billede af kamera taget af avXperten

Engangskamera i 2022? » Total Guide til print og valg af kamera

Hvis du tænkte at engangskameraet stille var ved at uddø, så tager du skam fejl. De er tværtimod på vej tilbage igen, da fysiske billeder bliver brugt meget til DIY-projekter.

Hvis du også gerne vil hoppe med på vognen, så læs endelig videre i indlægget her hvor jeg vil forklare alt hvad du skal vide før du går ud og køber et engangskamera.

Derudover vil jeg også forklare hvordan du får dine billeder fremkaldt fra engangskameraet og hvad du skal tage stilling til, når du når så vidt. Følg med længere nede.

Hvad koster det at fremkalde billeder?

I dag kan det være lidt svære at finde steder, hvor du har mulighed for at fremkalde dine billeder i forhold til for 10 år siden.

Det er de færreste fysiske butikker idag der stadig har maskinen til at fremkalde billederne. Dog er der idag mange online butikker som tilbyder at fremkalde dine billeder.

Det fungerer således at du uploader dine billeder på siden, hvor de derefter vil printe dem ud og sende dem hjem til dig.

Prisen for at fremkalde billeder variere alt efter hvilken side det er. Nogle sider tager styk pris imens andre tilbyder pakkeløsninger, hvor man f.eks. bestiller 50 billeder til en vidst pris.

Sådan vælger du det rette engangskamera

Der findes mange forskellige engangskamera derude og til forskellige priser. Køber man et af de billige modeller, så kan man risikere at billedkvaliteten er ringe eller at der ikke er så mange billeder i kameraet.

Derfor bør du kigge efter disse punkter forneden, for at finde det bedste engangskamera til dig.

Du vil nok helst undgå at dine værdifulde minder bliver printet ud i dårlig kvalitet, som du knap nok kan genkende. Derfor er det vigtigt at vælge et godt engangskamera.

#1 Antal af billeder det kan tage

Dette punkt er et af de vigtigste punkter, hvis ikke det vigtigste punkt, da det afgør hvor mange billeder du kan tage med engangskameraet, før at det er opbrugt.

Det er ikke særligt nyttigt at have et engangskamera der kan skyde i god kvalitet, hvis man kun har 2-3 chancer.

Du bør nok gå efter et engangskamera hvor du har mulighed for at tage ca. 30 billeder. Det er dog heldigvis også de fleste engangskameraer der kan det i dag.

Her ses forskellen på en høj/lav ISO

#2 Kameraets specifikationer

Selvom engangskameraerne minder meget om hinadnen så er der alligevel forskel på hvad de kan og hvor gode de f.eks. er til at tage billeder i lyse og mørke omgivelser.

Der er primært disse specifikationer der adskiller en dyrer engangskamera fra et billigere et, nemlig hvor meget ISO’en ligger på i diverse engangskameraer.

ISO styrer hvor sensitivt engangskameraets sensor er over for lys. Jo højere en ISO, jo mere sensitiv er den også over for lys og omvendt.

De fleste engangskameraer har en ISO mellem 400 - 700 ISO. Der er derfor vigtigt for dig at overveje hvilke omgivelser du kommer til at skyde i.

Er det mørkere omgivelser så skal du nok have en højere ISO. Er det i lyser omgivelser så er en lavere ISO at foretrække.

På billeder foroeven kan du se hvordan ISO påvirker et billede. Der skal være en fin balance mellem lav ISO og høj ISO for at billedet bliver skarpt.

Er ISO’en alt for lav eller høj så vil billedet blive grynet, som ses til højre på billedet foroven.

Dog er det ikke noget du skal bekymre dig om, da engangskameraer slet ikke har så lav/høj en ISO.

I helt mørke omgivelser så kan man også få engangskameraer med blitz i.

#3 Billeder i farver eller sort/hvid?

En anden ting du skal lægge mærke til er om engangskameraet skyder i farver eller om det skyder i sort/hvid.

Farver på billeder kan afgøre stemningen på billederne, derfor er det meget vigtigt at vide om billederne skal printes ud i farver eller i sort/hvid.

Tip: Hvis du gerne vil have billederne printet ud i farver, så fungere den matte printtype perfekt med farverige billeder.

Sådan fremkalder du billederne

Når du endelig har fået taget billeder med engangskameraet og det er tid til at fremkalde dem, så er der igen nogle ting at overveje.

Først og fremmest skal du finde ud af hvor det er, at du kan få billederne fremkaldt. Er der fysiske forhandler i nærheden af dig? Eller bliver det online?

Der er ikke så mange fysiske forhandler der tilbyder at fremkalde billederne længere, da langt de fleste idag har deres billeder gemt digitalt.

Dog er der heldigvis stadig nogle der kan se charmen ved at fremkalde fysiske billeder og have dem fremvist i hjemmet omend det er i fotorammer eller andre kreative måder.

#1 Billedstørrelser

Når du går til forhandleren, eller online, så får du muligheden for at fremkalde billederne i mange forskellige størrelser.

Størrelserne på billedet har oftest også en indflydelse på hvad det vil koste dig i enden, når billederne er fremkaldt.

Hvis du bare ønsker at fremkalde billederne i den størrelse, som de typiske billeder er så skal du vælge størrelsen 10 x 15 cm.

#2 Valg af fotopapir

Hos de fleste forhandler har man nu mulighed for at vælge hvilken slags papir som billederne skal printes på.

Valget af papir har en stor indflydelse på hvordan billedet kommer til at se ud, når det er fremkaldt. Jeg vil ikke anbefale at gå på kompromis med papirvalget!

Den mest almindelige papirtype som man printer billeder på er mere blankt, hvor lyset kan blive reflekteret på billedet.

Derudover kan man også vælge en mere mat type af papir, der gør at lyset ikke kan blive reflekteret på billederne, så man kan tydeligt se billedet uanset hvor lyst det er og om lamperne lyser ned på billedet.

Den matte papirtype koster lidt mere end den blanke, men det er helt sikkert noget jeg vil anbefale, da det giver billederne lidt mere kvalitet.

#3 Automatisk billedoptimering

Hvis man ønsker at billeder bliver en tand skarpere eller farverne skal være skarpere, så har man mulighed for at vælge at billederne skal blive optimeret.

Det er en service som de fleste online forhandler tilbyder, for at gøre dine billeder ekstra skarpe.

Vær dog opmærksom på at nogle forhandler tager penge for billedeoptimeringen og at det faktisk kan ændre dit billede, så det ikke bliver som da du tog det.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor mange gange kan man bruge et engangskamera?

De fleste engangskameraer er kun beregnet til at blive brugt en gang, som i navnet antyder. Men det er faktisk muligt at genbruge det igen, hvis man skifter nogle af delene ud på den efter at man har brugt den.

Hvor kan man fremkalde billeder?

I dag kan man stadig få sine billeder fremkaldt hos nogle enkle fysiske butikker, såsom Elgiganten, Bilka og Føtex. Derudover er der også mange online hjemmesider, som tilbyder at fremkalde billeder.

Hvor kan man fremkalde billeder med det samme?

Hvis du gerne vil have dine billeder fremkaldt med det samme, så skal du gå til en fysisk forhandler. Det kunne f.eks. være en Bilka, Elgiganten, Photocare og Føtex.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg