Billede af brandalarm taget af avXperten

Den Bedste Brandalarm (Sådan køber du en god brandalarm)

En brandalarm er ligesom en forsikring. Allerhelst får du aldrig brug for den. Men hvis uheldet er ude, kan brandalarmen betyde forskellen på liv og død. Brandalarmen advarer dig med en høj lyd, allerede inden du kan se røgen, så du og din familie kan komme i sikkerhed.

Der findes flere typer brandalarmer – optiske, termiske og sammenkoblede modeller, så vi har lavet denne guide, der hjælper dig med at finde den type brandalarm, der passer bedst til dit hjem – og din familie.

Den Bedste Brandalarm » Køberguide

Røgalarmer kan redde liv – og har allerede gjort det i mange tilfælde. Hvis du gerne vil sikre dig selv og din familie i tilfælde af brand, bør du installere røgalarmer i dit hjem.

Røgalarmer kan selvfølgelig ikke forhindre en brand i at opstå, men den kan advare dig og din familie, så I kan redde jer i sikkerhed, hvis uheldet skulle være ude.

Noget af det første du skal afgøre er hvor det giver bedst mening af montere alarmen/alarmerne.

Hvor skal jeg montere røgalarmen?

Har du et stort hjem, vil det være en fordel at have flere røgalarmer. I en større villa vil det fx være oplagt at have en røgalarm uden for fyrrummet, hvor uheld og kortslutning kan ske.

Brandalarmen monteres altid så højt på væggen eller på loftet, da røg stiger op.

Køkkenet indeholder som regel også en del elektrisk udstyr, hvor der kan gå overgang i både komfur, kogeplader, opvaskemaskine og andet tilsluttet elektronik. Da køkkenet ind i mellem kan være en hektisk ”arbejdsplads” og hvor madlavning kan danne røg, er det en god idé ikke at have en optisk røgalarm i køkkenet. I stedet kan man bruge en termisk røgalarm, der reagerer på varme, så den ikke går i gang, hver gang du åbner ovnen. Til gengæld kan det være en god idé at have en optisk røgalarm umiddelbart uden for køkkenet, så den kan opfange røg fra en tidligt opstået brand fra overgang i elektriske installationer.

Alle rum, der fungerer som soverum, bør selvfølgelig have en røgalarm, men entreer og mellemgange er også oplagte steder, hvor en røgalarm kan opsættes. Det øger muligheden for at alle hører advarselssignalerne så hurtigt som muligt. Her vil sammenkoblede røgalarmer være en oplagt løsning, så røgalarmerne i soverummene aktiveres samtidig med.

Bor du et lejlighedskompleks, bør du montere en alarm lige indenfor din entredør. 

Denne kan effektivt og hurtigt advare dig, hvis der er røg i opgangen, hvilket vil forekomme, hvis der opstår brand hos din underbo, overbo eller nabo. Dette giver dig også mulighed for at advare de øvrige beboere i bygningen, såfremt de ikke selv har sikret sig med røgalarmer.

For et beskedent beløb og et batteriskift med års mellemrum får du altså fred i sindet og garanti for, at en høj hyletone vil vække dig og familien allerede ved den første smule røg eller varme – og altså inden de livsfarlige flammer når ind til jer.

Hyletonen i en brandalarm er så høj (typisk omkring 85 dB), at alle vågner ved den – og sikrer at alle levende væsener i hjemmet har mulighed for at komme ud inden katastrofale følger som røgforgiftning og indebrænding indtræffer.

Sådan virker en optisk røgalarm

Som tidligere nævnt findes der flere forskellige typer brandalarmer, der reagerer på hver sin måde.

En optisk røgalarm virker ved at sende optiske signaler ud i rummet. Disse signaler kan registrere røg allerede inden den når selve alarmen. Herved er du sikret, at du bliver alarmeret så hurtigt som muligt – og har mulighed for at reagere inden du kommer i alvorlig fare.

En optisk brandalarm reagerer altså visuelt på røg. Men der findes også brande uden stor røgdannelse. En optisk røgalarm er designet til at opfange røg - ikke varme eller gas.

Sådan virker en termisk detektor (varmedetektor)

Termiske røgalarmer reagerer ikke på røg eller gas, men udelukkende på en temperatur forøgelse. Den kan monteres i rum, hvor det ikke er ønskeligt at opsætte en røgalarm, f.eks. i et køkken.

En termisk varmedetektor er det ideelle alternativ til en røgalarm i rum, hvor der godt må forekomme let røg uden ild. Det er fx i et køkken, hvor mados og røg fra ovnen nemt kan sætte en røgalarm i gang.

Hvis du i stedet anvender en termisk varmedetektor så er det i stedet temperaturen der overvåges og ikke røg. På den måde kan du lave mad og bage lige så meget du ønsker at uden alarmen går i gang.

Bemærk at varmealarmen kun registrerer varme, ikke røg eller gas

Sådan virker en gas- og kuliltealarm

Hverken termisk eller optisk alarm er designet til at opfange gas. Derfor findes der også gas- og kuliltealarmer. En gasalarm måler mængden af skadelige gasarter i luften.

Stiger mængden af gasarter, som er skadelige for mennesker starter alarmen med en høj alarmlyd. Gas- og kuliltealarmer adskiller sig fra almindelige røgalarmer, som måler temperaturændringer og røgmængde.

Det kan fx være en god ide med en gas- og kuliltealarm, hvis man har et naturgasfyr eller lignende, og er usikker på, om den afgiver giftige dampe.

Derfor skal du købe brandalarmer til seriekobling

Som tidligere nævnt er det en god idé at have flere alarmer, hvis man bor i et stort hus. Men bor man i den anden ende af huset, og der opstår brand i den modsatte ende, hører man måske ikke alarmen før det er for sent.

Derfor kan du få sammenkoblede brandalarmer, der kan seriekobles. I praksis virker de på den måde, at de er trådløst forbundet og advarer hinanden.

Hvis den ene røgalarm aktiveres vil den automatisk starte de sammenkoblede røgalarmer – også selv om den befinder sig i et helt andet rum. Hvis for eksempel en defekt elinstallation i køkkenet starter en brand, vil den røgalarm du har installeret i soveværelset blive aktiveret samtidig med – og herved bliver du advaret hurtigere.

Hvis en af enhederne altså registrerer røg, sender den et signal ud på en radiofrekvens og aktiverer dermed alle de andre alarmer.

Smart Home Wi-Fi brandalarmer der advarer dig på din mobil

Du kan også få Smart Home røgalarmer, der via Wi-Fi kan styres fra en app på din telefon.

Wi-Fi-røgalarmen advarer dig, hvis der er røg eller en kraftig ophobning af varme – og den gør det som en almindelig røgalarm med en høj alarm, så alle i huset hører det – men den sender også en alarm til din telefon, uanset hvor du befinder dig.

Hvis der opstår brand mens du ikke er hjemme kan du altså kontakte brandvæsenet, selvom du ikke er i nærheden af dit hjem.

En Smart Home røgalarm kan typisk parres med andre Smart Home enheder, så du kan få ekstra sikkerhedsfunktioner.

Du kan fx indstille den så alle dine Smart Home lyspærer automatisk tændes, hvis der registreres røg, så det er sikkert at komme ud.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg