billede af bil taget af avXperten

Alt om Hybridbiler » Sådan virker de « (Komplet Guide)

I dette indlæg vil jeg beskrive hvad en hybridbil er, hvordan den fungerer, fordele og ulemper samt sammenligne de forskellige typer af hybridbiler.

Hvad er en hybridbil? Hybridbiler skifter mellem at anvende el eller benzin, og kræver mindre brændstof end almindelige biler. Hybridbilens batteri oplades automatisk når den kører på brændstof. Med en hybridbil er det muligt at køre på ren el på korte afstande.

Har du overvejet at købe en hybridbil, og er interesseret i at vide mere om bilen?

Læs meget mere herunder om hybridbiler, og hvad der er vigtigt at vide før købet.

Hvordan fungerer en hybridbil?

En hybridbil kører delvist på sin elmotor eller forbrændingsmotoren, hvor de enten virker individuelt eller kører sammen.

Da hybridbilen skifter mellem at anvende el og forbrænding, betyder dette at hybridbiler ofte kræver mindre brændstof end biler på ren benzin eller diesel. På den måde adskiller hybridbilen sig fra almindelige biler i form af den elektriske drivkraft.

Hybridbilen styrer selv hvornår den skifter mellem at køre på el eller benzin/diesel. Dette kan afhænge af hastigheden, da elmotoren i hybridbiler fungerer bedst ved lavere hastigheder.

Batteriet i hybridbilen oplades af sig selv når motoren anvender almindelig brændstof samt når der bremses.

Da bilen meget af tiden vil køre på el, vil benzinforbruget derfor også være lavere end ved almindelige biler.

Fordele og ulemper ved hybridbiler

4 Fordele ved hybridbiler

#1 - En hybridbil oplades automatisk mens du kører

En fordel ved en hybridbil er at den ikke skal oplades. Hybridbilen kører på elmotoren eller forbrændingsmotoren. Opladningen af batteriet vil ske når forbrændingsmotoren er i brug, samt når der bremses. På den måde er du ikke afhængig af at bilen skal oplades, da den altid vil kunne køre så længe der er brændstof på.

#2 - Lavere støjniveau

Hybridbilen vil meget af tiden køre på el, hvilket gør kørslen meget lydløs. Støjniveauet vil dog afhænge af om du kører på el- eller forbrændingsmotoren. Når bilen kører på el vil den have et helt lavt støjniveau.

#3 - God til bykørsel samt korte køreture

En hybridbil er særligt en fordel til bykørsel samt kortere køreture. Det skyldes at man på korte afstande eller ved lav hastighed, hovedsageligt vil bruge elmotoren. Til denne slags kørsel vil hybridbilen dermed være økonomisk.

#4 - Mere miljøvenlig

Hybridbilen kører delvist på el hvilket betyder et lavere forbrug af brændstof. Dette giver en lavere udledning af CO2, hvilket gør hybridbilen til en grønnere og mere miljøvenlig bil. Grundet den lavere udledning er der også en lavere grøn afgift på hybridbilerne hvilket også er en fordel for dig.

3 Ulemper ved hybridbiler

#1 - Hybridbiler er ofte dyrere end biler med forbrændingsmotor

Priserne på hybridbiler er i dag dyrere end biler med benzin eller diesel. Da hybridbilerne stadig er forholdsvist nyt på markedet, har producenterne stadig høje omkostninger i forbindelse med produktionen. Derudover er der også kommet større efterspørgsel på hybridbilerne. Dette betyder derfor at priserne på hybridbiler er højere.

#2 - Bruger mere brændstof ved længere ture

Når hybridbilen kører høje hastigheder som fx. ved motorvejskørsel vil bilen anvende sin forbrændingsmotor, da elmotoren ikke vil være kraftig nok. Ved meget kørsel eller motorvejskørsel vil benyttelsen af elmotoren derfor ikke være lige så stor.

#3 - Kan ikke oplades manuelt

En ren hybridbil kan ikke oplades, da batteriet automatisk oplades når forbrændingsmotoren starter og når der bremses. Af den grund kan hybridbilen ikke køre lige så langt på ren el, som eksempelvis en plug-in eller en elbil vil kunne.

Hvilke hybridbil typer findes der?

Der findes forskellige typer af hybridbiler, herunder Mild Hybrid, Hybrid og Plug-In Hybrid. I skemaet herunder kan du få det fulde overblik over de forskellige hybridbil typer.

Type af Hybridbil

Specifikation

Eksempler på Hybridbilen

Mild Hybrid

Har både en elmotor og forbrændingsmotor, men kører kun på brændstof. Elmotoren anvendes kun til de elektroniske funktioner.

1. Fiat 500 Mild Hybrid

2. Suzuki Baleno

3. Ford Fiesta Ecoboost Hybrid

Hybrid

Kører både på el og brændstof. Batteriet oplades automatisk, når du kører med almindelig brændstof.

1. Toyota Corolla Hybrid

2. Kia Niro Hybrid

3. Toyota Yaris Hybrid

Plug-In Hybrid

Kører både på el og brændstof, men kan oplades via ladestander og kan derfor køre på ren el så længe batteriet har strøm.

1. VW Golf GTE

2. Toyota Pirus Plug-In

3. Skoda Octavia Combi iV

Hvad er forskellen på hybrid og plug-in hybrid?

Den overordnede forskel på hybrid og plug-in hybrid er, at hybridbilen oplader sig selv hvor plug-in bilen kan lades i en ladestander.

Da plug-in hybriden også oplades i stik betyder dette at den derfor kan køre længere på elmotoren, end en normal hybridbil.

Når plug-in bilen er fuld opladet vil den fungere som en ren elbil, hvorefter den vil skifte til hybrid og dermed skifte mellem elmotoren og forbrændingsmotoren.

Det er først når elmotoren ikke har mere strøm, at den vil slå over til forbrændingsmotoren, hvor opladningen af batteriet vil begynde.

Med plug-in bilen kan alle korte køreture derfor køres udelukkende på el, hvor hybridbilen ofte vil skifte mellem motorerne.

Hvad er forskellen på en hybridbil og en elbil?

Elbiler er 100% drevet af en elmotor. De kører dermed kun på el, og det kræver derfor at de oplades før de kan køre.

Der er derfor stor forskel mellem hybridbilen og elbilen, da hybridbilen ikke er afhængig af opladning, og i stedet suppleres af normalt brændstof.

Elbilen er ligeledes forbundet med fordele og ulemper. Der er fordele i at den ikke bruger fossile brændstoffer, men ulemper i at du er afhængig af at oplade bilen hvis den skal bruges til hverdag. Dette er forskelle der skal overvejes når elbilen sammenlignes med hybridbilen.

Hvis du vil have det mest miljørigtige valg, er en 100% eldreven bil typisk det bedste valg.

Hvis du dog ved at opladningen af en elbil kan blive problematisk for dig, er en hybridbil et solidt andet valg, da de er mere miljøvenlig end normale biler.

5 mest populære Plug-In Hybridbiler i 2021

Er du nysgerrig på de mest populære plug-in hybridbiler i 2021, så er der herunder en oversigt over danskernes mest købte plug-in biler i 2021.

  1. Ford Kuga
  2. Peugeot 3008
  3. Audi Q3
  4. Audi Q5
  5. Hyundai Tucson

Kilde: De Danske Bilimportører, Bilstatistik.dk

Der findes efterhånden en række forskellige hybridbiler, hvor især plug-in versionerne er blevet meget populære.

Derudover ser man også en klar stigning i salg af el-biler, som flere og flere danskere vælger at investere i, da de er blevet utrolig effektive, og samtidig er væsentlig mere klimavenlige end normale biler.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg