Alt om Subwoofere » [Skab God lyd med en Subwoofer]

Har du lige købt nogle nye højttaler og har fået en subwoofer med, men ved egentlig ikke helt hvad en subwoofer er, så er du kommet til det rette indlæg, for her får du svaret.

Hvad er en subwoofer? En subwoofer er en lydenhed, som giver højttalerne mere dybde, i form af bas, da den kan udgive langt lavere frekvenser, end de normale højttalere kan.


Hvis du vil vide mere præcist om hvordan en subwoofer fungerer eller hvorfor den er essentiel for dig, der ønsker den perfekte lyd, så følg med her, hvor jeg også vil forklare, hvor navnet subwoofer stammer fra.

Hvordan virker en subwoofer?

En subwoofer minder meget om en højttaler, bortset for at den spiller lidt anderledes end en højttaler gør.

Subwooferen er til, for at tilføre mere dybde til lyden fra højttalerne for at forbedre din film og musikoplevelse.

For at forstå hvordan subwooferen virkelig fungerer, så skal man også have lidt kendskab til hvordan højttaleren er bygget.

Højttaleren består af andre små højttaler, der sørger for hver sin lyd.

En af dem sørger for diskant lyd, som er lyden med høj frekvens. Imens en anden højttaler sørger for at lave dybe lyde, med den lav frekvens.

Opdelingen af lyden foregår inden i højttalerens delefilter, som består af små komponenter som filtrere de forskellige signaler fra.

Et af de her komponenter er en spole af tykke kobbertråde, der filtrere de høje frekvenser fra og kun lukker de lave frekvenser ud, når lydsignalet rammer spolen.

I den lille højttaler er der ligeledes en komponent der filtrere signalerne. I modsætning til den anden komponent, så lukker den bare de høje frekvenser ud i stedet for de lave frekvenser.

Det er opdelt på højttaleren, for at give den bedste lyd muligt, men også for at gøre det mindre belastende for højttalerens forstærker.

I en aktiv subwoofer er der en elektronisk delefilter, der allerede deler signalet op inden det rammer forstærkeren, så de høje frekvenser bare dør ud.

På den måde skal subwooferen bare koncentrere sig, om at frigive de lave frekvenser og er mindre belastende for forstærkeren. Derfor hører man kun de dybe lyde fra subwooferen.

Sådan skal du stille din subwoofer

Placeringen af din subwoofer kan være afgørende på lydkvaliteten, da man oftest kun har én subwoofer, så er det også vigtigt at stille den korrekt, for at få mest ud af den.

Det er heftigt diskuteret, hvor man burde placere sin subwoofer, men i sidste ende er det op til dig, hvor du lige har plads til den.

Det er ikke sikkert, at det sted du vælger at placere den, for første gang, er det sidste sted den kommer til at stå. Som regel kræver det lidt flytning, før man finder den rette placering.

Subwooferen kan give lyd fra sig mange forskellige steder fra, så det er vigtigt at finde ud af hvor din subwoofer skyder lydbølger ud, så du ikke dækker dem til.

Nogle subwoofers skyder lydbølger ud under den, så disse subwoofere skal helst ikke stå på noget, der kan blokere lyden som f.eks. et tæppe.

Jeg vil faktisk anbefale, at placere subwooferen under sofaen eller der hvor du plejer at sidde for at se film, hvis det er filmoplevelsen der skal forbedres.

Det er ikke sikkert at der er plads til den der, men det er der en rigtig god grund til, at den skal være der.

Det skyldes at, hvis du sidder over den, så vil det også være lettere for dig, at mærke vibrationerne og bassen fra subwooferen, hvilket vil gøre scenerne mere realistiske.

Aktiv vs passiv subwoofer

Når man vælger subwoofere, så er det vigtigt at finde ud af hvilken type man er til. Der findes to typer af subwoofere, nemlig aktiv og passiv subwoofere.

Aktiv subwoofer

Den store forskel på en aktiv subwoofer og en passive subwoofer, er at der er en indbygget forstærker i den aktive subwoofer.

De fleste foretrækker den aktive subwoofer, da den giver en balanceret lyd, uden at brugeren skal gøre meget selv.

Derfor er en aktiv subwoofer meget brugervenlig og er det rene plug and play.

Noget dårligt ved den aktive subwoofer er, at med forstærkeren indeni og det kompakte design, så kan det skabe en massiv varme i selve subwooferen, som kan skade delene.

Passiv subwoofer

En passiv subwoofer kræver lidt mere arbejde end dens counterpart, da man selv skal justere lyden efter ens præference.

Med en passiv subwoofer får du mere frihed til at justere lyden. Så hvis du f.eks. Laver musik eller bare elsker musik, så har du mere frihed til at justere bassen efter musikken.

Udover forstærkeren i den aktive subwoofere, så er der ellers ikke den store forskel på de to typer. I sidste ende handler det om personlig præference.

Nogle ønsker at det skal være simpelt og bare virke mens andre ønsker lidt mere frihed og muligheden for at justere det efter ens ønske.

Forskellen på højttaler og subwoofer

Hvis du er i tvivl om forskellen på de to enheder, så er det ikke mærkeligt. For de lyder umiddelbart meget ens, men der er meget forskel på dem lydmæssigt.

Højttaleren er den enhed der afspiller lyden, fra den enhed som den er tilsluttet. Så det er noget du godt kan have, uden at skulle have en subwoofere.

En subwoofere er afhængig af højttaleren for at kunne yde sit bedste. Den tilfører mere dybde i lyden til den lyd, som højttaleren udgiver.

Hvis man kun har subwooferen til at afspille lyd, så bliver lyden uklar og lyder som om man er under vandet. Det skyldes at den kun kan afspille de lave frekvenser, dermed en dyb lyd.

Hvor kommer navnet fra?

Ordet Subwoofer er faktisk en sammensætning af de to ord, sub og woof.

Sub er forkortelsen for det engelske ord for ubåd, submarine. Ubåden er oftest under havet, så derfra kommer ordet sub, da den er under wooferen, som er en anden form for højttaler.

Hvis det er første gang du har hørt om ordet og tænkte at ordet subwoofer mindede lidt om en hunds vuf, så er du faktisk ikke helt galt på den.

For ordet woof, kommer faktisk fra en hunds dybe woof. Dyb som i en schäfer eller rottweiler og ikke en chihuahuas woof. Så derfra kom woof-delen.

Subwooferens historie

Subwooferen så dagens lys i September 1964, da Raymond Dones modtog den første rettighed til at designe en højttaler, der kunne afspille lave frekvenser helt ned på 15 Hz.

Det var først musik kunstnerne der startede med at bruge subwooferen til at skabe den dybe bas lyd, men det gik ikke længe før filmscenerne også fulgte trop.

Lydkvaliteten skulle nemlig forbedres, i form af de dybe lyde og mange eksplosioner fra action filmene, som blev rigtig populære i 70’erne.

Lydeffekterne gjorde ikke en stor nok effekt på seerne, så man mistede lidt tilliden på at lydeffekterne, reelt kunne gøre noget for seernes oplevelse.

Dertil kom subwooferen og ændrede folks oplevelse, da man nu kunne høre så dybe lyde, at eksplosionerne rent faktisk lød og følte virkeligt. Det øgede besøgstallet i diverse biografer.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg