Oversigt over kemiske betegnelse for CO2 skabt via Canva.com

Alt om CO2 » Sådan Reducerer du CO2 i Hjemmet (Guide)

CO2 bliver ofte nævnt når man snakker om klimaforandringer, global opvarmning eller drivhusgasser. Måske har du hørt at det kan forandre vores klima? Men hvad er CO2 helt præcist? I dette indlæg vil du få svar på mange af de spørgsmål du har om CO2.

Hvad er CO2? Forkortelsen “CO2”, er den kemiske betegnelse for kuldioxid/carbondioxid, og den angiver at CO2 består af 1 kulstofatom (C) og 2 oxygenatomer (O). CO2 er en vigtig del af vores atmosfære, men kan samtidig stige til for høje niveauer, hvilket fortsat arbejdes på at nedsættes for at bevare et godt klima.

Vil du have en komplet forklaring omkring CO2, så læs med herunder hvor jeg dykker ned i mere detaljerede besvarelser på hvad CO2 egentlig er, og hvad du kan gøre for at minimere dit eget CO2 udslip i dagligdagen.

Hvad er CO2 og hvor kommer det fra?

CO2, som også kaldes kuldioxid, er en livsnødvendig gas, som findes i atmosfæren.

Det er en farveløs, lugtfri og ubrændbar gas, og den bliver dannet, når vi mennesker trækker vejret.

Samtidig er gassen vigtig for jordens økosystem, fordi at planter og træer bruger CO2 til at vokse og laver det om til ilt.

CO2 er altså med til at hjælpe os mennesker med at få ilt nok til at trække vejret. Hvis der ikke er nok CO2 i atmosfæren, ville der opstå problemer for os mennesker.

Samtidig med at det er livsnødvendigt med den rette mængde, kan for meget CO2 også være et problem for atmosfæren.

CO2 er ikke i sig selv dårligt, men det har vist sig gennem mange års forskning at for meget CO2 udledning kan forstærke drivhuseffekten og medføre klimaforandringer på jorden.

CO2 kan altså også udledes af mennesker, og det er noget vi ønsker at mindske. De menneskeskabte udledninger kommer bl.a. fra forbrænding af fossile brændstoffer som olie, gas og kul.

Hvilke ting udleder mest CO2?

Al slags forbrænding udleder CO2, lige fra når du tænder op under hjemme grillen, til når en vulkan går i udbrud. Men de sidste mange år har menneskeskabt CO2 udledning været meget stigende, hvilket har skabt en ubalance i Jordens naturlige økosystem.

Noget af den største udledning af CO2 kommer fra afbrænding af fossile brændstoffer som olie og naturgas samt afbrænding til el-produktionen. Noget der også spiller en stor rolle i udledningen af CO2 er transport, rydning af regnskove, industri og andre menneskeskabte aktiviteter.

Hvad kan jeg selv gøre for at reducere CO2 udledningen?

I gennemsnit udleder danskere omkring 17 ton CO2 hvert år, hvilket fx kommer fra vores mad og transport samt andre ting vi køber.

Hvis du gerne vil reducere de gennemsnitlige ton CO2, som du selv er herre over, er der ting som du selv kan gøre. Her er en liste over 3 områder du kan kigge på:

  • Transport. Noget der udleder rigtig mange drivhusgasser i forhold til transport, er fly. Derfor bør man overveje, om det er nødvendigt at flyve, eller om man kan komme fra et sted til et andet på en anden måde, fx ved hjælp af bil, bus, tog eller cykel. Man kan samtidig spare på udledningen ved at man kører flere sammen i en bil, eller kører i en elbil frem for at flyve. De fleste biler udleder dog stadig meget CO2. Men bus og især tog som nogle steder kan være elektriske, er mere klimavenlige at bruge end både fly og bil.
  • Mad og drikkevarer. Den måde vores mad påvirker klimaet på, er bl.a. når fødevarerne produceres og transporteres. Her kræves der nemlig ressourcer og derfor forårsager udledning af drivhusgasser. Der bliver derudover smidt en del mad ud, hvilket betyder at man kunne undgå en helt masse udledning, hvis vi begynder at blive bedre til at undgå madspild.
  • Forbrug. De ting vi køber og ejer fx tøj, møbler og elektronik m.m. er tit produceret uden for Danmarks grænser på forurenede fabrikker. Det er samtidig transporteret med fly eller skib på tværs af kloden, hvilket vil sige at både produktionen og transporten udleder CO2. Hvis vi derfor køber færre ting, passer bedre på dem så de kan holde længere, og køber brugte ting i stedet, kan det være med til at gøre en stor forskel på klimaet.

CO2 i hjemmet og hvordan du reducerer det

Eftersom vi i løbet af vores liv opholder os mest indenfor, er det vigtigt i forhold til vores helbred, at vi har god indeklima og luftkvalitet i vores hjem.

Da CO2 er en vigtig del i vores ilt på planeten, har den samtidig en stor rolle at spille i dit indeklima.

Dine elektroniske apparater derhjemme, samt hvis du fx laver mad med gas osv. afgiver en bestemt mængde CO2.

Her er nogle eksempler på ting i dit hjem der er med til at udvinde CO2:

  • Udluftningssystem, også kaldet varmegenvindingsanlæg/genvex (dette skal have en monitor og regelmæssigt vedligeholdes).
  • Pejs/kamin (skal ordentligt ventileres for at undgå ophobning af gasser.)
  • Vasketøj
  • Komfurer (brug din ventilator og/eller åben vinduer)
  • Gamle elektriske systemer
  • Overfyldte lokaler og rum (mangel på frisk ilt)
  • Rygning (op til 200 gange mere CO2 produceret end at trække vejret)
  • Steder uden vinduer eller døre

Heldigvis er det ikke svært at opretholde et godt indeklima, da det ofte er nok blot at lufte hyppigt ud for at få frisk luft ind, og cirkulere luften indefra ud igen.

Hvis du dog døjer med et for ringe indeklima, er der nogle ting du kan gøre for at hjælpe det på vej.

Sådan kan du forbedre dit indeklima og få den rette CO2 balance

Som du kan se i afsnittet ovenfor, er der mange måder CO2 bliver produceret på derhjemme, gennem ting vi bruger hver dag.

Der er heldigvis simple måder du kan reducere effekten og nemt minimere CO2 niveauet i dit hjem:

  1. Eftersom du udleder mange partikler i løbet af en hverdag, er det derfor vigtigt at skifte luften ud derhjemme. Dette gør du ved at lufte ud 2-3 gange dagligt, helst 5-10 minutter ad gangen, for at få skiftet alt den dårlige luft ud med frisk luft.

    Selvom CO2 i sig selv ikke er farligt, er der alligevel et niveau af luftkvalitet, der vurderes til at være tilfredsstillende, hvilket er når CO2 niveauet er under 1000 parts per million (ppm).

    Denne grænse er også hvad Arbejdstilsynet har sat for arbejdspladser, som normalt ligger på 350-400 ppm. Niveauet af CO2 kan risikere at nå op på de 1000 ppm, især om vinteren hvor du ikke lufter ud særlig tit. Du skal derfor sørge for at huske at lufte ud så meget som du kan

  2. Inkorporerer levende planter i dit hjem. Levende planter bruger fotosyntese til at omdanne kuldioxid til frisk ilt. Prøv fx en dracena-plante. Disse fantastiske planter kan i mange tilfælde fjerne formaldehyd, benzen, trichlorethylen og CO2.

  3. Hold dit udluftningssystem velholdt med regelmæssig service og nye luftfiltre. Afhængigt af hvor mange mennesker der bor i dit hjem, dine aktiviteter og hvis du har kæledyr eller dyr, skal du muligvis skifte dit filter hver 1-3 måned.

  4. Luftrensere. Mens nogle kan reducere niveauet af CO2 og andre partikler lidt, er den bedste løsning at bringe frisk luft ind udefra.

    E-mærket

     

    Betalingskort
    avXperten
    MenuKontaktKurvSøg