Billede af internetkabel taget af avXperten

Guide til Internetkabler (Lær Alt om Internetkabler)

Når du skal have opsat dit internet og valgt det rigtige kabel hertil, så kan det være forvirrende med alle de forskellige forkortelser og betegnelser, der følger med. Internetkabler kan nemlig fås i mange forskellige afskygninger, og de er inddelt i kategorier. 

Vil du have styr på internettet, og skal du eksempelvis forbinde en PC, router, modem eller hub med en anden grænseflade? Jeg guider dig, så du kan vælge det bedste internetkabel efter behov.

Et Internetkabel kaldes også for et netværkskabel, ethernetkabel, patchkabel, LAN-kabel eller for RJ45. Internetkabler bruges til at lave netværksinstallationer. Det er en dataforbindelse, der også benyttes i mange trådløse opsætninger. 

I dette blogindlæg gennemgår jeg alt fra, hvad internetkabler kaldes og hvordan stikket monteres, til hvilke kabler der er bedst samt anden vigtig viden, hvis netværksinstallationen skal være så optimal som mulig.

Andre betegnelser for et internetkabel

Internettet er et gigantisk elektronisk netværk, hvor computere kommunikerer med hinanden, og hvor der nærmest er en overflod af data. Internetkabler en vigtig komponent til denne form for protokol.

Kablerne bliver ikke kun brugt til at forbinde til internettet, men også i andre netværksinstallationer. De bruges eksempelvis også til at lave et LAN, som står for Local Area Network. Her kan man bruge en switch til at lave et lukket netværk til sit Net-party eller LAN-party.

Hos avXperten oplever vi, at en stor del af vores kunder der ringer ind, og bruger termen internetkabel. Dog har kaldes internetkablet også mange andre navne. Her kan du se, hvad et internetkabel også bliver kaldt.

Andre navne for internetkabel

  • Netværkskabel
  • LAN-kabel
  • Ethernetkabel
  • Patchkabel
  • RJ45 kabel

Ja, og der er sikkert nogle navne, jeg har glemt. Terminologien inden for meget elektronik kan nemlig være lidt drilsk. Det er vores erfaring, at folk ofte spørger efter et internetkabel, hvor det er et netværkskabel, som er den mest korrekte term.

Der kan også være nogle små forskelle på ethernet- og patchkabel, men her menes der ofte bare et internetkabel eller netværkskabel.

RJ45: Hvad står det for?

RJ45 står for Registered Jack og 45 er blot det nummer, som grænsefladen fik tildelt i protokollen over standarder. RJ45 er selve stikket, som er på netværkskablet.

Der fås mange forskellige valgmuligheder, når man skal vælge netværkskabler. Det er også forskelligt, om man selv vil montere sit stik, eller man vælger et, hvor stikket allerede er monteret. Hvis du skal bruge en vejledning til den første mulighed, kan du se, hvordan du monterer et RJ45 stik her:

Leder du efter komponenter til din netværksinstallation? Så kan det være, at du kan bruge nogle af produkterne i disse kategorier?

Netværkskabler kommer i to udgaver. Et hvor stikket monteres på med en crimptang, og et værktøjsfri netværksstik, som blot klikkes på. Se en video her, hvor en af vores avXperter forklarer forskellen. 

Internetkabel og dets forkortelser

Du kan vælge mellem et skærmet eller uskærmet kabel alt efter, hvad du skal bruge dit kabel til. Når du kigger efter nye internetkabler, så fremgår der en masse bogstaver og tal i navnet. Et eksempel kan være dette: Netværkskabel F-UTP Cat5e 0,25m

De fire bogstaver, som danner forkortelsen F-UTP, bliver forklaret nedenfor.

Skærmen sidder enten rundt om hver af de indre kobberledere (U-FTP) eller som en ydre skærm rundt om alle lederne samlet (F-UTP).

Det første bogstav i koden angiver den ydre skærm. Den anden del beskriver den indre skærm, og TP står for ”Twisted Pair”, som er betegnelsen for lederne, der er snoede.

En hurtigt opsummering:

  • U - Unshielded
  • F - Foiled
  • S - Shielded
  • TP - Twisted Pair

Så F-UTP står for Foiled Unshielded Twisted Pair.

Jeg har givet en uddybende forklaring på de forskellige sammensætninger af koden inde under vores beskrivelse i kategorien internetkabler.

Cat og tallet, f.eks. Cat5e, angiver, hvilken kategori kablet har. Min kollega forklarer dig forskellen på Cat 5, 6 og 7 i videoen i afsnittet nedenfor.

Vær også opmærksom på, om du skal have et blødt eller solidt kabel.

Solide kabler bliver også kaldt stive. De bliver blandt andet lavet til formålet, hvis du skal bygge dit kabel ind i væggen. Et blødt kabel er bedre at trække rundt i diverse fodlister og er nemmere at arbejde med, når du skal arrangere dine kabler i din netværksinstallation.

Hvilket internetkabel er bedst?

Der er flere faktorer, som afgør, hvilket kabel der er bedst. Internetkablet skal selvfølgelig passe til dit behov og være i god kvalitet. Det skal kunne overføre i højeste hastighed uden datatab, samt imødekomme forventningerne om funktionalitet, udseende og længde.

Kablerne bliver hele tiden forbedret, og de nyeste internetkabler hedder Cat7 og Cat8. De adskiller sig fra de tidligere generationer ved, at STP-teknologien er blevet udvidet og forbedret.

Længere nede kan du læse, hvad hastigheden og båndbredden er på de forskellige generationer.

Desto nyere dine kabler er, desto længere er du fremtidssikret i forhold til, hvor længe de virker optimalt med kravene fra din elektronik. Det er dog ikke altid, at man har brug for det nyeste. 

I videoen nedenfor giver min kollega dig en hurtig guide til, hvilket kabel du bør vælge. 

Hvad står Cat for?

Cat står for category, altså kategori, og i skrivende stund udbyder avXperten kabler fra Cat5e til Cat 8. Når du skal finde det allerbedste internetkabel har de bedre specifikationer desto højere nummeret er på kategorien.

Cat 8 kabel har så høje specifikationer, at det i praksis altid er skærmet.

Cat 8 findes i to klasser:

  • Cat 8.1 som er kompatibelt med Cat 6a med 8P8C stik
  • Cat 8.2 som er kompatibelt med Cat 7a med TERA eller GG45

Cat 8 er velegnet til datacentre, hvor afstanden mellem switche og servere er korte. Det er ikke velegnet til generel kabling på et kontor.

Oversigt over kategorier, hastigheder og båndbredde

KategoriHastighedMax båndbredde
Cat 5e1 Gbps205 MHz
Cat 610 Gbps250 MHz
Cat 6a10 Gbps500 MHz
Cat 710 Gbps600 MHz
Cat 840 Gbps2000 MHz


Min kollega forklarer dig forskellen på Cat 5, 6 og 7 i videoen ovenfor i afsnittet “Hvilket internetkabel er bedst?”.

Du kan altid se alle specifikationer, når du klikker ind på et bestemt produkt. Derudover giver jeg en ekstra forklaring fra Cat 5, 6, 7 og 8 inde på vores kategoriside for netværkskabler.

Skal du bruge dit kabel til gaming? Jeg har skrevet en grundig guide til lige netop dette formål, så du kan få den hurtigste og mest stabile forbindelser, når du spiller computer. Læs indlægget her: Internet Kabel til Gaming (Vær sikker på Høj Hastighed).

Hvad betyder AWG?

AWG står for American Wire Gauge, og er et amerikansk logaritmisk system til angivelse af diameteren på en ledningstråd, som er blevet brugt siden 1857. Tværsnitsarealet er en vigtig faktor for bestemmelsen af dens strømførende kapacitet.

Jo højere et nummer AWG, jo mindre er diameteren og tykkelsen af tråden. Den største AWG størrelse er 0000 AWG, eller 4/0 AWG, og den mindste er 40 AWG.

Nedenfor kan du se en konverteringstabel, som du kan bruge til at sammenligne AWG med cirka størrelserne i mm og mm². I AWG medtages den beskyttende isolering af ledningstråden ikke i målet.

Billede: AWG konverteringstabel. Udarbejdet af avXperten personale.Billede: AWG konverteringstabel. Udarbejdet af avXperten personale.

Forskellen på CU og CCA Netværkskabler

Internetkabler kan komme med to forskellige ledere, som refereres til med betegnelserne CU og CCA. I dette afsnit vil jeg forklare forskellen på disse to.

CU kabler

CU kabler har kobberledere, som er lavet af ren kobber. Der findes to typer af kobberkabler, med solid kobbertråd og snoet kobbertråd.

Kabler med solid kobbertråd har en leder, som er lavet ud af et enkelt stykke kobber. De er mere effektive og transporterer data ved højere hastigheder. De er ofte brugt i vægge eller jorden.

Kabler med snoet kobbertråd er lavet ud af flere tråde af kobber, som er tæt bundet sammen for at lave en tykkere leder. De er gode til korte afstande, da de er nemmere at vride og dreje, og ikke modstår interferens på samme måde som en solid kobbertråd. Disse bruges derfor ofte til at forbinde selve enheden til internettet.

CCA kabler

CCA, cobber-clad aluminium, kabler er et alternativ til CU kablerne, og deres leder er lavet af aluminium med en tynd kobberbelægning.

Kobberbelægningen gør det muligt for kablet at bedre transportere data, og modstå hårdt vejr, samt en nem installation.

Denne type kabler er gode til dig med et begrænset budget.

Billede: CU vs CCA. Udarbejdet af avXperten personale.Billede: CU vs CCA. Udarbejdet af avXperten personale.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg