Hvad er LCD? » De 5 Unikke Egenskaber i LCD Teknologi

Hvis du har hørt begrebet “LCD” og undret dig over, hvad det egentlig betyder, eller hvad det indebærer, så får du svaret i dette blogindlæg.

Hvad er LCD? LCD står for Liquid Crystal Display eller oversat: flydende krystalskærm. En LCD-skærm er et tyndt fladt display, som bruges til mange enheder som fx TV, smartphones, digitalure osv. Den bedste egenskab ved LCD er det lave energiforbrug, hvilket gør LCD yderst egnet til batteridrevne apparater. Mange moderne elektroniske ure gør brug af LCD.

Med et lækkert LCD-fjernsyn og et tilhørende TV-ophæng eller vægbeslag får du en TV-opsætning i højkvalitet.

Læs videre i dette indlæg for at få helt styr på, hvad LCD er, og hvilke fordele og ulemper teknologien har.

Historien bag LCD

Helt tilbage i 1888 fandt den Australske botaniker og kemiker, Friedrich Reinitzer, for første gang flydende krystaller i noget så besynderligt som gulerødder.

Der var på dette tidspunkt ikke noget formål med disse krystaller, men i 1964 til 1968 udviklede forskere for første gang en metode, hvor de kunne styre lys elektronisk.

Ved hjælp af de flydende krystaller skabte de det første LCD display, som var startskuddet for en global industri, som i dag er en enorm branche.

I de seneste år bliver LCD stadig brugt i skærme verden over, og teknologien er blevet optimeret løbende.

LCD giver i dag skærme med en fantastisk lyskvalitet, og som samtidig sparer en masse strøm i forhold til andre skærme med undtagelse af LED skærme.

Hvordan Virker LCD?

LCD teknologien virker ved hjælp af noget, der kaldes optisk polarisering.

Dette begreb er et udtryk for svingninger i lysbølger, som kan påvirkes ved hjælp af forskellige filtrer samt brugen af de omtalte flydende krystaller.

Forklaringen på, hvordan LCD helt konkret virker, er rimelig teknisk, men vi har forsøgt at gøre det nemmere at forstå.

Nedenstående illustration vil blive brugt som reference til de forskellige punkter i opsætningen af en LCD-skærm:

Kilde: commons.wikimedia.org - LCD Layers

Lad os gå igennem opbygningen af en typisk LCD-skærm helt simpelt:

  1. Det første billede viser et lodret filter, som polariserer indkommende lys. Dette filter bruges til at dæmpe dele af lyset, hvis de såkaldte svingninger ikke ligger i den rigtige retning.
  2. Det næste lag i LCD-skærmen er et lag glas, som er udstyret med elektroder og et stof, der hedder indiumtinoxid. Dette stof er med til at påvirke de flydende krystaller og hjælper til med at danne billedet på skærmen.
  3. Efterfølgende har vi selve laget af de flydende krystaller, som er selve fundamentet i en LCD-skærm.
  4. Til at omslutte disse krystaller kommer endnu et lag af glas, som er udstyret med elektrodefilm
  5. Det femte lag ligner det første lag, men har vandrette linjer i stedet.
  6. Til sidst finder vi en såkaldt reflektor eller lyskilde. Der findes 2 former for LCD-skærme.

Den ene form hedder et reflektivt LCD og kræver, at man har en lyskilde i nærheden for at se skærmens indhold, skærmen bruger altså lys udefra til at vise sit display.

Modsat findes der også transflektivt LCD-skærme. Disse skærme har deres egen lyskilde, hvilket betyder, at skærmen bruger en væsentlig større mængde strøm, men er ikke afhængig af eksterne lyskilder.

De fleste LCD skærme bruger i dag transflektivt display, da det sikrer, at man altid kan få oplyst skærmen. Her vil der typisk forekomme et display, der bruger små LED-pærer for at sikre, at skærmen stadig er energibesparende.

Eksempler på Produkter der Bruger LCD

Du har måske bemærket, at når du trykker en smule på elektroniske skærme, kommer der en form for flydende effekt.

Det er oftest et tegn på, at skærmen gør brug af LCD-teknologi, da denne effekt rent faktisk er de flydende krystaller, som skiller sig, hvis du trykker et bestemt sted på skærmen.

I denne sektion får du nogle eksempler på hverdags apparater, som gør brug af LCD-teknologien.

Bærbare Computere

Mange bærbare computere gør i stor grad brug af LCD-skærme.

Som sagt er LCD-skærme en god måde at få høj kvalitets lys men med et lavere energiforbrug.

Udover dette er LCD teknologien også forholdsvis billig at producere, derfor har mange fabrikanter valgt at bruge denne teknologi.

Vækkeure

Grundet LCD’s unikke egenskab til at være ekstremt strømbesparende er teknologien yderst populær i produkter, der er batteridrevne.

Et godt eksempel er vækkeure eller clockradioer, hvor LCD klart er den foretrukne form for display, der bruges til digitale vækkeure.

Armbåndsure

På samme måde som vækkeure bruger de fleste digitale armbåndsure i dag også LCD-displays.

Dette gælder både de mere standarde digitalure, men nu også de mange smartwatches, som er blevet mere populære i disse tider.

Smartphones

Smartphones bruger typisk enten LCD-displays eller LED/OLED-displays. Dog er der også LED i stort set alle smartphones med LCD-display, da det giver muligheden for at styre lysstyrken bedre.

LCD bliver ofte valgt til smartphones, fordi det giver en god billedkvalitet samt et mere behageligt lys i forhold til skærme, som primært bruger LED.

TV

Når det kommer til LCD i fjernsyn, er LCD i dag den mest foretrukne skærmtype i de fleste fladskærme.

Før i tiden var plasma-TV det mest populære, men de er nu blevet overhalet af LCD-teknologien.

Dette skyldes, at LCD stort set har de samme egenskaber som plasma-TV, men koster meget mindre i strøm.

Computerskærme

Når det kommer til computerskærme, er LED- og LCD-skærme begge populære valg.

LED giver en stærk belysning, som sikrer, at man kan se alt tydeligt på skærmen og er samtidig energibesparende grundet LED-teknologiens egenskaber.

LCD er også en populær løsning, da det giver et meget behageligt lys, hvilket mange foretrækker til især arbejde, hvis de føler, at lysstyrken på en LED-skærm er for kraftig.

5 Unikke Egenskaber ved LCD

LCD har mange egenskaber, som gør teknologien attraktiv i diverse digitale skærme.

Her har du 5 unikke egenskaber ved LCD:

  • LCD opnår høje opløsninger. LCD bliver brugt til fjernsyn med 4K, hvilket altså vil sige, at denne teknologi kan nå de højeste opløsninger, ligesom LED og OLED kan.
  • Farvekvalitet. Et LCD kan som de gamle plasma-TV skabe en meget behagelig og detaljeret farvegenkendelse i forhold til andre fjernsynstyper. LCD kan skabe farver fra hele spektret, hvor andre fjernsyn som både plasma og LED kan vise nogle farver ukorrekt.
  • Lyskvalitet. Som du måske har opfanget i dette blogindlæg, har LCD nogle fantastiske egenskaber, når det gælder lyset i skærmen. LCD bruger nemlig ekstern lys og skaber et meget realistisk og behageligt lys på skærmen.
  • Energi effektiv. LCD bruger mindre strøm end de fleste andre skærme. Dette er grundet LCD’s evne til at bruge lys udefra, som betyder, at skærmen skal bruge mindre strøm på at oplyse indholdet. Derved kan man spare en masse strøm, såfremt man har sin LCD-skærm i et veloplyst rum.
  • Billig. LCD er i dag stadig en af de billigste former for skærmteknologi. OLED er den nye standard, som er på vej frem, men er stadig dyrere end LCD-skærme. Derudover vil du også spare penge på elregningen ved brug af LCD-skærme. Dog er LED- og OLED-skærme på bølgelængde med LCD-skærme, når det kommer til strømforbruget.

Er der Ulemper ved LCD?

LCD er overordnet set en god skærmtype, men der er et par ulemper grundet fundamentet i LCD-teknologien.

Når det gælder ulemper ved LCD-teknologi, er disse 3 punkter nok mest gældende:

  • LCD har svært ved at genskabe sorte farver. Når det gælder lige præcis helt sorte farver, har LCD den ulempe, at farverne mere bliver en form for grå. Dette skyldes, at et LCD-fjernsyn har svært ved at blive helt mørkt, da det absorberer en hvis mængde lys, og dermed ikke bare kan slukke for dette lys på samme måde, som LED og OLED fjernsyn kan.
  • Billedet på LCD skærme forringes afhængig af vinkel. Noget af det mest frustrerende ved et LCD-fjernsyn er, at billedkvaliteten forringes betydeligt, hvis du ser på skærmen fra en dårlig vinkel. Man skal helst sidde så lige som muligt i forhold til skærmen for at få det bedste billede.
  • Begrænset lysstyrke. LCD-skærme absorberer meget af lyset, de indtager udefra, og derfor kan der være begrænsninger, når det gælder høje lysstyrker. Dette betyder, at det kan være lidt vanskeligt at se et klart billede i fuld dagslys, hvor billedet kan blive utydeligt og sløret, dog er LCD skærme med indbygget baggrundslys stadig yderst velfungerende selv i højtbelysede rum.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg