Hvordan holder man soveværelset kølig?

Du kender det helt sikkert, det er en varm sommernat, og dit soveværelse føles som en sauna.

Det kan være nærmest umuligt at falde i søvn i et for varmt soveværelse, derfor har vi lavet dette indlæg så du kan få styr på varmen og få en god nats søvn om sommeren.

Hvordan holder man soveværelset kølig? Den hurtigste måde at gøre soveværelset køligt på, er med en effektiv aircondition. Derudover er det vigtigt at minimere den varme der slipper ind i soveværelset, dette kan fx gøres med gode mørklægningsgardiner, solfilm, skodder til vinduer og lignende.

At holde boligen og især dit soveværelse køligt kan gøres på utrolig mange måder, og faktisk bør man kombinere så mange af metoderne beskrevet i dette indlæg som muligt.

Det vil nemlig give dig et utrolig rart indeklima, selv på de varmeste dage om sommeren.

Læs videre herunder, hvor vi giver dig 10 gode tips til at holde dit soveværelse nedkølet om sommeren.

Hold varmen ude af soveværelset - derfor er det vigtigt!

Ligemeget hvordan man vender og drejer det, er menneskekroppen simpelthen glad for at sove i et køligt miljø.

Når vi som mennesker falder i søvn, falder temperaturen faktisk en smule i kroppen, da den går i en form for dvale, hvilket nedsætter aktiviteterne i vores krop så vi kan slappe helt af og falde i søvn.

Mange personer oplever at de både falder i søvn, og sover meget bedre i et køligt soveværelse, hvorimod et varmt soveværelse faktisk kan forstyrre vores søvn meget.

Når værelset er for varmt, kan kroppen blive forvirret til at tro at den skal vågne, da temperaturen ikke er optimal at sove i.

Dette er b.la. årsagen til at mange oplever at de vågner mange gange i løbet af en varm sommernat, simpelthen fordi kroppen er utilpas i det varme miljø.

Dette er især gældende i et land som Danmark, da vi i store dele af året er vant til at køligt klima, hvor det kun er et par uger om året hvor temperaturen er meget høj.

Den rette temperatur i soveværelset

Den helt perfekte temperatur når du skal sove, skifter meget fra person til person.

Generelt siger man at alt mellem 17-20 grader er en optimal temperatur at sove i, afhængigt af hvordan din krop hænger sammen.

Hvis du er en person der hurtigt fryser, bør du nok sigte efter den høje ende af skalaen, hvorimod hvis du ofte har det varmt, kan du med fordel gå efter den lave ende.

Prøv dig frem, og find den helt rette temperatur som passer til dine søvnbehov, svaret er desværre ikke ens for alle.

Hvordan køler man sit værelse ned? - 10 tips til et køligere soveværelse

Der faktisk mange ting du kan gøre, for at få det lidt køligere i dit soveværelse, og herunder har vi samlet 10 gode metoder du kan gøre brug af.

For et endnu bedre resultat kan du kombinere så mange af disse metoder som muligt, så du får et dejlig køligt soveværelse om sommeren.

#1 - Brug mørklægningsgardiner

En god og billig måde at holde varmen ude på, er et sæt mørklægningsgardiner som du trækker for i løbet af dagen.

Holder du disse gardiner helt tæt lukket vil der slippe minimal varme ind udefra, men dog stadig en smule.

Denne løsning er meget udbredt, men er ikke helt perfekt, da der stadig opstår varme mellem gardinerne og vinduet, som slipper ud lige så stille, eller så snart du trækker fra.

Holder du dem trukket for hele dagen, vil det dog bekæmpe en stor mængde varme som kommer udefra, og gøre temperaturen lavere end normalt.

#2 - Solfilm til vinduer

En anden god og billig løsning, er at tilføje solfilm til dine vinduer.

Solfilm kan monteres direkte på dine vinduer, og holder en stor del af sålens stråler ude, hvilket skaber væsentlig mindre varme i dit soveværelse.

De fås både til montering indenfor eller udvendigt på dine ruder, så de kan fungere til både lejligheder eller huse.

Man kan også vælge mellem midlertidig eller “permanent” solfilm, hvor den sidste slags bruger lim/klister til at sætte sig helt fast på din rude.

Du kan altid få fjerne solfilm igen, hvis du eksempelvis skal flytte, og de nye ejere ikke vil have det siddende på vinduerne.

#3 - Gør luftfugtigheden lavere i soveværelset

I takt med at temperaturen stiger om sommeren, stiger luftfugtigheden også.

Den høje luftfugtighed er faktisk en af de største årsager til at vi føler os utilpasse i varmen.

Du kender det måske fra en ferie sydpå, selvom det er over 30 grader udenfor, føles det ikke så varmt som 30 grader herhjemme.

Det skyldes primært at luftfugtigheden er meget høj i Danmark kontra mange lande sydpå, og dermed føles det utrolig varmt og fugtigt på sommerdage herhjemme.

En enhed du kan bruge til at hjælpe til dette, er en affugter, som kan tage noget af fugtigheden ud af luften.

Dette skaber en lavere luftfugtighed, som gør det nemmere for mange personer at sove.

Pas dog på med at overdrive, da en for lav luftfugtighed kan have negative effekter, såsom irritation i halsen og andre forkølelseslignende symptomer.

Sigt altid efter en luftfugtighed mellem 40-60% for at få det mest optimale indeklima.

#4 - Åbn vinduer - efter solen er gået ned

På de varme sommerdage er det altid en god ide at holde vinduerne lukket, da den høje mængde varme ikke er fordelagtigt at få ind i boligen.

Det er dog stadig nødvendigt at lufte ud i hjemmet, da du ellers kan få et meget indelukket klima som ikke er sundt at leve i.

Du kan dog være smart, og vente med at lufte ud til efter solen er gået ned om aftenen, så du kan holde gardinerne trukket for i løbet af dagen.

Dette minimere den varme der slipper ind udefra betydeligt, da solens stråler ikke brænder igennem vinduerne hvis du lufter ud om aftenen/natten.

#5 - Overvej - kølende hovedpude, dyne og topmadras

En genial tilføjelse til dit soveværelse, hvis du vil sove køligere, er tilføjelse af nye smarte puder, dyner samt en god topmadras med kølende effekt.

Der er nemlig lavet en lang række smarte tilføjelser til dit senge-setup som har fokus på kølende effekt når du skal sove.

De er lavet af et materiale der optager minimal varme, og dermed virker afkølende på kroppen når du ligger i sengen.

Kombinere du dette med andre metoder på vores liste, vil det uden tvivl hjælpe dig til at sove behageligt på de varme sommerdage.

#6 - Brug ventilator, aircondition eller luftkøler

En metode som de fleste nok kender, er at tilføje en elektronisk enhed som køler boligen ned.

Ventilatorer, aircondition, luftkølere, loftventilatorer osv. har været udbredt i mange år efterhånden, og er alle en nem løsning til at køle sig ned hurtigt og lige på stedet.

  • Ventilator. En ventilator er den billigste, og mest udbredte løsning til at holde sig kølig om natten på de varme sommerdage. Den cirkulere luften i rummet hvilket giver en afkølende effekt på kroppen, så du kan sove bedre i meget varme rum.
  • Aircondition. Med en aircondition får du en effektiv løsning, der rent faktisk sænker graderne i soveværelset, og ikke blot cirkulere den samme luft rundt i rummet. Aircondition er dog den dyreste løsning, men utrolig effektiv og giver dig uden tvivl en god nats søvn på de varme dage.
  • Luftkøler. En luftkøler er en blanding af en ventilator og aircondition. Den har samme blæsende effekt som en ventilator, men kan også sænke temperaturen en smule i rummet. De er på ingen måde ligeså effektive som aircondition til at sænke temperaturen, men de skaber en utrolig rar brise i rummet, som gør det nemmere at sove i varmen.

Med en af disse løsninger får du det væsentlig nemmere ved at sove, da de holder dig afkølet selv i utrolig høje temperaturer.

Det er dog ikke altid at luftkølere og ventilatorer er nok, uden at holde varmen nede på andre måder, men med aircondition kan du typisk få en løsning der er god nok i sig selv.

Du bør dog altid forsøge at få så lidt varme ind i boligen som muligt, da dette også vil spare penge på din elregning, da dit airconditionanlæg ikke skal bruge så meget strøm på at sænke temperaturen i soveværelset.

#7 - Luk døren til dit soveværelse om dagen

At køle hele boligen ned kan være en svær, og nærmest umuligt opgave om sommeren, derfor bør man fokusere på enkelte værelser, og især soveværelset for at få en god nats søvn.

Når du vil afkøle soveværelset, er det meget vigtigt at lukke døren, så der ikke kommer varme ind fra andre rum i løbet af dagen.

Det er nemlig utrolig svært at holde soveværelset køligt hvis der konstant slipper varme ind fra andre steder i din bolig.

Har du aircondition tændt, er dette endnu vigtigere, da den ikke kan følge med hvis der strømmer varme ind i soveværelset konstant.

#8 - Installer vægventil i soveværelset

En vægventil er en løsning til at udlufte soveværelset så du faktisk ikke behøver at åbne vinduerne.

Denne type ventil ses typisk på badeværelser i de fleste boliger, da de er en nem måde at have konstant udluftning på for at undgå for høj luftfugtighed i boligen.

Denne type ventil kan du med fordel også bruge i soveværelset om sommeren, og have den stående åben om natten for at lade kold luft strømme ind.

Dette hjælper til at sænke temperaturen i soveværelset så du kan falde i søvn, og sove bedre.

#9 - Minimer brug af elektronik i soveværelset

Elektroniske enheder genererer ofte en forholdsvis høj mængde varme, især enheder som computere eller TV.

Derfor er det helt klart en fordel at undgå brugen af denne type enheder i dit soveværelse om sommeren, da de skaber endnu mere varme i rummet end den fra solen.

Prøv så vidt muligt også at lade telefonen i et andet rum, da opladning også kan skabe varme.

Man tænker ikke altid over at varmen fra denne type enheder betyder noget, men ofte er de tændt i længere tid hvilket skaber overraskende meget varme.

Denne ekstra mængde varme er med til at gøre soveværelset utrolig varmt om sommeren.

#10 - Blokér solen udefra med skodder, markise og lignende

Den sidste metode her på vores liste, er måske også den mest atypiske, men faktisk overraskende effektiv.

Lige meget hvad du gør, vil solen altid skabe utrolig meget varme når den rammer dine vinduer, da de forstærker varmen betydeligt.

Derfor er det yderst relevant at blokere dine vinduer fra solens stråler, så den aldrig får lov til at tage rigtig fat og varme dit soveværelse op.

Hvis du nogensinde har været på ferie sydpå, fx i Spanien, har du måske lagt mærke til at stortset alle boliger er udstyret med skodder for vinduerne.

Dette bruger de nemlig til at forebygge varme, ved simpelthen at blokere solens stråler fra at ramme vinduerne.

Dermed kommer der væsentlig mindre varme ind i din bolig, så du kan nyde et køligere indeklima i de varme sommermåneder.

Er du ikke interesseret i at montere skodder for vinduerne, kan du også placere en markise eller parasol uden for dit soveværelsesvindue, og blot fjerne den igen når sommerperioden er overstået.

Disse 10 tips vil uden tvivl hjælpe dig til at få et køligere soveværelse, så du kan sove behageligt om natten i de varme sommermåneder.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg