Hvad er (Hz) Opdateringsfrekvens? - Lad mig guide dig!

Hvis du interesserer dig for gaming, kan netop dette indlæg være meget relevant for dig!

Du har måske set skærme som viser at de har en bestemt mængde Hz, typisk 60Hz eller 144Hz.

Er du i tvivl om hvad Hz betyder og hvorfor det er vigtigt får du svaret i dette indlæg!

Hvad er opdateringsfrekvens? Opdateringsfrekvens(Hz) bliver også kaldt opdateringshastighed, og er et begreb som fortæller hvor mange billeder en skærm kan leverer i sekundet. Derudover svarer en skærms opdateringsfrekvens, målt i hertz(Hz) også til hvor mange FPS(Frames per second) skærmen kan vise.

I dette indlæg giver vi dig den fulde forklaring til hvad opdateringsfrekvens betyder og hvorfor det kan være meget vigtigt når du vælger computerskærm - især til gaming!

Hvorfor er opdateringsfrekvens vigtigt?

Indenfor gaming er den korrekte skærm utrolig vigtig, især når vi taler e-sport.

En god opdateringsfrekvens, eller “hertz” score er nærmest et must-have for gamere. Det giver et mere flydende gameplay og man får utrolig mange detaljer med.

Opdateringsfrekvens bliver oftest omtalt som Hertz, eller “Hz” og svarer til den mængde billeder som bliver vist hvert sekund, eller hver gang skærmen “opdatere” indholdet der bliver vist.

Standarden indenfor computerskærme har længe været på 60Hz, hvilket betyder at skærmen vil opdatere 60 med billeder pr. sekund.

Men med nyere og bedre skærme er det optimale, ihvertfald indenfor gaming, minimum 144Hz, altså 144 billeder per skærm opdateringsfrekvens.

Der er en utrolig god grund til at denne standard er skiftet. Med en skærm på kun 60Hz, betyder det at de spil du kører på din computer maksimalt kan vise 60 FPS(frames per second) da det simpelthen er skærmens maximum kapacitet.

Men mange spil kan sagtens nå højere FPS, og dermed er skærme på 144Hz og over blevet den nye standard indenfor gaming, da de sikrer den optimale spiloplevelse, og utrolig flydende billeder i forhold til 60Hz.

Her har du et billede der viser forskellen mellem 60Hz og 144Hz:

Som du også kan se på ovenstående billede, er en bedre opdateringsfrekvens utrolig vigtig hvis du vil have det mest naturtro billede, og få mange flere naturlige bevægelser i det indhold du ser på din computerskærm.

Den nye teknologi betyder dog også at de gamle VGA og DVI kabler ikke længere er nok når det kommer til dit skærm setup i din computer opsætning.

Du er i stedet nødt til at skaffe et DisplayPort kabel, et DVI Dual link kabel eller et nyere HDMI kabel hvis du ønsker at opnå opdateringsfrekvenser på mere end 60Hz.

60, 144 og 240Hz skærm - hvad gør forskellen?

Billedet i forrige sektion er måske ikke helt nok til at vise den konkrete forskel mellem 60Hz og de bedre skærme med 144Hz eller 240Hz.

Men forskellen er faktisk utrolig stor.

Om du skifter fra 60Hz til 144Hz eller fra 144Hz til 240Hz er der nok en god chance for at du aldrig går tilbage til et mindre antal Hz igen.

For når du først bliver vant til en skærm med en høj opdateringsfrekvens vil du næppe have interesse i at gå tilbage til en skærm med lavere Hz end din nuværende.

Hvis du stadig bruger 60Hz, og ikke er helt sikker på om du vil investere i en skærm med bedre opdateringsfrekvens kan du med fordel se nedenstående video som tydeligt viser den store forskel på de forskellige standarder.

Hvis din computer ikke kan yde mere end 60 FPS, er opgraderingen til mere end 60Hz faktisk ligegyldig indtil du opgradere eller får en bedre computer.

Det kan kræve en væsentlig investering at anskaffe sig en computer som kan køre de nyeste spil med en høj FPS.

Når det så er sagt, er en god computer med tilhørende skærm med høj opdateringsfrekvens utrolig vigtig hvis du har interesse i at køre de nyeste computerspil optimalt.

Dine spil vil køre utrolig flydende og være yderst detaljeret når du kombinere en kraftfuld computer med en skærm som har høj opdateringsfrekvens.

Opdateringshastigheder og responstider - er der forskel?

Opdateringshastighed er blot et andet ord for opdateringsfrekvens eller Hz og viser som sagt hvor mange gange billedet opdateres maksimalt per sekund.

Men når det kommer til responstid, er det faktisk lidt en anden sag men har dog også noget at gøre med billeder på din skærm.

Når man snakker responstid omtales det ofte også som “ms”.

Responstid (ms) er et udtryk for hvor lang tid den data din computer genererer tager om at vises på din skærm.

Det er ret nemt at bemærke hvis en skærm har en lav responstid, da du vil opleve når du skriver på dit tastatur, at det du skriver ikke vises på skærmen med det samme du trykker.

De fleste skærme har gode responstider i dag, men når det gælder gaming er det utrolig vigtigt at have så lav en responstid som muligt.

Derfor er en responstid på 1 ms ofte standarden når vi snakker skærme til gaming, da 1 ms stort set ingen forsinkelse har i forhold til fx arbejdscomputere som bruges på kontorer som ofte har ca. 5 ms.

Så hvis nogen spørger ved du nu at opdateringshastighed er lig med det antal billeder som skærmen viser pr. Sekund og responstid er den tid det tager at kommunikere data fra din computer og indtil det vises på skærmen.

Får man hurtigere responstid med DisplayPort?

Hvis du er interesseret i at anskaffe dig en skærm som har en høj opdateringsfrekvens, er det vigtigt at vide at det kræver bestemte typer kabler for at få denne funktion aktiveret ordentligt.

Nogle laver den fejl, at de forbinder deres nye 144Hz skærm med et gammelt DVI kabel. - det dur ikke

Dette vil faktisk ikke ændre noget, da 144Hz kræver specifikke kabler som fx DVI Dual link kabel, DisplayPort kabel eller et af de nyeste HDMI kabler.

DisplayPort anses som værende meget lovende indenfor især computer setups, da kablerne har adgang til utrolig høje opløsninger, helt op til 8K.

DisplayPort kan sammenlignes med HDMI, da kablet både kan overføre billede og lyd, og er dermed også velegnet til computerskærme som hvor du ønsker at afspille lyd direkte fra skærmen i stedet for et eventuelt headset.

Selve responstiden i din skærm bliver ikke som sådan ændret når du bruger et DisplayPort kabel i forhold til andre kompatible kabler.

Dog er DisplayPort kabler som sagt egnede til at vise utrolig høje opløsninger, hvilket gør både dem og HDMI kabler meget velegnet til at forbinde en skærm til din computer.

Skal jeg købe en 144Hz eller 240Hz skærm?

240Hz er også blevet udbredt på gaming markedet, og de fleste af de populære e-sportsstjerner har valgt at opgradere til denne skærmtype.

240Hz er på skrivende tidspunkt noget at det ypperste indenfor gaming skærme, men har dog også prisen derefter.

Men du står måske og undrer dig over om en 240Hz skærm virkelig er nødvendig, og om det er den store investering værd.

Som gamer, er en 144Hz ofte mere end nok, med mindre du altså er professionel gamer.

En 144Hz skærm er for langt de flestes tilfælde mere end nok, da de færreste har en computer der kan performe mere 144 FPS i de nyere spil.

Er du derimod en vaskeægte gamer som bare vil have det bedste af det bedste, skal du selvfølgelig gå efter en 240Hz skærm, såfremt du har en computer der er i stand til at vise indhold i de helt store FPS scorer.

Der er mange gode grunde til at anskaffe sig en 240Hz skærm og helt konkret får du dette ud af at opgradere til en 240Hz skærm:

  1. Du kan deltage i gaming på det højeste level, og være på lige fod med selv de mest engagerede gamers.
  2. Du får den absolut største fordel i forhold til din modspillere som ikke bruger en 240Hz skærm.
  3. Du har en computer som kan trække spil med 240+ FPS, og dermed giver en 240Hz skærm den bedste oplevelse.
  4. Du vil have det absolut bedste setup indenfor gaming lige gyldigt hvad prisen er, også selvom prisen på de nye 240Hz skærme falder indenfor de kommende år

Kort sagt, er 240Hz skærme nok mest for “hardcore” gamers og de personer som lever af gaming.

240Hz skærme er utrolig dyre da de er forholdsvis nye på markedet, men de er trods alt også det bedste du kan opnå indenfor skærm teknologi lige nu.

144Hz skærme er i de flestes tilfælde mere end nok, og kan sagtens køre selv de nyeste spil meget optimalt.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg