avXperten

VGA kabel

Med et VGA kabel har du mulighed for at overføre billede til en skærm med op til 1080p fuld HD. HDMI stik har efterhånden erstattet de fleste videostik, men VGA bruges stadig flittigt i bl.a. hjemmebiografer og som tilslutning mellem computer og computerskærm. Før du køber et VGA kabel, er det vigtigt at kende til sammenhængen mellem kvaliteten på skærmopløsningen og VGA kablets længde. Lange monitor kabler medvirker nemlig ofte til dårligere kvalitet. Vores sortiment her hos AvXperten består af mange modeller af VGA kabler i forskellige længder, så du hurtigt og nemt kan finde et kabel til dit behov.

VGA kabel - Mange modeller og længder - Hurtig levering

VGA kabler findes i mange forskellige modeller og længder. Ofte kaldes et VGA kabel også for skærm kabel eller monitor kabel, da det bruges til at overføre billede/video til en skærm. Selvom de fleste nyere enheder i dag har HDMI stik, findes der stadig mange enheder der benytter VGA stik, hvorfor det stadig kan være relevant at benytte et VGA kabel.

Her hos AvXperten finder du et stort sortiment af VGA kabler i forskellige længder. Har du brug for et VGA kabel, tilbyder vi altid hurtig levering, så du ikke skal vente længe på dit nye skærm kabel.

Hvad er VGA?

VGA er en analog video standard for overførsel af billede (video), der har eksisteret siden 1987. VGA står for Video Graphics Array og betegnes som et ”array” og derfor ikke en ”adapter”. Dette skyldes, at VGA siden begyndelsen blev implementeret som en enkelt chip, der kan integreres direkte på en computers bundkort.

VGA kan udelukkende håndtere billede/video og dermed ikke lyde. Da VGA er et analogt signal, kan selve VGA kablets kvalitet, kvaliteten af dets stifter (pins) samt afstanden fra computeren til skærmen alt sammen have indflydelse på videokvaliteten. Samtidig indeholder VGA ingen form for sikkerhed eller forvaltning af digitale rettigheder.

Før i tiden var VGA ofte lig med en skærmopløsning på 640x480. I dag er situationen meget anderledes. En VGA-forbindelse kan i dag nå helt op på 1080p fuld HD uden problemer, hvorfor det stadig kan være relevant at kende til og benytte en VGA-forbindelse.

Ofte betegnes VGA stik også som RGBHV, HD15 stik, XGA stik eller SVGA stik. Desuden er der mange der kalder et VGA kabel for et skærm kabel eller et monitor kabel i daglig tale, mens det er en ganske almindelig fejl at komme til at skrive avg kabel i stedet for VGA kabel.

Hvad kan et VGA kabel bruges til?

Idet VGA er et analogt video signal, kan det bruges til overførsel af billede og video til en skærm/monitor. Det er i den forbindelse en af de mest almindelige analoge standarder for overførsel af billede/video mellem en computer og en computerskærm. Du kan eksempelvis også få brug for et VGA monitor kabel i forbindelse med tilslutning af en projektor, en almindelig monitor eller en plasma skærm. Mange bruger blandt andet også VGA kabler i forbindelse med en hjemmebiograf (Home Cinema), da det kan give et flot og klart billede.

VGA 14 pin kabel og VGA 15 pin kabel – hvad er forskellen?

Du har måske både hørt om VGA 14 pin kabler og VGA 15 pin kabler, men er ikke helt sikker på hvad forskellen på de to egentlig er. Selvom forskellen ikke er stor, har det alligevel stor betydning for dig, hvorvidt du vælger et VGA kabel med 14 eller 15 pins (stifter).

Før VGA blev udviklet i 1987, benyttede de fleste personlige computere i de sene 80’ere sig af et såkaldt DE-9 stik. Men da VGA blev udviklet, valgte man at gøre DE-9 stikket bredere, så det kunne håndtere 15 pins. Resten af DE-9 stikkets fysiske dimensioner blev ikke ændret. Dog blev hullet ved pin/stift nr. 9 lukket til, således at der blev skabt en form for ”nøgle”, som sikrede at man kun kunne tilslutte kabler lavet til VGA video. Disse VGA kabler har altså kun 14 pins. Herefter blev det standard for VGA video kabler at lade pin nr. 9 være frakoblet.

Senere blev standarden dog ændret, således at moderne VGA kabler gør brug af alle 15 pins. Dette skyldes, at man i dag har brug for alle 15 pins for at være i stand til at benytte mange forskellige applikationer inden for blandt andet hjemmebiograf-markedet. Nogle skærme kan sagtens fungere med VGA 14 pin stik, der ikke har pin nr. 9, så længe at strøm tilføres fra en stikkontakt, mens andre skærme slet ikke registrerer VGA kabler uden pin nr. 9.

Desværre er der stadig en del forvirring omkring 14/15 pin VGA kabler, da de gamle 14 pin kabler stadig produceres og ofte fejlagtigt kaldes for 15 pin VGA kabler. I dag kan digitalt indhold desuden blive overført via VGA til en fjernsynsskærm og derfor ikke kun computerskærme.

Sammenhæng mellem VGA kablets kvalitet og kabellængde

Når du skal købe et VGA kabel, er det vigtigt at du vælger et kabel der passer til dine behov. Skærmkabler med VGA stik findes nemlig i mange forskellige modeller og længder, så du nemt kan finde et monitor kabel, der passer til netop din situation. Dog skal du være opmærksom på, at der ofte er en sammenhæng mellem kvaliteten af den overførte video/billede og selve VGA kablets længde.

Det anbefales som regel, at du ikke vælger en kabellængde på mere end 5 meter, da dette er med til at sikre fuld opløsning på maximal kapacitet i den bedst mulige kvalitet. Du kan dog sagtens få længere VGA kabler, men når du eksempelvis benytter kabler på helt op mod 10 meter, kan du risikere at farven eller billedet på skærmen bliver forvrænget. Er der tale om virkelig lange kabler på over 15 meter vil kvaliteten som regel være begrænset og opløsningen kan i visse tilfælde kun nå op på 640x460 pixels.

I modsætning til mange andre video standarder har VGA dog en unik evne til at tilpasse sig i tilfælde med reduceret båndbredde. Det betyder, at et VGA monitor kabel har evnen til automatisk at sænke skærmopløsningen for at bevare video gengivelseskvaliteten. Et eksempel kunne være, hvis et signal med 1080p fuld HD ikke når korrekt frem til skærmen, så vil opløsningen automatisk blive sat ned til eksempelvis 600x800 for at sikre, at der stadig bliver vist et billede på skærmen.

E-mærket

 

Betalingskort

 

 

 

MenuKontaktKurvSøg