Billede taget af avXperten personale

Bedste Netværkskabel - Køb det rigtige netværkskabel!

Et netværkskabel indgår i de fleste netværksinstallationer. Selv ved trådløse internetforbindelser, kan man ofte finde et eller flere netværkskabler i opsætningen.

Er du på udkig efter et nyt netværkskabel, og vil gerne sikre dig, at du får det bedste? Læs vores guide til, hvordan du finder det bedste til dit behov.

Hvad er et netværkskabel? Et netværkskabel er det mest almindelige kabel i en netværksinstallation, og det bruges til at overføre data mellem enheder. Et netværkskabel bruges oftest til at dele filer og internetadgang, hvor det er tilsluttet til en router, modem, hub eller switch og videre til en computer.

Der er mange fordele ved at have en trådløs internetforbindelse, men mange foretrækker stadig en kablet forbindelse, da den er mere stabil, og man ofte kan opnå en hurtigere hastighed ved at bruge en kablet forbindelse.

Hvilket netværkskabel skal jeg vælge? Der er ikke noget endegyldigt svar på, hvilket netværkskabel, der er det bedste, men der er helt sikkert nogle kabler, der passer bedre til dine behov end andre. Det er især pris, længde, kvalitet, kategori og hastighed, som du skal være opmærksom på, når du skal vælge det rigtige.

En af vores eksperter forklarer, hvad du skal overveje. Se en kort forklaring inden du læser vores kæmpe guide til Netværkskabler. 

Netværkskabel Guide: Sådan finder du det bedste netværkskabel

Private, virksomheder, foreninger, og hvad der ellers hører til, bruger netværkskabler. Vil du være helt sikkert på, at du finder det bedste netværkskabel, og vi lavet en kæmpe guide til alle fanatikere og elektronik entusiaster.

Nye netværkskabler er bagudkompatible med de gamle hastigheder og stik, men et gammelt netværkskabel kan altså ikke performe bedre end kategorien tillader. Du kan derfor ikke få en højere hastighed og båndbredde, end de specifikationer kablet viser i produktinfo.

Se en oversigt over de forskellige kategorier længere nede på siden. Desto højere et nummer kategorien har, desto højere er båndbredden(hastigheden).

Der er rigtigt mange kabeltyper og valgmuligheder, så derfor har vi lavet denne guide til, hvordan du finder det bedste netværkskabel.

Netværkskabel, LAN-kabel, Ethernet kabel, Internet kabel, patchkabel … Hvad er forskellen?

Der er i princippet ikke nogen forskel. Et netværkskabel kaldes også for internet kabel, patchkabel, ethernet-kabel, PDS-kabel eller RJ45-kabel, men det dækker over det samme.

I bund og grund dækker alle navnene over det samme – nemlig kabler, som bruges til at lave en kablet internetforbindelse mellem din computer og den enhed, der modtager internetsignalet, hvilket oftest er en router.

Den betegnelse du oftest støder på, er internet kabel og netværkskabel. Det er sammen med ethernet-kabel den helt generelle betegnelse for kabler til internet-signaler.

Betegnelsen Patchkabel og RJ45-kabel er typer af netværkskabler. Disse betegnelser bruges til at fortælle, at kablerne har for-monterede stik. Stikket kaldes for et RJ45 stik.

Det betyder dog omvendt ikke, at du ikke godt kan finde et netværkskabel eller internet kabel, der også har for-monterede stik.

En grundregel er, at netværkskabler der bruger betegnelsen Patchkabel og RJ45-kabel altid har stik, mens internet kabler, netværkskabler og ethernet-kabler KAN have stik, og oftest har det, medmindre de kommer i de helt lange længder.

Patchkabel

Kabler der kaldes patchkabel, er oftest lidt kortere kabler, som fx bruges i patchpaneler, hvor man har mange forskellige kabler samlet. Derfor kan man få patchkabel i mange forskellige farver, så det er lettere at holde styr på en netværksinstallation.

Bøvler du med rod og mange ledninger? Se vores udvalg af velcrobånd og kabelbindere  og få styr på problemet her » Velcrobånd

PDS-kabel

Du kan også støde på betegnelsen PDS-kabel. Det er stadig et netværkskabel, men PDS-kablerne sælges typisk uden stik og i større længder på praktiske ruller eller i boks beregnet til professionelle brugere og installatører, hvor man selv kan klippe den længde af, man skal bruge.

Billige netværkskabler i høj kvalitet

Generelt er netværkskabler meget billige, og du kan finde korte netværkskabler til en flad 10’er eller billigere. For en lille smule mere, bliver kablerne lidt længere og lidt hurtigere. Billige netværkskabler hos avXperten er stadig i høj kvalitet, og hvis behovet ikke er til lange afstande, høj hastighed eller skal være solidt, kan man nemt finde et rigtig billigt netværkskabel.

Se hele vores udvalg af netværkskabler her » Netværkskabel

Bedste netværkskabel til gaming

Udover IT-fanatikere og entusiaster, så er de personer, der sætter størst pris på et godt netværkskabel, gamere. Vil du være sikker på, at din forbindelse ikke svigter dig, når du spiller computer?

Så har vi skrevet et helt blogindlæg om, hvilket netværkskabel der er bedst til gaming. Læs artiklen ved at følge dette link » Internet Kabel til Gaming (Vær sikker på Høj Hastighed)

Netværkskabel kategorier

Det nemmeste overblik over netværkskabler får du ved at kigge på kategorien. En af vores Xperter forklarer forskellen på cat 5, 6 og 7, og derefter kan du se en tabel over de forskellige kategorier. Er du i stadig i tvivl efter dette, skal vi nok uddybe yderligere.

KategoriHastighedMax båndbredde
Cat5100 Mbps over 100 m100 MHz
Cat5e1 Gbps over 100m.100 MHz
Cat610 Gbps over 55m250 MHz
Cat6a10 Gbps over 100m500 MHz
Cat710 Gbps over 100m600 MHz
Cat840 Gbps over 30m2000 MH

Men jeg ved stadig ikke hvilket kabel jeg skal vælge?

Start med at gøre dig nogle overvejelser om hvad du skal bruge netværkskablet til. Skal man lave en installation med mange kabler, der skal ligge tæt, skal man vælge et skærmet kabel, så signalet ikke bliver forstyrret af interferens.

Overvej hvor langt et kabel du skal bruge, hvor hurtigt dataoverførselshastigheden skal være, og om det skal bruges udendørs eller indendørs.

Netværkskabler fås i størrelse helt ned til 0,25 meter og helt op til over 300 meter, så du kan få lige det, der passer til dit behov.

En tommelfingerregel er, at hvis din computer står i samme rum som internet-stikket eller routeren, vil et kabel under 5 meter typisk være helt fint.

Cat 5, Cat 6, Cat 7 – hvilken kategori er bedst?

Alle netværkskabler er inddelt i kategorier (Cat), der fortæller noget om kablets dataoverførselshastighed og båndbredde.

Her får du en kort guide til forskellen mellem de forskellige kategorier:

CAT 5e

Et Cat 5e netværkskabel understøtter 1Gbps overførselshastighed med frekvens på 100-250MHz. Cat 5e kabel kan holde 1Gbps hastigheden over 100m kabel.

CAT 6

Et Cat 6 netværkskabel understøtter en båndbredde på 250 MHz og hastigheder på op til 10Gbps op til 50 meter og omkring 2Gbps på længere distancer.

CAT 6a

Et Cat6a netværkskabel understøtter en båndbredde på 500 MHz og hastigheder på 10Gbps på alle længder.

Et Cat 5/6/6a netværkskabel er i de fleste tilfælde helt fint til almindelige hjemmeinstallationer. Har du lidt mere professionelle behov, kan du kigge efter et Cat 7/8 netværkskabel.

CAT 7

Et Cat7 netværkskabel understøtter en båndbredde på 600 MHz og hastigheder på op til 10Gbps over 100 meter. På kortere distancer kan du opnå hastigheder på 40Gbps ved 50m eller hele 100Gbps over 15m.

En anden vigtig detalje ved Netværkskabel Cat 7 er, at det har så høje specifikationer, at det i princippet altid vil være skærmet.

CAT 7a

Et Cat 7a netværkskabel er endnu mere kraftig skærmet med folie skærmede ledere og flettet yderskærm. Cat7 netværkskablet understøtter op til 1000Mhz båndbredde som anvendes til højhastighedsnetværk samt 10Gbps.

CAT 8

Et Cat 8 netværkskabel understøtter en båndbredde på 2000MHz og hastigheder på op til 40Gbps over 30 meter. Et Cat 8 kabel har også så høje specifikationer, at det i praksis altid er skærmet.

Det er klart, at hvis man kigger på hastigheder, så er det kabler i CAT 7 + 8, der er bedst. Kabelproducenter, der udvikler standarder, har generelt været gode til at komme udviklingen af teknologien i forkøbet, og man behøver derfor ikke altid det kabel med de bedste specifikationer.

Hvor godt skal mit netværkskabel være skærmet?

Skal du bruge netværkskablet til en hjemmeinstallation, er det smartest at bruge uskærmet kabel, da det er blødere og lettere at arbejde med.

Skal du derimod bruge netværkskablet i en installation sammen med mange andre kabler, så der er megen interferens, er det smartere at vælge et skærmet kabel.

Der findes forskellige betegnelser for, hvordan netværkskablernes skærmning er lavet. Der er tre hovedvarianter:

  • Uskærmet netværkskabel
  • Netværkskabel med én skærm
  • Netværkskabel med 2 skærme (dobbeltskærm)

UTP, STP, S-FTP, F-UTP, U-FTP – hvad betyder det?

Du kan støde på skærm betegnelser som fx UTP, STP, S-FTP, F-UTP, U-FTP (og andre).

Her får du en lille guide til, hvordan du hurtigt afkoder, hvad betegnelserne dækker over.

Fælles for alle netværkskablerne er TP (Twisted Pair) betegnelsen. TP betyder at lederne i kablet er parsnoede (Twisted Pair). Har netværkskablet betegnelsen UTP, betyder det derfor at, kablet er uskærmet (Unshielded Twisted Pair).

Har netværkskablet betegnelsen FTP eller STP er kablet skærmet. De forskellige bogstaver forklarer hvordan skærmen er placeret inde i kablet. Er det FTP har netværkskablet en ydre skærm rundt om alle lederne. Er det STP sidder skærmen rundt om de individuelle ledere.

Hvis du ser et kabel, der betegnes med flere bogstaver som fx F-UTP eller U-FTP er det blot en måde at yderligere specificere hvor kablets skærm sidder.

Et dobbeltskærmet kabel, som betegnes S-FTP betyder fx at netværkskablet er dobbeltskærmet og udstyret med en samlet folieafskærmning rundt om alle lederne, samt individuelt skærmede indre ledere.

Dobbeltskærmen beskytter kablet mod udefrakommende støj (interferens), der ellers kan have stor indflydelse på både overførselshastigheden og datastrømmens integritet. Jo mere interferens du regner med, at der er i din installation – des bedre skærm skal du vælge.

Vil du gerne vide endnu mere om skærmning kan du her læse om hvad nogle af de mange betegnelser dækker over:

Uskærmet U-UTP

Uskærmet (U-UTP) har flertråds fleksible indre ledere, og er blødere at arbejde med end de skærmede STP kabler.

U/UTP står for Unfoiled / Unshielded Twisted Pair og betyder at kablet hverken har en ydre folieskærm eller skærm om hver enkelt Twisted Pair leder.

Et U/UTP netværkskabel er typisk meget blødt og let at arbejde med. Et uskærmet netværkskabel som dette er desuden en smule tyndere end de skærmede kabler.

Skærmet U-FTP

Dette netværkskabel er et skærmet kabel udstyret med én skærm.

U-FTP-kabler har en separat skærm om hver leder, så man helt udelukker interferens mellem de indre ledere, mens F-UTP har en ydre skærm, der beskytter mod interferens fra andre kabler. Begge typer kalder man skærmet kabel.

Man kan også gå skridtet længere ud og købe et dobbeltskærmet kabel (S-FTP) som bruges til installationer, hvor der er ekstra megen interferens.

Et skærmet kabel er typisk lidt hårdere end et U-UTP uskærmet kabel, men stadig blødt nok til at det er let at arbejde med. Et kabel med én skærm som dette er desuden en smule tykkere end de uskærmede kabler.

Dobbeltskærmet S-FTP

Dette netværkskabel er dobbeltskærmet. Det vil sige, at det er udstyret med en samlet folieafskærmning samt individuelt skærmede indre ledere.

Når man klassificerer et netværkskabel skelner man mellem om skærmen sidder som en samlet ydre skærm rundt om alle lederne (F-UTP), eller om skærmen sidder inderst rundt om hver af de indre ledere (U-FTP). Begge typer kalder man skærmet kabel.

Man kan også gå skridtet videre ud og købe et dobbeltskærmet kabel (F-FTP) som dette, som bruges til installationer, hvor der er ekstra megen interferens.

F-FTP henviser til at netværkskablet har både ydre og indre skærm. Det vil sige at de indre ledere er parvis skærmede, samtidigt med at hele kablet er skærmet med en ydre folie.

Denne type skærm er derfor velegnet til de allermest krævende industriinstallationer, hvor man skal have mange kabler tæt på hinanden, uden at der må opstå elektromagnetiske forstyrrelser.

Alt Du Skal Bruge Til Den Perfekte Netværksinstallation

Hos avXperten går vi meget op i kabler, og i særdeleshed netværkskabler. Det er dog mere end blot kabler, der skal tid, hvis man gerne vil have den perfekte netværksinstallation. Vi har både det værktøj og de kabler du skal bruge, men også alle de andre elektroniske komponenter og routere, switche m.m.

Netværkskomponenter

Vi har samlet en liste, med nogle af de vigtigste netværkskomponenter. Hvis du ikke finder den kategori på listen, som du skal bruge, kan du gå ind i vores overordnede kategori her » Netværk

Liste med de vigtigste komponenter til den perfekte netværksinstallation

Hurtigere trådløst internet - Få mest muligt ud af din nuværende opsætning

AvXpertens guide til hurtigere trådløst internet er en bog, der indeholder en grundig gennemgang af, hvad du kan gøre for at optimere dit trådløse internet og få mest muligt ud af din nuværende opsætning.

Vil du vide endnu mere om trådløst internet? Så læs vores guide om den bedste Wi-Fi Router her » Bedste Wi-Fi Router: GUIDE (Sådan finder du den rigtige!)

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg