Leder du efter FM Nødradio eller Powerbanks?

Prøveledning

Her finder du udvalget af prøveledninger. Fås b.la. med krokodillenæb alt efter behov.

Læs mere om Prøveledning

Prøveledninger - De bedste prøveledninger til dig

Her ser du vores udvalg af prøveledninger.

Du kender måske prøveledninger bedre som testledninger, eller “krokodillenæb”.

Krokodillenæbene er en af de mest populære former for prøveledninger, og kan ofte findes i mange værksteder rundt om i Danmark.

Prøveledninger er en essentiel del af dit multimetersæt, men det er ikke altid at de ledninger du får med, passer til det du skal teste, og derfor kan det være nødvendigt at du undersøger om du skal bruge flere ledninger.

4 ting at vide før du køber prøveledninger

Prøveledninger hjælper dig med at etablere den elektriske forbindelse mellem målepunktet og måleenheden, henholdsvis det elektroniske testudstyr og enheden du er i gang med at teste.

Prøveledninger fås ofte med et stik, der passer til dit multimeter, og i den anden ende vil det variere alt efter hvad du skal bruge dine prøveledninger til.

Et multimeter er en elektronisk enhed, der bruges til at måle elektricitet, også kendt som volt-ohm meter eller multitester.

Du bruger ofte disse målere til at se om en stikkontakt eksempelvis fungerer optimalt, men du kan reelt set måle næsten alle elektroniske enhedere med et multimetersæt.

Prøveledninger er en nødvendig del af dit multimetersæt, og du kan ikke måle uden.

Det er derfor også essentielt at dine prøveledninger er i bedste tilstand, da slidte ledninger kan give falske måletal.

I værste tilfælde kan det også ødelægge dit multimeter.

#1 - Særlige krav til prøveledninger

Alt afhængigt af hvilke enheder og størrelser der skal måles, skal prøveledninger opfylde specifikke krav.

Kravene er eksempelvis at prøveledningerne skal have lav resistens i milliohm-området, de skal have sikker og fleksibel isolering, og beskyttelse mod stråling, der kan forfalske måleresultatet.

Beskyttelse mod utilsigtet kontakt påvirker ikke kun målelinjen, men også de elementer, der skaber direkte kontakt med målepunktet.

Milliohm er de måleenheder, der bruges til genstande, som har en meget lav modstand.

Milliohm-meter kan bruges til at teste eksempelvis batterier, især batterierne til mindre elektroniske enheder, der er designet til at have en lav modstand.

Batterier med lavere modstand er opladet i længere tid, da der er mindre kraft, der modstår strømmen.

Modstanden hos apparater der opbevarer elektrisk ladning, kondensatorer, måles også ofte i milliohm, da kondensatorer med lavere modstand er mere effektive.

#2 - Isoleringen af testledningerne

Prøveledninger kan være isoleret med tre forskellige materialer.

  • Gummi til varmere driftsforhold, hvor de eksempelvis kan være udstyret med et jordkontaktstik, og på den anden side med måleforbindelser.
  • PVC til mere fleksible målinger og høje isoleringskrav.
  • Silikone bruges også til fleksible målinger, men er også smeltesikre til brug ved høje temperaturer.

Isoleringen fås ofte i flere forskellige farver og farvekombinationer, hvilket gør det nemmere for dig at skelne mellem de forskellige ledninger, og hvilken ledning der passer til hvilket.

#3- Længde

Kablerne kan fås i mange forskellige længder, og det afhænger meget af hvad du præcist skal bruge dem til.

Eksempelvis, kommer de fleste prøveledninger i et bundt af ti ledninger i fem forskellige farver, og en længde på en halv meter.

Når du bruger et multimeter til mere alment brug, vil det ofte være en passende længde, men til større projekter eller målinger af digitale kredsløb, vil du have mere frihed med længere kabler.

Skal du tværtimod bruge multimetret til mål af private elinstallationer, vil du ofte kunne nøjes med en mindre ledning på 18 cm.

Det er vigtigt at overveje hvad du kommer til at bruge dit multimeter til eller allerede bruger den til, da den forkerte længde på din prøveledning kan ende med at være mere til besvær end gavn.

For lange ledninger vil nemt kunne krølle sig sammen eller slå knuder på sig selv, hvilket vil ende med at slide ledningen og i værste tilfælde give den et knæk, så de små tynde kobberledninger indeni knækker.

Du vil også kunne risikere at vikle dig ind i den for lange ledning, eller at ledningen sætter sig fast i hvad end du måler, hvilket kan være utrolig frustrerende.

Hvis din prøveledning derimod er for kort, vil det gøre det sværere for dig at måle det der skal måles, og du kan risikere at komme til at skade din enhed, hvis du i værste tilfælde taber den, når du skal strække dig for at kunne måle hvad der skal måles.

Det er heller ikke nemt at skulle måle, hvis du skal holde dit multimeter i den ene hånd, og du kan derfor risikere at få falske resultater, eller generelt ikke kunne få målt ordentligt, da det ikke er muligt for dig at holde på prøvepindene.

Vil du sikre dig at dit kabel er langt nok til at du kan trække det hvor end hen det skulle være, kan du få kabeltromler til prøveledninger.

Der findes kabeltromler med flere forskellige stik, og ofte kan du også få lov til at bytte stikkene ud, eller sætte andre stik ovenpå, så du eksempelvis kan ændre dit bananstik til krokodillenæb, hvis det er krævet.

Kabeltromlerne kan ofte strække sig over 50m, og du vil dermed ikke blive forhindret i at udføre eksempelvis hårdere og mere krævende målinger.

#4 - Varianter

Der findes mange forskellige varianter af stik til dine prøveledninger, og det kommer meget an på hvad du skal bruge prøveledningerne til.

De mest populære stik er krokodillenæb og prøvespidser.

Prøvepindene, også kendt som prøvespidserne, er oftest lavet af blødt silikone med måleenheden i midten, så du nemt kan måle strømmen på delikate enheder uden at være bange for at enheden kan gå i stykker.

Krokodillenæbene passer bedst til målinger af elektricitet såsom ledninger og lignende, mens PVC ledninger med de såkaldte bananstik i begge ender, passer bedre til hvis du skal teste digitale kredsløb.

Bananstik minder meget om de traditionelle jackstik du kan se på de fleste ledninger, såsom nogle bærbare computeropladere, audiostik, og høretelefoner.

På trods af de mange forskellige isolationsmetoder og varianter, kan næsten alle ledningerne holde til temperaturer mellem -25°C til +80°C.

Er du stadig bekymret om sikkerheden, kan du også finde sikkerhedsprøveledninger, der er velegnet til bananstik, fatninger og klemmesøjler, og garanterer dig en sikker tilslutning.

Sikkerhedsprøveledninger er også med til at forhindre utilsigtet kontakt.

Du kan nemt finde prøveledninger til hvad end måling du skal have lavet.


 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Sprog: DA flag NO flag
Menu Kontakt
Kurv
Søg
Vi sender pakken i dag
Bestil inden kl. 20.30
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007