Billede af termostat taget af avXperten

Så Varmt Må det Være på Kontoret » (Få det Præcise Svar HER)

Den danske sommer kan blive utrolig varm, og for de personer som arbejder både inde- og udendørs, kan det være svært at holde koncentrationen under høje temperaturer.

Som arbejdsgiver er det vigtigt at vide de specifikke regler for hvordan temperaturen bør være på arbejdspladsen, og netop dette oplyser jeg omkring i dette indlæg.

Hvor varmt må kontoret være? Ifølge arbejdstilsynet må der, ved stillesiddende arbejde, ikke være mere end 25°C varmt. Temperaturen på kontoret bør holdes mellem 20-22 °C, for at have de bedste arbejdsforhold. Dette gælder desuden også normale udetemperaturer, men kan være vanskeligt at overholde i specifikke fag.

Læs meget mere om de specifikke forhold og regler for temperatur på arbejdspladsen, nedenfor i dette indlæg, hvor jeg oplyser både om hvor varmt, samt hvor koldt der må være på en normal dansk arbejdsplads.

Hvor varmt må det være på en arbejdsplads?

I Danmark har jeg helt klare retningslinjer for, hvor varmt der maksimalt må være på en arbejdsplads.

Følger man ikke de regler og forbehold som er angivet fra arbejdstilsynet, kan man som arbejdsgiver og virksomhed, risikere at få store bøder eller erstatningssager på nakken.

På arbejdstilsynets hjemmeside, har jeg fundet frem til følgende regler for høje temperaturer på arbejdspladsen:

Det betyder altså, at der på et normalt kontor/stillesiddende arbejdsplads, ikke må være mere end 25 °C varmt.

Hvis der er tale om et helt normalt kontor, og det ofte overskrider de 25 °C, skal der foretages en undersøgelse, så man kan finde årsagen og rette den så vidt muligt.

Regler for temperatur på arbejdspladsen ved hedebølge m.m.

Selvom reglen siger at der skal være under 25 °C varmt ved stillesiddende arbejde, kan der forekomme klimamæssige forhold, som gør dette vanskeligt, eller helt umuligt.

Her er der primært tale om meget varme sommerdage, eller hedebølger over længere perioder, som gør det næsten umuligt for nogle arbejdspladser at holde disse krav.

Her er nogle af de regler og forhold som arbejdstilsynet henviser til under hedebølger:

  • De ansatte skal have pauser ved 40-60 pct luftfugtighed, og hvis temperaturen overskrider 35 °C.
  • Pauser skal gives i lokaler eller udendørs arealer, hvor temperaturen er lavere end deres arbejdsstation.
  • Påklædningen under hedebølger, bør være let, hvis der er tale om en arbejdsplads som bruger uniform, kan det medføre at der skal gives længere pauser, eller tillades anden påklædning deioden.


Desuden er det meget vigtigt, at de ansatte har adgang til friskt drikkevand, og gerne køligt under meget varme dage.

For varmt på kontoret - hvad gør man?

Som det kan læses på arbejdstilsynets hjemmeside, skal man så vidt muligt forsøge at holde temperaturen på 20-22 grader til kontorarbejde.

Dette kan dog være vanskelig i de varmeste måneder, men det er ikke umuligt.

I nyere tid har mange kontorer mulighed for at installere permanent køleløsninger, i form af airconditionanlæg.

Med aircondition får du en helt perfekt måde at køle kontoret ned på, vær dog opmærksom på at hvis der er tale om et meget stort kontor, skal du muligvis bruge væsentlig flere penge på aircondition, da det kan kræve flere installationer for at dække hele arealet.

Der findes andre metoder, udover aircondition, som kan hjælp med at køle dig ned når du arbejder, som eksempelvis:

  • Brug en eller flere ventilatorer. Der findes mange forskellige ventilatorer, som kan give en kølende effekt på huden, og dette er den mest oplagte og billigste måde at blive afkølet på.
  • Brug en luftkøler. En luftkøler er en form for blanding mellem aircondition og ventilator. Den kan sænke graderne en smule indendørs, samtidig med at den blæser kold luft ud på kroppen, den er dog ikke så effektiv som normal aircondition.
  • Brug solfilm eller mørklægningsgardiner. For at minimere varmen som slipper ind, kan du blokere for solen med enten mørklægningsgardiner eller solfilm, dette er især en fordel på kontorer som har mange vinduer, der kan skabe en form for “drivhus” effekt der gør kontoret utrolig varmt.
  • Overvej din påklædning. Vælg tøj som er meget let og åndende, så din krop får mest mulig luft og dermed er mere afkølet. Vær her især opmærksom på dit valg af undertøj, sko, strømper og andre tætsiddende beklædningsmaterialer.

Aircondition er fortsat den absolut mest effektive måde at køle kontoret ned på, men er som sagt også den dyreste.

Med en kombination af ovenstående metoder, vil du kunne mærke betydelige ændringer i varmen på kontoret, og spare en smule penge i forhold til at skulle investere i et airconditionanlæg.

Se også vores korte video herunder, hvor vi forklarer forskellen på aircondition, luftkølere og ventilatorer: 

Hvor koldt må der være på en arbejdsplads?

Nu har du lært, at der altså er en maksimal temperatur standard på 25 grader ved stillesiddende, eller kontorarbejde.

Der er, i den anden ende af skalaen, også forhold som skal overholdes i forhold til lave temperaturer.

Her er reglerne fra Arbejdstilsynet, når det gælder kolde temperaturer på arbejdspladsen:

Disse forhold er vigtige at overholde for at de ansatte kan arbejde optimalt.

Ligesom med for høj varme, kan kulde nemlig også påvirker mennesker negativt, og både give de ansatte dårligere koncentration, men faktisk kan det også være sundhedsskadeligt at arbejde under dårlige temperaturforhold.

Sigt altid efter en balanceret temperatur på 20-22 grader når det gælder stillesiddende arbejde.

Er der tale om arbejdspladser i fx håndværkerbranchen, kan det være tæt på umuligt at opnå den helt perfekte temperatur, da det ofte styres af klimaet udendørs.

Det er dermed primært indendørs arbejdspladser, som bør følge retningslinjerne fra arbejdstilsynet, og udendørs arbejdspladser bør følge dem så vidt muligt, indenfor en realistisk grænse.
Alle de informationer du har læst i dette indlæg, kan finde på arbejdstilsynets hjemmeside, og som arbejdsgiver bør du kende disse regler meget nøje.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg