Raclette
Med en raclette gril kan hele familien sidde omkring bordet og grille kød og grøntsager. Få en raclette grill, så foregår tilberedningen ved bordet.
Egnet til 8 personer
Med stor grillflade, og individuelle plader
Slip-let-belægning
Op til 8 personer
Med støbejerns lade og natur sten plade
Til 8 personer
Med fonduefunktion i midten
Egnet til 8 personer
Med støbt aluminiumsplade
Til 8 personer
Sådan fungerer en raclette
En raclette er en en form for elektrisk bordgrill, som kan benyttes ved et bord og minder lidt om fondue, bare med en stegepande i stedet.
Typisk har racletten to lag, hvor det øverste er selve stegepladen og den nederste en plade hvor du kan stille små pander der minder om mini stegepander.
Den øverste plade bruges til eksempelvis at stege kød og grøntsager på, hvor den nederste bruges lidt som en ovn, til eksempelvis ting der skal smelte, såsom ost eller skumfiduser.
Derudover kan den nederste plade også bruges til at lave omeletter, pandekager, eller retter der blot skal opvarmes men ikke nødvendigvis grilles.
Nogle raclette kommer dog med forskellige stegeplader, for at du nemmere kan lave forskellige retter der kræver forskellig belægning til tilberedningen.
Hvor nogle raclette plader har riller som en gril, har andre helt glat overflade, eller endda runde afstøbninger til eksempelvis pandekager eller omeletter, så du nemt kan styre størrelsen og formen.
Der findes også plader der er opdelt i to eller flere dele, så du kan lave forskellige tilberedninger på samme plade.
Så kan du eksempelvis grille kød eller grøntsager på den ene del og lave pandekager på den anden.
Racletten skal have adgang til et strømstik, da den er elektrisk og derfor bruger strøm.
Racletten kan endda bruges udendørs hvis du har udendørs strømstik eller en forlængerledning og hvis vejret tillader det.
Det kan være en hyggelig måde at grille på, hvor alle selv griller sit eget, så der ikke er én enkelt person der skal løbe frem og tilbage imellem grillen og bordet.
Du må ikke bruge en raclette udendørs hvis det regner eller det er nogen som helst form for fugtigt og farligt vejr, hvor racletten eller strømstikket kan komme i kontakt med vand.
Retter til enhver smag
Hvis du eksempelvis får gæster eller har en kræsen familie, så er raclette en super god måde at sørger for at der er noget næsten alle kan lide og uden at du skal lave alt maden selv.
Raclette gør det muligt at alle bare selv kan tage det de kan lide og tilberede det som de kan lide det.
Er der eksempelvis oksekød til raclette, kan man hver især selv bestemme om det skal være gennemstegt, medium eller rosa.
Derudover kan du også lade folk selv tage de ting som de kan tåle eller som er en del af deres diæt.
Så har du eksempelvis gæster eller familiemedlemmer som er allergikere, vegetar, veganer eller andet, så skal du ikke tænke så meget over at finde retter som de kan tåle eller må spise.
Raclette er også smart til selskaber hvor nogle gerne vil holde den slanke linje og andre er ligeglade og bare gerne vil have noget god mad.
Det giver nemlig god anledning til at lave både grøntsager, kød, fisk og alt muligt andet, så alle kan være med.
Nem mad
Du står som sådan ikke selv for tilberedningen af maden, kun for at forberede de forskellige råvare.
Det betyder også at du ikke skal time hvornår maden skal være klar til, som du skulle hvis du nu selv stod for at tilberede maden, når du skal have gæster.
Med en raclette kan du både lave forret, hovedret og dessert på samme maskine helt uden at du behøver stå længe i køkkenet.
Så kan du eksempelvis i stedet nyde dine gæsters eller families selskab og vente med køkkenting til efter de er gået.
6 Raclette funktioner og specifikationer du skal kende til
#1 Størrelse og kapacitet
Er i mange der skal lave raclette, bør du være opmærksom på hvor mange personer, racletten er beregnet til.
Ofte er en god indikator på kapaciteten, de tilhørende små pander som medfølger
Typisk medfølger der ca.6-8 mindre pander, som er tilsvarende så mange personer der ca. kan deltage, så der er mindst en lille pande til hver person.
Størrelsen er dog også en god ting at have med i dine beregninger, da nogle af de mindste raclette også er beregnet til 8 personer, men som ikke nødvendigvis virker stor nok til 8.
Det afhænger selvfølgelig også af, hvor længe i vil sidde med racletten og kan vente på mad, da jo større racletten er, jo mere mad kan der også være på den.
#2 Effekt
Effekten på racletten har betydning for hvor godt din raclette varmer og dermed hvor høj temperatur du når op på og hvor hurtigt du når den temperatur.
#3 Temperatur
De fleste racletter giver dig mulighed for at indstille temperaturen på racletten, så du enten kan stege maden på det højeste eller skrue ned for at holde maden varm.
#4 Stegeplader
Der findes nogle forskellige stegeplader til racletter og hvor nogle racletter kommer med flere forskellige stegeplader.
De forskellige stegeplader er:
- Grillsten
- Non-stick
- Støbejern
Undgå at bruge metalredskaber til at vende og flytte ting på stegepladen med, da du nemt kan komme til at ridse pladen.
Brug i stedet træ eller silikone redskaber til at lægge ting på panden, også selvom det ville være nemmere at alle bruger sit eget bestik.
