Billede af aircondition taget af avXperten

Anbefalet Indendørs Temperatur - [I Hjemmet og på Arbejdet]

Der kan være nogle forskellige bivirkninger, ved at have en forkert temperatur indendørs, hvad end om det er for varmt eller for koldt. 

Læs med her for at finde ud af hvad en god indendørs temperatur er og hvad du kan gøre for at sænke eller forhøje temperaturen i dit hjem eller på jobbet. 

Vi ser desuden også lidt nærmere på hvad det kan medføre at have et for koldt eller for varmt indeklima. 

Hvad skal den indendørs temperatur være i hjemmet?

Det er vigtigt at man har en god temperatur indenfor i hjemmet, da det ellers kan medføre grobund for eksempelvis skimmelsvamp eller skabe et miljø hvor støvmider trives. 

Det anbefales at temperaturen overordnet set, ikke falder under 17 grader eller overstiger de 25 grader indendørs, for at holde et godt og sundt indeklima. 

Typisk vil man have den koldeste temperatur i soveværelset, da køligere temperature muligvis kan være med til en bedre søvn. 

Dog skal du passe på med at have det meget koldt i soveværelset og så meget varmere i resten af huset, da det kan skabe kondens når varmen fra de andre rum, mødes med kulden i soveværelset. 

Det er en rigtig god ide, at sørger for, at der ikke er mere end 5 grader i forskel fra rum til rum, så man undgår dannelse af kondens.

Her er det ikke nok bare at holde døren lukket, da luften stadig finder vej ud og ind af rummet og du åbner jo døren når du engang skal sove. 

Anbefalet indendørs temperatur på arbejdspladsen?

Det er vigtigt at det ikke bliver for varmt eller for koldt på arbejdspladsen, da det hurtigt kan skabe koncentrationsbesvær eller ubehag, hvis det bliver for varmt eller for koldt. 

Er der tale om en arbejdsplads hvor man sidder på kontor, så siger arbejdstilsynet at det minimum bør være 18 grader i kontoret.

Temperaturen bør ikke overstige 25 grader på arbejdspladser hvor man har stillesiddende arbejde, så en balance på de 21-22 grader, er en god ide at holde. 

Bliver det nemt for varmt på kontoret, så kan det være en god løsning at skaffe et aircondition anlæg, som du kan læse om længere nede i indlægget.

Hvis der er tale om en arbejdsplads med lidt mere fysisk aktivitet er den anbefalede temperatur 15 grader. 

Er arbejdet meget fysik, bør arbejdsforholdende ikke være koldere end 10 grader. 

Selvfølgelig findes der undtagelser for nogle arbejdspladser, derfor anbefaler vi at du tjekker arbejdstilsynets hjemmeside, for råd og vejledning. 

Hvordan sænker man temperaturen

Der er mange som oplever at hjemmet eller kontoret bliver rigtig varmt om sommeren og måske ender temperaturen indendørs med at overstige den anbefalede temperatur på de max. 25 grader.

Så skal du til at køle for at få temperaturen til at falde til et behageligt og sundt niveau igen.

Dertil findes der en række løsninger, som kan hjælpe på at få temperaturen ned, som enten kan være i form af kølende apparater eller simple tips og tricks.

Se herunder en kort introduktion til de forskellige kølemuligheder:

Du kan også få inspiration til kølende tips og tricks i vores indlæg, Hvordan holder man varmen ude?

Aircondition

Noget af det der hjælper mest aktivt på at få temperaturen til at falde indendørs, er at anskaffe sig et aircondition eller køleanlæg, som er med til hurtigt at skabe en god temperatur indendørs. 

Denne form for køleanlæg fungere rigtig godt til både hjemmet eller arbejdet, da den køler så effektivt som den gør. 

Airconditions kan være meget dyre, hvis man køber den version som skal installeres, men de findes heldigvis også som en installations fri løsning.

Denne type airconditions kaldes mobile airconditions og er flytbare, så man kan få nytte af den i alle hjemmets rum, såfremt at rummet har et vindue.

Den mobile løsning er både smart til hjemmet og den mindre arbejdsplads. 

Airconditions skal dog ikke bruges overdrevet, da den kan give træk og det er derfor også en god ide at overveje hvor man sætter den, så der ikke er nogen der sidder direkte i dens vind. 

De egner sig generealt godt til fugtige rum, da de fjerne fugten fra luften, så de er gode i soveværelser, hvor man jo afgiver meget fugt i løbet af natten. 

Læs meget mere om airconditions i vores indlæg, Hvilken aircondition er bedst?.

Luftkøler

En anden løsning er Luftkøleren, som på nogle punkter minder meget om det mobile aircondition, men er en smule mindre effektivt i at køle luften.

Luftkølere er modsat af aircondition, egnet til brug i tørre rum, da luftkølere afgiver fugt til luften, når den køler den.

Derfor kan et i forvejen fugtigt rum, hurtigt blive alt for fugtigt og det giver bedre muligheder for blandt andet skimmelsvamp og husstøvmider for at leve i sådanne indeklimaer.

Hvordan forhøjer man temperaturen

Hvis du har dårlig varme i hjemmet og har brug for ekstra opvarmning, så findes der en række produkter som kan hjælpe dig til at holde varmen og få en sund temperatur i hjemmet.

Det er selvfølgelig en god ide at du først tjekker om der er noget du kan gøre ved din eksisterende varme, for at få den til at fungere eller blive bedre.

Isolering er vigtigt, men er selvfølgelig dyrt at lave om på, så hvis der kun er tale om få dage eller uger om året, hvor det er svært at opnå en god temperatur, kan varmeapparater klare opgaven.

Elradiator og Olieradiator

El- og olieradiatorer ligner ofte en mini udgave af almindelige radiatorer, men fås i forskellige designs, så det kan afvige.

Elradiatoren fungere således at den skal sættes til strøm i et strømstik, for at den så tænder og kan bruges.

Funktionerne og mekanismerne på de to typer radiatorer, fungere meget lignende som på en almindelig radiator, hvor der er et termostat man skruer op og ned for varmen på.

Disse eksterne opvarmningskilder er smarte til at give ekstra opvarmning i rum hvor der er brug for det.

Det kan eksempelvis hvis også være hvis der er tale om et sommerhus eller til rum hvor du ikke opholder dig så meget, så er olie- og elradiatorer en super løsning.

Hvis du sidder på et kontor af ældre dato, kan det også være at det er svært at varme godt op om vinteren. 

Her kan en ekstra varmekilde være nødvendigt og til det kan en elradiator eller olieradiator være en god hjælp. 

Varmeblæser

Du kan også supplere med en varmeblæser, som blæser varm luft ud i rummet. 

Det at den blæser varmen ud, gør også at den hurtigt fordeler varmen i luften og lokalet, da den cirkulerer det rundt. 

I modsætning til el- og olieradiatorer kan de dog larme en smule, så det skal man være opmærksom på hvis man eksempelvis skal bruge den på kontoret eller man vil bruge den om natten. 

Hvordan måler man temperaturen indenfor?

Hvis du skal finde ud af hvor varmt det egentlig er indenfor, så er et hygrometer en gode måde at finde ud af det på. 

Et hygrometer bliver også kaldet vejrstation og måler temperaturen indenfor og udenfor, og kan blandt andet også afsløre hvad luftfugtigheden er indenfor. 

Du skal bare være opmærksom på at anskaffe et hygrometer som er beregnet til indendørsbrug, da de også fås til udendørs brug. 

Herunder kan du se et par eksempler på hygrometer som egner sig til indendørs brug. 

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg