Hvad er Qi? Lær alt om QI her!

Har du hørt om Qi og trådløs opladning? Det giver dig en masse muligheder, som du måske ikke vidste fandtes. Vi forklarer alt om Qi og har kigget på fordele, ulemper og muligheder.

Hvad er QI? Qi er en teknologi, som via elektromagnetisk induktion, gør det muligt at oplade dine enheder ved lave spændinger, eksempelvis mobiltelefoner og tablets. Du kan derfor slippe for ekstra kabler, da du trådløst kan oplade din enhed ved at lægge den op ad Qi-opladeren. QI fungerer normalt ikke over længere afstande end fire centimeter.

Det er ikke alle elektroniske produkter, som fungerer sammen med en Qi-oplader.

Vi giver dig de bedste bud på, hvordan du kan få mest muligt ud af din Qi-oplader, hvilke produkter de virker sammen med og hvad er egentlig bedst: En Qi-oplader eller et iPhone Lightning kabel?

Læs med her, hvor du kan lære alt om en Qi Dock, opladning i din mobilholder i bilen, i din musemåtte, og meget mere. Qi kan benyttes mange smarte steder!

Hvad er QI opladning? Vi uddyber

Qi opladning er det samme som trådløs opladning. Det bliver mere og mere udbredt, at man benytter denne teknologi til elektroniske produkter ved lave spændinger, da man får nogle smarte muligheder for at oplade sin telefon, tablet, eller smartwatch.

Qi-opladning gennemgår stadig en stor udvikling, hvor de fleste Qi-opladere stadig ikke kan oplade på længere afstande end fire centimeter. Se denne video, hvor vi på 43 sekunder forklarer, hvad Qi er.

Fun Fact: Allerede tilbage i 1896 eksperimenterede fysikeren og opfinderen Nikola Tesla med at skabe trådløs opladning. Han forsøgte at lave en dampdrevet oscillator, hvor mekaniske svingninger skulle laves om til elektrisk strøm.

Denne oscillator blev også kaldt for “jordskælvsgeneratoren”, da flere naboer tilkaldte politiet, da Nikola eksperimenterede med sine forsøg. Han forsøgte også at bruge jordens energi til at sende energi fra et sted til et andet.

Du kan læse mere om denne sjove historie på Forbes.

Der er sket meget med trådløs opladning siden Nikola Tesla eksperimenterede med det. Det er ikke en ny ting, men det er stadig et felt, som udvikler sig utrolig meget den dag i dag.

Qi blev først introduceret i 2009, som er en opladningsmetode, der blev udviklet af Wireless Power Consortium. Dette betragtes som standarden for trådløs opladning.

Hvad betyder Qi? Er dit produkt Qi-kompatibel?

Qi stammer fra kinesisk, hvor det betyder livskraft eller energi. Når man snakker om Qi-opladning er det i forbindelse med trådløs opladning. Her kan man oplade flere moderne enheder ved at lægge enheden ovenpå Qi-opladeren.

Det er ikke alle smartphones og produkter, der er kompatibel med trådløs opladning. De fleste nye smartphones, iPhones, tablets og iPads bliver nu lavet tilgængelige med Qi-opladning.

Hvilke mobiler understøtter trådløs opladning?

Det er langt fra alle mobiler, som understøtter trådløs opladning. Samsung var nogle af de første til at hoppe med på vognen, og de fleste store producenter laver nu deres mobiltelefoner kompatibel med Qi-opladning.

Her er en grundlæggende liste over smartphones, som understøtter Qi-opladning.

MærkeVersioner
iPhone8, 8 Plus, X, 11, 12 & nyere
Samsung GalaxyS9, S9+, Note 5, Note 8, S8, S8+, S7, S7 Active S7 Edge, S6, S6 Edge
LGV30, G6 (Kun US versioner), G4 (valgfrit), G3 (valgfrit)
Microsoft Lumia1520, 1020, 930, 929, 928, 920
Google Nexus4, 5, 6, 7 (2013)
MotorolaDroid Maxx, Droid Mini, Droid Turbo, Droid Turbo 2, Moto X Force
Nokia Lumia735, 830,920,928,929 / Icon,930,1520


Kilde: Zendure.com

OBS: Mange flere elektroniske enheder virker med Qi-opladning, og du kan altid tjekke produktinfo, hvis du er i tvivl. Du er altid velkommen til at ringe til vores kundeservice på 86 32 71 71 eller sende en mail på info@avXperten.dk

Virker din enhed ikke til en Qi-oplader, kan du finde en Qi-adapter her: Adapter til Qi-opladning

Fordele og ulemper ved Qi opladning

En af de største fordele ved en Qi-oplader er, at du ikke skal bruge et kabel til at oplade dine enheder. Mange elektroniske enheder benytter forskellige stik, og man er derfor ofte nødt til at have flere forskellige kabler liggende.

Med Qi-opladning, kan en Android telefon og en med iPhone kan bruge den samme oplader.

Hvis alle dine enheder er kompatibel med Qi-teknologien, kan du nøjes med en oplader, der kan oplade alle dine enheder, og dette er utrolig smart!

En ulempe ved Qi-opladning er, at det stadig ofte er langsommere opladning end kabler. 

En anden ulempe kan være, at grundet den korte afstand, som Qi stadig fungerer med, kan du ikke bruge din telefon, mens den lader. 

Afstanden må nemlig ikke overskride omkring 4 centimeter til opladeren fra din telefon. Derfor kan man ikke bruge den på samme måde, som hvis man har et langt opladerkabel.

Der bliver dog lavet alle mulige smarte løsninger på, hvordan du kan bruge Qi til at få en smartere hverdag. 

Se nogle af vores smarte muligheder længere nede i artiklen.

Trådløs opladning? Hvordan fungerer det?

Der er mange muligheder, når det kommer til trådløs opladning. Det fungerer ved, at man ikke behøver at tilslutte sin enhed til et kabel for at oplade den. iPhones har fungeret med Qi-opladning siden iPhone 8 udkom. Samsungs telefoner har virket med Qi-teknologi siden Samsung Galaxy 6.

Opladningen kan lade sig gøre på grund af elektromagnetisk induktion. Qi opladeren producerer energi, som kan overføres trådløst til den enhed, du ønsker at oplade.

Flere smarte og sjove produkter kommer med indbygget Qi-opladere. Den mest almindelige er p.t. en flad ladestation, hvor man blot lægger sin telefon ovenpå. Der bliver dog også lavet smarte docs, bilholdere, lamper, musemåtter, højtalere og clockradioer, hvor man kan have telefonen liggende mens den lader.

Indbyg din Qi oplader

Hvis du vil være lidt kreativ og selv vil indbygge en Qi-oplader i dit skrivebord, kan dette også være en mulighed. Du kan finde en Qi-oplader til forsænkning, eller indbygge en usynlig oplader i dit skrivebord, så din smartphone kan lade, mens den blot ligger på dit bord.

Se vores udbalg af qi opladere til indbygning her: Qi opladere til indbygning i skrivebord

Qi Powerbank - Opladning uden kabler

Med en Qi-powerbank kan du blot lægge din telefon oven på din powerbank, hvis den skal oplades. Vi har dem også, hvor der er sugekopper på powerbanken, så din mobiltelefon kan ligge i tasken op ad opladeren, og du kan stadig være sikker på, at den oplader.

Dette er perfekt til rejsen, hvor du har langt til en stikkontakt, og dine enheder skal ligge i tasken uden, at den flyder med kabler.

Qi-powerbanks er velegnet til opladning af smartphones, iPhones, navigationssystem, MP3 afspiller, digitalkamera og andre enheder med USB tilslutning eller trådløs opladning.

Se vores udvalg af Qi-powerbanks her ? Qi Powerbank

iPhone lightning kabel VS Qi opladning

Der er forskel på, hvor hurtigt iPhone Lightning kabler oplader og forskellige Qi-opladere. Generelt er det oftest hurtigst at lade din enhed med kabel. Både kabel og trådløs opladning bliver hele tiden forbedret.

Man kan derfor både få kabler og qi-opladere, som understøtter hurtigopladning. Det fremgår på opladeren, hvor mange watt(W), som opladeren kan yde.

Vil du vide mere om lightning opladere har vi skrevet en større guide om dette ? Opladere med lightning kabel(GUIDE)

Disse iPhones bruger lightning kabel

Udover iPhones, iPads og iPods benytter en række accessories også lightning-kabler.

Her er tale om blandt andre Apple Watch, Apple Pencil, Magic Keyboard og mus og Siri remote til Apples TV.

Som tidligere nævnt, har du også kunne lade din iPhone op med en Qi-oplader siden iPhone 8 udkom (Versioner er med qi-opladning er fremhævet med fed).

Her er listen over de iPhones, som benytter et lightning kabel.

 • iPhone 12 modellerne
 • iPhone 11 modellerne
 • iPhone XS Max
 • iPhone XS
 • iPhone X
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone 8
 • iPhone 7 Plus
 • iPhone 7
 • iPhone 6S Plus
 • iPhone 6 Plus
 • iPhone 6S
 • iPhone 6
 • iPhone 5C
 • iPhone 5S
 • iPhone 5

Vi håber du blev klogere på emnet om, hvad er Qi.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg