Billede af overvågningskamera taget af avXperten

Regler for overvågningskamera i Danmark (Komplet Guide)

Der kan være mange grunde til, at du ønsker at sætte et overvågningskamera op, hvad enten det er inde eller uden for dit hus.

I dette indlæg vil jeg fortælle dig om, hvad reglerne for at have et overvågningskamera i Danmark er, med forbehold for at reglerne kan ændre sig efter at indlægget er skrevet.

OBS: Du bør undersøge mere bredt end kun dette indlæg, hvis du ønsker at kende reglerne for overvågningskamera i Danmark.

Hvad er reglerne for overvågningskamera i Danmark? Reglerne for at have et overvågningskamera i Danmark er bl.a., at du skal skilte med at du har et, hvis kameraet filmer almindelig færdsel, eksempelvis postbud, skraldemænd, offentlige veje osv. En privatperson må ikke dele overvågningsbilleder eller video, der er dog nogle undtagelser for virksomheder.

Hvis du vil vide mere om reglerne for at have overvågningskamera i Danmark, samt hvorfor du bør overveje at få et overvågningskamera, så læs videre herunder.

Hvilke regler er der for overvågning i Danmark?

Videoovervågning skal forstås som at være vedvarende eller regelmæssig overvågning med et kamera, der er opsat på en grund.

Overvågningskameraer er brugt mange steder i vores samfund, blandt andet er der opsat kameraer i supermarkeder og mange detailbutikker.

Flere og flere privatpersoner er begyndt at sætte deres egne overvågningskameraer op, både inde og udenfor deres huse.

Herunder kan du se nogle generelle regler for videoovervågning.

  • Du er som udgangspunkt forpligtet til at slette dine videooptagelser maksimum 30 dage efter, at de er blevet filmet

  • Som udgangspunkt må du ikke videoovervåge steder, der ikke er tilgængelig for offentligheden, eksempelvis baglokaler, lagerrum osv.

  • Det er ulovligt at dele dine overvågningsvideoer offentligt, eksempelvis på Facebook eller andre sociale medier

  • Du skal overholde reglerne, der fremgår i databeskyttelsesforordningen og databeskyttelsesloven

  • Hvis du har videoovervågning i et rum, hvor andre færdes, skal du skilte om, at der er overvågningskamera

Hvis du ønsker at sætte et overvågningskamera op, hvad enten det er som en privatperson eller en virksomhed, så er der nogle regler du skal overholde.

Videoovervågning som privatperson

Som privatperson må du gerne sætte overvågningskameraer op på din grund, du skal dog sikre dig, at du placerer dem på steder, hvor det er lovligt.

Hvis du sætter et overvågningskamera op på din grund, må kameraet kun overvåge din egen grund.

Hvilket betyder, at selvom overvågningskameraet er placeret på din private grund, må det stadig ikke sidde på en måde, hvorpå det kan filme uden for din grund.

Du må gerne sætte en overvågningskamera op, der kan filme din indkørsel, have og terrasse, så længe det ikke filmer noget der ligger uden for din grund.

Som privatperson må du gerne have videoovervågningskameraer inde i dit hjem, du skal dog informere arbejdskraft, der kommer regelmæssigt, om at der er overvågning.

Regelmæssigt arbejdskraft kunne eksempelvis være rengøringshjælp eller en barnepige.

Videoovervågning som erhvervsdrivende

Hvis du som er erhvervsdrivende ønsker at sætte overvågningskameraer op, som skal videoovervåge, bør du undersøge TV-overvågningsloven.

I TV-overvågningsloven fremgår det, hvordan du som erhvervsdrivende skal forholde dig, hvis du gerne vil bruge overvågningskamera i din virksomhed.

Ud fra TV-overvågningsloven fremgår det eksempelvis, at det er lovligt for virksomheder at videoovervåge i det offentlige rum, så længe de bl.a. overholder databeskyttelsesloven.

Herunder kan du se en liste med, hvor virksomheder gerne må videoovervåge.

  • Tankstation (ikke omfattet af loven for videoovervågning af offentligt område)

  • Fabriksområde (ikke omfattet af loven for videoovervågning af offentligt område)

  • Overdækkede butikscentre (ikke omfattet af loven for videoovervågning af offentligt område)

  • Overvåge lokaler, hvor deres medarbejdere arbejder, så længe de er informeret om det, samt at det ikke er for at overvåge deres effektivitet

  • Områder og lokaler, hvor der er offentlig adgang (kræver at du skilter med at der er overvågning)

Tankstationer, fabriksområder og overdækkede butikscentre er ikke omfattet af loven for videoovervågning af offentligt område, så længe deres overvågning er relevant for den pågældende virksomheds sikkerhed mod eksempelvis tyveri og hærværk.

4 krav hvis du vil dele din overvågningsvideo

Inden du begynder at dele dine overvågningsvideoer, er det vigtigt at du sætter dig ind i, hvordan reglerne for deling af videoerne er.

Som privatperson må du ikke dele dine optagelser eller billeder et offentligt sted, også selvom videoen eller billedet tydeligt viser en kriminel gerning.

Hvis du som privatperson har en overvågningsvideo eller et billede, kan du aflevere det til politiet, så de kan tage sig af det.

Det er blevet gjort muligt for virksomheder, at dele deres overvågningsvideoer med andre virksomheder, så de på den måde kan advare hinanden.

Der er dog nogle krav som virksomhederne skal opfylde, inden de sender videoen til en anden virksomhed.

Jeg vil herunder gennemgå 4 krav til dig, hvis du ønsker at dele din overvågningsvideo fra din virksomhed.

OBS: Jeg vil dog anbefale, at du sætter dig godt ind i reglerne, inden du begynder at dele din overvågningsvideo, samt undersøger at der ikke har været nogle ændringer i reglerne.

#1 - Formodning om kriminel handling

Det første krav der er til dig, hvis du gerne vil dele en af dine overvågningsvideoer, er at videoen kun må vise personer, som formodes at gøre en kriminel handling.

Hvis man kan se andre personer i din overvågningsvideo, skal du enten fjerne disse personer eller sløre dem.

#2 - Anmeld den kriminelle

Et andet krav til dig, når du har et ønske om at dele en overvågningsvideo er, at du skal have anmeldt personen på videoen, senest den dag, hvor du vælger at dele overvågningsvideoen.

Du må dermed først dele overvågningsvideoen, når du har anmeldt vedkommende der formodes at begå en ulovlig handling.

#3 - Personen vil begå lignende gerninger igen

Et tredje krav der er til dig, hvis du ønsker at dele din overvågningsvideo, er at du skal have grund til at tro, at personen som på din video gør noget der er imod reglerne, vil begå lignende ugerninger.

For eksempel hvis du deler det med en anden virksomhed, så skal du have grund til at personen på overvågningsvideoen, vil gøre en lignende ugerning mod den virksomhed.

Dette kunne eksempelvis være, hvis du har fået besøg af en butikstyv, som du formoder vil stjæle fra andre butikker.

#4 - Lukket system

Hvis du ønsker at dele din overvågningsvideo, skal du også være opmærksom på, at du kun må dele dine optagelser i et lukket system.

Det betyder at du ikke må dele din overvågningsvideo på en skybaseret lagerservice eller sociale medier.

Selvom du ønsker at dele overvågningsvideoen i en lukket gruppe på et socialt medie, så er dette imod reglerne.

Hvem skal du informere om overvågningskamera?

Når du sætter et overvågningskamera op i dit private hjem, er det et krav at du informerer besøgende om, at du har overvågning.

Hvis du som virksomhed overvåger områder, hvor der er almindeligt adgang, skal du oplyse og skilte tydeligt, at der er overvågningskameraer.

Som udgangspunkt skal du ikke skilte med at du overvåger din matrikel udendørs, dog vil jeg anbefale at du skilter alligevel.

Hvis du vælger at skilte udendørs, vil en eventuel indbrudstyv nemlig kunne se, at du har overvågning, hvilket vil nogle tilfælde vil være nok til at skræmme indbrudstyve væk.

3 fordele ved et overvågningskamera

Der kan være forskellige fordele ved at have et overvågningskamera sat op, og herunder vil jeg fortælle om 3 fordele du kan opleve ved at have et overvågningskamera i dit hjem eller din virksomhed.

#1 - Beskyttelse af dine ejendele

Hvis du har synlige overvågningskameraer i dit hjem eller din virksomhed, eller skilter tydeligt med at der er overvågning, kan det have en positiv effekt mod tyveri.

Overvågningskameraer kan have afskrækkende effekt på kriminelle, der ønsker at stjæle eller lave hærværk på dit hjem eller din virksomhed.

På den måde kan du være heldig at vedkommende som tænker at udøve en kriminel handling, tænker sig en ekstra gang om, og vælger at lade være fordi du har overvågning.

#2 - Tryghedsfaktor

Et overvågningskamera kan være med til at skabe en tryg og rar følelse i dit hjem, da det kan være med til at mindske risikoen for tyveri i dit hjem eller din virksomhed.

For eksempel hvis du skal på ferie, kan det skabe en tryghedsfølelse, at der er overvågning i tilfælde af, at der er en tyv som udser sig dit hus eller virksomhed.

Nogle overvågningskameraer kan også sende live til en enhed, så du kan tjekke dit hus eller din virksomhed løbende imens du er på ferie, hvis du er bekymret for om der er sket noget.

#3 - Hjælpe myndighederne

Hvis du har overvågningskameraer i dit hjem eller ved din virksomhed, kan du i tilfælde af indbrud, hjælpe myndighederne med at opklare sagen med dine overvågningsvideoer.

Du må gerne give dine overvågningsoptagelser til politiet, så de kan hjælpe dig med at opklare sagen.

Dermed kan overvågningen være et bevis, og vise hvad der reelt er sket.

Ofte stillede spørgsmål om overvågningskameraer

Skal jeg skilte med at der er overvågningskamera?

Hvis dit overvågningskamera kun filmer steder, hvor der ikke vil komme almindelig færdsel, skal du som udgangspunkt ikke skilte med at der er et overvågningskamera.

Såfremt at der kommer almindelig færdsel, eksempelvis postbud, skraldemænd, hjemmehjælper eller lignende, så skal du tydeligt skilte om, at du har et overvågningskamera.

Hvor lang tid må jeg gemme mine overvågningsvideoer?

Du må som udgangspunkt ikke gemme dine overvågningsvideoer i mere end 30 dage, der kan dog være særlige omstændigheder der gør, at du må gemme dem i længere tid, det kræver dog en tilladelse.

For eksempel hvis overvågningsvideoen bruges i forbindelse med efterforskningsarbejde eller lignende.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg