billede af robotstøvsuger taget af avXperten

Alt om Robotstøvsugere - Sådan Fungerer de (Komplet Guide)

Robotstøvsugere er efterhånden meget udbredte i de danske hjem, men er samtidig for mange en helt ny teknologi.

I dette indlæg vil jeg komme nærmere ind på hvordan de smarte moderne støvsugere egentlig fungerer, så du bedre kan forstå din nuværende eller kommende enhed.

Hvordan virker en robotstøvsuger? En robotstøvsuger bruger en række sensorer til at automatisk opdage og fjerne støv og skidt på gulvet. Afhængigt af hvor avanceret enheden er, kan den også planlægge den bedste rute, undgå objekter på gulvet, samt undgå eventuelle kæledyr m.m. Nogle robotstøvsugere kan også vaske gulvet efter støvsugningen.

Der findes efterhånden en enorm mængde forskellige robotstøvsugere på markedet, og er du i tvivl om hvordan de egentlig virker, kan du få en mere dybdegående forklaring i resten af dette indlæg.

Sådan fungerer teknologien i en robotstøvsuger

En robotstøvsuger er en lille ledningsfri støvsuger i gulvhøjde som helt automatisk kan rengøre dit hjem via sensor-teknologi, små børster og i nogle tilfælde vand og sæbe til gulvvask.

Ligesom en normal støvsuger har en robotstøvsuger en sugefunktion, men derudover også et par børster som samler støvet effektivt.

For at finde rundt i dit hjem, og så vidt muligt undgå at køre ind i møbler, eller andet, bruger en robotstøvsugere en række sensorer, eller wi-fi signaler, til at finde rundt.

De fleste robotstøvsugere er programmeret med en “kollisionssensor” som advarer enheden når den er tæt på diverse objekter som fx en væg, et bordben, eller endda kæledyrene eller ungerne derhjemme.

Derefter drejer den, indtil den finder en retning uden forhindringer, og fortsætter sit arbejde.

Moderne robotstøvsugere fortsætter med dette, indtil de har navigeret hele rummet igennem, og kan typisk derefter huske ruten og kan dermed bruge den til fremtidige rengøringsopgaver.

Hvor meget strøm bruger en robotstøvsuger?

Pris pr. kilowatt pr. time

Robotstøvsugere bruger ofte mindre strøm end andre støvsugere som håndstøvsugere, ledningsfri støvsugere og helt normale støvsugere.

Det skyldes primært, at der er tale om en mindre enhed, som ikke skal suge helt så kraftigt.

Robotstøvsugere fuldfører derudover deres opgave meget langsomt og omhyggeligt, hvor du med en normal støvsuger typisk forsøger at gøre det så hurtigt som muligt.

Selve den pris du betaler ender ofte med at være nogenlunde den samme, da du skal huske på at en robotstøvsuger kører en eller flere gange om dagen, mens de fleste kun bruger normale støvsugere et par gange i ugen, og i kortere tid.

Herunder laver jeg et hurtigt eksempel på hvor meget en robotstøvsuger kan koste i strøm. Der antages at robotstøvsugeren i gennemsnit kører en time i alt om dagen, året rundt, samt at den har en effekt på 50W i gennemsnit.

  • 50 (Watt) x 1 (antal timer) = 50 Wh (Watt timer)
  • 50 (Watt timer) / 1000 = 0,05 kWh (Kilowatt timer)
  • 0,05 (kWh) x 5,95 kr. (Din elpris) = 0,3 kr. Pr. dag
  • 0,3 kr. x 365 = 109,5 kr. om året med en 50W robotstøvsuger

Dette eksempel er selvfølgelig ikke 100% din egen situation, da du både kan have en robotstøvsuger med højere/lavere effekt, flere end blot en robotstøvsuger, eller at din robotstøvsuger kører mere end 1 time om dagen.

Du kan heldigvis bruge det samme regnestykke, blot med dine egne oplysninger, for at finde et mere præcist svar på hvor meget strøm din robotstøvsuger bruger.

5 Fordele ved robotstøvsugere

Der er mange fordele ved at bruge en robotstøvsuger, og herunder har jeg fremhævet de 5 ting som jeg synes er mest fordelagtige ved at bruge denne type enhed.

Det skal dog også nævnes, at der også er ulemper ved at bruge en robotstøvsuger, hvilket jeg kommer nærmere ind på længere nede i dette indlæg.

#1 - Kan køre under møbler og ude i snævre hjørner nemt

Nogle af de områder som mange hverken orker eller glemmer, er netop de områder som en robotstøvsuger er skabt til at ordne for dig.

Det gælder især steder som fx under dine møbler, eksempelvis sofaen, sengen eller kommoden.

Her kan robotstøvsugere blot køre direkte ind under, og rengøre uden problemer (så længe møblet ikke er HELT nede ved jorden selvfølgelig).

Derudover har robotstøvsugere ofte et avanceret kortlægnings-system, så den garantere en komplet rengøring af det rum den befinder sig i, uden at glemme diverse hjørner og kroge.

Det giver typisk en mere effektiv rengøring, uden at du glemmer de mere “skjulte” steder hvor støv og snavs kan hobe sig op over længere tid.

#2 - Planlagt rengøring selvom du ikke er hjemme

En robotstøvsuger kan via en medfølgende app, eller nogle gange direkte på enheden, indstilles til at gøre rent selvom du ikke er hjemme.

Dette er oplagt for den travle familiehusstand, hvor der ikke altid er tid til rengøring hver dag.

Så længe du bor i et hus med gode flade gulve, uden for mange forhindringer, kan robotstøvsugeren kører uden problemer dagen lang, selvom ingen er hjemme.

Du skal dog være opmærksom på, at robotstøvsugere kan sidde fast på kanter, lister mm. hvis de er lidt gamle eller store/brede osv.

Du vil typisk få en notifikation hvis dette er tilfældet, så hvis du fx er udenfor, eller i nærheden kan du stadig få den igang igen, eller blot vente til du kommer hjem, da enheden typisk går i standby hvis den ikke kan bevæge sig yderligere.

#3 - Kræver mindre rengøring af dig selv

Støvsugningen er ofte en af de absolut hyppigste ting som vi hver især gør for at holde boligen ren.

Mange familier støvsuger flere gange i ugen, og langt de færreste synes det er en specielt sjov tjans.

En robotstøvsuger kan i stor grad eliminere den regelmæssige støvsugning, så du kun skal støvsuge og rengøre andre steder end gulvet.

Det giver dig en god slat fritid ekstra uge efter uge, hvor du kan slappe af i stedet for at skulle bruge tid på støvsugningen.

#4 - Kan nemt styres via apps/stemmestyring

Langt de fleste moderne robotstøvsugere har en tilhørende app, hvor du både kan styre og overvåge din robotstøvsuger.

Her kan du eksempelvis indstille enheden til at køre på specifikke tidspunkter, se om den har brug for at blive tømt, strømniveauet osv.

Nogle modeller kan sågar kobles på en “Smart Home” hub, som du muligvis har i forvejen.

Her er der tale om enheder som fx Amazon Alexa og Google Home, hvor du via din stemme kan styre diverse enheder i dit hjem som er koblet på samme Wifi signal.

Dette gør at du nemt kan justere på indstillingerne i din robotstøvsuger med Smart Home forbindelse, og slippe for besvær med opsætningen.

#5 - Nogle modeller kan også klare gulvvasken

Køber du en af de mere high-end robotstøvsugere kan de efter støvsugningen bruges til at vaske dit gulv oven i købet.

Dette giver en helt komplet rengøring, men kræver selvfølgelig at du tilføjer de rette rengøringsmidler, vand osv. til enheden.

Du kan derudover selv vælge om den skal vaske hver gang, eller blot når du beder den om det, hvis dit hjem ikke har brug for at få vasket gulvene hver eneste dag.

Robotstøvsuger med gulvvask er naturligvis ofte lidt dyrere end modellerne som blot er til støvsugning, men kan betale sig for dig som ønsker en ren bolig eller endda arbejdsplads uden besvær.

5 Ulemper ved robotstøvsugere

En robotstøvsuger er uden tvivl en fordelagtig enhed, men der er alligevel nogle ulemper som er værd at have med i dine overvejelser.

Samtlige af de ulemper jeg har fremhævet herunder, har i bund og grund noget at gøre med selve størrelsen på denne type enhed.

Ofte har robotstøvsuger nemlig problemer grundet deres meget lille og kompakte størrelse, som ikke altid er en fordel i alle typer boliger.

#1 - Dit hjem skal være nogenlunde pænt opryddet

En robotstøvsuger er ikke så kraftig som normale støvsugere, og kræver derudover at de har fri plads på gulvet for at rengøre optimalt.

Hvis du normalt har ting ståender eller liggende, som du flytter når du støvsuger, kan det være en smule svært for robotstøvsugeren at rengøre perfekt, da den ikke kan skubbe med ting.

Robotstøvsugere undviger nemlig alt den opfange på gulvet, så den ikke sidder fast.

Derfor er det vigtigt at du har gulvet ryddet når din robotstøvsuger skal køre, da den ellers ikke kan fuldføre opgaven så godt som den har behov for.

#2 - Kan sidde fast på kanter/trin

Har du et hjem hvor fx din stue er i et lavere plan end resten af boligen, med et højt trin, kan en robotstøvsuger komme ud for problemer.

Robotstøvsugere er nemlig ikke altid i stand til at køre over hverken dørkarme eller trin, og kræver mere eller mindre en helt flad overflade for at køre optimalt.

Det er muligt at få robotstøvsugere som selv undgår disse, men nogle modeller kan især have problemer med trin uden overgang, da de ikke er i stand til at se det pludselige “fald” og dermed kan vælte.

Hvis det skulle ske at enheden sidder fast eller vælter, får du typisk besked via enten en alarmlyd på selve enheden, eller en besked på den tilhørende app du har installeret på din smartphone.

#3 - Skal tømmes ofte

Grundet deres kompakte og ofte lille størrelse, skal en robotstøvsuger ofte tømmes.

Dette er heldigvis ikke et problem for mange moderne versioner, da de ofte har et helt automatisk tømningssystem.

Dog kan du i mindre modeller eller gamle modeller ofte være nødsaget til at skulle tømme den manuelt.

Du vil typisk se en lampe lyse, eller få besked via en app hvis din enhed har brug for at blive tømt for støv.

Til de enheder som har en lille ladestation, fungerer denne ofte også som en større støvbeholder, hvor robotstøvsugeren overfører skids og snavs til den store beholder hver gang den er færdig med støvsugningen.

#4 - Kan ikke 100% erstatte normal støvsugning i alle tilfælde

Selvom en robotstøvsuger kan klare langt det meste, kan den altså kun støvsuge gulvet i din bolig.

Har du fx brug for at støvsuge møbler, karme, eller andet i højderne kan de ikke bruges.

Robotstøvsugere kan dog i nogle tilfælde rengøre gulvlister, men så heller ikke mere end det.

Derfor er det altså stadig nødvendigt at have en normal støvsuger, eller en god håndstøvsuger hvis du vil sikrer dig at du kan klare alle støvsuger-opgaver.

#5 - Kan være forstyrrende for kæledyr eller små børn

Robotstøvsugere er meget små og skrøbelige enheder, men kan alligevel forstyrre de helt små, eller dine mindre kæledyr.

De vil aldrig skade dem, men vil blive tvunget til at vende rundt, hvilket kan betyde at støvsugeren ikke får rengjort alle områder på gulvet.

Derudover kan mindre kæledyr blive bange for robotten, selvom den selvfølgelig ikke gør noget udover at larme en smule.

Det kan være en fordel at bruge robotstøvsugeren i rum hvor dine kæledyr eller børn ikke befinder sig, og derefter flytte rundt med den så det passer.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg