Billede af græsplæne taget af avXperten

Sådan Sår du Græs » Komplet og Nem Guide

Når du skal anlægge en ny græsplæne ved at så græsfrø, kan du følge visse trin for at opnå de mest optimale forhold for de små græsfrø.

I dette indlæg vil jeg forklare og guide dig gennem processen trin for trin, så du ved præcis, hvordan du sår græsfrø for at anlægge din græsplæne.

Hvordan sår jeg græs? Du kan så græs ved først at løsne jorden og derefter fjerne evt. ukrudt. Jævn derefter jorden ud for at undgå huller. Vand jorden, så den er fugtig og spred derefter græsfrø jævnt ud over det ønskede område. Riv jorden for at blande frø og jord, og kør til sidst hen over med en tromle.

Hvis du vil vide mere om, hvornår du skal så dit græs, samt hvordan du eftersår din græsplæne, for at fjerne uønskede tomme plamager, så læs videre herunder.

Sådan sår du bedst græs

Når du skal anlægge en ny græsplæne, står du over for valget mellem at så græsset selv med frø eller få lagt rullegræs. 

Hvis du vælger at så græsset selv med frø, er der flere måder, hvorpå du kan forberede din jord for at opnå optimale vækstbetingelser for græsfrøene. 

Du kan normalt så græs fra slutningen af marts til oktober, men timingen afhænger primært af temperaturen, ikke nødvendigvis tidspunktet på året.

For at få græsset til at spire optimalt, bør jordtemperaturen være over 7 grader. Derfor kan det variere fra år til år, hvornår du kan begynde at så græs.

Billede: Tidspunkt for græssåning. Udarbejdet af avXperten personale.Billede: Tidspunkt for græssåning. Udarbejdet af avXperten personale.

Desuden kan det være en fordel at vælge en dag med minimal vind. Ved for kraftig vind risikerer du, at de græsfrø, du har fordelt på jorden, blæser væk fra det ønskede område eller samles et sted.

Når du sår græs, anbefales det generelt at bruge cirka ét græsfrø pr. kvadratcentimeter. Dette svarer til omkring 3 kg græsfrø til et område på 100 kvadratmeter.

Selve processen med at så græs kan opdeles i to faser: forberedelse og selve såningen af græsfrøene.

Forberedelser til græssåning

Nedenfor vil jeg guide dig igennem, hvordan du bedst forbereder dig til anlæggelsen af din nye græsplæne.

  1. Begynd med at løsne og lufte din jord til en dybde på cirka 25 cm. Dette kan gøres ved hjælp af en fræser eller ved at grave jorden op.
  2. Fjern al ukrudt fra jorden grundigt. Dette er afgørende for at forhindre uønsket vækst, der konkurrerer med græsfrøene eller trænger op gennem den nye græsplæne.
  3. Vurder kvaliteten af din jord. Ideelt set bør jorden være muldholdig. Hvis ikke, kan du overveje at tilføre muldholdig jord ved at blande det med den eksisterende jord.
  4. Udjævn jorden. En jævn overflade gør græsslåning lettere. Dette kan opnås ved hjælp af en rive eller lignende værktøj.
  5. Vand jorden grundigt inden såning. Det er vigtigt, at jorden er godt gennemvædet med vand uden gødning inden såning af græsset. Dette kan også opnås ved naturlig nedbør, hvis timingen tillader det.

Såning af græsfrø

Nedenfor vil jeg guide dig igennem processen med at så dit græs til din nye græsplæne.

  1. Spred græsfrøene jævnt ud over det ønskede område for at sikre ensartet vækst. Ujævnt fordelte frø kan føre til uensartet græsvækst og plamager uden græs.
  2. Bland forsigtigt græsfrøene med jorden ved at rive overfladen. Dette vil let placere frøene en smule dybere i jorden og give dem en vis beskyttelse mod vind og vejr.
  3. Afslut ved at køre en tromle over jorden for at sikre en jævn og fast overflade, hvor frøene er blevet indlejret.

Der eksisterer forskellige holdninger til, hvorvidt jorden med græsfrøene skal vandes efter såning. 

Ved at vande risikerer du, at vandet forskyder græsfrøene og resulterer i en ujævn fordeling. 

Derfor er det essentielt at sørge for, at jorden er tilstrækkeligt fugtig inden såning af græsfrøene. 

Yderligere kan det være hensigtsmæssigt at planlægge græssåningen, så den falder sammen med naturlig nedbør.

Sådan eftersår du dit græs

Hvis din græsplæne har bare pletter uden græs eller ser vissent og gulligt ud, kan det være en god idé at foretage en eftersåning. 

Ved at efterså din græsplæne kan du genoplive den og tilføre ny energi, samtidig med at du øger chancerne for at undgå mos og andre ukrudtsplanter.

Nedenfor vil jeg trin-for-trin guide dig gennem processen med at efterså din græsplæne.

  1. Klip græsset ved den laveste indstilling på din plæneklipper.
  2. Fjern mos og andre planterester for at forbedre luftcirkulationen.
  3. Spred nye græsfrø ud på de områder, hvor der mangler græs.
  4. Overvej at tilføre plænegødning for at give græsfrøene ekstra næring.

Ofte stillede spørgsmål om græssåning

Hvor lang tid tager det for en ny græsplæne at vokse frem?

Fra du har sået dine græsfrø til din nye græsplæne, kan der typisk gå mellem 1-4 uger, før frøene begynder at spire. 

Temperaturen og vandmængden spiller en afgørende rolle for spiringens hastighed. Når først frøene er spiret, vil din grønne græsplæne hurtigt tage form.

Hvornår skal jeg slå en ny græsplæne?

Inden du påbegynder græsslåningen af din nye græsplæne, bør græsset opnå en højde på 10 centimeter. Ved de første klipninger anbefales det at skære det ned til kun 5 centimeter for at give græsset mulighed for at komme sig ordentligt.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg