Billede af græsplæne taget af avXperten

Sådan Sår du Græs » Komplet og Nem Guide

Når du skal anlægge en ny græsplæne ved at så græsfrø, er der nogle trin du kan følge, for at opnå de optimale forhold for de små græsfrø.

I dette indlæg vil jeg forklare, samt guide dig igennem trin-for-trin, hvordan du sår græsfrø for at anlægge en græsplæne.

Hvordan sår jeg græs? Du kan så græs ved først at løsne jorden og derefter fjerne evt. ukrudt. Jævn derefter jorden ud for at undgå huller. Vand jorden, så den er fugtig og spred derefter græsfrø jævnt ud over det ønskede område. Riv jorden for at blande frø og jord, og kør til sidst hen over med en tromle.

Hvis du vil vide mere om, hvornår du skal så dit græs, samt hvordan du eftersår din græsplæne, for at fjerne uønskede tomme plamager, så læs videre herunder.

Sådan sår du bedst græs

Når du skal have anlagt en ny græsplæne, kan du vælge mellem at så græsset selv med græsfrø eller få lagt rullegræs.

Hvis du vælger at så græsset selv med græsfrø, er der nogle måder hvorpå du kan forberede din jord, så du opnår de mest optimale forhold for græsfrøenes vækst.

Som udgangspunkt vil du kunne så græs fra slutningen af marts og frem til oktober. Dog afhænger det mest af temperaturen, og ikke så meget tidspunktet på året.

For at få græsset til at spire, skal jordtemperaturen være over 7 grader, og derfor kan det være forskelligt fra år til år, hvornår du vil kunne begynde at så græs.

Desuden kan det være en fordel at vælge en dag, hvor det ikke blæser særlig meget.

Hvis det blæser for meget, kan du risikere, at alle de græsfrø, du har været ude at fordele på din jord, vil blæse væk fra det ønskede område eller samle sig et sted.

Når du skal så græs, skal du som tommelfingerregel bruge ét græsfrø pr. kvadratcentimeter, og dermed ville du skulle bruge ca. 3 kg græsfrø til et område på 100 kvadratmeter.

Græs såning kan deles op i 2 faser. Forberedelsen og selve såningen af græsfrøene.

Forberedelser til græssåning

Herunder vil jeg gennemgå, hvad du kan gøre for at forberede anlægningen af din nye græsplæne.

 1. Start med at gøre din jord løs og luftig. Dette kan eventuelt gøres med en fræser eller at du graver jorden op. Det skal være en dybde på ca. 25 cm
 2. Fjern ukrudt fra jorden. Det er en vigtig proces at fjerne alt ukrudt, som eventuelt kan være i jorden, for at det ikke begynder at vokse op igennem din nye græsplæne, eller skaber unødig konkurrence for græsfrøene
 3. Du bør undersøge kvaliteten af din jord. Den jord du sår græs i, skal helst være muldholdig jord, og hvis dit jord ikke er dette, kan du eventuelt investere i noget muldholdig jord, du kan blande sammen med din nuværende jord
 4. Ret din jord af. Det kan være en fordel at rette din jord af, så den ikke er fuld af ujævnheder. Det vil kunne være med til at gøre græsslåningen nemmere. Dette kan du blandt andet gøre med en rive
 5. Vand din jord. Den jord, hvor du skal så græs, har godt af at blive vandet godt igennem, med vand uden gødning, inden du begynder at så græsset. Du kan også være heldig, at det passer med at der kommer en regnbyge forbi

Såning af græsfrø

Herunder vil jeg gennemgå, hvordan du sår dit græs til din nye græsplæne.

 1. Spred græsfrøene ud på det område, hvor du ønsker at så græs. Græsfrøene skal fordeles jævnt på området, ellers kan du risikere, at græsset vil vokse ujævnt og der vil være plamager uden græs
 2. Bland græsfrøene og jorden ved at rive jorden. Ved at rive jorden med græsfrøene, kommer græsfrøene lidt ned i jorden, og de er lidt mere beskyttede mod vind og vejr
 3. Kør en tromle hen over jorden, som er blandet med græsfrøene. Ved at tromle jorden, bliver den mere fast

Der er forskellige holdninger til, om jorden med græsfrøene skal vandes efter såningen.

Hvis du vander kan du risikere, at vandet vil flytte rundt på græsfrøene, så de ikke længere vil være jævnt fordelt.

Derfor er det vigtigt at vande jorden godt, inden du sår græsfrøene, så den er godt fugtig.

Desuden kan du prøve at få din græssåning til at passe med, at der skal komme lidt vand foroven.

Sådan eftersår du dit græs

Hvis din græsplæne har plamager uden græs, eller hvor græsset ser vissent og gulligt ud, kan du vælge at efterså din græsplæne.

Ved at efterså din græsplæne, kan du være med til at give den nyt liv og energi, og samtidig kan du forøge chancerne for at undgå mos og andre ukrudtsplanter.

Herunder vil jeg guide dig igennem trin-for-trin, hvordan du eftersår din græsplæne.

 1. Slå græsset med den laveste klippehøjde, din plæneklipper kan.
 2. Fjern mos og andre planterester for at skabe luft
 3. Spred nye græsfrø ud på de steder, hvor der er plamager uden græs
 4. Suppler gerne efterfølgende med plænegødning, for at give noget næring til græsfrøene

Ofte stillede spørgsmål om græssåning

Hvor lang tid tager det for en ny græsplæne at vokse frem?

Fra du begyndte processen med at så dine græsfrø til din nye græsplæne, vil der typisk gå mellem 1-4 uger til, at græsfrøene vil begynde at spire.

Dog er der faktorer som temperatur og vand, der har en indflydelse på, hvor hurtigt græsfrøene vil begynde at spire. Når først græsfrøene spirer, så vil du hurtigt få din grønne græsplæne.

Hvornår skal jeg slå en ny græsplæne?

Før du kan begynde at slå græsset på din nye græsplæne, skal græsset nå en højde på 10 centimeter.

De første gange vil du kun skulle klippe det ned til en højde på 5 cm, for at give det en chance for at komme sig.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg