Aktive vs Passive Højttalere (Komplet Sammenligning)

Jeg vil i dette indlæg forklare, hvad forskellen er på aktive og passive højttalere, samt hvad det betyder at en højttaler er aktiv eller passiv.

Hvad er forskellen på aktive og passive højttalere? Forskellen på aktive og passive højttalere er, at aktive højttalere har en indbygget forstærker, mens den passive højttaler ikke har. Dermed skal du ikke investere i andet end den aktive højttaler, for at få den til at virke, hvor du med passive skal investere i flere komponenter.

Hvis du gerne vil vide mere om aktive og passive højttalere, samt hvilke fordele og ulemper de hver især har, så kan du læse videre herunder.

Hvad er aktive højttalere?

En aktiv højttaler er en højttaler, som har en forstærker indbygget i systemet fra starten af.

Dermed skal du ikke ud og investere i andre komponenter end selve højttaleren, for at den kan producere lyd.

En moderne aktiv højttaler har ofte også indbygget Bluetooth, hvilket gør det nemt for dig at forbinde din smartphone, tablet, computer osv. til højttaleren.

Ved at forstærkeren er indbygget i den aktive højttaler, betyder det dog, at du ikke har mulighed for at opgradere højttaleren på samme måde, som med de passive højttalere.

Den aktive højttaler kan være en god løsning, hvis du ikke har meget plads til at skulle have både højttalere og forstærker stående.

Idet den aktive højttaler har forstærkeren indbygget, fylder de ofte mindre end de passive højttalere.

Hvad er passive højttaler?

En passiv højttaler er en højttaler uden en indbygget forstærker.

Dermed vil det være nødvendigt, at du udover højttaleren, skal investere i en forstærker for, at du kan få højttaleren til at virke.

De passive højttalere får strøm gennem forstærkeren, og dermed virker de ikke, hvis de ikke er forbundet med forstærkeren.

Idet passive højttalere blot er højttaleren, giver det dig mulighed for på et senere tidspunkt at opgradere de forskellige dele i dit musiksystem.

Udover forstærkeren, som er nødvendig for at få den passive højttaler til at virke, kan du tilføje og opgradere andre komponenter til dit lydsystem:

  • Subwoofer
  • Lydprocessor
  • Crossover-netværk
  • Equalizer

Overordnet kan man sige, at passive højttalere giver dig mere fleksibilitet til at tilpasse dit lydsystem til, hvordan du ønsker det skal være.

Fordele og ulemper ved aktive højttalere

Det kan være en svær beslutning at skulle vælge, hvilken slags højttaler du skal vælge.

Der er både fordele og ulemper ved både aktive og passive højttalere, som kan gøre det udfordrende at skulle vælge, og som med så meget andet, bør dit valg også tages ud fra hvad dine ønsker og behov er.

Din beslutning kan måske afhjælpes ved at vægte fordele og ulemper op mod hinanden, som du kan se en oversigt over herunder.

Fordele og ulemper ved aktive højttalere

Her vil jeg give dig et samlet overblik over, hvilke fordele og ulemper der kan være, hvis du vælger en aktiv højttaler.

FordeleUlemper
Nemmere at komme i gang

Det kan være nemmere at komme i gang med en aktiv højttaler, da du ikke skal forbinde andre komponenter til højttaleren.
Kan være dyrere end passive højttalere

Du vil ofte opleve at aktive højttalere er dyrere end passive. Dog skal du også medregne, at du ikke skal købe ekstra komponenter til den aktive højttaler.
Bruger mindre plads

Aktive højttalere fylder oftest mindre end passive højttalere, da alt du skal bruge er indbygget i selve højttaleren.
Kan ikke opgraderes

Den aktive højttaler er begrænset i forhold til at opgradere, da du ikke vil kunne udskifte den forstærker, som den er udstyret med.
Wi-Fi og Bluetooth

Mange aktive højttalere er i dag udstyret med Wi-Fi og Bluetooth, hvilket gør det nemt for dig at forbinde din smartphone, tablet osv. til din højttaler.

Fordele og ulemper ved passive højttalere

Hvis du overvejer en passiv højttaler, vil jeg herunder give dig et overblik over, hvilke fordele og ulemper, der kan være ved at vælge en passiv højttaler.

FordeleUlemper
Du kan vælge, hvilken forstærker du ønsker

Med den passive højttaler kan du vælge, hvilken forstærker du ønsker, hvilket gør det muligt for dig at tilpasse højttaleren efter dine ønsker og behov.
Kan kræve at du kender til lydudstyr

Hvis du ikke har kendskab til lyd og dets udstyr, kan det være udfordrende at få maksimal ydeevne ud af den passive højttaler. Kvaliteten af lyden afhænger bl.a også af hvilken forstærker, du vælger.
Muligt at opgradere

Den passive højttaler giver dig mulighed for at opgradere og tilføje nye komponenter til dit lydsystem. Dermed er det også muligt fx at starte med en billigere forstærker, men senere opgradere den.
Den er ikke transportabel

Den passive højttaler kan ikke gøre noget, medmindre den er forbundet med en forstærker. Dette kan gøre det vanskeligt at transportere højttaleren.
Stor variation af størrelse

De passive højttalere kommer i en stor variation af størrelse. Dog skal du være opmærksom på, at du også skal have plads til en forstærker.
Ikke indbygget Wi-Fi og Bluetooth

Hvis du ønsker, at din passive højttaler skal kunne forbinde via Wi-Fi og/eller Bluetooth, skal du investere i ekstra komponenter.

Hvilken type højttaler bør du vælge?

Hvis du står med et valg mellem at skulle investere i en aktiv og passiv højttaler, kan det være en fordel først at gennemgå de fordele og ulemper, som er mellem de to typer.

Hvis du har et ønske om at kunne tilpasse og opgradere dit lydsystem, bør du vælge en passiv højttaler, da den giver dig mulighed for dette, hvilket en aktiv højttaler ikke gør.

Hvis du derimod har et ønske om at kunne transportere din højttaler rundt, bør du overveje en aktiv højttaler, da den kun består af et komponent.

Derfor er det vigtigt, at når du skal træffe dit valg mellem aktiv eller passiv, at du overvejer, hvad du ønsker at få ud af dit lydsystem.

Læs også: Skratter dine Højttalere? (Sådan får Du den Bedste Lyd)

Læs også: Oversigt over Højttalerkabler » Sådan vælger du rigtigt

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg