Bedste Stjernekikkert [Guide] - 5 Vigtige Specifikationer

En stjernekikkert kaldes også et teleskop, og er en enhed som bruges til at betragte nattehimlen, og forstørre objekter ude i det store univers.

Teleskoper er brugt i mange størrelser og former af både folk med en lille hobby, samt professionelle astronomer for at udforske galaksen.

Der findes enorme teleskoper verden over som kan bruges til at se mange millioner af kilometer ud i rummet, mens andre mindre version kan købes af helt normale mennesker for at udforske nattehimlen.

Læs meget mere herunder om stjernekikkerter, heriblandt vigtige ting at overveje inden du køber en.

Er en stjernekikkert dyr?

En stjernekikkert kan være en både billig, eller ekstremt dyr hobby afhængigt af hvor aktivt man vil begå sig.

Et begynder-teleskop behøver ikke koste mere end maksimalt et par tusinde kr. Hvorimod de teleskoper som kendere/øvede bruge kan koste mange tusinde kroner.

Prisen reflektere stort set altid kvaliteten og effektiviteten af din stjernekikkert, og derfor er de dyre varianter ofte utrolig gode og skarpe.

Det skal dog siges, at hvis du aldrig har prøvet en stjernekikkert før, er det nok en god ide at starte småt, så du ikke bruger mange tusinde kroner på noget du senere hen fortryder.

Selv de billige varianter giver dig fx mulighed for at betragte vores måne helt tæt på, og giver forholdsvis gode billeder af andre planeter under de rette forhold.

Når du så har fået smag for denne hobby, kan du opgradere til et mere kraftfuldt teleskop, så du kan se helt nye sider af de mange planeter og stjerne i vores galakse.

Vælg den bedste stjernekikkert til dine behov - 5 Vigtige funktioner

Inden du køber en stjernekikkert, er det meget vigtigt at overveje diverse specifkationer i den inden.

Stjernekikkerter har nemlig meget forskellige egenskaber på tværs af forskellige mærker, hvor du kan få meget varierende resultater hvis du ikke er forsigtig.

#1 - Hvilken type stjernekikkert skal det være? 3 forskellige

Der findes en række forskellige typer af stjernekikkerter, her er lidt mere info om de 3 typer:

  1. Refractor. Et refractor teleskop er den mest normale form for teleskop, som i stor grad kan sammenlignes med en forstørret kikkert. I denne type teleskop sidder der en stor linse forrest i tuben, som man via et spejl ved øjestykket bruger til at forstørre de genstande man betragter.
  2. Reflector teleskoper bruger i større grad lys og spejle, hvilket kan give en solid forstørrelse. Denne type teleskop er ofte lidt billigere, da der ikke er brug for dyre objektiver/linser i så stor grad.
  3. Compound. Et compound teleskop er ofte brugt af øvede astronomer og hobby-stjernekiggere. Compound giver dig det bedste fra begge verdener, og kombinere de smarte funktioner af et refractor teleskop og et reflector teleskop. Compound teleskoper er ofte meget store i størrelsen, da de både gør brug af større linser, samt store spejle for at opnå et fantastisk resultat.

Lige meget hvilken type du foretrækker, findes der en meget effektiv løsning til din stjernekigger-hobby.

#2 - Den rette linse i din stjernekikkert

Linsen i en stjernekikkert (især når det gælder refractor typen) er utrolig vigtig.

Linsen er i stor grad den del af kikkerten som gør det muligt at se objekter mange tusinde af kilometer væk, tættere på.

En større linse betyder at resultatet bliver bedre, derfor skal du blot huske på at vælge en størrelse der passer til dine behov.

Mindre teleskoper vil typisk have en linse på 700-900 mm, som er helt fint til en start.

Derefter kan du vælge at opgradere til noget større, som fx 130 mm+.

Du skal dog huske på, at størrelsen på linsen er meget forskellige på tværs af de 3 forskellige typer teleskoper.

Det er derfor meget vigtigere med en stor linse i fx et refractor teleskop, modsat et reflector teleskop, da reflector modellen i større grad gør brug af spejle.

#3 - Mulighed for indstilling i højde

Højdeindstillingerne i din stjernekikkert er vigtigere end man skulle tro.

Man tænker sikkert at man blot kan læne sig forover, og det egentlig er ligegyldigt hvor høj kikkerten kan indstilles til.

Dog kan det have indflydelse på selve det billede du ser, hvis du ikke står korrekt, og kigger ordentligt ned i din stjernekikkert.

Derfor er det godt at vælge en stjernekikkert som kan indstilles til en højde der passer din kropsbygning.

#4 - Det rette øjestykke

Øjestykket, er det sted på stjernekikkerten hvor du ligger øjet ned mod for at se de flotte billeder.

Det er vigtigt at du har et øjestykke som passer til størrelsen på dit hoved/øjne osv.

Det er her især vigtigt, hvis du har en stjernekikkert som både du og dine børn bruger, at have øjenstykker i de rette størrelser, så du kan skifte mellem dem for at få den bedste oplevelse til dig og ungerne.

#5 - Ekstra tilføjelser - laser pointer m.m.

Nogle teleskoper kommer med ekstra tilføjelser, som enten kan købes seperat eller som sidder på teleskopet som standard.

Dette kan fx inkludere andre øjenstykker, laser “red-dot” finder, samt andre smarte ting som gør din stjernekikkert mere effektiv.

Disse ekstra tilføjelser er ikke nødvendige, men kan hjælpe de lidt mere øvede stjernekiggere til at opnå nye højder i deres hobby.

Ofte stillede spørgsmål om stjernekikkerter/teleskoper

Hvad er forskellen på et teleskop og en stjernekikkert?

En stjernekikkert og et teleskop er faktisk begge ord for det samme. Forskellen ligger typisk i, at mange tror at de små versioner, er stjernekikkerter mens de enorme kaldes teleskoper. Dog kan begge termer sagtens bruges som man har lyst, hvor teleskop er den mere videnskabelige betegnelse, og stjernekikkert mere er daglig tale.

Hvad kan man se i et teleskop?

Teleskoper har gjort det muligt at se langt ud i vores galakse, heriblandt planeterne i vores eget solsystem, men også dem langt længere væk. En normal lille stjernekikkert kan man bruge til at betragte vores måne, samt planeter i vores solsystem, mens de helt store teleskoper kan se mange millioner af kilometer ud i galaksen.

Hvad er verdens største teleskop?

Verdens største teleskop hedder FAST, og ligger i Pingtang County i det sydvestlige Kina. Teleskopet har 4450 paneler som danner reflektoren. Dette enorme teleskop bruges b.la. Til at opsamle data om galakser og sorte huller mange lysår ude i rummet, samt til at finde liv i en anden galakse.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg