Billede af fliser taget af avXperten

Sådan fjerner du Flisepest » Nem og Forståelig Guide

Hvis du har udfordringer med, at dine fliser er dækkede med plamager i forskellige farver, som du ønsker at komme af med, så vil jeg i dette indlæg fortælle om, hvordan du kan fjerne flisepest.

Hvordan fjerner du flisepest? Du kan fjerne flisepest ved bl.a. at bruge en blanding af brun sæbe eller fliserens og vand, som du kan komme på dine fliser og derefter bruge en kost med stive børster til at skrubbe fliserne rene for flisepest. Skyl efter med vand, da der ellers kan skabes en hinde på fliserne.

Hvis du vil vide mere om, hvad flisepest er og hvad du kan gøre for at forebygge det, så læs videre herunder.

Hvad er flisepest og hvorfor opstår det?

Flisepest er den mest kendte betegnelse for lav eller lavsvamp, som vokser på dine fliser og kan give dem nogle grimme plamager i både hvide, grønne eller sorte nuancer.

Udover de forskellige farvenuancer, vil flisepest typisk vise sig i runde plamager på dine fliser.

Når flisepest vokser på din terrasse- eller indkørselsfliser, er den i symbiose med alger.

Symbiose: Flisepesten og algens symbiose betegnes som en mutualisme, hvilket betyder, at de to forskellige arter lever sammen og drager nytte af hinanden.

Grunden til at flisepest trives på dine fliser, skyldes blandt andet, at den ikke har behov for en fast vandtilførsel.

Flisepesten kan dog godt lide at vokse steder, hvor der er fugtigt og meget skygge, men det holder den ikke tilbage fra at vokse andre steder.

Dermed kan man sige, at flisepest opstår på dine fliser ved, at der er lidt sol og vind, som er med til at udtørre fliserne og dermed forbliver de fugtige.

Flisepesten trives især også, hvis dine fliser ligger et sted, hvor der er træer omkring dem, samt marker, hvor der kan blive tilført gødning.

Gødning kan også være en synder for, at flisepesten trives på dine fliser. Derfor kan det være en fordel at mindske brugen af gødning omkring dine fliser.

3 metoder til at fjerne flisepest

Der findes flere fremgangsmåder som du selv kan anvende, for at fjerne flisepesten fra dine fliser.

Du bør dog altid undgå at bruge rengøringsmidler som eddike og rodalon til at prøve at komme flisepesten til livs, da det kan være skadeligt for miljøet, samt være med til at ødelægge dine fliser.

Herunder vil jeg hjælpe dig med at blive klogere på, hvilken ud af tre fremgangsmåder der er den rigtige for dig at bruge.

#1 - Højtryksrenser

Du kan vælge at anvende en højtryksrenser til at fjerne flisepesten fra dine fliser.

Dog skal du være opmærksom på, at når du bruger højtryksrenseren på dine fliser, kan det være med til at ødelægge fugerne mellem fliserne, samt gøre overfladen på fliserne mere ru, og dermed mere modtagelige for nye alger.

Efter brug af højtryksrenseren kan det derfor også være nødvendigt at fylde fugerne mellem fliserne igen.

Desuden kan det, hvis du vælger at bruge højtryksrenseren, være en fordel at investere i en terrassevasker, eller en patio cleaner, som er mere skånsom for fliserne.

Du bør dog lige meget hvad, når du anvender højtryksrenseren, overveje at bruge en imprægnering efter rensning, da det giver fliserne en ny belægning, og dermed bliver fliserne mere beskyttet mod nye alger.

#2 - Fliserens

Du kan også vælge at forsøge dig med fliserens, som kan købes i de fleste byggemarkeder, til at fjerne flisepest fra dine fliser.

Hvis du vil prøve metoden med fliserens, skal du bruge:

  • Fliserens
  • Vand
  • En spand/beholder
  • En kost med stive børster

Herunder vil jeg trin-for-trin tage dig igennem fremgangsmåden for, hvordan du renser dine fliser med fliserens.

  1. Start med at fjerne eventuelle havemøbler, blade osv. fra området der skal renses
  2. Bland fliserens og vand i din spand/beholder
  3. Påfør blandingen på dine fliser og lad det ligge i noget tid. Du kan med fordel tage et lille område ad gangen
  4. Brug kosten til at skrubbe fliserne rene for flisepest og andet snavs
  5. Skyl til sidst området af med vand for at fjerne rester af fliserens blandingen, så du undgår at der dannes en hinde på dine fliser

#3 - Professionel hjælp

Hvis de ovenstående metoder ikke har hjulpet på dit flisepest problem, og dine fliser stadig er dækkede af plamager i forskellige farver, eller du ikke har tid til at rense dine fliser selv, så kan du kontakte professionel hjælp.

Fordelen ved at få hjælp af professionelle til at fjerne din flisepest er, at de har det rette udstyr, og ved hvad der skal gøres, da de har erfaringen.

Hvordan forebygger jeg flisepest?

Hvis du gerne vil forsøge at forebygge flisepest, kan du forsøge at gøre dette med enten grus eller sand.

Ved at komme grus eller sand på dine fliser om vinteren, kan det medvirke at fliserne gennem hele vinteren ikke får lys.

Uden lys over en så lang periode, kan du skabe så svære betingelser for flisepesten, at den ikke kan gro optimalt.

Når vinteren er slut, kan du fjerne gruset eller sandet igen, og så skulle dine fliser gerne stadig se pæne ud.

Hvis du ikke ønsker at komme sand eller grus ud over dine fliser over vinteren, kan du også benytte en imprægnering, der forebygger flisepest.

Imprægneringen kommer du på, efter du har renset dine fliser for flisepest.

Udover at forebygge flisepest, vil imprægneringen også kunne virke vand- og olieafvisende, hvilket vil være med til at beskytte dine fliser mod vejret.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg