvis du har behov for det.

Ampere rangerer typisk fra 60 Amp i ældre hjem til helt op omkring 200 Amp i nyere konstruktioner, og det er derfor vigtigt at du sikrer dig at dine elinstallationer, ledninger og lignende stemmer overens med de Amp du kræver.

#3 - Når du skal skifte din eltavle

Hvordan ved du at det er på tide at skifte din eltavle ud?

For mange, der ikke har sat sig ind i elviden, kan det være svært at regne ud at det nu er tiden, men der er heldigvis nogle tegn du kan holde øje med.

Sving i strømmen

Om end at det er okay at din strøm ind imellem glipper (du kan trække blenderen ud af stikket, resette afbryderen, og fortsætte med din dag), er der grænser, og hvis du ofte oplever at din afbryder skal resettes, har du muligvis et problem ved hånden.

Oftest kan problemet løses ved at skifte din afbryder ud med en højere Amp-model, men det anbefales dog at du kontakter en elektriker, der kan hjælpe dig med at finde den bedste løsning på problemet.

Sorte eller svedne områder på eltavlen eller stikkontakter

Hvis du oplever dette, er det nødvendigt for dig at få tjekket din eltavle med det samme, da der er en stor mulighed for at der er en kortslutning eller kabelfejl i din eltavle.

Det er vigtigt at du undersøger det med det samme, da fejl i elektriciteten kan skade dine enheder, og i værste tilfælde være skyld i en brand i hjemmet.

Brændt lugt i nærheden af din eltavle

Hvis du oplever sådan en lugt, kan det være at der er kabel- eller ledningsfejl i din eltavle, og du bør få det undersøgt med det samme.

Smeltede ledninger

Din eltavles og dine afbryderes arbejde er at undgå at overstrøm kommer ind i dine kredsløb; hvis dine ledninger derfor virker overophedede eller som om de er ved at smelte, betyder det at dine afbrydere ikke gør deres arbejde.

Det resulterer derfor i at dine ledninger overopheder og forringes, og du bør derfor få det undersøgt af en professionel øjeblikkeligt.

Dine lys flakker og dæmpes

Om end at uheld sker, og der nogle gange kan opstå sving i el-forbindelsen, er der en grænse.

Hvis dine lys i hjemmet ofte flakker eller dæmper af sig selv, kan det betyde at det er en ujævn mængde strøm, der kommer igennem din eltavle.

Det sker typisk når elinstallationen i din eltavle eller en af de individuelle afbrydere er i svindende tilstand.

Uanset hvad du oplever, hvis du har en mistanke om at der er problemer med strømmen, bør dit første skridt altid være at kontakte en certificeret elektriker, så de kan se og diagnosticere problemet øjeblikkeligt.

Type komponent
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Vælg alle
Antal vandrette rækker
Effekttab (W)

 

 

Betalingskort

 

 

 

Samlet score: 4.7 af 5

avXperten
MenuKontaktKurvSøg
Dag-til-dag levering
Alle hverdage, året rundt
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid!
E-mærket
Godkendt siden 2007