Luftkølere og ventilatorer på lager - Se her!   -   Bliv kølet ned i sommervarmen.

Perkolator

I en kaffe perkolator flyder vandet gennem kaffen flere gange, indtil det når kogepunktet. På den måde opnås stærkere smag og aroma.

Læs mere om Perkolator

Hvad er en perkolator?

En perkolator er et meget traditionelt redskab til at brygge kaffe, som før de mange avancerede kaffemaskiner var den primære måde man bryggede kaffe på i gamle dage.

En perkolator er typisk en kande i metaldesign, som tilføjes kaffebønner i en lille kurv i toppen og vand i bunden som varmes op og strømmer igennem bønnerne mange gange.

Denne process udførte man typisk på komfuret, eller over bålet førhen, og den tog væsentlig længere tid end de kaffemaskiner vi er vant til i dag.

Resultatet var dog en utrolig smagfuld kop kaffe med en aroma udover det sædvanlige, og derfor foretrækker mange i dag stadig denne måde at brygge kaffe på.

Metoden er dog blevet en hel del nemmere, da moderne perkolatorer fungerer lidt mere som elkedler, hvor de bruger elektricitet til at opvarme vandet i stedet for komfuret eller bålet.

Få en mere smagful kop kaffe med en perkolator

Modsat en normal kaffemaskine, bruger en perkolator nogle andre processer der får en helt unik og ny smag udviklet i din kaffe.

Dens metoder tager en smule længere tid, men resultatet er ikke til at tage fejl af.

Hvis du er ægte kaffeelsker, er en perkolator uden tvivl noget for dig.

Læs mere om hvordan en perkolator kaffemaskine helt præcist fungerer i afsnittet nedenfor.

Sådan fungerer en perkolator kaffemaskine

En perkolator til kaffe er delt op i to primære dele.

Den ene del er en lille beholder eller kurv som sidder øverst i maskinen.

Denne beholder er der hvor man placere sit valg af kaffebønner inden man brygger kaffen.

Næste del er den største del af perkolatoren, som holder på vandet og efter brygningsprocessen - kaffen.

En perkolator brygger kaffe ved at trække vand gennem kaffebønnerne mange gange igen og igen.

Dette giver en utrolig kraftfuld smag og aroma, som er væsentlig mere kraftfuld end den kaffe du er vant til fra normale kaffemaskiner.

Selvom processen er væsentlig længere end ved normale kaffemaskiner, skal du sjældent bruge mere end 10 minutters ventetid før din kaffe er klar.

Moderne perkolatorer er mere eller mindre automatiske, og det eneste du skal gøre er at tilføje vand samt kaffebønner og trykke på start.

En undtagelse er den type perkolator som er lidt mere retro, og disse skal som regel opvarmes på komfuret.

De fleste bruger dog moderne perkolatorer, som minder lidt mere om en elkedel til kaffebrygning.

Du kan læse hvordan du helt præcist bruger en perkolator i afsnittet herunder, så du er helt sikker på du bruger den korrekt.

Sådan bruger du en perkolator til kaffe

Selvom en perkolator måske tager lidt længere tid om at brygge kaffen, er selve processen som skal udføres fra din side af utrolig simpel.

Det er nemlig meget ligesom en normal kaffemaskine, og du skal blot tilføje vand og kaffe.

Sådan bruger du en perkolator:

  1. Gør din perkolator helt ren, også selvom den er helt ny bør den altid vaskes og renses igennem inden brug.
  2. Tilføj vand, og gå aldrig over det markede “MAX” område i perkolatorens design.
  3. Tilføj dit valg af kaffebønner i den øvre del af perkolatoren, også kaldet “kurven” - tilføj en spiseske til stærk kaffe, eller teske til normal kaffe.
  4. Varm indholdet op - dette gøres ved at tænde for perkolatoren, ligesom en elkedel. Nogle ældre modeller varmes op på komfuret, men de fleste moderne variationer fungere som elkedler og skal blot tændes på knappen.
  5. Bryg kaffen i 7-15 minutter, afhængigt af hvor stærk din kaffe skal være samt hvor stor en mængde du brygger. Jo længere tid du lader den brygge, jo mere kraft og smag får den fra kaffen du har tilføjet. Nogle af de helt store perkolatorer kan have højere brygningstider, helt op til 30 minutter.
  6. Sluk perkolatoren og lad kaffen hvile et par minutter inden den serveres.

Så nemt er det at bruge en perkolator til at få en fantastisk smagfuld kop kaffe.

Hvilken kaffe til perkolator?

Et spørgsmål mange har når det gælder perkolatorer, er hvilken type kaffe der passer bedst til denne måde at lave kaffe på.

De fleste eksperter på området er enige om, at mellemristet og grovmalet kaffe er den bedste løsning, da det typisk er denne kaffetype man får de bedste resultater med.

Grunden til at man ikke kan bruge fintmalet kaffe, er grundet en perkolators filter som ikke er så tæt som normale kaffemaskiner.

Derfor er det nødvendigt at have en grovmalet kaffe, så du ikke får uønsket kafferester i det færdige resultat.

Hvis du er stor fan af meget stærk og bitter kaffe, kan du også vælge Dark Roast eller “mørkristede” kaffebønner, som giver en utrolig kraftfuld smag.

Husk at en perkolator fremhæver kaffesmagen mere end andre måder at brygge på, derfor kan du få en utrolig bitter kaffe hvis du vælger mørke kaffebønner.

Det kan godt tage et par forsøg inden du finder de helt rette blandingsforhold til dine smag og behov, men når du først har fundet den rette balance, vil du kunne nyde utrolige smagfulde kopper kaffe i fremtiden. 

 

Betalingskort

 

 

 

Samlet score: 4.7 af 5

avXperten
MenuKontaktKurvSøg
Dag-til-dag levering
Alle hverdage, året rundt
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid!
E-mærket
Godkendt siden 2007