Billede af en router taget af avXperten

Sådan fungerer WiFi - [Let forståelig guide]

WiFi er betegnelsen for et trådløst netværk. For at opnå forbindelse til et trådløst netværk, skal man bruge en router, som man som regel kan leje af sin internetudbyder eller købe selv.

De fleste routere i dag er trådløse, hvilket vil sige at de benytter sig af WiFi signalet. Routeren omdanner de informationer den sender til radiobølger, der så kan modtages af apparater, der har et indbygget WiFi-kort.

Radiobølgerne sendes henholdsvis på 2,4 GHz og 5 GHz. Det mest brugte er 2,4 GHz, men er dermed også den mest trafikerede forbindelse, hvilket godt kan have indflydelse på hastigheden. 5 GHz forbindelsen er mindre brugt, og derfor relativt hurtig, men ulempen er at den ikke har så stor rækkevidde som 2,4 GHz forbindelsen har.

WiFi anses stadig ikke som værende det bedste når det gælder hurtigt internet, men der er alligevel nogle ting man kan gøre for at gøre sit WiFi signal væsentlig stærkere, hør mere her:

I sidste ende kommer det dog an på, hvilken hastighed internetudbydere tilbyder, så det nytter ikke meget at købe en router der yder højere hastighed, hvis man ikke er tilfreds med den internethastighed, som ens internetudbyder tilbyder. 

Så må man betale for højere hastighed eller skifte til en anden udbyder, der tilbyder større hastighed. 

Forbindelsen skal krypteres med en krypteringsnøgle

Som regel er routeren sat op, når man modtager den, men det er en god ide at ændre det kodeord man har fået af sin udbyder, og eventuelt sætte krypteringen på forbindelsen op, hvis den kun krypterer på WEP, eller slet ikke er krypteret.

Det er ret vigtigt for sikkerheden at der bruges en krypteringsnøgle for at benytte WiFi signalet, da alle andre omkring en ellers også kan benytte bredbåndsforbindelsen. 

Ud over at det er ret usikkert at give fremmede adgang til ens bredbåndsforbindelse, så kan det også gå gevaldigt ud over hastigheden, hvis alt for mange benytter den samme forbindelse.

Krypteringsnøglen sættes op i enten WEP, WPA eller WPA2. WPA2 er at foretrække, da krypteringsnøglen er væsentligt længere end hos WEP og WPA. WPA2 er den meste brugte kryptering i dag, da både WEP og WPA har vist sig at være relativt nemme at knække.

Hos nogle routere bliver kodeordet (krypteringsnøglen) automatisk sat op, mens man på andre selv kan konstruere en. Jo længere kodeordet er, jo bedre sikkerhed giver det, da det bliver meget besværligt at knække meget lange kodeord.

Samtidig, så er det tilrådeligt at benytte kodeord der består af tal, bogstaver og tegn, og der skal samtidig bruges store og små bogstaver.

Kodeordet må helst ikke give mening, da det så bliver lettere at knække, selv om det er langt.

WiFi signalet fra en router benytter sig af en standard, der hedder IEEE 802.11. Alle apparater, der benytter WiFi i dag, benytter sig af denne standard. 

Alt efter udgave, sættes der et bogstav bagved. Den seneste anvendte standard hedder IEEE 802.11n og er den mest udbredte i dag.

Hvad kan man tilslutte til WiFi?

Når man så har fået sat sin router ordentligt op, så kan man så forbinde de diverse apparater man har i huset, der kan benytte sig af WiFi signalet.

Det kan blandt andet være stationære computere, TV, mobiltelefoner, bærbare computere og tablets, netværksharddiske, printere og kameraer.

Du kan sagtens tilslutte et netværkskabel til din WiFi router, og placere den i en computer for at få et lynhurtigt signal - Hør mere om netværkskabler i vores komplette YouTube guide herunder:

Den store fordel ved WiFi er at man kan forbinde sig til internettet uden at skulle bruge kabler. Naturligvis er der også ulemper, så som at forbindelsen er langsommere end hvis man bruger kabler, samtidig med at radiobølger kan opsnappes af uvedkommende. 

Derfor er krypteringen af forbindelsen så uendelig vigtig.

Hvad er rækkevidden?

Som hovedregel, kan man regne med at et WiFi signal, der kører på 2,4 GHz båndet, har en indendørs rækkevidde på omkring 50 meter og en udendørs rækkevidde på omkring 100 meter. Dette gælder for et hjemmenetværk med en enkelt router.

WiFi har dermed en begrænset rækkevidde, som kan gøre det lidt besværligt hvis man har et stort hus eller der er meget støj imellem routeren og det apparat, der skal bruge forbindelsen. 

Andre trådløse apparater, f.eks. trådløse telefoner, musikanlæg, babyalarmer og microbølge ovne, kan forringe det trådløse signal.

Murstensvægge og metalkonstruktioner i væggene kan også være medvirkende til at forringe signalet.

Og så spiller det naturligvis også en rolle, hvor god modtagerantennen er. Ved f.eks. mobiltelefoner kan man nogle gange se at sendestyrken forringes blot ved at dreje den om.

Det er bedst at placere routeren så højt oppe som muligt, samtidig med at man kan skifte bredbåndskanal til en, der bliver mindre brugt. Man kan prøve sig frem indtil man finder den rette kanal.

Hvis dette ikke hjælper på hastigheden/forbindelsen, så kan man eventuelt bruge en WiFi extender, der forlænger det trådløse signal. 

En extender skal placeres så tæt på routeren som muligt, og parres med denne, hvorefter den udvider det trådløse netværk og dermed gør forbindelsen mere stabil.

Hvor finder man ellers WiFi?

Ud over i hjemmet, så kan WiFi også bruges mange steder ude i verden. Så som i tog, hvor der tilbydes krypteret WiFi, eller på cafeer og biblioteker, lufthavne osv. 

Der er mange steder hvor man støder på WiFi, og det virker stort set altid ens.

Der er dog forskellige måder at tilslutte sig på. Støder man på en ukrypteret forbindelse, så skal man være opmærksom på faren ved at bruge denne, da de informationer man sender og modtager ikke er sikret og kan blive opsnappet af uvedkommende.

Samtidig kan man også blive udsat for hackere, når man bruger en ukrypteret forbindelse, så der er meget der taler imod at undlade at koble sig op på en sådan WiFi forbindelse.

Nogle offentlige WiFi forbindelser kræver at man registrere sig, og nogle kræver også penge for at man kan få lov til at benytte forbindelsen.

Selv om man betaler for det, er det ikke altid sikkert at forbindelsen er særlig sikker, men det giver dog mere sikkerhed end hvis man bruger en ukrypteret forbindelse.

Kan WiFi kun bruges til internettet?

WiFi kan også bruges til at koble to apparater sammen. Mange apparater bruger bluetooth i dag, som en en anden type trådløs forbindelse

Med denne kan man f.eks. forbinde sin telefon til fjernsynet for at vise billeder og videoer, eller afspille musik osv.

Bluetooth er dog begrænset i forhold til WiFi og benyttes derfor ikke til regulære netværk, men mere til at sende informationer fra et apparat til et andet, når de er i nærheden af hinanden. 

Bluetooth har en rækkevidde på 5-30 meter.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg