Leder du efter FM Nødradio eller Powerbanks?

Stationær PC

Stationær PC til ethvert behov. Mangler du en ny stationær computer til enten arbejde eller gaming, har vi løsninger her på siden.

Filtrér
Sortering

Læs mere om Stationær PC

Stationær PC - Til Gaming og Arbejde

Der kan være flere grunde til at du lige nu sidder og leder efter en stationær PC, måske er din gamle PC ved at trænge til en udskiftning, eller har dit behov og formålet ændret sig.

Uanset hvorfor du har brug for en ny stationær PC, så er det alfa og omega, at finde en PC som passer til formålet og dine behov.

Men det kan godt være en ufremkommelig jungle at bevæge sig ind i, når du skal finde en ny stationær PC, for der er mange forskellige modeller, med forskellige specifikationer, og er du ikke computerspecialist så kan ord som RAM, grafikkort, porte og hukommelse nok godt få dig til at vende om igen.

Her på siden finder du ikke bare vores udvalg af stationære PC’er, men også en hjælp til hvordan du finder frem til den rigtige computer til dit formål, og dit behov.

Har du en stationær PC, hvor du er begyndt at opleve en af følgende ting, eller måske dem alle sammen?

  • Strømmåleren går amok, når du tænder for din PC
  • Du kan både nå til bageren og i supermarkedet, inden PC’en er startet op og klar til brug.
  • Du kan ikke længere opdatere software eller operativsystemet på computeren
  • Blæseren på din computer kører nonstop og computeren er stadig brandvarm, og larmer.

Alle ovenstående ting kan være tegn på at det er tid til at skifte til en ny stationær PC, men det kan jo også tænkes at du bare har fået nogle andre behov eller interesser, som kræver noget andet hardware?

Uanset hvad, så kan du herunder finde hjælp til at komme lidt lettere gennem junglen af fremmedord og betegnelser for egenskaber, ved at læse med herunder, hvor vi giver dig lidt information, som kan hjælpe dig med at finde frem til den rigtige stationære PC til dit behov.

10 ting du kan overveje før du køber en Stationær PC

Der findes rigtig mange forskellige modeller af stationære PC’er på markedet, nogle har enormt meget kraft og hukommelse og andre har lidt mindre.

Prisen på en stationær computer afhænger i høj grad af hvilke krav du har til din computer, og dine krav afhænger af hvilket formål og behov computeren skal tjene.

Hvis du er forvirret, så mist ikke modet, for herunder kan du finde en række ting, som kan hjælpe dig godt på vej til at finde den rigtige stationære PC til dit behov.

#1 - Gode grunde til at vælge en Stationær PC

Hvis du går med overvejelser om hvorvidt du skal investere i en stationær PC eller en laptop, så er der stadig nogle meget gode grunde til at vælge en stationær pc, på trods af laptoppens umiddelbare popularitet.

For selvom en laptop er nem at have med rundt på forskellige steder og kan fungere på batteri, så har det også nogle ulemper for især ydelse og pengepungen.

Derfor er der stadigvæk nogle rigtig gode grunde til at vælge en stationær PC, eksempelvis:

  • Højere ydelse - En stationær PC har ofte en stærkere processor, grafikkort og harddiske, samtidig med flere RAM og mange flere muligheder for opgraderinger, end en bærbar, simpelthen fordi at vægt, størrelse og drifttiden ikke har den samme betydning i en stationær PC.
  • Fleksibilitet - En laptop er fleksibel i forhold til hvor du bruger den, men en stationær PC er fleksibel i forhold til hvad den skal bruges til. En PC kan nemlig opgraderes og udvides med flere RAM, Større processor og meget andet, og det er ikke så let i en laptop.
  • Værdi for pengene - En stationær computer er ofte en del billigere end en laptop, og udover dette, så vil du ofte opleve at få meget mere ydelse for de samme penge.

#2 - Find frem til dine krav til en Stationær PC

Hvis du ikke ved det helt store om computere og ved præcis hvilke krav du har til din nye stationære PC, så er der nogle enkle ting du kan overveje for at finde frem til hvilke krav du bør stille til din nye computer.

  • Hvordan vil du bruge din nye computer?
  • Hvilke programmer gør du primært eller meget brug af?
  • Spiller/gamer du?

Skal du primært bruge din computer til at surfe på internettet, tjekke mails og sociale medier, så har du ikke brug for de helt høje specifikationer og kan nøjes med en lidt mindre kraftig computer.

Skal du derimod bruge computeren til krævende spil, grafik eller lyd og billedredigering, har du brug for en computer med noget mere kraft og hastighed.

Hvis du tager et kig på de programmer eller spil du ofte bruger, kan du få en ide om hvilke krav disse har til din computer, for at fungere optimalt.

Disse tre punkter kan dermed hjælpe til med at definere de krav du bør stille til din nye computer som minimum, og vær opmærksom på at det altid anbefales at vælge en computer med lidt mere kraft end du har brug for lige nu.

#3 - Processor/CPU i Stationær PC

Processoren i en computer, uanset om det er en stationær PC eller en bærbar, er den komponent der i samarbejde med hukommelsen afgør hvor mange programmer du kan have kørende på samme tid, hvor hurtigt disse programmer kan køre og hvor avancerede disse programmer kan være.

Processoren er så at sige computerens hjerne og motor, og den styrer alle de opgaver du sætter i gang og sørger for at alle nødvendige dele i computeren arbejder.

Uden processoren vil computeren ikke kunne fungere.

Processoren kaldes også for en CPU eller en centralenhed, og der findes typisk 2 populære mærker af processorer fra henholdsvis Intel og AMD.

Når du kigger på specifikationerne for en processor vil du kunne se følgende oplysninger:

Brand - Model - Generation - Undermodel

Således vil du for en Intel processor ofte kunne finde eksempelvis følgende betegnelse:

Intel®Core™ i5 - 4 300

Her er der altså tale om en intelcore i5 processor af 4 generation undermodel 300.

Til regulær brug har du ikke brug for en high-end processor, men arbejder du med videoredigering, eller gamer spil som kræver meget, er det en god ide at gå efter en nyere processor.

#4 - Hvad RAM betyder for en Stationær PC

RAM er hukommelsen i den stationære PC og er sammen med processoren afgørende for hvor hurtigt computeren kan behandle og hente data og information.

RAM er placeret på computerens bundkort og gør ikke i sig selv den store forskel på computerens hastighed, men da RAM hjælper med at huske data og informationer mens du bruger computeren, assisterer RAM processoren når der er mange opgaver i gang på samme tid.

Størrelsen af RAM angives i GigaBytes (GB) og har computeren ikke nok RAM vil du ofte opleve at den arbejder langsomt, især hvis flere programmer eller faner er åbne på samme tid.

RAM kan være suppleret med DDR4 eller DDR5, som angiver den teknologi der ligger bag.

Muligheden for RAM ændres hele tiden, og hvor det før i tiden var tilfredsstillende med eksempelvis 8 GB RAM, går mange i dag efter 16 eller 32 GB minimum.

I fremtiden vil der uden tvivl komme endnu højere krav i forhold til RAM, i takt med udviklingen i de mange programmer og spil vi bruger på arbejdet, eller i fritiden.

Husk at RAM er ikke en angivelse af hvor meget lagerplads eller langtidshukommelse du har til filer og dokumenter, men kun til korttidshukommelse.

#5 - Integreret eller dedikeret grafikkort i Stationær PC?

Grafikkortet i en stationær PC, er det der får billederne frem på computerskærmen, og der findes som udgangspunkt 2 typer grafikkort;

  • Integreret Grafikkort - Et grafikkort, som er en del af processoren og omsætter de data der laves af processoren til billeder på skærmen. Dette er oplagt til tekstforfatning, internet surfing og lignende ikke-krævende opgaver. Der bruges samme RAM som processoren og de andre komponenter.
  • Dedikeret Grafikkort - Specifikt designet til grafisk arbejde, med egen grafikprocessor, RAM og køler. Det øger den grafiske styrke og egner sig især til gaming og grafiske opgaver. Kan løbende opgraderes, men bruger en del ekstra strøm.

Det er vigtigt at påpege, at ikke alle grafikkort passer til alle motherboards.

Især de nyeste modeller har nogle utrolig store størrelser, og vil sjældent passe til et ældre motherboard/bundkort.

Det er her vigtigt at tjekke dit eget bundkort, så du er sikker på at dit kommende grafikkort rent faktisk passer.

Derudover skal du også have tilstrækkelig fysisk plads i dit PC kabinet, så grafikkortet kan indsættes korrekt.

#6 - Lagerplads (HDD eller SSD?)

Til alt lige fra dit styresystem, til dine spil og andre filer, kræves der en form for lagerplads i din PC.

I nyere tid er SSD´er blevet den nye standard, da de er mange gange hurtigere end harddiske, også kaldet “HDD”.

Der er dog stadig en fordel ved at bruge en HDD, da de stadigvæk er de absolut bedste når det kommer til mængden af plads.

Hvis du eksempelvis har en lang række store filer, vil det være langt billigere at opbevare dem på harddiske, fremfor SSD´er.

Hvis du derimod primært er gamer, og ikke har andet end spil liggende på computeren, kan en SSD være med til at gøre dine spil hurtigere og mere flydende/responsive.

Derfor er valget altså afhængigt af hvad du rent faktisk bruger din PC til, og du kan sågar også kombinere løsningerne, og fx bruge en SSD til at have dit styresystem og dine spil på, mens du gemmer store videofiler, samt andre filtyper, på en HDD i din computer.

#7 - Motherboard og hvorfor det er så vigtigt i din PC!

Motherboarded i din PC, er som navnet indikere, “moderskibet” i din computer.

Det er her samtlige komponenter forbindes til, og dermed også forbindes til hinanden.

Uden det rigtige motherboard, er det desuden ikke en selvfølge at dine krævende komponenter rent faktisk virker.

Det kræver fx specifikke typer af motherboards for at køre de nyeste grafikkort, eller processorer, og det skal du være meget opmærksom på hvis du selv arbejder med at bygge/ændre komponenter i din PC.

Du kan altid vælge en PC som er færdigbygget, og være sikker på at motherboardet er rigtigt, men du skal stadigvæk være opmærksom, hvis du fx ønsker at skifte grafikkort, da det ikke nødvendigvis passer til dit nuværende motherboard.

#8 - Antallet af Porte i en Stationær PC

Antallet af porte i en stationær PC angiver hvor mange USB, USB-C, HDMI, og DVI enheder du kan slutte til computeren.

Antallet af porte kan have en stor betydning, hvis du har flere eksterne enheder du gerne vil koble til din computer, og samtidig kan placeringen have en betydning for hvor brugbar en port er, til den pågældende enhed.

Du kan nemlig godt finde en computer med eksempelvis 6 USB porte, men hvor de 5 sider på bagsiden af computeren og kun 1 sidder i fronten.

Det kan godt være det for nogle bliver bøvlet at skulle trække den stationære computer ud fra væggen for at skifte USB enheden ud.

Derfor er det en god idé at lægge mærke til hvor portene er placeret og hvor mange der er af hver slags port, og så måle det op mod hver enkelt enhed du ønsker at tilslutte.

#9 - Alt i en PC? Slip for at skulle vælge!

En såkaldt “alt i en” eller “all-in-one” PC er lige præcis det som navnet indikere, nemlig en computer som både er skærm og PC i samme enhed.

Dette gør at den især er velegnet til kontorarbejde, da den er nem at flytte med, samt meget pladsbesparende.

En alt-i-en PC fylder ofte meget mindre end en normal stationær computer, men har dog den ulempe at komponenterne i den ikke er helt så kraftige som high-end stationære computere.

Hvis du blot skal bruge en computer til arbejde, og ikke vil bøvle med at skulle udvælge komponenter, skærm osv. så er en alt-i-en PC højst sandsynligt et godt valg til dig.

#10 - Brugte computere til super gode priser

Hvis du ikke har noget imod at eje en computer som har været brugt før, er der store mængder penge at spare.

Vi har ofte et udvalg af brugte og testede stationære computere, som stadig virker helt som de skal, men blot har været ejet før.

De bliver af denne årsag solgt væsentlig billigere end helt nye computere, selvom de ofte fungere næsten helt perfekt som ny.

Du kan se vores udvalg af brugte stationære computere, ved at bruge filtret i venstre side.

Ofte stillede spørgsmål om bærbare computere

Hvor meget koster det at have en stationær computer tændt?

Har du en gaming PC med forholdsvis kraftfulde komponenter, bruger den typisk mellem 500-700 Watt i timen. Bruger du denne PC fx 4 timer om dagen, kan du forvente et årligt forbrug på omkring 760 kWh. Dette ganger du blot med din kWh pris, som fx kunne være 3 kr, og får i det eksempel en årlig omkostning på 2280 kr. For at have din stationære PC tændt 4 timer om dagen.

Hvor lang tid holder en stationær PC?

Hvis du bruger din stationære PC udelukkende til arbejde, kan den ofte holde i utrolig mange år, helt op til 7-10 år afhængigt af de programmer du bruger. Bruger du din stationære PC til gaming, eller til krævende videoredigeringsprogrammer eller lignende, kræver det ofte en mere hyppig udskiftning, typisk hvert 5-6 år afhængigt af udviklingen i spilverdenen.

Kan man køre trådløst internet på en stationær PC?

Det er muligt at bruge trådløst netværk på din stationære PC, enten via et USB-modem, eller ved at integere et trådløst grafikkort i computeren. Hastigheden vil ikke være den samme som med et fast internetkabel, men hvis du ikke har mulighed for at føre et kabel til din computer, kan det stadig være helt fint med trådløst netværk i din stationære computer.


 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Sprog: DA flag NO flag
Menu Kontakt
Kurv
Søg
Vi sender pakken i dag
Bestil inden kl. 20.30
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007