avXperten

DVB-T Modtager

Har du en udendørs eller stueantenne af den gammeldags slags har du brug for en DVB-T enhed for at få signalet fra antennen til dit fjernsyn. Der findes et væld af forskellige udgaver så du er sikker på at finde en udgave, som matcher dine behov. Eksempelvis har vi udgaver hvor du kan optage direkte på et USB hukommelseskort.

DVB-T Modtager, alt i Mpeg4 modtagere

Skal du bruge en boks, der kan fange tv signalet via en almindelig, gammeldags antenne på taget eller en stueantenne, så har du brug for en DVB-T modtager. DVB er forkortelsen for Digital Video Broadcasting (på dansk: digital video udsendelse), og T står for terrestrial (på dansk: jordisk). Det betyder ikke at signalet overføres via jorden, men derimod at signalet er tæt på jorden i modsætning til signaler der modtages via satellit.

Det vil sige at en DVB T modtager får sit signal fra sendemasterne. Du kan blandt andet modtage tv signalet via en antenne på taget eller en stueantenne.

Digital tv boks

Har du et ældre tv, der ikke er HD kompatibelt, så kan du købe en DVB-T tuner, som kan oversætte signalet fra antennen til dit fjernsyn, så du kan se digitale kanaler, selv om dit tv ikke er digitalt.

En DVB-T tuner er beregnet til at modtage tv signalet fra en udendørs antenne eller en stueantenne. Den kan ikke bruges til at modtage kabel tv eller satellit tv, på nær hvis boksen er en kombineret modtager, der er indrettet til at modtage signaler fra både almindelig antenne, kabel og satellit.

Sådanne bokse er udstyret med en USB port, som også gør det muligt at benyttet boksen til at afspille eksterne filer, du har liggende på en ekstern harddisk, så som billeder, videoer eller film.

Som et minimum kan du afspille jpg billeder, avi film og serier og musik gemt i mp3 formatet.

Tilslutning

En DVB-T boks tilsluttes på nøjagtig samme måde som enhver anden tv boks man kan leje fra YouSee eller Stofa, og fungerer også på samme måde. Antennekablet skal tilsluttes til boksen, og boksen kan så tilsluttes via et HDMI eller scart kabel til fjernsynet.

For at få adgang til boksen via fjernsynet, skal du så vælge enten HDMI eller aux kilde, og så kan du se tv via boksen, og skifte programmer via denne også. Der medfølger en fjernbetjening til de fleste bokse, så du nemt og bekvemt kan skifte kanal uden at skulle rejse dig op.

Nogle bokse kan modtage alle typer signaler, så de også kan bruges til både kabel og satellit tv forbindelser, og de dyrere udgaver har også en indbygget programoversigt, der kan vise programfladen og hjælpe dig med at holde styr på dine programmer.

Nogle bokse kan fås med et CI-modul (Common Interface), som gør at du kan se betalingskanaler via boksen. Du skal så have et kort til enten Boxer eller YouSee eller Stofa, hvilket så giver dig adgang til at se de kodede kanaler.

Optagelse

På nogle digitale tv bokse kan du optage programmerne, og nogle har endda et program, der gør at du kan indstille boksen til at optage programmer fremadrettet, så du ikke behøver at huske på at optage f.eks. en serie, der kommer hver uge på samme tid, eller hvis du skal på ferie, og gerne vil optage et par programmer i den tid du er væk.

I de fleste tilfælde skal du selv tilslutte en usb nøgle eller en ekstern harddisk, så du har pladsen til at optage på, da DVB-T bokse som regel ikke har en indbygget harddisk.

MPEG2 vs. MPEG4

For nogle år tilbage annoncerede YouSee at de lukkede ned for MPEG2 og at man skulle bruge MPEG4 i stedet for. Men hvad er så egentlig forskellen?

MPEG komprimere video og lyd, så det ikke fylder nær så meget som en rå video fil. Som sammenligning er en video fil på en DVD f.eks. MPEG2, hvor video filen på en Blu-ray er MPEG4.

Forskellen på de to er at MPEG4 filer er langt mindre end MPEG2. Dermed kan du få meget bedre kvalitet ved at bruge MPEG4 end MPEG2. MPEG4 er også bedre til streamet video, som f.eks. fra Netflix og andre udbydere, som benytter dette medie, da kvaliteten er højere end en MPEG2 fil på samme størrelse.

Så streamingtjenester benytter MPEG4, og de nyere fjernsyn leveres med en MPEG4 dekoder i stedet for den gamle MPEG2 dekoder.

MPEG4 er også den foretrukne komprimering for video filer på mobiltelefoner, da dette format frembringer små video filer med høj kvalitet.

Opløsning

Har du et fjernsyn der kan vise høje opløsninger, så kan du også godt bruge en DVB-T receiver, da de kan vise opløsninger op til 1080p, så har du en fladskærm af nyere dato, så kan DVB-T boksen også vise programmerne i højeste opløsning uden problemer.

Tilbehør

Ud over DVB-T bokse kan du også få en DVB-T power inserter, der bruges til at levere strøm til en passiv stueantenne, der ikke har sin egen strømforsyning, og hvor DVB-T receiveren ikke levere strøm til antennen.

Ved at sætte en DVB-T power inserter imellem antennen og fjernsynet eller DVB-T boksen, får du derved en aktiv antenne, og kan så modtage tv signalet uden problemer.

E-mærket

 

Betalingskort