Guide: Opladere med lightning kabel

I dette blogindlæg kommer vi helt tæt alt, der er værd at vide om lightning kabler.

Du får den fulde historie om, hvad lightning kabler er for en størrelse, hvilke forskelle der er på iPad og iPhone opladere, forskellen på godkendte og ikke godkendte kabler, hvilke enheder, der er kompatible med lightning kablet, samt hvad du kan gøre for, at din lightning kabler ikke bliver udsat for unødig slid.

Er du på udkig efter et nyt lightning kabel til markedets bedste priser? Så tag et kig på vores udvalg her!

Vi har også et stort udvalg af lightning adaptere

Lightning kablet

Lightning kablet er Apples nyeste skud på stammen i forhold til kabler. Lightning kablet fås både med USB indgang, hvor du blandt andet kan tilslutte den til en oplader eller en computer, og i form af høretelefoner, hvor endestykket er udformet med lightning stikket.

Lightning kablet blev introduceret tilbage i 2012 af Apple, der samtidig proklamerede, at lightning kablet fremover ville være standard tilbehør til den, på daværende tidspunkt, nyeste Iphone 5, samt fremtidige IOS enheder.

Inden lightning kablet så dagens lys, var alle Apples IOS enheder konstrueret til at være kompatibel med et 30 bens stik. Det “gamle” kabel havde dog en ulempe, nemlig at man kunne indsætte stikket forkert, simpelthen ved, at stikket vendte forkert.

Dette problem er ikke længere eksisterende med lightning kablet, der er tilsluttet korrekt ligegyldigt, hvordan kablet vender.

Lightning kablet har også andre klare fordele i forhold til dens forgænger. Lightning kablet er nemlig mindre og langt mere praktisk. Det er nemlig hele 80 % mindre, samtidig med, at selve stikket er langt mere robust og holdbart.

Selvom lightning kablet bruges af rigtigt mange smartphones, er det altså udelukkende Apple produkter, der er kompatible med kablet.

Udover, at et lightning kabel kan forbinde IOS enheder med en oplader eller computer, kan det også bruges i bilen, såfremt din bil er udstyret med en USB-biloplader. På den måde løber du aldrig tør for strøm på farten da den kan lade samtidig med, at du kører.

Forskellen på iPhone og iPad opladere

Mange undrer sig over, hvorfor Apple har to forskellige typer ladere, der medfølger til henholdsvis iPhones og iPads. Der er tilsyneladende ikke den store forskel, da begge har en helt standard USB-indgang, og begge versioner sagtens kan tilsluttes til både en iPhone og iPad.

Så hvad er forskellen egentlig på de to ladere? Og er det skadeligt at bruge en iPhone oplader til en iPad, eller omvendt? Dette kan du få svaret på i dette blogindlæg.

iPhone oplader

iPhone opladeren er et velkendt syn for de fleste. Faktisk er denne type lader stort set den eneste, der er tilgængelig i Danmark. Udover at følge med alle iPhones, følger den også med stort set alle andre smartphones, blot i et andet design, uden lightning kabel.

Den klassiske iPhone oplader forsyner din telefon med et output på 5W, hvilket også er den maksimale grænse for langt de fleste smartphones. De fleste smartphones har så lille et batteri, at de er designet til ikke at kunne modtage kraftigere effekt end 5W.

iPad oplader

iPad opladeren er rent fysisk en smule større, sammenlignet med opladeren til en iPhone. Udover at være fysisk større, afgiver denne lader også en del mere watt. Den kan levere op til 12W.

Grunden til, at en iPad kan levere over dobbelt så meget watt som en iPhone oplader er, at batteriet i en iPad er markant større. Batteriet er designet til at kunne modtage op til 12W.

Hvis et batteri i en iPad, ligesom et batteri i en Iphone, var designet til maksimalt at kunne modtage 5W, ville det tage frygteligt lang tid at lade enheden op.

Kan man skade sine enheder ved at “blande” opladere og enheder?

Der er mange, der tror, at de ødelægger deres telefon ved at bruge en iPad oplader til deres iPhone, angiveligt fordi, at den skulle lade for kraftigt. Dette er ikke sandt!

Batteriet på en iPhone er designet til altid maksimalt at modtage 5W, hvilket den altid vil overholde. Såfremt man tilslutter den til en oplader, der er i stand til at afgive flere W, for eksempel en iPad oplader, vil den blot “nøjes” med at trække 5W ud.

En iPhone tager altså ikke skade af at blive opladet med en iPad oplader! Dog er der heller ingen fordel ved det, da den som sagt ikke lader hurtigere.

Lader du derimod din iPad med en iPhone oplader, kan du skade laderen. Din iPad vil altså ikke tage skade, da den blot “kun” vil trække de tilgængelige 5W, hvorefter den eneste konsekvens vil være, at den lader utroligt langsomt.

Laderen vil tage skade, fordi at den bliver udsat for maksimal i meget lang tid af gangen, når du lader en iPad. Dette vil på sigt skade din iPhone oplader, således at den ikke lader lige så effektivt.

TIP: Nogle Iphones er i stand til at modtage op til 12W, hvor man ved brug af en iPad oplader vil opnå en langt hurtigere opladning.

Enheder, der er kompatible med et lightning kabel

Er du i tvivl om du din enhed er kompatibel med lightning stikket? Det behøver du ikke være længere! Vi har udarbejdet denne liste, der viser, hvilke iPhones og iPads, der er kompatible med et lightning kabel.

iPhones, der er kompatible med lightning kabler (Opdateret Januar 2019)

  • iPhone XS Max
  • iPhone XS
  • iPhone X
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone 8
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 6S Plus
  • iPhone 6 Plus
  • iPhone 6S
  • iPhone 6
  • iPhone 5C
  • iPhone 5S
  • iPhone 5

iPads, der er kompatible med lightning kabler (Opdateret Januar 2019)

  • iPad (2017)
  • iPad Pro (10.5 inch)
  • iPad Pro (12.9 inch)
  • iPad Pro (9.7 inch)
  • iPad Mini 4
  • iPad Mini 3
  • iPad Air 2
  • iPad Air
  • iPad Mini 2
  • iPad Mini

8 tips til at undgå slid på ladekabler og høretelefoner

Mange oplever, at deres kabler og ledninger relativt hurtigt bliver slidt op, og går i stykker. Dette gælder især ledninger og kabler, der ofte flyttes med og bruges forskellige steder. For eksempel er kabler til mobiler notorisk kendt for at blive slidt ualmindeligt hurtigt.

Meget ofte skyldes det, at kablerne går i stykker, at de simpelthen bliver behandlet forkert og/eller for hårdhændet. Derfor har vi samlet 8 brugbare tips, der forlænger levetiden på dine kabler, hvis du altså overholder dem.

1. Undgå fysiske skader

Træk i stikket, ikke i kablet! Når du fjerner din lader eller dine hovedtelefoner fra din telefon, er det vigtigt, at du tager fat i selve stikket for enden af kablet, i stedet for at trække direkte i kablet. Gør du ikke dette, vil det på sigt ødelægge kablet.

2. Træk roligt, men fast, i stikket

Mange indgange fra kabler og hovedtelefoner er meget tynde og relativt skrøbelige, hvilket især gælde lightning kabler. Derfor er det vigtigt, at man fjerner stikket med et fast og stabilt greb. Hvis du forsøger at vride det ud, vil det skade chippen.

3. Lad ikke dine kabler og ledninger ligge og flyde

Det virker måske åbenlyst, men langt fra alle følger dette råd. Placer dine kabler og ledninger et sted, hvor man hverken kan træde på dem, mase dem, eller trække i dem ved et uheld.

4. Lad ikke dine høretelefoner/kabler være i telefonen

Undgå at lade et kabel eller dine høretelefoner være tilkoblet din telefon, når du ikke benytter dem og den ikke lader. Man kan nemlig lynhurtigt komme til at trække i kablet eller ledningen og beskadige det.

5. Korrekt opbevaring

Dette gælder især høretelefoner og ladekabler, du transporterer i lommer eller tasker. Du bør altid “rulle” dem sammen i en cirkel uden at bøje dem for meget. Udover, at du undgår, at den bliver viklet ind i sig selv eller noget andet, minimerer du også risikoen for beskadigelse.

6. Undgå kontakt med vand

Ligesom alt andet elektronik, har hverken dine ledninger, kabler eller høretelefoner godt af at blive udsat for vand. Skulle det alligevel ske, bør du hurtigst muligt ligge dem til tørre i et par timer, hvilket burde kunne udrede mindre vandskader.

7. Undgå at sove, imens du har høretelefoner i

Udover at længerevarende høje lyde skader din hørelse, har du ikke kontrol over dine bevægelser når du sover. Man kan altså hurtigt komme til at ligge sig i en position, hvor dine høretelefoner bliver bøjet eller knækket.

8. Opbevaring til farten

Det kan ofte være nødvendigt at medbringe både oplader og høretelefoner på farten. Er du typen, der gør dette ofte, eller måske endda på daglig basis, kan en “case” til opbevaring være en god investering. Denne “case” fungerer lidt som et sleeve til en computer, hvor den simpelthen beskytter dine høretelefoner eller lader imod stød, knæk og bøjninger.

MFI Godkendelse

Ligesom ved så meget andet elektronisk udstyr, findes der både godkendte og/eller originale lightning kabler samt kopier heraf. Der er to slags kabler, du som forbruger kan være sikker på virker, og er af en holdbar kvalitet.

Den ene slags er, ikke overraskende, de lightning kabler, der er produceret på Apples egne fabrikker. Dette er de kabler, der følger med alle IOS enheder, og som forhandles i deres egne shops, samt en lang række andre forhandlere, heriblandt også her hos avXperten.

Kablerne, der er produceret af Apple, er som regel de dyreste.

Mén, man behøver faktisk ikke købe lightning kabler, der er produceret af Apple, for at være sikker på at få kabler, der både fungerer og er af en fin kvalitet.

Der findes nemlig også mange forskellige lightning kabler, der ganske vist ikke er produceret af Apple, men i stedet er MFI godkendte.

Hvad indebærer en MFI godkendelse?

MFI står for “Made for Iphone”, og er betegnelsen for et certificerings program, Apple står bag. Producenter, der er certificerede til at producere MFI godkendte produkter, er underlagt kontrol og inspektion af Apple.

Kort sagt betyder MFI, at Apple står inde for kvaliteten af kablet, og dermed også garanterer, at kablet virker, er sikkert, og er af en fornuftig kvalitet.

Man kan altid tjekke om et kabel er MFI godkendt eller produceret af Apple ved at nærstudere emballagen og/eller selve kablet. For det utrænede øje, kan det være svært at se forskel på en original lader og en billig kopi.

Udstyr, der er MFI godkendt, vil altid være udstyret med MFI-mærket på selve emballagen. Du kan se, hvordan MFI-mærket ser ud herunder:

Sådan ser den nye version af MFI-mærket ud. Det kan også ske, at emballagen er udstyret med den ældre version af MFI-mærket. Dette mærke kan du se herunder:

Du kan altså se på emballagen om kablet er godkendt til brug af IOS enheder. Herudover er det også muligt at tjekke om kablet er produceret af Apple, eller MFI godkendt, ved at kigge på selve kablet.

Hvis lightning kablet er produceret af Apple, vil der med en meget lille skrift stå “Designed by Apple in California”, hvor der derefter vil stå enten “Assembled in China”, “Assembled in Vietnam” eller “Indústria Brasileira”.

Er kablet ikke produceret af Apple, men stadig MFI godkendt, vil kablet typisk være præget med producents logo.

Brug af ikke-godkendt udstyr

Selvom et lightning kabel, der hverken er MFI godkendt eller produceret af Apple, er markant billigere, er det ikke anbefalelsesværdigt at vælge denne type kabel.

Kablerne er nemlig ofte produceret i dårlig kvalitet, hvilket betyder, at de relativt nemt og hurtigt kan gå i stykker.

Herudover er det langt fra sikkert, at kablet overhovedet er kompatibelt med din enhed selvom emballagen muligvis hævder noget andet.

Du skal altså være omhyggelig, når du vælger dit næste lightning kabel! Dog kan du naturligvis trygt købe alle de lightning kabler, du finder på vores webshop. Se vores udvalg her: Lightning Kabler

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg