Motherboard

Her finder du vores store udvalg af motherboards/bundkort. Et godt bundkort er hele fundamentet i din PC, husk at sikre dig at det bundkort du vælger passer til alle dine andre komponenter.

Filtrér
Sortering

Læs mere om Motherboard

Motherboard - Fundamentet i din computer

Et motherboard kaldes på dansk for et bundkort, og motherboardet er hele fundamentet for din computer, for det er hertil at alle andre komponenter tilsluttes, for at kunne kommunikere med hinanden.

Der findes utrolig mange forskellige modeller af motherboards, og det kræver en vis forståelse for computerens øvrige komponenter, hvis du skal udskifte bundkortet med et nyt.

Udover CPUŽen er motherboardet den absolut vigtigste komponent i din computer, du kan sammenligne det med det menneskelige centralnervesystem, og sørger blandt andet for at din computer kan tænde, at dit tastatur og mus fungerer og at du kan gøre brug af din harddisk, og meget mere.

Hvis du selv vil bygge din computer er motherboardet derfor en vigtig del af de overvejelser du bør gøre dig i forbindelse med indkøb af komponenter til din computer, og det er også en af de første komponenter du monterer i din nye computer.

Bundkortet bruges til at forbinde alle de andre komponenter, og kortets fornemste opgave er at få disse komponenter til at arbejde sammen med hinanden, hvilket kan ske enten via kabler eller ved at forbinde enhederne direkte.

Her på siden finder du vores udvalg af motherboards, og hvis du er i tvivl om hvad du skal kigge efter, kan du med fordel læse videre på denne side.

Herunder har vi samlet lidt nyttig viden omkring motherboards, så du kan blive klogere på hvad du skal være opmærksom på, når du skal vælge et motherboard, og hvordan du finder frem til det rigtige motherboard til din computer.

5 ting du bør vide om Motherboards/bundkort

Der findes mange forskellige modeller og størrelser af motherboards, og de kan have vidt forskellige egenskaber og specifikationer, det kan derfor kræve lidt viden at finde frem til det rigtige motherboard, og det vil vi forsøge at hjælpe med herunder.

Vi har samlet nogle ting, som du med fordel kan være opmærksom på, når du skal finde et nyt bundkort til en ny computer, eller når du skal erstatte bundkortet i en brugt computer.

#1 - Vælg Motherboard efter andre Komponenter

Motherboardet skal være kompatibelt med alle andre komponenter i din computer. Det er derfor rigtig vigtigt, at du får valgt det helt rigtige motherboard til din computer.

Herunder er der en listet over de komponenter du skal sørge for er kompatible med dit motherboard:

  • CPU - CPUŽen skal være kompatibel i den socket der er i motherboardet.
  • RAM - Motherboardet skal understøtte typen og hastigheden på RAM.
  • Grafikkort - Motherboardet skal have et PCI Express slot, der er kompatibelt med det dedikerede grafikkort.
  • Lagerplads - Motherboardet skal have kompatible indgange til lager enheder såsom SATA, M.2 eller NVMe.
  • Strømforsyning - Motherboardets strømstik skal være kompatible med strømforsyningen.
  • PC kabinet - Der skal fysisk være plads til motherboardet i dit PC kabinet.
  • Andre enheder - Dit motherboard skal have de nødvendige in- og output porte til de perifere enheder såsom USB, Ethernet, lydindgange og mere.

Når du skal vælge dit motherboard, er det absolut vigtigste at du sikrer dig at din CPU og motherboard kan kommunikere med hinanden, hvorfor det kan være en god idé at vælge hvor stor en processor du har behov for først, og derefter sikre dig at bundkortet passer til denne CPU.

I denne process vil du oftest støde på 2 begreber:

  • Formfaktor - Hvor meget plads for tilslutning tilbyder dit nye motherboard i forhold til kabinettets størrelse - eller helt enkelt, størrelsen på motherboardet.
  • Socket - Typen af stik, som komponenterne tilsluttes med, denne kan variere meget fra producent til producent, og kan være kompatible på tværs af mærker.

De 4 mest almindelige formfaktorer er i skrivende stund og i størrelsesorden fra mindst til størst:

  • Mini-ITX
  • Micro-ATX
  • ATX
  • E-ATX

Størstedelen af disse 4 formfaktorer bruges i almindelige computere og laptops, men der findes både større og mindre størrelser af motherboards.

Sockets findes i mange forskellige betegnelser og nogle modeller er kompatible med andre, så hvis ikke du kan finde det helt rigtige, så gennemgå specifikationerne og se om der er nogle der er kompatible med den pågældende socket.

Du kan på billedet herunder se hvor stor forskellen i størrelserne på motherboards kan være:

#2 - Hvilke porte har du brug for på dit Motherboard?

En anden ting du skal være opmærksom på, når du skal vælge det bedste motherboard til din computer, er hvor mange og hvilke porte du har brug for.

Portene er de eksterne forbindelsesmuligheder som motherboardet har, hvor du eksempelvis kan tilslutte USB enheder, HDMI og andre kendte enheder.

Det er også disse der kan fortælle hvor mange PCIe porte der er på kortet, og hvor mange andre kort du dermed kan tilslutte, eksempelvis grafikkort, lydkort og LAN-kort.

Jo mindre dit nye bundkort er, jo færre porte er der som regel plads til, derfor bør du, når du ser på størrelsen af bundkortet, kaste et blik på antallet af porte.

Er du ved at bygge en computer til gaming, vil det ofte være yderst vigtigt at du har rigeligt med high speed USB porte, men du vil sjældent have behov for en masse HDMI og thunderbolt porte, da disse vil befinde sig på dit grafikkort, som tilsluttes bundkortet.

#3 - RAM porte på Motherboard

RAM på motherboardet er det der kaldes computerhukommelse, og det er her at computeren gemmer dynamiske data, som hurtigt kan bidrage til at forbedre computerens ydeevne, når dette er nødvendigt og mens du arbejder.

Data på RAM portene slettes når strømmen slukkes og det er dermed kun flygtig hukommelse, som kan forbedre computerens generelle hastighed, RAM kaldes også for computerens cache-hukommelse.

Du bør derfor overveje, hvor mange RAM porte du har brug for på dit nye motherboard, samt hvilken type af RAM du ønsker.

De mest almindelige typer af RAM til indsættelse i motherboardet er SDRAM og DDR, og er der tale om RAM til en bærbar computer er det ofte SODIMM, og alle disse typer af RAM har forskellige hastigheder.

RAM porte på motherboardet er altså her hvor der er plads til at indsætte RAM, hvilket kan have betydning for computerens ydeevne og hastighed.

Alt afhængig af størrelsen på motherboardet vil de nyere modeller af motherboards ofte have 4 RAM porte, men du kan finde motherboards med både flere og færre RAM porte.

De helt små bundkort, Mini-ITX, har dog ofte kun 2 RAM porte, og er du ved at bygge en computer til gaming, vil du derfor ofte have brug for et større bundkort med flere RAM porte.

Du bør derfor have antallet af RAM porte med i overvejelserne, når du skal vælge størrelsen på dit nye motherboard.

#4 - Motherboardets Chipset

Forskellige motherboards kan have forskellige chipsets, og disse chipsets er en gruppe af små kredsløb, som koordinerer kommunikationen mellem computerens nøglekomponenter som eksempelvis CPU, hovedhukommelse, sekundær cache og de enheder der er placeret i busportene.

Det er også chipsettet der koordinerer flytningen af data til og fra harddiske og andre enheder der er tilsluttet bundkortet.

Når du skal tilslutte en CPU er det også chipsettet der bestemmer hvilke CPUŽer der kan tilsluttes til bundkortet.

Du skal også være opmærksom på at motherboardets chipset ofte også bestemmer hvilken type af RAM du kan køre med på motherboardet.

Chipset består oftest af to dele, men på enkelte modeller kun en chip, og disse to dele kaldes nord- og sydbro.

Nordbroen er den chip der sørger for forbindelse mellem processor, RAM og grafikkort, og nordbroen har via en databus forbindelse til sydbroen.

Sydbroen er den chip der sørger for de forskellige forbindelser mellem porte på motherboardet, eksempelvis PCI og ISA porte, men sørger også for forbindelse til harddisk og USB porte.

Der er næsten lige så mange modeller af chipsets, som der er producenter af processorer, og derfor er det vigtigste for dig, at sikre dig at bundkortets chipset understøtter den CPU, som du ønsker at tilslutte.

#5 - Motherboard udvidelsesmuligheder

Når du har styr på disse første 4 punkter, kan du begynde at overveje hvilke input og output porte du har brug for, enten på fronten eller bagsiden af computerkabinettet.

Hvis du eksempelvis altid kører med en kablet internetforbindelse, behøver du ikke bruge penge på et motherboard med indbygget WiFi, men hvis du ikke er sikker på hvilken form for internet du vil køre, så kan du med fordel fremtidssikre computeren med en WiFi mulighed.

Vælger du at bygge en computer med en glasside, fordi det skal se fedt ud, så er det måske også værd at overveje udseendet af bundkortet, skal der eksempelvis være lys i bundkortet eller andre visuelt lækre detaljer.

Det visuelle udtryk bør dog aldrig overtrumfe det funktionelle på dit motherboard.

Skal der tilsluttes en ekstern mikrofon, bør du sørge for et stik til denne, ligesom du bør overveje hvilke andre enheder du skal have tilsluttet til bundkortet, samt at bundkortet er i stand til at håndtere disse.

Hvis du gerne vil overclocke dine komponenter er det vigtigt, at dit motherboard kan yde en tilstrækkeligt mængde strøm, før at dette kan lade sig gøre.

Ofte stillede spørgsmål om Motherboards

Hvad gør et bundkort?

Bundkortet er komponentet i computeren, der forbinder alle komponenterne. Alle komponenter der er i en computer er på den ene eller den anden måde forbundet til bundkortet, som sørger for at de alle kan kommunikere med hinanden.

Hvor længe kan et motherboard holde?

Et motherboard kan holde i rigtig lang tid. I nogle situationer vil et motherboard kunne holde op mod 20 år. Dette kan dog ikke anbefales, da de andre komponenter, der er kompatible med motherboardet, nok vil være forældet teknologi, og dette vil derfor ikke være en særlig hurtig og god computer.


 

 

Betalingskort

 

 

 

Samlet score: 4.7 af 5

avXperten
MenuKontaktKurvSøg
Vi sender pakken i dag
Bestil inden kl. 20.30
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007