Billede af hæk taget af avXperten

Sådan Klipper du Hækken Ned (Nem Guide)

Er din hæk blevet bredere og højere end du ønsker? Hvis du har en hæk som du ønsker at beskære, men er usikker på, hvornår du skal gøre det, så vil jeg i dette indlæg fortælle om, hvornår du kan klippe din hæk ned.

Hvornår må du klippe hækken helt ned? Tidspunktet for hvornår du må klippe din hæk ned, kommer meget an på, hvilken slags hæk det er. De mest anvendte hække i Danmark, som liguster, bøg, laurbær m.m., kan tåle en hård beskæring i perioden januar-april. Hække som enebær, hvidgran, rødgran m.m. tåler ikke en hård beskæring.

Hvis du vil vide mere om, hvornår de forskellige hække må klippes helt ned, samt hvorfor du med fordel kan overveje at beskære din hæk, så læs videre herunder.

Hvornår må hækken klippes helt ned?

I princippet vil du kunne beskære din hæk hele året rundt, men for hækkens skyld, er der tidspunkter for, hvornår det vil være bedst at foretage beskæringen.

Vær dog altid opmærksom på, at din hæk kan være hjem for rugende fugle, som bliver forstyrret af hækkeklipperen. Derfor kan det være en fordel at vente til efter Sankt Hans med at klippe og/eller beskære de hække, som kan beskæres om sommeren.

Det bedste tidspunkt at beskære din hæk afhænger af, hvilken hæk der er tale om.

Hvor meget du kan beskære din hæk afhænger også af hækken, da nogle hække som bøg, liguster og tjørn kan tåle en hård beskæring, hvor du nærmest kan skære helt ind til stammen.

Herunder kan du se en oversigt over de bedste beskæringstidspunkter for nogle af de mest anvendte hække i Danmark.

HækTidspunkt
Bøgehækfebruar-marts
Ligusterhækjanuar-februar
Buksbomhækmaj-august
Takshækapril-maj
Lærkehækdecember-februar
Thujahækjuli
Tjørnehækjanuar-februar

Hvorfor skal jeg beskære min hæk?

Der kan være flere grunde til, at du ønsker at din hæk skal beskæres, men ofte vil grunden være at hækken er blevet for høj og/eller for bred.

En hæk, der står i skel mellem din grund og din nabos, bør være mellem 1,8 og 2 meter, hvilket ifølge Hegnsloven er den normale højde mellem to private grunde.

Er dig og din nabo dog blevet enige om en anden højde, er der som udgangspunkt ikke nogen begrænsning for, hvor høj eller lav jeres hæk må være.

4 grunde til at beskære hæk

Når du vælger at beskære din hæk, er der nogle ting, du bør være opmærksom på, som du kan læse herunder.

#1 - Hækkens sundhed

Som tiden går vil din hæk vokse og blive ældre, hvilket betyder, at den uden den rette beskæring, kan blive for tilgroet, ujævn og i værste tilfælde syg.

Ved kraftigt at beskære din hæk, kan du hjælpe hækken med at komme af med gamle og måske syge grene, og dermed give plads til nye sunde skud.

#2 - Justere hækkens størrelse

Selvom du klipper din hæk hvert år, og måske endda flere gange om året, kan du godt opleve, at hækken stadig bliver bredere og/eller højere end det du ønsker.

Derfor kan du med fordel beskære din hæk, så den bliver smallere og/eller lavere.

Hver dog opmærksom på, at hække er forskellige og der kan være forskel på, hvor meget beskæring de kan tåle, samt hvornår beskæringen skal foregå.

#3 - Tættere bevoksning

Ved at beskære din hæk, kan du stimulere hækken til at producere et mere tykt og tæt lag af blade. Et mere tykt og tæt bladlag på din hæk, kan være med til at give dig mere privatliv i din have.

Hver dog opmærksom på, at efter en kraftig beskæring, kan hækken opleves at være mindre tæt.

#4 - Hækken er skadet

Hvis hækken ikke er blevet klippet i lang tid, kan det være sundt for den, at få foretaget en beskæring.

Dette gælder også, hvis hækken er blevet skadet af vind og vejr eller sygdomme.

Ved at beskære hækken, kan du hjælpe hækken med at komme af med de eventuelle sygdomsramte områder, hvorefter den vil være i stand til at producere nye skud.

Hvordan klipper man hæk ned?

Når du skal beskære din hæk og klippe den helt ned, skal du ofte have fat i mere end din hækkeklipper.

Din hækkeklipper fungerer godt til at trimme din hæk så den ser nydelig ud, men skal du lave en beskæring af din hæk, kommer du ofte ind til tykkere grene som hækkeklipperen ikke vil kunne klare.

Derfor kan det være en fordel at anvende en motorsav, når du skal beskære din hæk, hvis du skal skære i nogle tykke grene.

Hvis du skal beskære nogle mindre tykke grene, som stadig er for tykke til hækkeklipperen, kan du anvende et ørnenæb.

Sådan klipper du din bøge-, liguster-, tjørn- eller lærkehæk ned

Når du skal klippe din bøge-, liguster-, tjørn- eller lærkehæk ned, bør det ske i to omgange.

Det første år, hvor du beslutter dig for, at din hæk skal beskæres, kan du beskære toppen og én side af hækken.

Èt år eller to efter, når hækken er blevet tæt igen, kan du beskære den sidste side af hækken.

Når du beskærer toppen af din hæk, kan du med fordel klippe ned til 10-20 cm under den højde, som du ønsker afslutningsvis, da hækken vil blive ved med at vokse.

Sådan klipper du din buksbom-, taks- og thujahæk ned

Når du skal klippe buksbom-, taks- og thujahæk ned, kan du beskære alle sider på en gang.

Vær dog opmærksom på, at de fleste nålebærende hække som thuja er mere sarte end andre hække, når det kommer til beskæring.

De kan ikke tåle, at du beskærer dem hårdt en gang.

Hvis du beskærer en thujahæk hårdt, kan du risikere, at du står tilbage med en bar hæk, som ikke vil skyde nye grene og blade igen.

Derfor skal du med hække som thuja beskære dem en smule løbende, så de ikke bliver for brede eller høje.

Læs også: Sådan Klipper du Hæk » 6 Tips Til Hækklipning

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg