Billede af TV taget af avXperten

Sådan får du et perfekt TV signal - Helt uden støj og flimmer

Der kan være adskillige årsager til, at du oplever dårligt signal på dit TV.  Så oplever du at dit TV’s billeder bliver pixeleret eller helt forsvinder, kan det skyldes, at der på en eller anden måde er en fejl på signalet til dit TV.

I dette blogindlæg vil jeg gennemgå, hvordan du kan få perfekt TV signal.

Hvordan får jeg det perfekte TV signal? Der kan være flere grunde til, at dit TV signal er dårligt, men en måde hvorpå du kan forbedre det er, at få styr på dine kabler. Et dårligt TV signal skyldes ofte, at dine kabler eller stik er slidte. Dermed kan du forsøge at få bedre signal ved at udskifte dem med nye.

Hvis du vil vide mere om hvordan du kan få perfekt TV signal, samt have 11 måder, hvorpå du kan forbedre dit TV signal, så læs videre herunder.

Brug HF-tæt antennemateriel

En af de største dræbere af et godt TV signal er støj. Støj kommer fra flere forskellige steder. Det kan komme fra luften i form af TV, radio og mobilsignaler, og det kan komme fra elektriske apparater som mobiltelefoner, computere, Wi-Fi signaler og meget andet elektrisk udstyr.

Derfor er det vigtige at bruge hf tætte stik, kabler, antennedåser, fordelere, forstærkere og alt andet udstyr som kommer i forbindelse med antenneinstallationen.

Men hvad betyder det at noget er HF-tæt?

I bund og grund betyder det blot, at det er lavet af metal, eller at der er en metal-folie afskærmning, som skærmer TV signalet mod udefra kommende støj.

Et antennestik er HF-tæt når det har en yderkappe som er lavet af metal, og som derved sørger for at radiobølger og andet støj ikke kan komme ind og forstyrrer signalet inden i stikket.

På samme måde er antenneforstærkere, fordelere osv. også HF-tætte, når de er lavet af metal, og/eller har en kappe af metal, som beskytter TV signalet mod udefrakommende støj.

Hele antenneinstallationen skal være HF tæt

En kæde er ikke stærkere end dens svageste led. Det samme gør sig gældende, når du vil sikre et perfekt TV signal. Derfor skal hele antenneinstallationen være HF-tæt.

TV signalet kommer typisk fra et antennestik i væggen, en TV antenne på taget, eller fra en parabol. Dette kaldes signalkilden.

Alle enhederne i antenneinstallationen (stik, kabler, fordelere osv.) er forbundet fra signalkilden og hele vejen frem til alle boligens fjernsyn.

Derfor er det kritisk for en støjfri TV installation, at hele installationen er HF-tæt.

Hvis blot et enkelt stik, kabel, fordeler eller lignende ikke er HF-tæt, så kommer der støj ind i installationen, og det vil kunne ses på alle TV der er en del af installationen.

Her finder du avXperten’s HF-tætte antennemateriel:

Brug 7 mm antennekabel, og aldrig 5 mm

I flere ældre boliger er der trukket antennekabel med en diameter på 5 mm, rundt i vægge og lofter.

5 mm antennekabel er ikke HF-tæt, og indeholder typisk kun en enkelt inderskærm til skærmning mod støj.

5 mm antennekabel var helt fint at bruge i gamle dage, hvor der ikke var så mange kilder til signalstøj som der er i dag, men i dagens Danmark bør de ikke bruges.

Jeg ved godt at det er nemt for mig at sige, at du skal trække nye kabler i hele boligen – men fakta er, at hvis du vil have et ordentligt signal så bør du holde dig langt væk fra 5 mm kabel, og kun bruge 7 mm kabel som minimum er godkendt som Klasse A antennemateriel.

7 mm antennekabel er bedre skærmet. Kablet har mindst 2 inderskærme, og nogle gange endda 3, 4 eller 5 inderskærme. Disse skærme gør antennekablet HF-tæt, ved at blokere for udefrakommende støj, og sikrer dig et flot og støjfrit TV signal.

Til kabel TV anbefaler vi, at du bruger et antennekabel som er godkendt i Klasse A, Klasse A+ eller Klasse A++.

Kort sagt, jo bedre klassificering et antennekabel har, jo bedre er det. En klassificering bliver bestemt ud fra en masse parametre, herunder hvor godt antennekablet er afskærmet mod ekstern støj, hvor god ledeevne selve inderlederen i antennekablet har, og sidst men ikke mindst hvor stort signaltab antennekablet har pr. meter.

Du kan se vores udvalg af antennekabler her!

For meget af det gode – pas på ikke at forstærke for meget

Vores kundeservice har mange gange oplevet at en kunde har ringet, og klaget over at vedkommendes TV signal er blevet ringere, efter at der er blevet koblet en antenne forstærker til installationen.

Det er oplagt at tænke, og når man sætter en forstærker til, så skal den bare have alt hvad den kan trække, så signalet bliver så forstærket som overhovedet muligt.

Det er ikke altid tilfældet.

Et nyere fladskærm TV viser det bedste TV signal, hvis styrken på det signal som TV’et modtager, er omkring 65 til 85 dBmV (Decibel micro Volt).

Hvis vi forestiller os, at styrken på TV signalet ved signalkilden er 80 dBmV, og at stik, kabler og fordeler dæmper signalstyrken med 20 dB. Så er der 60 dbmV tilbage når signalet rammer TV’et.

Hvis det ikke er nok til at TV’et kan vise et ordentligt TV billede, så kan man sætte en forstærker på, et sted i installationen. Forstærkeren skal placeres så tæt på signalkilden som muligt, da man ellers risikere at forstærke et signal der allerede har mistet for meget signal. For at en antenneforstærker virker effektivt og kan levere et klart billede kræves der omkring 60dBmV som indgangsspænding.

Forudsat at antenneinstallationen er som før beskrevet, og du sætter en forstærkeren på der kan forstærke signalet med 18 db til 30 db, så vises det bedste TV signal på TV’et, hvis forstærkeren indstilles til 20 db. Det er altid bedre at købe en kraftig forstærker og så justere den ned, end at købe en svag forstærker og så bare skrue den helt op. Alle vores forstærker er indstillet til at give en fornuftig forstærkning på forhånd når de tages ud af pakken. Vores bedste råd er derfor, start med at blot sætte forstærkeren på, uden at justere på noget, og se om dette ikke giver et tilfredsstillende billede. Hvis dette ikke er tilfældet, kan du altid justere forstærkeren lidt op i styrke. Bliver forstærkeren indstillet til at forstærke på fuld gas, dvs med 30 db, så et signalstyrken 90 db når den rammer TV’et, og dette vil give en overstyring som fjernsynet ikke kan håndtere.

Nu bliver det nørdet: Når TV’et gør det, sker der det som kaldes en overstyring. Dvs at TV’et sender et modsignal ud i installationen, som påvirker alle andre TV’er som er forbundet installationen.

De reagerer ved at, igen, dæmpe signalet, og dermed vise et ringere billede på TV’et end før.

Derfor, prøv dig frem, hvis det er nødvendigt at justere på forstærkeren, så start altid med laveste indstilling, og skru gradvist op, mens du holder øje med billedkvaliteten på TV'et som er forbundet installationen.

Brug ikke for store fordelere

En antennefordeler bruges til at fordele signalet fra kilden til TV’erne i boligen.

Hvis der er 4 TV’er i boligen, er det mest optimalt at bruge en 4-vejs fordeler.

Hvis der på forhånd sidder en 6-vejs fordeler i boligen, er det, i dette tilfælde, bedst at udskifte den til en 4-vejs fordeler.

Grunden er, at alt antennemateriel dæmper signalet. Det kan ikke undgås, men man kan gøre hvad man kan, for at signalet dæmpes mindst muligt.

En 6 vejs fordeler dæmper mere end en 4 vejs fordeler, også selvom de sidste 2 udgange ikke bruges, eller overhovedet ikke er tilkoblet. De dæmper signalet, og hvis målet er et perfekt TV billede, så skal der ikke være udgange tilovers i en antennefordeler.

Lav en ”stjernekonfiguration”

Når du planlægger hvordan antennekabler skal trækkes, er det bedst at trække dem i en såkaldt ”stjernekonfiguration”. Dvs at signalet fordeles så tæt på signalkilden som muligt, og at der trækkes et separat antennekabel til hvert TV som skal tilsluttes.

Alternativet til en stjernekonfiguration er, at man trækker et kabel fra kilden, til det første TV. Derfra ind i en sløjfedåse, og videre til det næste TV. Derfra ind i en anden sløjfedåse og så videre og så videre, indtil man rammer det sidste TV i installationen.

Fordelen ved stjernekonfigurationen er, at man undgår den dæmpning der sker, hver gang signalet føres gennem en sløjfedåse. Hvis signalet dæmpes gang på gang, er der til sidst ikke mere signal at gøre godt med ude i de yderste punkter i installationen, og et dårligt TV billede er uundgåeligt.

Det kommer til at gå ud over de sidste TV’er i rækken, da der ikke er nok signal tilbage til dem.

Så siger du nok: ”jeg sætter da bare en forstærker på”. Men hvis du gør det, så kommer problematikken, nævnt ovenstående, nemlig en overstyring. De første TV’er i rækken får for meget signal, og kan ikke håndtere det.

Så er det blot de første TV’er som har ringe billedkvalitet, i stedet for de sidste.

Ved at bruge en stjernekonfiguration undgår du gentaget-dæmpning, og du kan meget nemmere styre fordeling og forstærkning.

Placér forstærkeren så tæt på signalkilden som muligt

En antenneforstærker kan kun forstærke et signal hvis den har et ordentligt signal at forstærke.

Derfor bør forstærkeren altid placeres så tæt på signalkilden som muligt, og altid før at signalet fordeles.

Hvis forstærkeren placeres langt inde i installationen, f.eks. 30 meter efter kilden, så vil signalet som den modtager allerede være dæmpet. Dermed har den mindre signal at gøre godt med, og dermed forstærke.

Derudover vil der sandsynligvis være dannet støj på linjen (al antennemateriel, også kabler, danner støj) og hvis det er grumt nok, så vil forstærkeren rent faktisk også forstærke støjen, med en ringere billedkvalitet til følge.

Så for at give forstærkeren bedst mulige ”arbejdsbetingelser”, skal den altid placeres så tæt på kilden som muligt.

Husk i øvrigt at placere forstærkeren før signalet fordeles. Ellers vil det kun være et af TV’erne som får gavn af forstærkningen.

Brug kun én fordeler, hvis muligt

I en optimal stjernekonfiguration er der kun én fordeler. Det kan være fristende at sætte en ekstra fordeler på, helt ude i enden af et langt kabeltræk – både for at spare kabel, og for at undgå at skulle trække to eller flere lange kabler.

Den lette løsning er derfor at sætte en fordeler mere på, og slippe for flere lange kabeltræk.

Men det er at gøre sig selv en bjørnetjeneste, idet en fordeler dæmper signalet. Det vil kunne mærkes, især når vi taler om TV’er som er tilsluttet længere end 25 meter fra kilden.

Brug f-stik når muligt

Antennemateriel med f-stik skærmer bedre mod støj end materiel med klassiske han/hun coax stik.

Brug derfor altid fordelere og forstærkere med f-stik.

I vægdåserne, og i selve TV'erne, kan der oftest ikke bruges f-stik, her bør der derfor bruges hf tætte metal antennestik. Brug aldrig antennestik med plastkappe, da dette er en dræber for det gode TV signal.

Brug en stor nok antenne - med 4G filter

Hvis du modtager TV signalet via en antenne på taget, eller via en stueantenne, kan det være at du bor i et område som ikke har tilstrækkelig dækning.

Her gælder reglen, at "jo større jo bedre”. Jo større antenne du har, og hvor højt den er placeret, jo bedre evne har antennen til at fange signalet. Hvis du har en lille antenne, og især hvis den er placeret indendørs, har den sværere ved at fange signalet, end hvis antennen er stor, og er placeret udenfor f.eks. på taget eller gavlen af bygningen.

DR har et dækningskort, hvor du kan indtaste din adresse, og se hvordan dækningen er på netop din adresse. Bemærk at der er både et kort for indendørs og udendørs antenner.

Med udbredelsen af 4G signalet, er det også en faktor, om antennen har et indbygget 4G filter. Altså et filter som fjerner det støj, som bliver skabt af 4G sendemasterne, som er placeret rundt omkring i landet.

Hvis antennen ikke har et 4G filter, bør den udskiftes med en nyere antenne med 4G filter, eller der bør sættes et eksternt 4G filter på mellem antenne og bolig.

Måske er det ikke antennemateriellet den er gal med

I sjældne tilfælde kan det ske, at det ikke er udstyret den er gal med. Selv i en helt hf tæt, stjernekonfigueret antenne installation kan man, i meget få tilfælde, opleve at der stadig ikke er godt nok TV signal.

I det tilfælde kan det være, at TV udbyderen ikke leverer et stærkt nok TV signal. Altså at ”stikket i væggen” simpelthen ikke indeholder et stærkt nok TV signal.

Der er et krav til en minimumsstyrke som udbyderen skal levere. Signalstyrken ved det første udtag, eller første antennefordeler skal være på 60-80 dBmV ved kilden.

Oftest kan man få udbyderen ud og måle, om signalstyrken er tilstrækkelig, og hvis den ikke er det, kan de ofte skrue op for styrken til netop dig. Bemærk, at udbyderen ofte tager et gebyr for at komme ud og måle. Især hvis det viser sig at signalstyrken er tilstrækkelig høj, og at det derfor er din installation den er gal med.

Styrken på antennesignalet der kommer ind fra TV udbyderen måles i millivolt altså 1/1000 volt (0,001 Volt). For at lave en sammenligning der er til at forstå så har et alm. AA batteri en spænding på 1,5 Volt. Altså 1500 mV. Det er derfor ikke muligt at selv måle dette signal med et almindelig strømmåle apparat.

For at måle strømstyrken på et antennesignal skal der bruges et specielt apparat der hedder en feltstyrkemåler. En feltstyrkemåler koster i omegnen af 10.000 til 50.000 kr, og er derfor ikke hvermandseje.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg