Billede af TV taget af avXperten

Hvor Højt Skal TV Hænge? » Liste over Størrelser og Afstand

Det kan være enormt svært at vide, hvor højt, lavt og langt væk man skal hænge sit fjernsyn. Der er nemlig flere ting, der har indvirkning på, hvordan man skal hænge sit fjernsyn. En ting er dog sikkert, nemlig at langt de fleste foretrækker at have et hængende TV, frem for et TV, der står på den medfølgende fod.

I realiteten skal du blot bruge dit fjernsyn, et TV-ophæng og en smule værktøj. Det lyder nemt, men det kan faktisk godt være bøvlet at få den helt rette højde og afstand. I denne artikel gennemgår vi, og giver vores bud på, hvor højt og langt du skal placere dit TV, når du hænger det på væggen.

God fornøjelse, og held og lykke med projektet!

Optimal Fjernsynshøjde på væg

Der er faktisk ikke noget decideret facit på, hvor højt dit TV skal hænge. Dette skyldes, at folk simpelthen har vidt forskellige præferencer, når det kommer til fjernsynets højde og afstand.

Nogle vil rigtig gerne have, at fjernsynet sidder præcist i den højde, man sidder i. Andre vil gerne kigge nedad, og nogle få vælger at placere fjernsynet højt så de kan ligge og kigge op på det. Mulighederne er mange, og der er sådan set ikke noget decideret svar på, hvilken højde, der er rigtig.

Når det er sagt, så er der naturligvis nogle nogle højder, der rent ergonomisk er langt bedre end andre. 

Som tommelfingerregel bør man aldrig hænge sit TV så højt, at man er nødt til at bøje hovedet bagover for at se fjernsyn.

Dette er nemlig en meget dårlig ergonomisk stilling, der belaster dine nakkemuskler unødigt og kan give dig ondt i nakken, hovedpine osv.

Hænger du derimod dit fjernsyn lige i øjenhøjde, eller en smule lavere end det, så burde du være mere eller mindre sikker på, at højden rent ergonomisk er i orden. Husk, du skal måle ud fra, hvordan du oftest sidder i din sofa, lænestol eller lignende. Kun sådan får du den optimale højde.

Dog skal det siges, at jo større afstand der er mellem dig og dit fjernsyn, jo højere kan du hænge det uden at belaste dine nakkemuskler. 

Er du eksempelvis udstyret med både et stort TV og et par gode øjne, så kan du sagtens placere dit TV højt, så længe du bare sørger for, at afstanden også er rimelig lang.

Prøv med pap

Selvom du nu nogenlunde ved, at dit fjernsyn ihvertfald ikke skal være for højt, så kan det stadig være en udfordring at finde den helt præcise højde for fjernsynet. Især kan det være svært at vide, hvad der fungerer optimalt for dig og fjernsynet øvrige brugere.

TIl dette formål anbefaler vi, at du simpelthen tager og prøver dig med frem. Og nej, du skal selvfølgelig ikke til at hænge dit fjernsyn op syv forskellige steder og bore 28 huller i din væg. Nej, du kan nemlig gøre noget langt smartere. Du kan prøve dig frem med pap!

Det er jo så heldigt, at du med et nyt fjernsyn får en papæske, der passer mere eller mindre med størrelsen på dit fjernsyn, især hvis du skærer det lidt til. Når du har din papæske, så skal du alliere dig med din kæreste, kone, ven, far, mor, søster eller en helt sjette person.

Det er sådan set fuldstændig ligegyldigt, hvem du får hjælp af. Når du har udvalgt din assistent, så skal du faktisk bare sætte dig i din sofa. Herefter finder du en stilling, der passer til den, du normalt vil sidde i. Altså en behagelig én!

Herefter instruerer du din assistent i at holde “pap-fjernsynet” op i din placering og højde, du nogenlunde tror vil være optimal. Herefter kan du få vedkommende til at justere højden og placeringen indtil du synes den sidder lige i skabet.

Husk at sidde behageligt og ikke bøje i nakken, når du sætter dig fast på en højde.

Mangler du et TV-ophæng til at hænge dit fjernsyn? Så ser vores udvalg HER

Afstand til fjernsyn

Hvor stor afstand skal der være mellem dit fjernsyn og dig selv? Dette kan, præcist ligesom med højden, være svært at svare på. Igen handler det meget om præferencer og sine øjnes formåen.

Der er dog nogle retningslinjer, man bør holde sig indenfor, hvis man vil have den optimale afstand i forhold til både billede og lyd. 

Herunder kan du se en graf over, hvor meget afstand, du minimum skal have fra dit fjernsyn, hvor langt du maksimalt må være fra det, samt hvor langt du optimalt set bør være fra dit fjernsyn.

Maksimal og minimum afstand til TV

TV-størrelse

Minimum afstand

Maksimal afstand

26"

1,0 meter

2,0 meter

30"

1,1 meter

2,3 meter

34"

1,3 meter

2,6 meter

42"

1,6 meter

3,2 meter

47"

1,8 meter

3,6 meter

50"

1,9 meter

3,8 meter

55"

2,1 meter

3,9 meter

60"

2,3 meter

4,6 meter

65"

2,6 meter

4,9 meter

Optimal afstand til TV

TV-størrelse

Optimal siddeafstand

26"

1,5 meter

30"

1,7 meter

34"

1,95 meter

42"

2,4 meter

47"

2,7 meter

50"

2,85 meter

55"

3,0 meter

60"

3,45 meter

65"

3,75 meter

Det kan selvfølgelig ske, at man ikke har særlig mange muligheder for at justere afstanden mellem sit TV og sig selv. Det kan eksempelvis være, at man kun har én væg, man kan hænge sit tv på, og at møblerne har en placering, der ikke umiddelbart kan justeres eller ændres.

I dette tilfælde er det ikke så frygteligt meget, man kan gøre. Man kan selvfølgelig vælge et vægophæng til TV, med en lang arm, der gør det muligt at få fjernsynet tættere på. Oftest vil man have problemer med, at afstanden er for lang, og ikke for kort.

Dette kan man som nævnt kun gøre ved at rykke fjernsynet eller møblerne, hvilket må være op til den enkeltes vurdering.

Hvor højt skal tv’et hænge i soveværelset?

Mange danske husstande har flere fjernsyn, blandt andet i form af ét i soveværelset. Det er naturligvis utroligt hyggeligt at ligge i sin varme seng og streame sit yndlingsprogram. For at gøre det helt perfekt, så skal man naturligvis have sit ophængt i den optimale højde.

Men hvordan finder man den optimale højde? Vi har forsøgt os lidt frem og tilbage, og vi er kommet frem til en metode, der giver en rigtig god indikation for en højde, der både er afslappende, ergonomisk og behagelig.

Sådan finder du højden:

  1. Læg dig i din seng og placer dig som du oftest vil gøre, når du skal se fjernsyn i sengen.
  2. Luk dine øjne.
  3. Slap helt af i hovedet og kroppen, og hold dine øjne lukket i lidt tid.
  4. Åben dine øjne.
  5. Der hvor dine øjne først falder, når du åbner øjnene, er med rimelig sikkerhed den højde, der vil være mest behagelig og ergonomisk for dig. Det er naturligvis ikke præcist ned til centimeter, men det giver en rigtig god indikation, som du kan arbejde ud fra.

Alternativt kan du også hænge tv’et op med en tv ophæng, der kan bøje tv’et nedad. På den måde kan du justere det løbende, ligesom du kan justere det til liggende og siddende stillinger.

Hvor højt skal tv’et hænge i stuen?

I forhold til dit tv’s højde i stuen, så anbefaler vi overordnet, at du følger de råd, vi gav i det første afsnit, hvor du simpelthen prøver dig frem, og ikke hænger det for højt!

Når du hænger et tv op i stuen, så skal du huske at tage huset øvrige beboere i betragtning, især hvis i sidder i forskellige møbler. Eksempelvis vil man ofte sidde højere i en lænestol, sammenlignet med en sofa.

Vælger du højden ud fra farmands lænestol, så bliver det enormt komfortabelt for ham, imens resten af familien får hold i nakken. Knapt så fedt.

Derfor anbefaler vi, at du enten tager udgangspunkt i det laveste møbel, eller et møbel, der har en meget gennemsnitlig højde, sammenlignet med alle møbler. Det er altid bedre at hænge sit tv for lavt, end for højt. Et lavt tv giver ikke ondt i nakken, men det kan et for højt tv.

Hvor højt skal tv’et hænge i køkkenet?

Det er langt fra alle danskere, der har et tv i køkkenet. Faktisk er det relativt sjældent, man har det. Vi kan dog sagtens se, hvorfor man vælger at gøre det. Det er enormt hyggeligt at stå og lave med, imens man har et godt program kørende i baggrunden.

I forhold til højden af fjernsynet placering, så er det i dette tilfælde vigtigt at huske, at man primært er stående i køkkenet. Derfor skal fjernsynet være placeret i en højde, der passer nogenlunde med din øjenhøjde.

Er du den heldige ejer af et køkken, hvor der også er spisepladser, så kan du bruge samme udgangspunkt, blot hvor du tager den siddende øjenhøjde i stedet for den stående øjenhøjde.

OBS: Placer aldrig et fjernsyn i nærheden af komfuret, ovnen eller vandhanen.

Hvor højt skal tv’et hænge på kontoret?

Nogle virksomheder har et eller flere fjernsyn hængende rundt omkring på deres kontor. Nogle bruger dem som info-skærme, der viser statistikker og målsætninger, andre viser nyheder eller lignende.

Ligegyldigt hvad den bruges til, så anbefaler vi, at du hænger fjernsynet forholdsvist højt. Det skal gerne være sådan, at alle kan se skærmen, samtidig med at man ofte vil være stående, når man kigger på fjernsynet.

Skulle man alligevel være siddende, når man ser på fjernsynet, så gør det ikke så meget. Man må formode, at det kun er kort tid af gangen der bliver kigget på fjernsynet, derfor gør et eventuelt bøj i nakken ingen forskel.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg