billede af gifs ved google søgning via google.com

Alt om GIF » (Nem Guide) « Forstå GIF Formatet!

Hvis du er på sociale medier har du uden tvivl set, eller måske endda selv brugt nogle af de mange tusinder GIFs.

Du undrer dig måske over hvad en GIF egentlig er, og hvad dette begreb betyder, men det får du heldigvis svar på i dette indlæg.

Hvad er en GIF? GIF er en forkortelse for “Graphics Interchange Format” og dækker over en bestemt filtype som bliver brugte til små korte sammenførelser af billeder. En GIF får en række billeder til at ligne en video, men kan ikke afspille lyd.

Læs videre i dette indlæg for meget mere info om de sjove GIFs og læs b.la. Hvordan du selv laver dine helt egne GIFs.

Historien om det populære GIF format

GIF står for “Graphics Interchange Format” og er et filformat som for første gang blev introduceret tilbage i 1987 af firmaet CompuServe.

Målet var at udarbejde et filformat som gjorde det muligt at gemme filer i en større mængder farver end hvad hidtil var muligt.

GIF formatet gjorde det muligt at gemme og downloade billeder meget nemmere, da selve filstørrelserne også fik et dyk nedad.

I starten var GIF ikke brugt specielt meget til bevægende billeder som vi kender formatet for i dag, men blot som et alternativ til de forældede filformater som var tilgængelige gennem 90erne.

Allerede i midten af 90erne så man populariteten af de animerede GIFs stige betydeligt.

Det blev muligt at lave de små animerede billeder, så de kørte i loop, hvilket betød at man ikke manuelt skulle starte dem forfra hver gang.

Dette gjorde de smarte billeder attraktive til at skabe simple animationer, og endda den første generation af “memes” som den dag i dag stadig ses overalt på internettet.

I dag finder man de velkendte GIFs overalt på sociale medier, og endda på skolebænken hvor de også bruges i undervisningen.

GIFs er blevet en form for alternativ til smileys/emoticons da de bruges hyppigt som reaktionsværktøj på sociale medier, og endda i regulære medier.

Hvordan fungerer en GIF?

Det kan blive yderst teknisk at dykke ned i hvordan GIF formatet er opbygget, derfor holder vi det i stedet lidt simpelt, så de ikke bliver alt for teknisk.

Helt konkret er en GIF bygget op til at kunne indeholde 8 bits per pixel, for hvert billede.

Tænk på en GIF som en form for papirblok, hvor der på hver side er tegnet det samme billede, men med få ændringer hver gang.

Når du ruller papirerne i denne blok, vil det ligne at billedet bevæger sig, eller er animeret.

Det er i bund og grund også sådan en GIF fungerer, den bruger en lang række billeder og får det til at se ud som om billede bevæger sig, men i virkeligheden skiftes der blot billeder meget hurtigt.

Hvert enkelt billede i en GIF kan indeholde op til 256 forskellige farver fra det såkaldte “RGB color space”.

GIFs bruger en kompressionsform kaldet Lempel Ziv Welch(LZW) som er en form for data kompression som formindsker størrelsen, uden at reducere filens visuelle kvalitet.

GIF formatet er helt lydløst, lige meget hvor meget du prøver at få lyd med diverse filformater eller andet er det simpelthen ikke muligt at få lyd på de bevægende billeder i GIF formatet.

Du vil måske opdage at nogle personer siger at deres GIF har lyd, men hvis det er tilfældet er der altså blot tale om en regulær video, og ikke en GIF.

Hvad bruger man GIF til?

Hvis man er på nærmest hvilken form for socialt medie, vil man uden tvivl have stiftet bekendtskab med de populære GIFs.

De velkendte GIFs bruges ofte i stedet for de regulære smileys, og har skabt en helt ny måde at kommunikere på online.

Der findes nemlig et hav af GIFs, som passer til alle former for reaktioner, ligesom den set nedenfor:

Kilde: Giphy.com

Du kan stortset føre en hel samtale udelukkende bestående af GIFs.

For GIFs indeholder ofte også et lille stykke tekst udover selve billedet som kan give et mere præcist udtryk.

Mange sociale medier som fx Facebook og Snapchat har sågar indbygget såkaldte “GIF Keyboards”, så du frit kan vælge mellem mange tusinder af GIFs når du skriver til dine venner.

GIFs bruges også i mere informationsgivende sammenhænge, som eksempelvis på skolebænken, eller i diverse informative online artikler.

Hele guides kan være opbygget omkring GIFs, da de er bedre til at give en visuel forklaring til hvordan man bruger diverse softwares i forhold til regulære stillestående billeder.

Sådan laver du en GIF

At lave en GIF i dag er faktisk noget af det nemmeste nogensinde.

Der findes nemlig såkaldte online “GIF creators” hvor du helt simpelt bare kan uploade et videoklip, som derefter vil blive omdannet til en GIF i det tilsvarende GIF format.

Den smarte hjemmeside, Giphy.com, giver dig mulighed for at gøre netop dette:

Du kan uploade en række billeder og omdanne dem til en GIF, eller uploade et videoklip og omdanne til GIF.

Giphy er faktisk også så smart at du frit kan bruge Youtube og Vimeo videoklip og omdanne dem til GIFs.

Det har vi for eksempel gjort her, hvor vi har taget vores introduktionsvideo fra avXpertens YouTube kanal og lavet en kort GIF:

GIFs er alt i alt blot en nem måde at udtrykke sig på, og kan skabe meget underholdende samtaler med de sjove reaktionsgifs, eller mere spændende foredrag med flot visuelt materiale.

GIF vs Video

GIFs bliver som sagt brugt i mange sammenhænge, men faktisk har udviklingen i dag taget en drejning som betyder at GIFs faktisk ikke er fordelagtige i forhold til normale videoklip når det gælder både kvalitet og filstørrelse.

I starten brugte man GIFs fordi de havde en bedre evne til at komprimere deres filstørrelse, hvilket betød at det tog betydelig kortere tid at downloade de bevægende billeder.

GIF fylder ofte mere end nyere videoformater.

Men i takt med diverse videoformater og deres udvikling, fylder GIFs i dag ofte mere end helt regulære videoklip.

Derudover har videoklip også en meget bedre kvalitet, da intet af farven eller de mange pixels går tabt, ligesom når du omdanner til en GIF.

Med videoklip får du også lyd, som ikke kan afspilles i GIF formatet.

Det som engang var smart ved GIFs, er nu det samme som gør GIF formatet mindre fordelagtigt end blot at bruge normale videoklip.

GIF bruger nemlig en række billeder, eller frames og sætter dem sammen så det ligner at det er en video der bliver spillet, men i virkeligheden er det blot en række billeder som bliver skiftet hurtigt efter hinanden.

Derfor kræver det mere at uploade og downloade GIFs, da man faktisk downloader en række billeder, og ikke blot ét videoklip.

Når det så er sagt, så har GIFs en helt unik måde at gøre kommunikation sjovere på, og dette er den primære årsag til at de stadig bliver brugt hyppigt på sociale medier.

Kommer det til noget som fx en hjemmeside derimod, er det ofte en bedre ide blot at bruge normale videoklip, da de sluger mindre plads, og gør dermed gør din hjemmeside en smule hurtigere end hvis du plastrede den til med GIFs.

Hvordan udtaler man GIF korrekt?

Der har været stor debat omkring selve udtalen af “GIF”.

Nogle mener at det udtales med et hårdt G, og andre, heriblandt selve udviklerne udtaler det med en J lyd i stedet så det lyder som om man siger “Jif”.

Debatten har dog stadig ikke fundet et endegyldigt svar, derfor bruges både den ene og den anden udtale stadigvæk.

De fleste udtaler ordet med et hårdt G, grundet den første del af forkortelsen, nemlig “Graphical”.

På engelsk udtales Graphical også med et hårdt G, derfor mener mange at det er korrekt at udtale forkortelsen på samme måde.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg