Screenshot af ChatGPT via chat.openai.com

Alt om ChatGPT - Komplet Forståelse til AI Chat-bots

ChatGPT er blevet et internet fænomen på meget kort tid og mange tror, at teknologien er kommet for at blive. Den er blevet utroligt hypet på kort tid, da den blot startede med at være en chat-bot på nettet til at være et kæmpe fremskridt i den næste æra af innovation.

Hvad er ChatGPT? ChatGPT er en avanceret AI-chatbot udviklet af OpenAI. AI betyder kunstig intelligens, og er en teknologi, som er med til at simulere menneskelig intelligens i computere. ChatGPT kan bruges af enhver, og svare på avancerede spørgsmål, hjælpe til arbejdsopgaver m.m.

ChatGPT blev først og fremmest lanceret som en prototype for offentligheden i november 2022 og voksede hurtigt til over 100 millioner brugere i januar 2023.

ChatGPT er programmeret til at forstå og besvare tekstbaserede spørgsmål, og den kan blandt andet bruges i forskellige virksomhedsmæssige sammenhænge, såsom salg og kundesupport. Eksempler på det sidste?, aldrig claim uden eksempler.

Dens viden går desuden også langt tilbage, så historiske begivenheder som tidligere har fundet sted, kan man desuden også få svar på.

Hvem står bag ChatGPT?

ChatGPT er udviklet af OpenAI, en kunstig intelligens forskningsorganisation med base i San Francisco, Californien, USA.

OpenAI har udviklet flere iterationer af GPT-modellen (Generative Pre-trained Transformer), herunder GPT-3.5, som er den model, ChatGPT er baseret på.

OpenAI blev grundlagt i 2015 med det overordnede mål at udvikle avanceret kunstig intelligens og gøre det tilgængeligt for forskning og anvendelse på en måde, der gavner samfundet som helhed.

Virksomheden har fået stor success med ChatGPT, og vil fokusere på at udvikle videre på denne teknologi i fremtiden, men har samtidig sagt at de sagtens kunne finde på at udforske andre områder for AI.

Fordele og ulemper ved ChatGPT

Inden jeg dykker ned i hvordan du bruger ChatGPT, så er det vigtigt at understrege, at der er nogle fordele og ulemper, som du skal være opmærksom på.

Fordele ved ChatGPT:

  • Du får svar på dine spørgsmål øjeblikkeligt
  • Når du stiller spørgsmål, så giver Google dig en liste over websteder, men ChatGPT giver direkte svar på dine spørgsmål
  • Det er tidsbesparende, da du kan få løsninger på meget kort tid
  • Det er meget effektivt for enkeltpersoner og virksomheder, hvis det bruges på den rigtige måde
  • Da det er en forud trænet AI, kan programmet føre naturlige samtaler og forstå menneskelige sprogmønstre
  • Den kan forstå kontekst i det du spørger den om, og hjælpe med at forstå emner du ikke har meget viden omkring
  • ChatGPT kan give personlige svar på spørgsmål, så de fleste brugere blandt andet kan få unikke løsninger på forskellige måder, afhængigt af hvordan de spørger den
  • Det er gratis at bruge, så der ingen omkostninger ved at anvende det, dog kan du opleve en højere ydeevne hvis du bruger betalte versioner

Der findes selvfølgelig ikke noget, der er helt perfekt, så her kommer der også nogle ulemper, som du skal være opmærksom på hvis du vil bruge ChatGPT.

Ulemper ved ChatGPT:

  • Selvom den giver svar på alle spørgsmål, så har den sine begrænsninger, hvilket betyder, at den ikke altid kan levere nogle løsninger til den standard du ønsker
  • Selvom den sparer tid, så kan den godt hæmme din kreativitet ifht. opgaver du skal løse på daglig basis
  • Ved at få løsningerne let, kan folk miste interessen og viden i at skabe løsninger fra bunden
  • AI-modeller genererer ofte svar uden at kunne validere eller give kilder for påstandene, de fremsætter. Dette kan føre til, at brugere tager ukorrekt information for gode varer
  • De fleste AI-modeller, inklusive ChatGPT, kræver adgang til internettet for at fungere. Dette begrænser brugen i områder med begrænset eller ingen internetforbindelse
  • ChatGPT og andre lignende programmer hævder at de ikke har direkte adgang til internettet, derfor kræver det opdateringer før de kan komme med nye og relevante funktioner, dette kan dog ændre sig i takt med deres udvikling.

Hvordan bruger man ChatGPT?

For at begynde at bruge ChatGPT skal du først besøge deres hjemmeside. Hvis du ikke allerede har en konto hos OpenAI, skal du oprette en gratis konto for at komme i gang.

Registreringsprocessen er enkel, og du kan vælge at logge ind med din Google- eller Microsoft-konto eller blot angive din e-mailadresse. Efter at have angivet dine oplysninger, vil du modtage en bekræftelseskode på din telefon, som du skal indtaste på registreringssiden for at fuldføre opsætningen.

Når du er logget ind, kan du begynde at bruge ChatGPT. Det er så simpelt som at skrive din tekst i inputfeltet og modtage et svar.

For at opnå de bedste resultater er det vigtigt at være kreativ og eksperimentere med forskellige sætninger eller kommandoer. Hvis du ikke får det ønskede resultat, kan du prøve at finjustere din sætning eller give ChatGPT yderligere instruktioner.

En interessant funktion er, at du kan påvirke stilen og tonen i svaret. For eksempel kan du bede ChatGPT om at besvare spørgsmålet "Hvordan blev internettet lavet? Svar som var du en gymnaselærer". Dette gør det muligt at få svar, der er mere i overensstemmelse med den kontekst, du ønsker, som i dette tilfælde fra en gymnasielærers synspunkt.

ChatGPT kan også håndtere mere komplekse forespørgsler. For eksempel kan du bede om en stil/opgave med et bestemt antal afsnit eller bede om flere detaljer i svaret.

Det er dog vigtigt at huske, at ChatGPT ikke altid har præcise oplysninger til rådighed. Derfor er det afgørende ikke at betragte svarene som absolutte sandheder. ChatGPT kan nogle gange udfylde huller med ukorrekte data eller generere fantasifulde svar, især når den mangler relevante oplysninger.

Generelt er ChatGPT et kraftfuldt værktøj til at udforske ideer, få svar på spørgsmål og opnå nyttig information. Men det bør altid bruges med en vis grad af kritisk tænkning og bevidsthed om dets begrænsninger. Ved at eksperimentere med forskellige prompts og give klare instruktioner kan du få mest muligt ud af denne spændende teknologi.

Eksempler på brug af ChatGPT

ChatGPT kan bruges til at hjælpe med en række forskellige opgaver/problemer, her er nogle eksempler:

  • Tekstgenerering: ChatGPT kan generere alt fra kreative skriveopgaver og poesi til artikler og blogindlæg. Men det skal tages med i overvejelserne, at det afhænger af hvor præcis du “præciserer” dine informationer.
  • Svare på spørgsmål: Modellen kan besvare spørgsmål om forskellige emner ved at trække på sin store database.
  • Programmeringshjælp: ChatGPT kan hjælpe med kodningsspørgsmål, fejlfinding og endda generere kodeeksempler.
  • Undervisning og læring: Den kan fungere som en virtuel lærer, der forklarer komplekse koncepter på en letforståelig måde. Med det sagt, så kan du selv bestemme sværhedsgraden i sproget, da den ville tilpasse sig efter det

Er ChatGPT Gratis?

Den grundlæggende version af ChatGPT er gratis at bruge, og der er ingen begrænsninger for, hvor meget du kan interagere med den på en dag, dette kan selvfølgelig ændrer sig med tiden, alt afhængig af hvad virksomheden bag ChatGPT vælger at indføre.

Det betyder, at du kan stille spørgsmål og få svar uden nogen form for abonnement omkostninger. Dog er der en begrænsning på ord- og tegn-tællingen for de genererede svar.

Det er dog vigtigt at bemærke, at selvom det er gratis for brugerne, indebærer driften af ChatGPT betydelige omkostninger for OpenAI.

Det anslås, at OpenAI bruger omkring 20 millioner kr per måned på at opretholde driften af ChatGPT, hvilket svarer til ca. 650 tusind kroner om dagen.

Dette skyldes de enorme ressourcer, der kræves for at understøtte den store mængde data og beregninger, der er involveret i ChatGPT's funktion.

For at give brugerne en forbedret oplevelse og samtidig generere indtægter for at støtte driften, har OpenAI introduceret en betalt premiumversion af ChatGPT, kaldet ChatGPT Plus. ChatGPT Plus tilbyder en række fordele, herunder adgang til tjenesten selv i perioder med høj belastning, hurtigere svar og tidlig adgang til nye funktioner.

En bemærkelsesværdig fordel ved ChatGPT Plus er, at abonnenter også får adgang til den nyeste model, GPT-4. GPT-4 er en væsentligt mere avanceret version af ChatGPT, da den er trænet på et betydeligt større datasæt og har adgang til forskellige plugins. Med GPT-4 kan brugerne forvente mere præcise svar.

Desuden inkluderer ChatGPT Plus også ChatGPT's Code Interpreter-funktion, hvilket giver brugerne mulighed for at interagere med kode mere effektivt og få svar på programmerings relaterede spørgsmål.

Selvom ChatGPT Plus er en betalt tjeneste, kan brugerne stadig fortsætte med at bruge den grundlæggende version uden omkostninger. Den betalte version er blot en mulighed for dem, der ønsker de ekstra fordele og adgang til den mest avancerede version af ChatGPT, GPT-4 og i fremtiden yderligere nye versioner af chatbotten.

Er ChatGPT sikkert?

Ligesom mange online platforme beder OpenAI dig om at angive dit telefonnummer til kontoadgang og siger, at det ikke vil bruge dit nummer til andre formål.

OpenAI vil kun bruge disse oplysninger til at bekræfte din identitet, så det kan opretholde sikkerheden på sin platform.

Dette skridt er en del af deres bestræbelser på at forhindre uautoriseret adgang og beskytte brugerkonti mod potentielle sikkerhedstrusler.

Ved at indsamle telefonnummeret kan OpenAI bruge tofaktorautentificering (2FA) for at forstærke sikkerheden ved adgang til konti. Brugere modtager en kode via SMS, som de skal indtaste sammen med deres adgangskode for at logge ind.

Dette giver en ekstra beskyttelse og hjælper med at forhindre uautoriseret adgang til konti.

Ofte stillede spørgsmål om ChatGPT

Hvor får ChatGPT sin viden fra?

ChatGPT får sin viden fra den store mængde data, den er blevet trænet på. Under træningsprocessen blev modellen fodret med en bred vifte af data, der blev indsamlet fra internettet. Disse data inkluderer nyhedsartikler, bøger, blogs, sociale medier, websites, videnskabelige artikler og meget mere.

Det er vigtigt at forstå, at ChatGPT ikke har nogen egentlig forståelse eller bevidsthed. Den genskaber bare mønstre, den har lært fra træningsdataene. Dette betyder, at dens viden ikke stammer fra en specifik kilde, som en menneskelig forfatter eller ekspert. Modellen kan dog præsentere information på en måde, der ser ud som om den er informeret, selvom det er afgørende at tage dens output med et gran salt og bekræfte oplysningerne fra pålidelige kilder, når nødvendigt.

Er ChatGPT en app?

ChatGPT er nu kommet på Appstore og kan dermed benyttes af IOS brugere. ChatGPT Plus-abonnenter får eksklusive adgang til GPT-4’s muligheder, tidlig adgang til funktioner og hurtigere svartider, alt sammen på iOS. ”Vi er spændte på at se, hvordan du bruger appen. Mens vi indsamler brugerfeedback, er vi forpligtet til løbende funktions- og sikkerhedsforbedringer til ChatGPT,” skriver OpenAI. Desuden, så kan Android brugere snart også få samme mulighed.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg