5 tips der forlænger levetiden på dine batterier

Når man snakker om levetid på batterier, så gælder det ikke hvor længe der skal gå før de skal genoplades, men nærmere hvor længe batteriet kan leve før det skal udskiftes.

Ikke alle batterier er skabt ens og det har betydning for hvordan de bør behandles. Derfor kommer her 5 tips om, hvordan batterier bør behandles, alt efter deres beskaffenhed. 

    #1 Nikkel-cadmium (NiCd) – lad batteriet aflade helt før genopladning

    Denne type batteri skal aflades helt før det kan genoplades. Denne type af batterier har en hukommelseseffekt, hvilket vil sige at oplader man dem før de er løbet helt tør, så får de mindre og mindre kapacitet.

    Når det kommer til opladningen af denne type batterier, så skal de helst oplades 16-24 timer før man tager dem i brug første gang. Og så skal de aflade helt før man genoplader dem.

    Før i tiden var denne type batteri det mest udbredte som genopladelige batterier. De bruges dog stort set ikke mere i dag, da de, som navnet siger, indeholder Cadmium, som er et giftigt tungmetal og skal derfor bortskaffes på forsvarlig vis. Dog findes de stadig og det er derfor rart at vide, hvordan de bruges optimalt.

    Bruges og vedligeholdes batteriet korrekt, kan det oplades op til 1500 gange før det skal udskiftes.

    #2 Litium-ion (Li-Ion) – aflad eller oplad aldrig 100%

    Denne type batteri er hvad de fleste bærbare computere, iPads, mobiltelefoner osv. benytter i dag.

    Denne type batteri har en meget større energitæthed end andre. Dvs. at de fylder mindre, men har samme kapacitet som andre batterier.

    Det er bedst ikke at lade dem aflade helt, eller at oplade dem fuldstændigt, da dette kan forringe deres levetid. Man skal helst holde dem imellem 30-80%.

    Nogle computere kan i dag indstilles til ikke at oplade batteriet helt. Der er dog delte meninger om at oplade litium-ion-batterier.

    Nogle forskere mener det skader batteriet at blive opladt 100%, men andre mener at man ikke skal bekymre sig så meget om det.

    Ifølge forskere på Teknologisk Institut har det en lille og positiv effekt, hvis man ikke oplader batteriet 100%, men det er ikke umagen værd at skulle sidde og holde øje med udstyret, der sidder til opladning, for så at afbryde når de har opladet til 80-90%.

    Det har ringe indflydelse på batteriets kapacitet om det oplades i længere tid første gang man oplader det.

    Dog kan det være en fordel, hvis flere litium-ion-batterier er koblet sammen, som man ser det hos bærbare computere. Det giver batteriernes styresystem muligheden for at oplade alle batterierne ens, og kan på sigt være en fordel for batteriernes kapacitet.

    Bruges og vedligeholdes batteriet korrekt, kan det oplades mellem 500-1000 gange før det skal udskiftes.

    #3 Nikkel-metalhydrid (NiMH) – regelmæssig fuld opladning

    Denne type batteri er ikke så almindelige som litium-ion-batterierne, men de bruges fortsat i nogle mobiltelefoner, computere og digitalkameraer.

    De behøver heller ikke aflade helt før man genoplader dem, men det er dog en god ide at gøre det ca. en gang om måneden.

    Lader man det ikke aflade helt en gang imellem, så ophober der sig krystaller inde i batteriet, der har indflydelse på batteriets kapacitet. Ved at aflade batteriet helt, fjernes krystallerne igen.

    Man behøver altså ikke gøre det dagligt, men en gang imellem er det en god ide.

    Til forskel fra litium-ion-batterier, så skal et nikkel-metalhydrid-batteri oplades i lang tid første gang. Så har man fået det råd, at man skal lade sin mobiltelefon oplade i 12-18 timer første gang, så giver det god mening at gøre det.

    Bruges og vedligeholdes batteriet korrekt, kan det oplades mellem 300-500 gange før det skal udskiftes.

    #4 Udsæt ikke batterierne for høje temperaturer

    Høje temperaturer kan forringe deres levetid betydeligt(altså den tid det tager før batteriet ikke kan bruges mere og skal udskiftes).

    Dette gælder alle typer batterier. Ifølge forskerne på området, så forringes et batteris levetid med fire gange, hvis temperaturen får lov til at overstige 50 grader.

    Derfor er det vigtigt for eksempel ikke at tildække blæseren på en bærbar computer. Der sidder gerne et gitter i siden eller bagpå, der giver luften mulighed for at cirkulere, og dækkes den til, så stiger temperaturen inde i maskinen og det har hverken batteriet eller den anden elektronik godt af.

    Derfor er det tilrådeligt at slukke sin bærbare computer helt før man lægger den i tasken.

    Dette gælder naturligvis også mobiltelefoner, hvis man lægger dem i tasken på en varm dag. Man bør hellere slukke dem helt, hvis man ikke har brug for dem i et stykke tid.

    #5 Oplad ikke dit udstyr, hvis det har været udsat for lave temperaturer

    Har man været ude i kulden med sin telefon, bærbare eller andet, eller har det ligget i en kold bil natten over, så er det en god ide at vente med at sætte den til opladning indtil batteriet har nået stuetemperatur.

    I et fuldt opladt batteri fryser væsken i batteriet ikke før det når -70°C. Er batteriet fladt, så kan det fryse selv ved lave frostgrader (0°C til -5°C).

    Det anbefales også at opbevare batterier, der ikke er i brug, køligt, men frostfrit.

    E-mærket

     

    Betalingskort
    avXperten
    MenuKontaktKurvSøg