Hvad skal man gøre ved lav luftfugtighed indendørs?

Det er en god ide at have en balanceret luftfugtighed i hjemmet, da det betyder meget for indeklimaet. 

Ved lav luftfugtighed har støvmider nemmere ved at trives og det kan give anledning til udvikling eller forværring af husstøvmide allergi. 

I indlægget her giver vi dig tips til hvordan du kan få din luftfugtighed op, for at skabe et sundere indeklima. 

Råd mod lav luftfugtighed

En lav luftfugtighed i hjemmet kan afhjælpes på flere måder, hvor nogle er mere effektive end andre. 

#1 Bruge en luftfugter

Den mest effektive måde at skabe fugt er nok ved at bruge en luftfugter, som er et apparat som fordeler en meget fin fugt ud i luften, for at forøge luftfugtigheden.

I afsnittet "Luftfugter" længere nede i indlægget, kan du læse om hvordan en luftfugter, kan hjælpe med at øge luftfugtigheden på en smart måde.

#2 Planter

Planter er gode til at bidrage med fugt, så hvis det er et rum med et godt miljø for planter, kan dette være en god mulighed.

Med godt miljø for planter menes det at det er et rum hvor planter kan trives, altså hvor der er den temperatur og det lys som planterne kræver for at kunne overleve.

#3 Vand

Skåle med vand kan være en billig løsning, til at give mere fugt i rummet, ved at placerer et par stykker rundt omkring i rummet.

Hvis du ikke har noget imod dyr og at rense et akvarie engang imellem, så er akvarier også med til at forøge luftfugtigheden.

#4 Vådt tøj

Normalt anbefales det ikke at du tørre tøj indendørs, men hvis du vil øge luftfugtigheden, så er tøjtørring faktisk også med til at afgive fugt til luften.

Prøv dog at holde tøjtørringen til dine vådrum, så som i vaskerummet eller på badeværelset, da de er bedre egnet til fugten. 

Lidt af fugten vil også helt automatisk ende med at sprede sig til resten af hjemmet, da de fleste døre ikke er helt tætte og du før eller siden ender med at åbne døren igen. 

#5 Temperatur

Hold øje med at temperaturen ikke er alt for lav i dit hjem, det bør ikke være under 17-18 grader i hjemmet. 

Varmere luft kan nemlig indeholde meget mere vand end en kold luft kan, så jo varmer det er i hjemmet, jo mere fugt kan luften også indeholde. 

Du bør dog heller ikke lade temperaturen overstig 25 grader, så hvis du holder en temperatur på 21-22 grader, vil det være rigtig fint for dit indeklima. 

#6 Vask gulv

Det lyder måske lidt underlidt, men dette kan være et godt lille trick, især hvis du har trægulve. 

Tørt indeklima går nemlig udover trægulve, trælofter og vores træmøbler, da træet trækker sig sammen når det ikke har nok fugt. 

Ikke nok med at gulvvask giver fugt til trægulve, så afgiver det også fugt til luften når vandet fordamper. 

Dertil kan en dampgulvmoppe også være god, da den skaber damp til at vaske gulvet med og den damp bliver også hurtigt blandet med lufte. 

Hold øje med luftfugtigheden

Du skal dog passe på med overdrevet brug af disse metoder, da du nødigt skulle gå hen og få det modsatte problem med et for fugtigt indeklima. 

Hold derfor løbende øje med luftfugtigheden, så du ikke bliver ved med at give fugt til luften, når du har nået en passende luftfugtighed. 

Sørg derfor gerne for at du har en måde at måle luftfugtigheden på, eksempelvis med et hygrometer. 

Nogle luftfugtere har faktisk indbygget hygrometer, så hvis du har sådan en, så husk at brug den. 

Ellers kan du købe et hygrometer separat, som typisk ikke koster ret meget. 

Læs meget mere om hygrometer i vores indlæg, Bedste Hygrometer (Sådan Køber du det rette Hygrometer).

Luftfugter

En luftfugter gør lige nøjagtig som dens navn indikere, den fugter nemlig luften. 

Luftfugteren laver en meget fin tåge eller damp, som den blæser stille ud i rummet og luften. 

Tågen og dampen er altså ikke sådan at man bliver gennemblødt af at side i rummet hvor den står, men bare helt fine vandpartikler som blander sig med luften. 

Luftfugteren er udstyret med en vandtank som af og til skal fyldes op med vand, for at den kan lave den her tåge eller damp. 

Nogle luftfugtere er udstyret med timer, så den selv kan slukke og i nogle tilfælde også kan tænde af sig selv. 

Det er smart i forhold til at du ikke kan komme til at glemme at slukke for den hvis du har sat timeren. 

På den måde kører den ikke længere end hvad der er nødvendigt, men de stopper typisk også af sig selv når vandtanken er tom. 

Nogle luftfugtere er udstyret med et hygrometer, så luftfugteren faktisk kan fortælle dig hvad luftfugtigheden i rummet er. 

Det er en god ekstra funktion, så du ikke kommer til at overfugte rummet, men i stedet kan skabe en tilpas luftfugtighed. 

Hos os kan du finde et udvalg af luftfugtere, så du kan gøre det forbi med den tørre luft. 

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg