Tommestok

Her finder du vores komplette udvalg af tommestokke. En tommestok er en af de absolut mest populære og brugte måleredskaber til både professionelt brug, eller gør-det-selv opgaverne derhjemme.

Filtrér
Sortering

Læs mere om Tommestok

Hultafors tommestok (2M) 59-2-10mm træ
Hultafors tommestok (2M) 59-2-10mm træ

Med vandbaseret beskyttelseslak
Tynd og smidig meterstok

Læs mere Fjernlager
Levering: 3-5 hverdage
Senest 31. maj 2024
Hultafors tommestok (2M) 59-2-12mm træ
Hultafors tommestok (2M) 59-2-12mm træ

Med vandbaseret beskyttelseslak
Tynd og smidig meterstok

Læs mere Fjernlager
Levering: 3-5 hverdage
Senest 31. maj 2024
Hultafors tommestok (1M) G59-1-10mm glasfiber
Hultafors tommestok (1M) G59-1-10mm glasfiber

Foliepræget gradering øger beskyttelsen mod slitage
Modstandsdygtig overfor fugt

Læs mere Fjernlager
Levering: 3-5 hverdage
Senest 31. maj 2024
Hultafors tommestok (2M) G59-2-10mm glasfiber
Hultafors tommestok (2M) G59-2-10mm glasfiber

Foliepræget gradering øger beskyttelsen mod slitage
Modstandsdygtig overfor fugt

Læs mere Fjernlager
Levering: 3-5 hverdage
Senest 31. maj 2024
Hultafors tommestok (2M) G59-2-12mm glasfiber
Hultafors tommestok (2M) G59-2-12mm glasfiber

Foliepræget gradering øger beskyttelsen mod slitage
Modstandsdygtig overfor fugt

Læs mere Fjernlager
Levering: 3-5 hverdage
Senest 31. maj 2024
Royal Series Tommestok (2m)
Royal Series Tommestok (2m)

På 2 meter
Foldbar, ligesom de klassiske tommestokke

Læs mere Fjernlager
Levering: 3-5 hverdage
Senest 31. maj 2024

Tommestok - et uundværligt stykke værktøj

Her på siden finder du vores komplette udvalg af tommestokke, som er et uundværligt stykke værktøj for enhver handyman eller professionel håndværker.

En tommestok fylder næsten ingenting og er let at have med i lommen, og så kan du nemt måle op, i forskellige længder.

En tommestok fås i mange varianter, længder og med forskellige antal led, og de fleste håndværkere har deres helt egen favorit i blandt de mange mærker og udformninger. 

Er du i tvivl om hvilken tommestok du skal vælge, så læs med herunder og lær mere om mulighederne.

5 ting du skal vide når du kigger efter ny tommestok

En tommestok er ikke blot en tommestok, for den er et stykke værktøj, som ofte bruges meget, og det stiller store krav til holdbarheden, samtidig med at den også skal være let at aflæse.

Derfor har vi samlet nogle punkter herunder, som kan hjælpe dig til at finde rundt i de mange varianter af tommestokke.

#1 - Hvad er tommestokken lavet af?

Tommestokke fås i flere forskellige materialer, men der er dog tre materialer, som oftere bruges end de andre, og det er:

  • Træ
  • Plast
  • Glasfiber

Om du skal vælge en tommestok i træ, plast eller glasfiber, afhænger af hvor du skal bruge tommestokken og hvor meget den må koste. 

Oftest er den billigste variant den, der er lavet af træ, og den er god til indendørs arbejdsopgaver, og er meget robust.

Træet gør tommestokken stabil og det betyder at du oftest kan klare måleopgaverne selv, uden at du skal have en anden til at holde enden af tommestokken, denne variant bøjer oftest ikke ret meget og det gør det lettere at håndtere måleopgaven selv. 

En tommestok lavet i træ er oftest billigere end andre tommestokke og den egner sig til alle opgaver, uanset om du skal måle ud til et skab, bygge en terrasse eller blot sætte en hylde op.

Du kan sagtens bruge en tommestok af træ udendørs, men da den er lavet af naturmateriale, så kan den suge fugt og vand til sig, hvilket kan få træet til at rejse sig eller bøje.

Skal du bruge en tommestok i alt slags vejr og til opgaver hvor der kan være fugtigt, så kan du overveje en tommestok i plast eller glasfiber.

Både plast og glasfiber tommestokke egner sig rigtig godt til udendørs måleopgaver, da de ikke på samme måde som træet, optager fugt.

Plast er ligesom træet en forholdsvis billig løsning, og giver en lige så præcis aflæsning som du får med en træ tommestok.

Plast tommestokken er ofte lidt løsere at folde sammen og folde ud, ligesom den også er mere bøjelig en både træ og glasfiber.

Glasfiber er et meget robust materiale og en tommestok i glasfiber kan derfor holde til det lidt grovere arbejde som for eksempel en murer der arbejder med sten grus og cement, kan udsætte den for. 

Glasfiber tommestokken kan holde til nogle flere knubs end for eksempel plast og træ tommestokken, det betyder også at den ofte er noget dyrere end de to andre varianter.

#2 - Hvor lang skal tommestokken være?

En tommestok kan fås i forskellige længder og bredder, helt ned til 1 meter og op til 3 meter, med inddelinger i både centimeter og millimeter.

Til helt normalt hverdagsbrug og til opgaver i hjemmet, vil en tommestok på 2 meter kunne dække langt de fleste opgaver, hvor en professionel håndværker, der er vant til at måle større længder kan have brug for en tommestok på op til 3 meter. 

Jo længere tommestokken er, jo sværere kan den være at håndtere, derfor er det ingen grund til at købe de helt lange varianter, med mindre du måler store længder ofte.

Skal du have en tommestok til dit barn, så kan du eventuelt overveje modellerne på 1 meter, for selv en tommestok på 2 meter kan være svær at håndtere for et mindre barn, men i modsætning til meget andet værktøj er tommestokken et ret sikkert stykke værktøj at give dit barn.

Bredden på en tommestok kan også variere, fra ca. 10 mm. til 12 mm. og en lidt smallere tommestok kan være en fordel, hvis du skal måle på trange steder, men ofte handler det her om hvad du bedst kan lide at arbejde med. 

#3 - Hvad betyder antallet af led?

Antallet af led har ikke den helt store betydning for tommestokkens funktion eller præcision, men er ofte en smagssag.

Oftest fås tommestokken i 10- og 12 leds varianter og det har kun en betydning for hvor mange gange tommestokken kan foldes.

Mange håndværkere foretrækker 10 led og andre foretrækker 12 led, og det er ofte når du køber en tommestok på mere end 2 meter, at du kan vælge en tommestok med 12 led. 

Det du skal være opmærksom på i forhold til leddene på din nye tommestok er om de virker stabile, at de hverken er for stramme eller for løse og hvordan aflæsningen er, for målene der ligger lige i leddet. 

Jo flere led, jo større afvigelse i målene kan der være, da det oftest er i leddene at tommestokken slides mest, og dermed også giver sig mest med alderen.

Dette kan være forklaringen på at mange håndværkere vælger en tommestok med 10 led frem for en med 12 led.

#4 - Hvad skal tommestokken bruges til?

En tommestok kan bruges til alle måleopgaver i hjemmet, uanset om du skal hænge et billede op og skal vide hvor midten på vægge er, eller om du skal måle ud til en ny sofa, eller anlægge en ny træterrasse.

Der er ikke mange grænser for hvad du kan bruge tommestokken til af forskellige mål, men du kan ikke bruge den som lineal, leddene betyder nemlig at tommestokken er tykkere nogle steder end andre. 

Nogle tommestokke kan bruges til måling af diagonaler og til at lave trekanter, ved hjælp af streger på målestokken, på den måde kan du kontrollere at vinklerne er som de skal være.

#5 - Måleenheder i tommestokken

Tidligere var en tommestok opdelt i tommer, deraf kommer navnet, men i dag vil det oftere være korrekt at bruge navnet “meterstok”, da tommestokkene i Danmark oftest er lavet med inddeling i centimeter og millimeter.

Du kan finde tommestokke med forskellige måleenheder og kombinationer af disse, for eksempel:

  • cm/cm
  • cm/tomme
  • tomme/tomme

Oftest vælges en tommestok med inddelinger i centimeter, da det er lettere at regne med, når to mål skal lægges sammen. 

Leder du efter alternativer til tommestokke, har vi også andre måleredskaber i vores sortiment som fx:

Leveringstid
0
0
Select all
Brand
0
0
0
Select all
Pris (kr)
Min:
Max:

 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Language: DA flag NO flag
Menu Kontakt
Kurv
Søg
Vi sender pakken i dag
Bestil inden kl. 20.30
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007