Samledåser
Her på siden finder du alverdens former for samledåser til dine behov. Vi har en række forskellige typer og modeller, som hver især har deres fordele.
Farve: Antracit
Brand: Schneider Electric
Farve: Hvid
Brand: Schneider Electric
Farve: Lysegrå
Brand: Schneider Electric
Farve: Lysegrå
Brand: Lauritz Knudsen
Findes i hvid, koksgrå og lysegrå
Kan fastgøres direkte på kabelbakke
Forsynet med snaplåg og selvtættende elastiske membraner
Slagfast samt UV-resistent
Kan anvendes som forgreningsdåse, elektronikdåse eller udtagsdåse
Dæksel klipses på dåsens bund
Kan anvendes som universal montagekasse for installationsmateriel
Farve: Lysegrå
18 elevatorklemmer af bedste kvalitet
Sabotagekontakten er coated med guld
8 elevatorklemmer af bedste kvalitet
Sabotagekontakten er coated med guld
Leveres med 2 stk. tude og 2 stk. blændpropper
Forsynet med 5 stk og i bunden 1 stk 16 mm. blanketter for løse tude eller blændpropper
Ledere der ikke bruges i dåsen, kan føres ubrudt igennem
Farve: Hvid
Ledere der ikke bruges i dåsen, kan føres ubrudt igennem
Farve: Hvid
Ledere der ikke bruges i dåsen, kan føres ubrudt igennem
Farve: Hvid
Ved kanaler med 119 mm. front skal endvidere anvendes kanaldåsekobling
Kan endvidere monteres i div. fabrikater af kanaler og C-profiler
Ved kanaler med 119 mm. front skal endvidere anvendes kanaldåsekobling
Kan endvidere monteres i div. fabrikater af kanaler og C-profiler
Ved kanaler med 119 mm. front skal endvidere anvendes kanaldåsekobling
Kan endvidere monteres i div. fabrikater af kanaler og C-profiler
Forsynet med 6 stk blanketlukkede PG16 gevindhuller
Farve: Lysegrå
Komplet for låge i Cubic modulsystem
Til 2-4-5-6-8-10 modul
Leveres inkl. pakning og skruer
Farve: Lysegrå
1,5 modul
Til enkelt stikkontakt
Aflastning til ledning Ø4-14mm
Farve: Hvid
Samledåser i forskellige typer og størrelser
Her på siden finder du vores komplette udvalg af samledåser i forskellige typer og størrelser, som bruges til at facilitere en samling af kabler eller skjuler denne samling i et pænt resultat.
Samledåser findes i mange størrelser og typer, nogle gange bliver samledåserne kaldt for eldåser og det kan dække over forskellige typer som for eksempel:
- samledåse
- forgreningsdåse
- membrandåse
- indmuringsdåse
Som udgangspunkt er en samledåse en samleboks til samling af ledninger.
Samledåsen og forgreningsdåsen er altså kort sagt en dåse, hvor du kan samle ledninger eller forgrene ledninger i en elektrisk installation.
Samledåser ligner oftest ikke hinanden, hvis du ser på forskellige modeller, nogle er runde andre firkantede, og samtidig er der forskel på hvor de kan bruges, nogle er til udendørs brug og andre til indendørs brug.
Er du i tvivl om hvordan du skal finde den rigtige samledåse til dit behov, så læs med herunder, hvor vi har samlet nogle ting du kan kigge efter.
5 ting du skal vide når du kigger efter samledåse
En samledåse er ikke bare en samledåse, der er mange modeller til forskellige formål og forskellige placeringer, derfor har vi herunder samlet nogle ting der kan være godt at kende til, når du kigger efter en ny samledåse.
#1 - Type af samledåse
Der findes 4 typer af samledåser, og de tjener stort set samme formål alle sammen, nemlig at samle ledninger og forgreninger, men måden og klassificering kan variere lidt fra type til type.
Samledåse
En samledåse er oftest udført i hård plast og har nogle små markeringer, for hvor du kan lave hul og føre ledninger ind i samledåsen.
Samledåsen er en helt basal måde at skjule samling af ledninger på, så du får et pænere resultat, end hvis samlingerne blot ligger til frit skue.
Samledåsen tjener således i høj grad et æstetisk formål, da den primært skal bidrage til at ledninger og samlemuffer ikke hænger eller ligger frit, og risikere at blive trådt på eller ødelagt.
Ledningerne føres ind i samledåsen og samles ved hjælp af muffer eller kronmuffer, herefter sættes låget på samledåsen og giver et pænt finish på el installationen.
Forgreningsdåse
En forgreningsdåse minder meget om samledåsen, og ofte bliver navnet også brugt i flæng til at beskrive en samledåse.
Forgreningsdåsen har dog ofte nogle tilgange med aflastningsbøjler, som du kan forgrene og forbinde ledningerne i, derfor har du ikke brug for ekstra samlemuffer, og samtidig bliver ledningerne sikret ved hjælp af aflastningsbøjlerne.
Denne type bruges ofte hvis flere ledninger skal kobles sammen og føres til forskellige enheder, for eksempel ledninger fra 4 lamper, der skal samles til en enkelt ledning som kan monteres i lampeudtaget.
Membrandåse
En membrandåse er en af de mest brugte samledåser og den kan både bruges til forgrening og samling af ledninger.
Membrandåsen er ligesom forgreningsdåsen og samledåsen, lavet af hårdt plast, men har runde membraner, som er let at føre ledningerne igennem, og membranerne er placeret på enten siden eller i bunden af dåsen.
Typisk er membrandåserne klassificeret til også at kunne bruges udendørs, og dette kan ses på IP klassificeringen af den enkelte model.
Fordelen ved membrandåsen er at den er rummelig og forholdsvis billig, samtidig med at låget klikkes fast og ikke skal skrues fast som på de andre typer.
Samtidig tilbyder membrandåsen også ofte aflastning af ledninger, samt forskellige smådele der er placeret i låget, og kan bruges til afblænding af en brudt membran mm.
Indmuringsdåse
Indmuringsdåsen er lidt anderledes en de 3 andre typer, da den som den eneste mures ind i muren og ikke sidder uden på muren som de andre.
Indmuringsdåsen bruges som base for installation af for eksempel en stikkontakt, og sørger for at ledningerne bag stikkontakten har rum og plads, og ligger sikkert.
Denne type har intet låg eller front, da det ofte er en stikkontakt, der dækker den af og således er denne type heller ikke synlig.
#2 - Farve
Når du skal vælge en samledåse som skal sidde forholdsvis synlig, for eksempel på en væg eller i loftet, kan det være du gerne vil have samledåsen i en bestemt farve, som matcher væggen eller loftet.
Samledåser kan fås i flere farver, blandt andet:
- Antracit
- Blå
- Hvid
- Koksgrå
- Lysegrå
- Råhvid
De forskellige farver betyder at samledåserne kan falde lidt mere ind i omgivelserne og dermed ikke bliver så synlige.
#3 - Samledåse til udendørs brug
Når du skal bruge en samledåse udendørs, er det vigtigt at den kan holde fugt, vand og snavs væk fra ledningssamlingerne og derfor skal den være vand og støvtæt.
Ofte vil du kunne se i specifikationerne om samledåsen er velegnet til udendørs brug, da der typisk vil stå den er vandtæt.
Hvis du er i tvivl kan du altid kaste et blik på IP klassifikationen, som minimum skal lyde på IP44, for at kunne bruges udendørs.
De fleste samledåser til udendørs brug har dog typisk en IP klasse der hedder IP55, hvilket betyder at enheden er vandtæt for vandstråler fra alle vinkler og støvskærmet.
#4 - Samledåse til indendørs brug
Samledåser til indendørs brug er typisk IP klassificeret fra IP20 og op til IP55, der kræves nemlig ikke den samme vand- og støvtæthed, som for en samledåse til udendørs brug.
Derfor kan næsten alle samledåser bruges indenfor, men skal du montere samledåsen i et vådrum, som for eksempel badeværelset eller et vaskerum, kan det være en god idé at vælge en samledåse som er vandtæt og altså har en IP55 klassificering.
På den måde er du sikret at der ikke kommer vand ind til samlingerne og forårsager kortslutningsskader på dine apparater.
Du kan også bruge samledåser både på loftet og i kælderen, så de ikke er synlige, medmindre du opholder dig et af disse steder, og her vil det også være en god idé at vælge vandtætte løsninger, om ikke andet, så for at holde fugt ude af installationen.
#5 - Størrelse og udformning af samledåse
Du kan finde samledåser i mange forskellige størrelser og selvom du måske kunne fristes til at vælge den mindst mulige samledåse, så skal du tænke på at du også har brug for plads til at samle ledningerne inde i dåsen.
En lille samledåse levner mindre plads til fingrene, samlemuffer og skruetrækker, hvor en større samledåse er lettere at have med at gøre, men også fylder mere på væggen eller i loftet.
Samledåserne fås i både kvadratiske, rektangulære og cirkulære designs, og hvad der passer bedst til dit behov, kan du nok bedst afgøre.
Cirkulære samledåser er ofte ikke ret store og dermed ikke så velegnede til samling af flere ledninger, som for eksempel de rektangulære samledåser.
Alt fungere godt og det er en fornøjelse at handle med AV experten.
7. oktober 2024