Kamerastativer

Et kamerastativ fra avXperten sikrer en stabil optagelse med dit kamera, og skåner dig for slørrede billeder eller video.

Læs mere om Kamerastativer

Kamerastativer - Sikrer flotte og skarpe billeder

Her på siden finder du vores store sortiment af mange forskellige typer kamerastativer.

Der findes et utal af forskellige kamerastativer på markedet, og det kan være overvældende at finde den rette.

På den ene side, er et kamerastativ et meget simpelt værktøj, der hjælper med at holde kameraet stille, når du skal bruge dem, men på den anden side, er der også så mange forskellige varianter, der kommer i spil, når du skal vælge en:

Hvor høj skal den være? Hvor let skal den være? Hvor stabil skal den være? Hvor meget vægt skal den kunne holde til?

Et kamerastativ fungerer ikke kun godt til, når lyset dæmpes og kameraet derfor skal ¨have en langsommere lukkertid, for at kunne få den bedste kvalitet muligt.

Der er mange gode grunde, både praktiske og kreative, til at bruge kamerastativer:

  • Skærpe skarpheden og dybdeskarphed i dine billeder, især i dæmpet belysning, hvor kameraet har langsommere lukkertid.
  • Hvile tungt kamera udstyr, såsom teleobjektiv, på stativet.
  • Forbedre billedkvaliteten ved at holde kameraets ISO lavt.
  • Hjælpe med at indramme billedet præcist hvordan du vil have det.
  • Tage HDR- og panoramabilleder, der kræver den præcist samme ramme og præcision.
  • Fotografere om natten, og tage billeder af eksempelvis månen, planeter, stjerner, og lignende.
  • Tage selvportrætter med en timer.
  • Tage ekstreme close-ups/makro-billeder af blomster, insekter, eller andet.
  • Tage billeder i vanskelige eller næsten umulige vinkler.

Der findes altså et utal af gode grunde til hvorfor du skal investere i et kamerastativ, men der er, som næsten altid, noget du skal være opmærksom på før du køber dit nye kamerastativ.

4 ting du skal overveje når du køber kamerastativer

Et kamerastativ består, næsten uanset model og variant, af fire dele:

  • Ben - meget selvsigende, det er hvad der støtter næsten hele stativet.
  • Hoved - hvad der holder dit kamera eller dit objektiv.
  • Centersøjle - et separat ben, der løber gennem midten, og hjælper dig med at hejse hovedet højere op.
  • Fødder - hvad der skåner gulvet, og giver stativet en større balance overflade.

Hvis du er en vildtliv-fotograf, der ofte har et tungt objektiv med rundt, vil du få stor gavn af et kamerastativ, eller hvis du arbejder i et studie, hvor du tager tid om at finde det perfekte billede.

Det kan også være at du er landskabsfotograf, og venter på det ideelle øjeblik, hvor lyset rammer helt perfekt på vandoverfladen.

Uanset hvad, så giver kamerastativer dig muligheden for kreativ udfoldelse, samt kan være med til at skåne din ryg og nakke.

Kamerastativer er gode, og giver dig mange muligheder, for at få den bedst mulige billedkvalitet. 

Der er dog nogle ulemper, såsom at de kan være tunge, og for nogle kan de også være besværlige at have med rundt grundet størrelse og vægt, men det kommer også meget an på hvad du vælger.

Når du kigger på kamerastativer, er det vigtigt at du ved at der ikke findes et unikt kamerastativ, som er helt perfekt til alle.

Med andre ord, hvis du har flere forskellige typer udstyr, og skal bruge det i flere forskellige omgivelser, kan det være nødvendigt at du har mere end ét kamerastativ, der er indstillet på hver sin måde; men hvor starter du? 

#1 - Kamerastativets styrke

Det første du anbefales at undersøge, er hvor meget vægt som kamerastativet kan holde til.

Mange fotografer laver fejlen ved at købe et kamerastativ, der kun kan støtte et par kilo, og dermed ikke er lavet til tungt kameraudstyr.

Der går derfor ikke lang tid, før stativet kollapser, og, i værste tilfælde, ødelægger både dit kamera og dit objektiv.

Sørg derfor for at det kamerastativ du vil købe, kan støtte mindst 1,5x mere end den totale vægt af dit kamera og dit tungeste objektiv; hvis du vil være helt sikker, kan du også løfte det til 2x mere, så du ikke skal være bange, når du lægger pres på dit kamera, og nogle gange hele setuppet, hvis du bruger tungere objektiver.

Dette er nemlig med til at løfte vægten, og hvis du oven i dette også tilføjer blitz eller batterigreb til kameraet, eller tager billeder med endnu tungere udstyr, kan det blive nødvendigt med et stativ, der kan holde til vægten.

#2 - Kamerastativets højde

Det kan altid anbefales at du køber et kamerastativ, der matcher med din højde, så du ikke skal bøje dig for at kigge ind i viewfinderen, og dermed belaste ryggen.

Når du har sat kameraet på stativet, bør viewfinderen være i øjenhøjde eller over, da du nemlig kan justere stativets højde og gøre det lavere.

Hvis det derimod er langt under din højde, vil du komme til at bøje dig hele tiden, hvilket kan være udmattende, især hvis du venter på det rette tidspunkt og dermed kontinuerligt skal kigge gennem viewfinderen.

Hvis du køber et kamerastativ med dertilhørende hoved, skal tippen af hovedet være i din kæbehøjde.

Har du derimod et modulopbygget kamerastativ med et separat hoved, skal benene slutte omkring dine skuldre.

#3 - Kamerastativets udseende

De letteste former for kamerastativer er lavet af carbon fiber, hvilket er utrolig robust, stabilt, og ruster heller ikke, men er samtidigt et af de dyrere materialer.

Kamerastativer kan også laves af aluminium, hvilket er tungere end carbon fiber, men oftest også det de fleste billigere kamerastativer laves af, da det er et solidt og stærkt materiale.

Du kan også finde stativer, der er lavet af rustfrit stål, men disse bruges oftest til videoudstyr, og er derfor også for tunge til alment brug.

#4 - Kamerastativets vægt

Vægt er en vigtig faktor, når du skal vælge et kamerastativ.

Kamerastativet skal helst ikke være for tungt, da du derfor kan risikere at begynde at efterlade den hjemme, i stedet for at tage den med på vejen, hvilket dermed kan betyde at stativet har været spild af penge.

Med henblik på stativets totale vægt, bør du, for din egen skyld, holde den på under eller omkring 2.5kg; dette gælder dog kun stativets ben, altså, uden hovedet.

Typisk er carbon fiber ben mellem 1 - 1.5 kg tunge (det varierer dog alt efter hvad de er lavet til), mens aluminium ben kan nå op mellem 2.5 - 3 kg, alt efter både størrelse og hvor meget vægt de kan holde til.

Derfor, hvis du kommer til at have stativet med rundt, bør du skåne dig selv så meget som muligt, og holde stativets vægt på et tolerabelt niveau.


 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Sprog: DA flag NO flag
Menu Kontakt
Kurv
Søg
Vi sender pakken i dag
Bestil inden kl. 20.30
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007