Hvad er HDR? » Her er hvad HDR Bruges til!

Hvis du har købt et kamera eller fjernsyn, hvor begrebet “HDR” er synligt, men du ikke helt er klar over, hvad det betyder, så vil dette indlæg hjælpe dig!

Hvad er HDR? HDR er en forkortelse for “High Dynamic Range Imaging” og er en teknologi brugt i mange 4K skærme samt kvalitetskameraer. Teknologien bliver brugt til at producere mere realistiske og dybere billeder med en højere luminans i både fotos og på fjernsynsbilleder.

HDR er en af de grundlæggende teknologier brugt i mange skærme og kameraer i dag.

Med et stort, lækkert 4K-fjernsyn og et passende vægbeslag eller TV-ophæng får du et TV-setup i yderst høj kvalitet, der ved hjælp af HDR skaber nogle af de bedste billeder på markedet.

Læs videre i dette blogindlæg for at få meget mere info omkring HDR, og hvordan det fungerer!

Hvad betyder HDR?

HDR står for “High Dynamic Range Imaging”. HDR er en speciel teknik, der både bruges på fjernsyn, kameraer og andre skærme.

Et kamera gør brug af HDR ved at tage en hel række billeder med forskellige lyskvalitet. Ved hjælp af HDR sammensættes disse billeder, med det bedste fra hvert billede

Dette gør de professionelle fotografer i høj grad brug af, da det sparer dem for en stor mængde redigering i diverse redigeringsprogrammer.

I gamle dage gjordes det manuelt i et billed-program, i dag kan f.eks en iPhone gøre dette "on-the-fly" når du tager et billede. Du opdager faktisk ikke at der tages en håndfuld billeder.

HDR bruges typisk i meget svære lyssituationer, f.eks høj solskin.

Når skærme eller kameraer bruger HDR sammensætter de altså flere eksponeringer i ét enkelt billede.

Dette skaber helt unikke billeder, som aldrig set før, hvilket giver fjernsyn og kameraer muligheder til at skabe billeder af højeste kvalitet.

HDR på TV

HDR er det næste step indenfor fjernsynskvalitet.

Med HDR er det muligt at skabe naturtro farver og nuancer, som aldrig set før.

Fjernsyn med 4K har utrolig god billedkvalitet, men de mangler en vigtig egenskab for at være mere naturtro, nemlig lys.

Korrekt brug af lys og skygger er en af de største vanskeligheder, når det gælder fjernsynsbilleder, og for at være helt naturtro skal denne egenskab altså tages i brug.

Det er lige præcis det, HDR kan gøre. Med HDR har fjernsyn nemlig fået en unik mulighed for at blande nuancer, som kan skabe naturtro billeder, hvor brugen af lys og skygger er integreret på en naturlig måde.

Det, HDR er allerbedst til, er at skabe lyse, hvide farver og meget mørke, sorte farver, som har flere detaljer end fjernsyn uden HDR.

Dette er noget, som de fleste fjernsyn har haft besvær med hidtil, hvilket faktisk betyder, at vi indtil nu har set fjernsyn med helt forkerte farver i forhold til virkeligheden.

HDR er især godt til naturdokumentarer og andre “real-life”-programmer. Det er en unik måde at vise seerne helt korrekte billeder med farver og nuancer, som passer til virkeligheden.

HDR i Kameraer

HDR i kameraer giver dig helt nye muligheder for at tage billeder overalt, uanset vejrforhold, uden at skulle gå på kompromis med hverken lys eller kvalitet. 

Forestil dig eksempelvis, at du gerne vil tage et billede af din kæreste, der står i skygge, hvor der er samtidig er en skyfri himmel i baggrunden.

I dette tilfælde har det førhen været således, at man har været nødt til at lade sig nøjes med et billede, der enten er alt for lyst, eller alt for mørkt. Begge scenarier giver utydelige billeder, der får selv den mindste amatørfotograf til at væmmes.

HDR giver dig en perfekt blanding af de to scenarier, hvor dit kamera giver dig en sammensætning af billeder, der er taget med forskellige eksponeringer, nærmere bestemt en blanding af et billede med normal, lys og mørk eksponering.

Resultatet af dette er ét enkelt billede, der har bedre farve, bedre oplysning og flottere detaljer.

Eksempel på billede uden HDR

Nedenstående billeder er taget uden HDR og bærer tydeligt præg af, at de er taget med over- og undereksponering, hvor begge billeder ikke ikke får landskabets og himlens fulde detaljer, ligesom at alt er for lyst eller mørkt.

Eksempel på billede med HDR

Herunder kan du så se, hvordan et billede ser ud med HDR. Billedet viser tydeligt, at den er en sammensmeltning af de to, der resulterer i et langt bedre, mere fuldendt og detaljeret billeder, der virkelig formår at fange det udtryk, man som fotograf leder efter.

Sådan tager du et HDR billede på iPhone

Vil du selv prøve at tage et billede med HDR? Så kan du faktisk prøve det ved hjælp af en iPhone. Når du tager HDR-billeder med din iPhone, så vil din telefon arkivere to versioner af det samme billede, hvoraf det ene er med HDR og det andet uden.

Når du skal tage et HDR-billede, så gør du blot følgende:

  1. Åben kameraet på din iPhone.
  2. Tryk på “HDR” i venstre hjørne.
  3. Kontroller, at den er slået til.
  4. Tag billedet.

Ved hjælp af dette har du mulighed for at vurdere begge billeder. Alt, du skal gøre nu, er bare at vurdere, hvilket billede du bedst kan lide. Det andet kan du roligt slette.

TIP: Oplever du at have pladsproblemer på din iPhone? Så kan du slå den funktion fra, der arkiverer begge billeder og kun gemmer det billede, der er taget med HDR. Du gør blot som vist herunder:

#1 Gå til Indstillinger:

#2 Tryk på "Kamera":

#3 “Behold normalt foto”, og skub for at slå fra.

Hvorfor Vælge et Fjernsyn med HDR?

Et fjernsyn, der understøtter HDR vil give dig et billede, som aldrig set før.

HDR-fjernsyn bygger i bund og grund på samme teknologi, som HDR i kameraer.

Dog modsat kameraer, hvor der bliver taget flere billeder, som derefter bliver sat sammen, bruger fjernsyn HDR til at gøre farverne mere effektive.

Et fjernsyn med HDR har adgang til mange flere nuancer end et ordinært fjernsyn, og dette skyldes HDR.

Især de lyse og mørke farver har HDR-fjernsyn en utrolig evne til at gengive næsten præcist, som det ville ses i den virkelige verden.

HDR-fjernsyn har altså kort sagt utroligt dybe og naturtro farver, som skaber nogle af de bedste billeder, der kan fås på fjernsyn.

Grundet HDR’s egenskaber er det i øjeblikket kun tilgængeligt på 4K- eller Ultra HD-skærme.

Du kan læse meget mere om 4K i vores blogindlæg: “Hvad er 4K? 10 Grunde til at Bruge 4K!” 

HDR lader til at være det næste step i 4K-fjernsyn, så hvis du er en person, der ønsker det allerbedste billede i dit fjernsyn, så er HDR helt sikkert noget for dig!

Den rette afstand til dit fjernsyn

Lige meget hvilken form for fjernsyn du har, er afstanden mellem dig og skærmen vigtig, men ikke af den grund mange tror.

De fleste tror at øjnene bliver beskadiget når man sidder for tæt på skærmen, men med moderne fjernsyn er dette ikke tilfældet.

Grunden til at man skal sidde et stykke fra sin skærm er et spørgsmål om billedkvalitet.

Når du sidder tæt på skærmen vil de små pixels blive mere tydelige, hvilket får billedet til at virke sløret.

Hør meget mere om hvorfor det er så vigtigt at have en optimal afstand til sit fjernsyn, samt hvad denne afstand typisk er, i vores video herunder: 

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg