avXperten

HDMI kabler

HDMI kabler kan overføre digital lyd og video imellem to enheder i en ekstra høj opløsning. Her snakker vi om elektroniske enheder så som computere, smartphones, tablets og smart TVs. Her finder du et bredt udvalg af de bedste HDMI kabler – vi har nøje udvalgt de bedste kabler og har sørget for, at du her finder diverse stiktyper, versioner og meget mere inden for HDMI kabler.

Oversigt over HDMI kabler

I denne video kan du se mere om forskellige typer af HDMI kabler.

HDMI Kabel og tilbehør

HDMI står for High Definition Multimedia Interface, og bruges til at overføre digital lyd og video imellem to apparater i høj opløsning.

De fleste fjernsyn og computere har op til flere HDMI stik, så du kan tilslutte flere apparater til hinanden på den måde. DVD afspillere, Blu-ray afspillere, spilkonsoller, computere og så videre er i reglen udstyret med et HDMI stik.

HDMI er en standard, der blev indført i 2002 for at standardisere den digitale forbindelse imellem multimediaudstyr. Kablet overfører lyd og billede, samt andre tilhørende informationer, uden at komprimere signalet, hvilket gør at kvaliteten er væsentligt forbedret fra ældre standarder.

Et HDMI kabel kan videregive informationer fra f.eks. en DVD afspiller til et fjernsyn om hvilken skærmformat video filen benytter, og hvilken opløsning der skal bruges osv.

HDMI 1.0

Den første version af HDMI, som blev vedtaget i 2002, understøtter 1080p opløsning med en lyd på 8 kanaler.

HDMI 2.0

Version 2 erstatter Version 1.0 til 1.4, og blev vedtaget i 2013. Den understøtter 2160p, som også kaldes 4K, samt lyd på 32 kanaler.

HDMI 2.1

Version 2.1 blev vedtaget i begyndelsen af 2017, og understøtter 10.000p, som også kaldes 10K, men det er mere fremadsynet end noget vi står og får brug for lige nu, for man kan ikke køber 10K fjernsyn endnu. Version 2.1 er dermed fremtidssikret, men det er ikke sandsynligt, at 2.1 forbliver sidste udgave af HDMI.

Grunden til opdateringerne er overførselshastigheden, der bliver øget fra gang til gang. 2.0 kan således overføre 4 gange så meget data som 1.0 kan, og dermed kan der lægges flere og flere forskellige data ind i datastrømmen, som kan have indflydelse på skærmstørrelse, opløsning, lyd informationer og meget mere.

Du kan godt bruge et HDMI 1.0 kabel til en HDMI 2.0 forbindelse, men du mister meget i kvaliteten og også i funktionaliteten. HDMI er dog bagud-kompatibelt, hvilket vil sige at du sagtens kan benytte et HDMI 2.0 kable til en HDMI 1.0 forbindelse uden at der går noget tabt.

Stiktyper

HDMI har forskellige stik typer: Almindelig HDMI, også kaldet HDMI-A, Mini HDMI, også kaldet HDMI-C, og Micro HDMI, også kaldet HDMI-D. Der er ikke forskel på overførselshastigheden eller andet, ud over hvilken version af HDMI kablet kan køre. Den eneste forskel imellem de forskellige stik er udformningen og anvendelsen.

Mini og Micro HDMI er fremstillet til enheder, der har mindre plads til store stik, og derfor har gavn af at kunne benytte mindre stik, der har samme funktionalitet som standard stikket.

HDMI-A stikket er standard på de fleste enheder, så som fladskærmsfjernsyn, computerskærme, dvd og Blu-ray afspillere osv.

HDMI-C og HDMI-D benyttes mest på små bærbare enheder, som ikke har pladsen til standard stikket.

Konvertering til andre stiktyper

HDMI kan konverteres til forskellige andre typer stik, og her skal du have fat i en HDMI converter for at opnå den bedste kvalitet.

Du kan f.eks. konvertere fra HDMI til DVI eller omvendt. Disse to standarder er tilpasset hinanden, så det er nemt kun at benytte et konverterings stik, så du kan tilslutte dit HDMI kabel til dit DVI stik i f.eks. en computerskærm.

Skal du f.eks. konvertere fra VGA til HDMI eller fra Scart til HDMI, så kan du også finde konverteringsbokse til det. VGA overføre ikke lyd, så der skal du have et lydkabel med, som forbindes med konverteringsboksen, og VGA signalet vil stadig være analogt, så opløsningen vil også være derefter.

Du kan også få adaptere til Mini DisplayPort, DVI, USB og BNC.

Aktivt HDMI kabel

Skal du trække et kabel der er længere end 10 meter, så kan det godt betale sig at investere i et aktivt HDMI kabel. Ved længer kabeltræk kan signalstyrken godt forringes, og det går ud over kvaliteten.

Et aktivt HDMI kabel har en indbygget forstærker, der benytter den strøm kablet også overfører til at styrke signalet, hvilket sørger for at du får det optimale signal ud af kablet.

HDMI - et kabel til det hele

HDMI kabler overføre data. Om det er lyd, video eller andet er underordnet. Med de nyeste HDMI kabler kan du eliminere forskellige kabler og blot bruge et HDMI kabel til det hele.

Fra version 1.4 har HDMI haft en dedikeret ethernet kanal indbygget, men der er ikke så mange enheder der gør brug af dette til andet end at streame film fra f.eks. Netflix via en Blu-ray afspiller eller en nyere DVD afspiller.

HDMI kabler kan fås i mange afskygninger, lange og korte, med vinklede hoveder der passer ind bag en vægmonteret fladskærm.

HDMI splitter

Hvis du har behov for at vise det samme indhold på flere skærme, så kan du bruge en HDMI splitter, som tilsluttes til f.eks. en DVD afspiller og så fordeler signalet på op til 8 forskellige skærme.

Dette kan være praktisk hvis du skal vise en introduktions video til mange mennesker, eller du vil vise de samme billeder forskellige steder i en forretning. Der er mange muligheder med en HDMI splitter.

HDMI forlænger kabler

Har du fået købt dig et HDMI kable der er lige lovligt kort, så kan du nøjes med at købe et forlænger kable i stedet for at købe et helt nyt kabel. Vær dog opmærksom på, at længden af kablet helst ikke må overstige 10 meter, det det så kan betyde en reduktion af både signal styrken og opløsningen.

Et HDMI forlængerkabel giver dig mulighed for at løse mange problemer. Det kan for eksempel være, at du skal skifte enhed via HDMI-indgangen på dit fladskærms TV der er vægmonteret. Det kunne for eksempel være tilslutning af din PlayStation, DVD-afspiller eller noget helt tredje. Når TV’et er vægmonteret tæt op ad væggen, så kan det være svært at få sat kablet til i HDMI-indgangen bag på TV’et.

Løsning på dette problem kan netop være et HDMI forlængerkabel, der gør det nemmere for dig at skifte mellem de forskellige enheder, da adgangen til HDMI indgangen i TV’et bliver mere tilgængelig. Forlængerkablerne fås i forskellige længder og er en ideel løsning for dig, der har behov for at skifte ofte mellem de enheder, der på skift skal tilsluttes til for eksempel dit vægmonterede fladskærms TV.

Forlængerkablet er også ideelt, hvis du ønsker at tilslutte enheder over længere afstande. Det er blot vigtigt at være opmærksom på, at forlængelsen af kabeltrækket også kan svække dataoverførslens kvalitet. Det sker som regel, når HDMI-kabeltrækket overstiger 10 meter. Hvis du ønsker at tilslutte enheder over længere afstande end 10 meter, så anbefales det, at du ser nærmere på vores udvalg af HDMI-kabler med optisk fiber.

Fra analogt til digitalt signal

HDMI-signalet er altså afløseren til de traditionelle Scart og AV-kabler. Det betyder også, at vi har taget afsked med det analoge signal og har budt det digitale signal velkommen. Scart-signalet består udelukkende af analoge signaler og nyere TV og andre nyere skærme fremstilles ikke længere med Scart-indgang. Det betyder, at hvis du stadig sætter pris på ældre spillekonsoller, VHS-afspillere eller lignende udstyr, så kan de ikke længere tilkobles til de nyere skærme, da det kræver at det analoge signal omdannes til digitalt signal.

Det er naturligvis rigtig ærgerligt, hvis du stadig finder glæde i dine Scart-enheder, men fortvivl ej, for der er løsninger at hente. Der er nemlig rig mulighed for at give dine gamle enheder nyt liv med en Scart til HDMI Converter, der understøtter både billede og lyd og derfor sikrer, at du får hele oplevelsen fra de ældre enheder til din HDMI-enhed. Det er både en hurtig og nem løsning, der klarer stort set alt arbejdet for dig.

Det er også muligt at tilslutte enhederne omvendt – altså via en HDMI til Scart Converter. Det vil sige, at du for eksempel kan tilslutte og overføre billede og lyd fra for eksempel Blu-Ray, DVD-afspiller, Apple-TV eller lignende nyere udstyr, til en skærm med Scart-indgang. Det kunne for eksempel være et ældre fjernsyn.
Så hvis du ønsker at beholde dit gamle fjernsyn, men har tilsvarende nyere HDMI-enheder, så er en HDMI til Scart Converter en nem og hurtig løsning. Den kan naturligvis også benyttes, hvis du ønsker at spille på din PlayStation, Nintendo eller andet, men på en ældre skærm. Ligesom Scart til HDMI Converteren understøtter HDMI til Scart Converteren også både billede og lyd og du undgår derfor at se gode film kun med undertekster, eller spille spil uden lyd.

Find det rette HDMI-kabel til formålet

HDMI-kablet er altså en kabelforbindelse, der overfører både billede og lyd i digital kvalitet. Det bruges som regel mellem en skærm, for eksempel en projektor, et TV eller en computerskærm, og så en DVD-afspiller, PlayStation eller andre enheder med HDMI stik. Her hos os finder du en lang række forskellige typer HDMI stik til ethvert behov.
Det særlige ved HDMI stikkene er, at de kan transportere store mængder data mellem enheder, hvilket både giver knivskarpe billeder og rigtig god lyd. Du finder vores mange forskellige HDMI-kabler i flere forskellige farver, så du kan finde lige det kabel, der passer til dit behov. Med det rette HDMI-kabel er du altså sikker på, at få en bedre oplevelse. Men hvordan finder du egentlig det helt rette HDMI-kabel til dit behov? Læs med her og find ud af hvilke overvejelser du bør gøre dig før du anskaffer dig et nyt HDMI-kabel.

Bruger du for eksempel primært HDMI-kablet til tilslutning af din PlayStation, Nintendo, computer eller andre spillekonsoller til en større skærm, så er det en god idé at finde et HDMI-kabel med højest mulig opløsning. Mange gamere lider af trætte, tørre øjne og hovedpine, som følge af slørede skærmbilleder, men med et HDMI-kabel der er målrettet gaming-brug eller har en enormt høj opløsning, kan du imødekomme flere af disse ting.
Vi udbyder vi blandt andet HDMI-kabler der er særligt velegnede til gaming på en Nintendo Switch. Det betyder altså, at det er slut med at bruge mange timer foran skærmen med koncentrerede øjne, der efterfølgende bliver både trætte og firkantede, fordi du skal bruge mere energi på at koncentrere dig en højst nødvendigt.

Når du skal have et sådant kabel, så er det vigtigt at du er opmærksom på, at jo mere kabeltrækket forlænges, jo mere svækkes kvaliteten af dataoverførslen også. Det sker som regel når kabeltrækket når 10 meter eller derover, hvis du har et standard HDMI-kabel. Hos os finder du kabler på 0,5 meter og helt op til 100 meter. Du har derfor mulighed for at tilslutte enheder på korte såvel som lange afstande. Alle de kabler der overstiger de 10 meter er udstyret med en kerne af optisk fiber, der sikrer at du ikke taber kvaliteten af dataoverførslen over lange afstande. Hvis du ønsker at sikre et optimalt signal og fuld opløsning over længere afstande, så kan du altså med fordel benytte dig af et optisk HDMI kabel.

E-mærket

 

Betalingskort

 

 

 

MenuKontaktKurvSøg