Bedste Ventilator til Udluftning « (Badeværelse & Kælder)

God udluftning i hjemmet er rigtig vigtigt for et godt indeklima, især på badeværelset og i kælderen.

Mangler du en god ventilator til badeværelset eller kælderen, så læs med her, hvor vi guider dig til at finde den bedste af slagsen.

Vi ser blandt andet nærmer på de forskellige funktioner som en ventilator kan tilbyde dig.

Se vores korte video herunder, hvis du ønsker at se mere om forskellen på ventilatorer, luftkølere samt aircondition:

Type af ventilator system

Der findes forskellige typer ventilatorer systemer, blandt andet en form for skaktventilatorer og almindelige ventilatorer.

Store skaktventilatoren er oftest at finde i kontor og industrielle bygninger, men kan i nogle tilfælde også ses på badeværelser i private hjem.

Almindelige mindre ventilatorer systemer, er dog dem man ser oftest i de fleste hjem og især på badeværelser.

Mekanisk ventilation

Mekanisk ventilation kræver tilkobling til strøm for at ventilatoren kører rundt og suger luft ud.

Enten kan en mekanisk ventilator sidde alene i en kanal der går direkte udenfor, eller også kan den være forbundet til et ventilationsanlæg.

Et ventilationsanlæg, sørger for at suge luften ud af rummet og kan være forbundet til flere mekaniske ventilatorer rundt omkring i hjemmet.

Den kan også sørger for at der kommer luft tilbage ind i hjemmet, hvilket især er en god ting i de rum hvor du ikke kan få naturlig udluftning, så der altid er en friskere luft.

Desuden kan du få ventilationsanlæg med varmegenvinding, som betyder at den luft der kommer tilbage ind i hjemmet, er genanvendt varm luft.

Ventilationsanlægget tager varmen fra luften den suger ud af hjemmet og genbruger det igen i luften den blæser ind i hjemmet igen.

På den måde mister du ikke varmen og kommer ikke til at bruge ekstra penge på at varme hjemmet op igen.

I langt de fleste tilfælde vil en mekanisk ventilator være det bedste valg, eftersom at de fjerner fugten meget mere effektivt end naturlig udluftning kan alene.

Størrelse og form

Når du køber ventilator skal du være opmærksom på hvilken størrelse du skal have til dit badeværelse, så du ikke køber en der ikke passer til din ventilationskanaler.

Vær derfor opmærksom på at ventilatorer fås i forskellige diameteren, så du ikke får fat i en forkert størrelse.

Der findes også ventilatorer som har en firkantet form, som kun kan installeres hvis du har en ventilationsåbning der er udskåret som en firkant.

Så mål af og noter formen på ventilationskanalen, før du går på indkøb efter en ny ventilator.

Strømforbrug

Hvis du vil holde strømforbruget lidt nede, så skal du se efter hvor meget strøm ventilen bruger.

Typisk er ventilatorer ikke særlig strømkrævende og kommer derfor ikke til at være det store udsving på strømforbruget.

Jo højere Watt ventilen kører i, jo dyrere er den også i brug, så det skal du eventuelt være opmærksom på når du kigger efter ventilator.

Støjniveau

En mekanisk ventilator kan for nogle være en irriterende lyd at høre på, så det kan være værd at gå efter en med et lavere støjniveau.

For at tjekke støjniveauet, skal du se efter hvor mange decibel (dB) ventilen er på, jo lavere decibel jo lavere er støjniveauet.

Der findes ventilatorer som decideret er lavet med henblik på at have et lavt støjniveau, så på mange ventilatorer fremgår det måske endda af navnet, at de er støjsvage.

Hvis du køber en mere støjende ventilator, så kan du risikere at den ikke kun genere når du er på badeværelset, man at du også kan høre den i de tilstødende rum.

For at få en støjsvag ventilator bør du kigge efter en der ligger omkring de 25 dB eller lavere.

Kapacitet

For at se hvor meget luft ventilatoren kan nå igennem, skal du se efter hvor stort et rumfang ventilatoren kan gennemgå pr. time.

Eksempelvis hvis ventilatoren har en kapacitet på 95 m3/h, betyder det at den kan gennemgå så meget luft som svarer til et rumfang på 95 m3 på en time.

Jo større rumfang den kan tage, jo mere effektiv er den til at få udskiftet luften eller få eksempelvis damp og fugt suget ud af rummet.

Garanti

Hvis du vil have en ventil som du er sikker på enten kan holde i mange år, eller i hvert fald giver en garanti for at holde i nogle år, så skal du se efter om der tilbydes garanti på den.

Mange mekaniske eller hybrid ventiler tilbyder nogle års garanti, som vil sig at hvis ventilen stopper med at virke før garantien er udløbet, så kan du få en erstatning eller reparation af ventilen gratis.

Dette er en smart ting at se efter, som en ekstra sikkerhed for at du ikke skal erstatte ventilatoren før tid og kan have gavn af den i mange år.

Frontpaneler

Et frontpanel er en form for dæksel som kan sættes foran ventilatoren for at den ser lidt mere præsentabel ud og ikke stikker for meget i øjnene.

Det betyder også at hvis du har en bestemt stil og gerne vil gemme ventilatoren lidt af vejen i dit stilrene hjem, så kan et frontpanel til din ventilator hjælpe lidt på det.

Dog er det ikke alle ventilatorer der er lavet til at have frontpanel, så det skal man være opmærksom på, hvis man ønsker denne mulighed.

Frontpanelet sidder ikke helt tæt hen over ventilatoren, men går en lille smule ud fra væggen, så luften stadig kan suges ind af ventilatoren.

De er altså primært egnet til at ændre på udseendet og designet af ventilatoren og har ikke som sådan nogen funktion.

Tænde/Sluk funktioner

Der findes en del forskellige måder hvorpå du kan tænde og slukke for ventilatorer, så det skal du være opmærksom på når du vælger din nye ventilator.

Det kan jo være at du foretrækker den ene tænd/sluk funktion frem for den anden.

Herunder kan du se de forskellige måder du kan tænde og slukke for en ventilator, så du bedre kan vurdere hvad der passer bedst til dig.

Ventilator med Fugtighedssensor / Hygrostat

Disse funktioner er super smart i ventilator, da den selv kan registrere hvornår der er for høj luftfugtighed i rummet og tænder derfor af sig selv.

Det betyder at du meget nemmere kan kontrollere luftfugtigheden i rummet og helt uden at du selv behøver at gøre noget.

Ventilatoren tænder når fugtniveauet er for højt og slukker altså af sig selv igen når luftfugtigheden er faldet til et sundere niveau. 

Det betyder dog også du ikke selv kan styre den, da den tænder automatisk ved registrering af bevægelse.

Du kan altså ikke tænde den efter du eksempelvis har været i bad og det kan være en ulempe hvis du nu har et badeværelse uden vindue.

Uden et vindue eller en ventilator du selv kan styre, så kan du ikke rigtig gøre noget for at lufte ud, før ventilatoren selv starter.

Ventilator med timer

Med en timer på kan du bestemme hvor lang tid ventilatoren skal være tændt af gangen og hvornår på dagen den skal være aktiv.

Det kan eksempelvis være en god ide at have den tændt på et tidspunkt hvor folk i husstanden normalt bader, eksempelvis aften eller morgen.

Igen er timerfunktionen måske ikke løsningen for dig som har et badeværelse uden vindue, da den ikke lufter ud efter dig hvis du tager bad på et andet tidspunkt end hvornår timeren er sat til.

Lysstyret ventilator

Med lysstyring på ventilatoren, så tænder den på samme tid med at du tænder lyset og slukker igen når du slukker for lyset.

Det er en nem måde at få slukket og tændt for ventilatoren på, så du kan have den tændt lige når du vil.

Dog kan det også være ret let at komme til at slukke for lyset, hvis man er vant til at huske at slukke lyset efter sig og det kan gøre at ventilatoren ikke kører længe nok af gangen.

Hvis du eksempelvis kommer til at slukke for lyset, med det samme du er færdig med bad, så når ventilatoren måske ikke at fjerne tilstrækkeligt med fugt, før den slukkes.

Derfor kan det kræve lidt tilvænning at lade lyset være tændt efter et bad og huske at slukke det igen senere, så man ikke spilder strøm og får et for tørt indeklima.

Ventilator med snor eller kontakt styring

Dette er en måde at styre ventilatoren på, hvor den har sin egen kontakt eller vedhængende snor, som vil sige at når du tænder for den, så er det kun den du tænder for og ikke andet.

Det gør det nemt for dig at styre ventilatoren, men kræver også at du husker at tænde den for at få luftet ud, så vel som at du husker at slukke den igen senere.

Ventilatorer med snoretræk er ofte det populære valg da de er billige og nemmere at installere og styrer selv end andre typer ventilatorer.

Disse to typer tænd/sluk funktioner er et godt valg hvis man ønsker at have stor kontrol over hvornår de skal tændes og slukkes igen. 

Ventilator med bevægelsessensor

Denne tænde funktion, fungerer sådan at ventilatoren tænder lige så snart en tilknyttet sensor, registrere bevægelse i rummet.

Typisk er disse tændt et stykke tid efter at du forlader badeværelset igen, så den kan nå at suge fugten ud mere effektivt.

Det vil sige at har du lige været i bad og forlader badeværelset, så er den altså tændt lidt endnu, så den kan nå at suge dampen ud efter dit bad.

Bedste ventilator til badeværelse

Hvis du er i tvivl om hvilken tænd/slukke funktion der passer bedst til dit badeværelse, så læs med herunder, hvor vi guider dig i retning af hvad der egner sig særligt godt til din type badeværelse.

Bedste ventilator til badeværelse uden vindue

Har du et badeværelse uden vindue eller uden anden mulighed for at lufte godt ud, så er der nogle bestemte typer ventiler du bør overveje at gå efter.

Eftersom at du ikke selv kan lufte ud på andre måder, er det en god ide at vælge en ventilator som er lysstyret eller styret via egen kontakt.

På den måde kan du nemlig selv bestemme hvornår det trænger til at blive luftet ud, ude på badeværelset.

Især hvis du går i bad på skæve tidspunkter, eller det måske lugter lidt på badeværelset, er det dejligt at kunne bestemme hvornår der er udsugning tændt.

Når du ikke har mulighed for at få frisk luft ind udefra, skal du huske at sørger for at luft kan komme ind i rummet andre steder fra, når du nu suger luft ud af rummet.

Bedste ventilator til badeværelse med vindue

Hvis du har et badeværelse med et vindue, kan du nemt nyde gavn af lige den tænde og slukke funktion på ventilatoren som du ønsker.

Du kan nemlig nemt komme til at lufte ud gennem vinduet, hvis du synes der trænger til ekstra udluftning, som især er en god ting hvis du vælger fugt- eller timerstyret ventilator.

Bedste ventilator til kælder

Der er ventilatorer der egner sig bedre end andre til specifikke situationer, så hvis du mangler vejledning til den bedste ventilator til din kælder, så læs med herunder.

Bedste ventilator til kælder med beboelse

Hvis du har værelser i kælderen som bliver brugt til soveværelser eller er steder hvor du opholder dig ofte, så kan det være en god ide at vælge en mekanisk ventilator som du selv kan slukke for.

Mekaniske ventilatorer vil nemlig altid give lyd fra sig og for at den ikke er generende på nogle tidspunkter, bør du vælge en du nemt selv kan styre.

Vi anbefaler blandt andet ventilator med snor, så du kan starte og slukke den ved at hive i en snor.

Alternativt kan du vælge en der kan installeres til at have sin egen tænd/sluk kontakt.

Prøv dog at undgå dem med bevægelsessensor, lysstyret eller fugtstyrede, da de kan komme til at være generende, hvis de er i eller i nærheden af et rum hvor du opholder dig meget.

Bedste ventilator til kælder uden beboelse

Hvis der er tale om en kælder der ikke bliver brugt til beboelse (eksempelvis soveværelse eller som opholdsrum) så er det måske ikke et sted du kommer så ofte.

Derfor er det måske en god ide at vælge en tænde/sluk funktion, som kan indstilles med en timer, så du ved at der bliver luftet ud hver dag.

Mange af de andre tænde/sluk funktioner kræver at du kommer ned i kælderen, så der kan blive tændt for ventilatoren på den ene eller anden måde.

Timerfunktionen er det mere sikre valg til dig der ved at du ikke kommer derned og få tændt for ventilatoren hver dag ellers.

På vores hjemmeside kan du se vores udvalg af ventilatorer. 

De bedste ventilatorer til badeværelse og kælder

Her kan du se nogle af de bedste ventilatorer fra vores udvalg, i forskellige størrelser og med forskellige tænd funktioner.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg