Leder du efter FM Nødradio eller Powerbanks?

LED Fasedæmper

LED Fasedæmper

Filtrér
Sortering

Læs mere om LED Fasedæmper

SG Smart Gateway - Sort
1939 DKK
Læg i kurv
SG Smart Gateway - Sort

Farve: Sort
Brand: SG Armaturen A/S

Læs mere Fjernlager
Levering: 3-5 hverdage
Senest 1. august 2024
SG Led-dim Smart - Lysdæmper
SG Led-dim Smart - Lysdæmper

Parring med App sker via SMART App
Til DIN-skinne

Læs mere Fjernlager
Levering: 3-5 hverdage
Senest 1. august 2024

LED Fasedæmper til bagkant dæmpning af lys

Her på siden finder du vores udvalg af LED fase dæmpere, som bruges til såkaldt bagkant dæmpning af LED belysning.

Allerede nu tænker du måske at det er meget teknisk, og det kan det også være, men vi har her på siden forsøgt at gøre dette væsentligt mere simpelt, så det bliver til at forstå for de fleste.

Hvis du ikke er helt ung mere, så kan du sikker huske de første lysdæmpere systemer på markedet, som fungerede ved at dreje på en knap ved lyskontakten, eller måske endda ved transformeren til dine halogenlamper.

I dag er dette i langt de fleste situationer fortid og der er en ny generation af lysdæmpning på markedet, som bedre passer til de nye LED lamper og pærer, som efterhånden har erstattet glødepærer og halogenpærer i de fleste hjem.

Fase dæmpning af LED belysning kaldes også for bagkant dæmpning og det fungerer ved at afbryde sinuskurven i strømmen før tid og dette leder dermed mindre strøm til lyskilden, hvorved den lyser svagere.

Vi vil dog gerne undgå at gå for meget ind i de tekniske aspekter af dette, og blot gøre det klart for dig, hvad du kan have brug for til din LED lyskilde, om det er en LED fase dæmper eller en dæmper kontakt.

5 ting du bør vide om LED Fasedæmpere

Dæmpning af LED belysning er ikke simpelt, men der er nogle ting, som det er rart at vide lidt om, når du skal ud og finde den rigtige LED Fasedæmper.

Derfor har vi herunder samlet lidt mere information om denne form for lysdæmper, så du kan komme i gang med jagten på den helt rigtige model.

#1 - Hvad er en LED Fasedæmper?

En LED fasedæmper er i bund og grund blot en lysdæmper, som er særligt udviklet til LED belysning.

En lysdæmper som man brugte før i tiden kan ikke altid bruges til LED belysning, da denne type lysdæmper mindsker strømmen til enheden og det kan få LED pærer til at blinke og flimre.

Når der leveres strøm til en lampe, så taler man om at denne strøm har en sinuskurve og de traditionelle lysdæmpere korter sinuskurven af fortil, derfor kaldes de ofte forkant dæmpere og LED fasedæmpere skærer sinuskurven af bagtil, hvorfor de kaldes bagkant dæmpere.

LED fasedæmperen sørger for at når du dæmper lyset med 50% så får du 50% af lysudbyttet, men når du dæmper med en traditionel lysdæmper, så dæmper du spændingen og det betyder at dæmper du spændingen med 20%, så får du ca. 40% af lysudbyttet.

Derfor er en LED fasedæmper særlig velegnet til LED belysning, da du derved kan spare mere på strømmen og stadig få et rimeligt lysudbytte.

Forstået på den måde at dæmper du til 0% så slukker pæren og strømforbruget stoppes, men med en original lysdæmper kan du opleve at den står og summer og kæmper for at holde lyset slukket, men bruger stadig en del strøm.

#2 - Hvad betyder forkant og bagkants dæmpning?

Når vi skal forklare hvad forkant og bagkant dæmpning er, bliver det en lille smule teknisk, men vi vil forsøge at gøre det let at forstå.

I danmark bruger vores apparater vekselstrøm, og denne vekselstrøm ses som en sinuskurve, altså en bølgeformet kurve, med toppe og dale.

Sinuskurven bruges til at forklare hvordan en dæmper virker, og det er ikke helt lige meget hvilken model af dæmper man vælger til sin LED belysning.

En forkant dæmper åbner for strømmen lidt forskudt fra starten af sinuskurven, og man siger derfor at denne dæmper skærer strømmen på forkant.

En bagkant dæmper lukker for strømmen lidt før slutningen på sinuskurven og det siges derfor at den skærer af bagkanten af sinuskurven.

Hvordan det fungerer i praksis er en del mere kompliceret og det holder vi os fra her på siden.

Nogle LED belysnings enheder fungerer fint med med en forkant dæmper, men langt de fleste har brug for en bagkant dæmper, for at lyset ikke blinker og flimrer.

#3 - Enheder du kan bruge en LED Fasedæmper til

Det er ikke alle LED belysnings enheder som kan dæmpes, selvom mange tror at alt hvad der er LED kan dæmpes og justeres i farver mm.

For at du kan være sikker på at kunne bruge en LED fasedæmper skal du derfor sikre dig at enheden, LED pæren, LED lampen eller LED strippen, kan dæmpes.

Du kan sikre dig at LED enheden kan dæmpes ved at kigge på pakken med enheden i og se om der står at den er dæmpbar.

Når du har sikret dig at enheden er dæmpbar, skal du kigge efter hvilken form for dæmpning enhed, at enheden fungerer med, her vil du ofte kunne kigge efter en CR dæmper eller en LR dæmper.

Står der at enheden fungerer med en CR enhed, kan du bruge en LED fasedæmper til at dæmpe lyset for enheden med.

Du kan bruge en LED fasedæmper til de fleste LED pærer, skinner, spots og til LED sparepærer, som er dæmpbare og fungerer med en CR dæmper.

En LED Fasedæmper kan fås i flere modeller, både til installation ved lampe kontakten eller til installation på loft eller væg.

#4 - LED Fasedæmper til 12V eller 230V

Når du har fundet frem til at din enhed kan fungere med en LED fasedæmper, skal du til at finde ud af hvilken spænding din LED fasedæmper skal passe til.

Du kan finde LED fasedæmpere til både 12V og til 230V LED pærer, og det er vigtigt om pæren er beregnet til 12 V eller til 230V.

Hvis LED pæren er beregnet til 12V, skal du sørge for at der kommer en transformer foran pæren, som transformerer stikkontakten eller lampeudtagets 230 V ned til 12V og her skal LED fasedæmperen passe til den lave spænding.

Hvis LED pæren fungerer på 230V er det vigtigt at du sikrer dig en ekstra gang at pæren er dæmpbar.

Denne type LED pærer har indbygget elektronik, der sørger for at konvertere spændingen ned til de 12V som LED fungerer på.

#5 - Maksimum Watt i LED Fasedæmper

Nu skal du til at kigge på hvor mange watt LED fasedæmperen maksimalt er beregnet til, dette afgør nemlig hvor mange pærer, eller modstande, du kan tilknytte til den samme dæmper.

Har du eksempelvis 3 pærer på hver 4 watt, så skal dæmperen kunne klare minimum 12W sammenlagt for de 3 pærer.

Næsten lige så vigtigt er det at hvis du kun skal tilkoble en enkelt pære på 4 watt, at fasedæmperen kan klare denne lave modstand, og det kan du finde ud af ved at kigge på minimums watt angivelsen i specifikationerne.

Dette tal fortæller dig at hvis den pære du vil tilslutte eksempelvis er på 3W men dæmperens minimums watt er angivet til 4W, så vil dæmperen ofte ikke kunne fungere optimalt, hvis overhovedet med din pære.

Gode råd til dæmpning af LED belysning

Vi har samlet 4 gode råd til at dæmpe din LED belysning, så du let kan overskue ovenstående mere uddybende forklaringer.

  1. Vælg dæmpbare LED pærer eller lamper
  2. Brug specielle LED dæmpere som eksempelvis LED fasedæmper, til dine LED lyskilder
  3. Kontroller minimums og maksimums belastningen på LED fasedæmperen og vær sikker på at denne passer til din belysningsenhed
  4. Hold pærernes samlede Watt forbrug på ca 10% under LED fasedæmperens maksimums effektbelastning
  5. Med Smart LED pærer kan du dæmpe lyset direkte i pæren via WiFi, dette kræver ikke en kontakt/opsætning med lysdæmpning som ved normale dæmpbare LED pærer.

 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Sprog: DA flag NO flag
Menu Kontakt
Kurv
Søg
Vi sender pakken i dag
Bestil inden kl. 20.30
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007