Vi bytter julegaver indtil d. 24. Januar 2018 - Bestil senest d. 21. December og modtag pakken før jul!
avXperten

HDMI kabler

High Definition Multimedia Interface er det, som HDMI står for. Dette er dog ikke det spændende ved netop dette produkt. HDMI kabler kan nemlig overføre digital lyd og video imellem to enheder i en ekstra høj opløsning. Her snakker vi om elektroniske enheder så som computere, smartphones, tablets og smart TVs. Her finder du et bredt udvalg af de bedste HDMI kabler – vi har nøje udvalgt de bedste kabler og har sørget for, at du her finder diverse stiktyper, versioner og meget mere inden for HDMI kabler.

HDMI Kabel og tilbehør

HDMI står for High Definition Multimedia Interface, og bruges til at overføre digital lyd og video imellem to apparater i høj opløsning.

De fleste fjernsyn og computere har op til flere HDMI stik, så du kan tilslutte flere apparater til hinanden på den måde. DVD afspillere, Blu-ray afspillere, spilkonsoller, computere og så videre er i reglen udstyret med et HDMI stik.

HDMI er en standard, der blev indført i 2002 for at standardisere den digitale forbindelse imellem multimediaudstyr. Kablet overfører lyd og billede, samt andre tilhørende informationer, uden at komprimere signalet, hvilket gør at kvaliteten er væsentligt forbedret fra ældre standarder.

Et HDMI kabel kan videregive informationer fra f.eks. en DVD afspiller til et fjernsyn om hvilken skærmformat video filen benytter, og hvilken opløsning der skal bruges osv.

HDMI 1.0

Den første version af HDMI, som blev vedtaget i 2002, understøtter 1080p opløsning med en lyd på 8 kanaler.

HDMI 2.0

Version 2 erstatter Version 1.0 til 1.4, og blev vedtaget i 2013. Den understøtter 2160p, som også kaldes 4K, samt lyd på 32 kanaler.

HDMI 2.1

Version 2.1 blev vedtaget i begyndelsen af 2017, og understøtter 10.000p, som også kaldes 10K, men det er mere fremadsynet end noget vi står og får brug for lige nu, for man kan ikke køber 10K fjernsyn endnu. Version 2.1 er dermed fremtidssikret, men det er ikke sandsynligt, at 2.1 forbliver sidste udgave af HDMI.

Grunden til opdateringerne er overførselshastigheden, der bliver øget fra gang til gang. 2.0 kan således overføre 4 gange så meget data som 1.0 kan, og dermed kan der lægges flere og flere forskellige data ind i datastrømmen, som kan have indflydelse på skærmstørrelse, opløsning, lyd informationer og meget mere.

Du kan godt bruge et HDMI 1.0 kabel til en HDMI 2.0 forbindelse, men du mister meget i kvaliteten og også i funktionaliteten. HDMI er dog bagud-kompatibelt, hvilket vil sige at du sagtens kan benytte et HDMI 2.0 kable til en HDMI 1.0 forbindelse uden at der går noget tabt.

Stiktyper

HDMI har forskellige stik typer: Almindelig HDMI, også kaldet HDMI-A, Mini HDMI, også kaldet HDMI-C, og Micro HDMI, også kaldet HDMI-D. Der er ikke forskel på overførselshastigheden eller andet, ud over hvilken version af HDMI kablet kan køre. Den eneste forskel imellem de forskellige stik er udformningen og anvendelsen.

Mini og Micro HDMI er fremstillet til enheder, der har mindre plads til store stik, og derfor har gavn af at kunne benytte mindre stik, der har samme funktionalitet som standard stikket.

HDMI-A stikket er standard på de fleste enheder, så som fladskærmsfjernsyn, computerskærme, dvd og Blu-ray afspillere osv.

HDMI-C og HDMI-D benyttes mest på små bærbare enheder, som ikke har pladsen til standard stikket.

Konvertering til andre stiktyper

HDMI kan konverteres til forskellige andre typer stik, og her skal du have fat i en HDMI converter for at opnå den bedste kvalitet.

Du kan f.eks. konvertere fra HDMI til DVI eller omvendt. Disse to standarder er tilpasset hinanden, så det er nemt kun at benytte et konverterings stik, så du kan tilslutte dit HDMI kabel til dit DVI stik i f.eks. en computerskærm.

Skal du f.eks. konvertere fra VGA til HDMI eller fra Scart til HDMI, så kan du også finde konverteringsbokse til det. VGA overføre ikke lyd, så der skal du have et lydkabel med, som forbindes med konverteringsboksen, og VGA signalet vil stadig være analogt, så opløsningen vil også være derefter.

Du kan også få adaptere til Mini DisplayPort, DVI, USB og BNC.

Aktivt HDMI kabel

Skal du trække et kabel der er længere end 10 meter, så kan det godt betale sig at investere i et aktivt HDMI kabel. Ved længer kabeltræk kan signalstyrken godt forringes, og det går ud over kvaliteten.

Et aktivt HDMI kabel har en indbygget forstærker, der benytter den strøm kablet også overfører til at styrke signalet, hvilket sørger for at du får det optimale signal ud af kablet.

HDMI - et kabel til det hele

HDMI kabler overføre data. Om det er lyd, video eller andet er underordnet. Med de nyeste HDMI kabler kan du eliminere forskellige kabler og blot bruge et HDMI kabel til det hele.

Fra version 1.4 har HDMI haft en dedikeret ethernet kanal indbygget, men der er ikke så mange enheder der gør brug af dette til andet end at streame film fra f.eks. Netflix via en Blu-ray afspiller eller en nyere DVD afspiller.

HDMI kabler kan fås i mange afskygninger, lange og korte, med vinklede hoveder der passer ind bag en vægmonteret fladskærm.

HDMI splitter

Hvis du har behov for at vise det samme indhold på flere skærme, så kan du bruge en HDMI splitter, som tilsluttes til f.eks. en DVD afspiller og så fordeler signalet på op til 8 forskellige skærme.

Dette kan være praktisk hvis du skal vise en introduktions video til mange mennesker, eller du vil vise de samme billeder forskellige steder i en forretning. Der er mange muligheder med en HDMI splitter.

HDMI forlænger kabler

Har du fået købt dig et HDMI kable der er lige lovligt kort, så kan du nøjes med at købe et forlænger kable i stedet for at købe et helt nyt kabel. Vær dog opmærksom på, at længden af kablet helst ikke må overstige 10 meter, det det så kan betyde en reduktion af både signal styrken og opløsningen.

E-mærket

 

Betalingskort