Mange racletter kommer med træbestik som kan bruges til at vende og fjerne mad fra panden med, da træ er skånsomt ved belægningen.
Du kan se de forskellige pladers fordele og ulemper herunder:
Granitplade
Fordele:
- Varmer jævnt
- Holdbar
- Ruster ikke
- Kan få farvepletter over tid (fra marinader og grøntsager)
- Forholdsvis nem at rengøre
Ulemper:
- Det tager lang tid at opvarme
- Kan revne
- Ofte dyrer
Støbejernsplade
Fordele:
- Meget holdbart
- Opbygger smag over tid
Ulemper:
- Tung
- Svær at rengøre
- Kan ruste
- Ikke non-stick overflade
Non-stick plade
Fordele:
- Nem at rengøre
- Non-stick
- Kan tåle høj varme
- Fordeler varme jævnt
Ulemper:
- Kan nemt få ridser i belægningen
- Man kan ikke bruge metal på den
#5 Design
Når det kommer til design kan du få dem i alt fra små og runde til større ovale og firkantede racletter.
Derudover kommer designet også an på hvilken belægning der er tale om og hvilke plader racletten bruger.
#6 Tilbehør
Ved nogle racletter vil du også opleve at der medfølger træ-knive, -gafler eller andet træ tilbehør.
Det gør der fordi metal kan ødelægge raclettens belægning og dertil er træ mere skånsomt, så du kan fjerne madden fra racletten uden at ødelægge den.
Nogle gange medfølger ekstra tilbehør og i andre tilfælde skal du selv tilkøbe ved siden af, hvis du ønsker bestemt tilbehør.
Det skal du vide før du laver raclette
Raclette kommer nemt til at lave røg i det rum hvor du bruger den, så det er en god ide at sørger for god udluftning i rummet.
Du skal være opmærksom på at hvis du laver raclette i nærheden af en røg/brand- alarm, så kan den blive udløst af røgen.
Derfor bør du heller aldrig lave raclette i bygninger hvor falck skal tilkaldes ligemeget hvad, hvis en brandalarm lyder, eller steder hvor der er sprinklersystemer.
Vi anbefaler derfor at raclette kun benyttes i private hjem, hvor du kan kontrollere røgalarmer og udluftningen.
Desuden bør du ikke efterlade en tændt raclette, uden opsyn og bør derfor slukke for den hvis alle forlader rummet.
Du må heller ikke benytte racletten udendørs hvis det regner eller er fugtigt og farligt vejr, hvor racletten eller strømstikket kan risikere at komme i kontakt med vand.
Sådan bruger du en raclette
Nogle racletter kan måske tage lidt tid for racletten at varme op, så du kan med fordel tænde racletten lidt før du skal bruge den.
Især granit pladen kan tage lang tid om at varme op, grundet pladens tykkelse.
Nyere raclette med tynde plader kan dog typisk varme op ret hurtigt, men det er nok at prøve dig frem første gang du bruger racletten første gang, så du ved hvor lang tid det tager til næste gang.
Har din raclette temperatur indstillinger, kan du også selv indstille varmen til det du ønsker.
Alt efter hvilken slags raclette du bruger, skal du huske at bruge lidt olie eller anden stege smørelse, så maden ikke brænder fast.
Bruger du en non-stick behøver du ikke bruge ret meget stegefedt, men en smule vil alligevel være dig behjælpeligt.
Sørg for at give, olie, smør eller andet fedtstof løbende, som du lægger nyt mad på, så maden fortsat slipper let.
Du kan med fordel bruge en madpensel til at pensle et tyndt lag fedtstof på racletten, så du ikke får for meget olie på panden.
Kom herefter din mad på racletten og tilbered det til du synes det er nok.
Hvis der er medfølgende træredskaber så benyt disse til at fjerne maden fra racletten.
Er racletten non-stick eller har anden sart belægning og medfølger der ikke redskaber, så skal du selv være opmærksom på ikke at bruge metal eller andre hårde materialer som kan ridse.
Når du er færdig med at bruge racletten, bør du lade den køle af og efterfølge med rengøring som er passende til raclettens belægning.
Du kan se hvordan du passende rengøre din raclettes plade i afsnittet herunder.
Rengøring af raclette
For at få den absolut nemmeste rengøring, kan du vælge plader med non-stick belægning, så maden ikke brænder fast på pladen.
Du skal dog med non-stick være opmærksom på at du ikke bruger rengøringsredskaber som ridser belægningen på panden, da der kan komme ridser hvor mad nemt kan brænde sig fast på.
Nogle plader kan tåle opvaskemaskine og det betyder jo at der er lidt nemmere rengøring af nogle raclette dele, så du ikke skal vaske den i hånden.
Non-stick pander bør aldrig komme i opvaskemaskine, da belægningen kan ødelægges.
Hvis panden er lavet af støbejern, må du ikke benytte sæbe til at rengøre panden med, da det kan ødelægge pladen.
Her skal du nøjes med at vaske med en opvaskebørste og varmt vand og kan eventuelt smøre din støbejernspande med lidt madolie efterfølgende.
Er det i stedet emaljeret støbejern, skal gryden bare gøres ren med opvaskesæbe og vand, da emaljen godt kan tåle sæbe.
Find også en smart toaster her hos avXperten i vores store udvalg af køkkenmaskiner.