Alt om Micro:bit » Sådan bruger du teknologien (Guide)

Micro:bit er noget som bliver mere og mere populært som undervisningsredskab, som bliver brugt til at lære børn om programmering i skolen. Men hvad er en micro:bit helt præcist?

Hvad er en microbit? En micro:bit er en lille computer som er beregnet til at udføre specifikke opgaver. De har et 5x5 LED lys display, og 2 knapper med mange indgang og udgang muligheder som giver computeren mulighed for at interagere med andre elektroniske enheder.

Hvis du vil lære mere om micro:bits skal du endelig læse med her, hvor jeg fortæller om hvordan de anvendes, og hvad de egentlig kan bruges til.

Hvordan virker en micro:bit?

En micro:bit er en form for “mini computer” som indeholder alle de samme komponenter som enhver computer kræver.

I modsætning til en typisk PC er en micro:bit meget mindre og har dermed en begrænset ydeevne.

De er designet til kun at køre ét program ad gangen, som du selv skal kode til den.

De har i princippet ikke noget styresystem installeret. Det er dog heller ikke nødvendigt med et styresystem, hvis computeren alligevel er beregnet til kun at køre et program ad gangen.

Micro:bits har forskellige input og output muligheder tilgængelige så du kan forbinde den med andet elektronisk hardware såsom fx. robotter.

Formålet med micro:bits er, at give børn og unge god mulighed for at kunne eksperimentere med kodning og lære af det.

Hvordan koder man en micro:bit?

Du kan kode din microbit i 2 forskellige sprog, JavaScript og Python. Der findes nogle forskellige muligheder for at redigere i de 2 sprog på internettet.

Jeg vil anbefale at du går ind på linket her, som vil føre dig videre til Microsoft’s redskab MakeCode som du kan bruge til at kode din microbit.

På MakeCode har du adgang til en lang række vejledninger, instruktioner og projekter omkring micro:bit, samt mulighed for et begyndervenligt software til kodning i både JavaScript og Python.

Hvis du går ind på linket til MakeCode bør du se siden som vist i billedet herunder.

MakeCode startside

Her kan du både vælge at starte dit eget projekt eller at se en række begyndervenlige vejledninger, for at lære hvordan du kan kode din micro:bit.

Hvordan laver man et spil til micro:bit?

Hvis du lærer at kode i MakeCode kan du programmere et spil i til din microbit.

At kode et spil kan være en ret kompliceret process. Jo flere ting der sker i spillet, jo mere avanceret vil spillet være at programmere.

Hver gang du trykker på en af knapperne, skal computeren vide hvad der skal ske i spillet, hvad der er alt afhængig af hvad du har programmeret knappen til at gøre.

Dermed vil der opstå mange betingelser og funktioner i koden til selv de mest simple spil. Dog er der samtidig meget få begrænsninger for hvad man kan opnå, så længe man har forstand på programmering.

Et godt tip til hvis du vil i gang med at programmere spil til din micro:bit: Der findes mange guides til hvordan du kommer i gang på Google og YouTube.

6 Ideer til hvad du kan lave med en micro:bit

#1 - Automatisk vandingssystem til dine planter eller drivhus

Ved at forbinde computeren med en elektronisk fugtighedsmåler og en vandkilde med en hane der kan åbnes og lukkes elektronisk, kan du få din micro:bit til automatisk at vande dine planter.

Du kan programmere computeren til at åbne hanen når fugtigheden i jorden når under fx. 20%.

Du kan enten gøre dette direkte til vandsystemet i dit hus, eller sætte det op med en tank som skal fyldes op af og til.

#2 - Diverse spil

Du kan lave diverse retro spil på din micro:bit. Du er dog begrænset til 5x5 pixels i skærmen og 2 knapper.

At programmere spil på en micro:bit lyder måske kedeligt, da du kun har 2 knapper og en meget primitiv skærm.

Men det er en god måde at lære hvordan man programmerer spil, og er noget dit barn måske ville være interesseret i at lære.

#3 - Kodesystem

Selvom der kun er 2 knapper på en micro:bit kan du få computeren til at virke som et kodesystem.

Måske virker det ikke utrolig sikkert, men du vælger selv hvad de forskellige knapper gør, og derved kan du lave en utrolig forvirrende lås, da du er den eneste der ved hvordan den fungerer.

#4 - Termometer

Med det indbyggede temperaturmåler kan du programmere din micro:bit til at fungere som et termometer.

Det bør være en simpel process, hvis ikke du vil tilføje mere komplicerede funktioner i termometeret.

Du kan også forbinde termometeret med diverse enheder, på den måde kan du få den til at regulere temperatur automatisk, eller evt. tænde for en blæser hvis det er for varmt.

#5 - Robotstyring

Du kan bruge din micro:bit til at kontrollere mange forskellige variationer af robotter.

Du kan lave en fjernstyret robot med en simpel fjernbetjening, eller en robot der kører efter en streg på jorden og meget mere.

Mest af alt er robot projekterne noget børn kan hygge sig med, samtidig med de vil lære programmering og få brugt noget energi i processen.

#6 - Musik

Det er også muligt at lave musik på micro:bit. Du kan programmere computeren til at spille en melodi når du trykker på en knap, her skal du dog have en højtaler tilsluttet.

I en udsendelse af TV showet NØRD har de eksempelvis lavet et micro:bit band, hvor forskellige micro:bits spiller på forskellige instrumenter.

Du kan også programmere en micro:bit til at virke som en MIDI controller.

På den måde kan du også bruge en micro:bit til at spille musik, uden det er en programmeret melodi.

Du har dog ikke mange muligheder her, men du kan have et par toner tilgængelige som du kan spille på.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg