Billede: Shift-knap på tastatur, taget af avXperten personale

Alt om Shift Knappen » Tips & Tricks (20 Shift Genveje)

 I dette indlæg vil jeg forklare, alt det du bør vide om shift-knappen på dit keyboard, og hvorfor den kan være en trofast følgesvend når du bruger din computer.

Hvad er shift knappen? Shift-knappen er en tast på tastaturet på en computer eller en anden tekstindtastningsenhed. Når du trykker på shift-tasten, kan den ændre funktionen af andre taster, du trykker på samtidig med den.

Hvis du vil have meget mere viden omkring shift knappen, så læs med herunder, hvor jeg dykker mere detaljeret ned i funktionen, samt hvordan du selv kan bruge den til at optimere din brug af computere.

Hvordan fungerer shift-knappen?

Shift-tasten på tastaturet er en modifikator-tast, der bruges til at ændre funktionen af andre taster, når den holdes nede samtidigt. Her er nogle måder, hvorpå Shift-tasten fungerer:

  1. Store bogstaver: Den mest almindelige brug af Shift-tasten er at skrive store bogstaver. Når du holder Shift-tasten nede, og trykker på en bogstavstast, vil den i stedet skrive det tilsvarende store bogstav. For eksempel, når du trykker på "Shift" + "a," får du "A" i stedet for "a".
  2. Symboler og specialtegn: Shift-tasten giver dig også adgang til symboler og specialtegn, som normalt er trykt på taster sammen med tal og andre bogstaver. For eksempel, ved at trykke på "Shift" + "1," får du "!", og ved at trykke på "Shift" + "3," får du "#" osv.
  3. Ændrer funktionen af visse taster: Shift kan også ændre funktionen af andre taster på tastaturet. For eksempel kan du bruge Shift-tasten sammen med talnøglerne for at få adgang til symboler som dollartegnet ($) eller procenttegnet (%). Den kan også ændre funktioner på knapper som fx tab, eller Enter, og give dem en anden funktion end normalt.
  4. Andre funktioner: Udover at ændre tastaturets opførsel bruges Shift-tasten også i kombination med andre taster for at udføre handlinger i software, såsom at vælge flere elementer samtidigt eller ændre tekstmarkørens position.

I bund og grund giver Shift-tasten dig adgang til et andet sæt tegn og funktioner på tastaturet end dem, der er tilgængelige, når du bare trykker på tasterne uden at bruge Shift. Denne funktionalitet er grundlæggende for tekstbehandling og indtastning af data på computere.

Hvor er shift knappen på tastaturet?

Shift-knappen er normalt placeret på begge sider af tastaturet, enten som en stor knap eller som to mindre knapper. På et standard QWERTY-tastatur er Shift-tasten normalt placeret ved siden af tasterne for bogstaver og andre tegn. Her er de typiske steder for Shift-tasterne:

  • Venstre Shift: Den venstre Shift-tast er normalt placeret til venstre for bogstavtasterne på nederste række af tastaturet. Den er ofte større end den højre Shift-tast.
  • Højre Shift: Den højre Shift-tast er placeret til højre for bogstavtasterne på nederste række af tastaturet. Den er som regel mindre end den venstre Shift-tast.

Det er vigtigt at bemærke, at både den venstre og den højre Shift-tast har samme funktion. De bruges til at aktivere store bogstaver, symboler og specialtegn, afhængigt af hvilken tast du trykker på samtidigt. Den eneste forskel er deres placering på tastaturet, så du kan bruge den, der er mest praktisk for dig, afhængigt af hvilken hånd du bruger til at trykke på den.

Hvad er shift-knappen på Mac?

På et Mac-tastatur ser Shift-tasten normalt ud som en pil som dette: ?. Der er to Shift-taster på et Mac-tastatur, akkurat som på et standardtastatur. Her er hvor de normalt er placeret:

  • Venstre Shift: Den venstre Shift-tast er placeret til venstre for bogstavtasterne på nederste række af tastaturet. Den er normalt større end den højre Shift-tast.
  • Højre Shift: Den højre Shift-tast er placeret til højre for bogstavtasterne på nederste række af tastaturet. Den er som regel mindre end den venstre Shift-tast.

På et Mac-tastatur fungerer Shift-tasterne på samme måde som på et almindeligt tastatur. De bruges til at aktivere store bogstaver, symboler og specialtegn afhængigt af, hvilken tast du trykker på samtidigt. Du kan bruge den venstre eller højre Shift-tast, afhængigt af din præference og hvilken hånd du bruger til at trykke på den.

20 eksempler på genveje ved hjælp af shift knappen

Shiftknappen har mange funktioner/genveje, som er med til at gøre at du ville komme hurtigere frem til tingene. Herunder er der en liste over de mest fremtrædende-

Shift genveje

Beskrivelse

Shift + Delete

Sletter en fil permanent uden at sende den til papirkurven

Shift + Højreklik på en fil eller mappe

Åbner ekstra menuindstillinger.

Shift + Insert:

Indsætter indholdet fra udklipsholderen.

Shift + F10

Åbner genvejsmenuen til det markerede element

Shift + Klik på et link

Åbner linket i en ny fane

Shift + Ctrl + Klik på et link

Åbner linket i en ny fane og skifter til den

Shift + Backspace

Gå tilbage til den forrige side i browserhistorikken

Shift + Klik på et link

Åbner linket i en ny fane

Shift + Ctrl + T

Åbner den sidst lukkede fane igen

Shift + F5

Genindlæser det aktive vindue i nogle browsere

Shift + Print Screen

Gemmer en skærmdump af det aktive vindue

Shift + Pil op/Pil ned

Markerer tekst linje for linje op eller ned

Shift + Ctrl + Pil op/Pil ned

Markerer tekst afsnit for afsnit op eller ned

Shift + Højre/Pil venstre

Udvider eller forkorter tekstmarkeringen tegn for tegn

Shift + Ctrl + Højre/Pil venstre

Udvider eller forkorter tekstmarkeringen ord for ord

Shift + Hjem/End

Markerer tekst fra den aktuelle position til starten eller slutningen af linjen

Shift + Ctrl + Hjem/End

Markerer tekst fra den aktuelle position til starten eller slutningen af dokumentet.

Shift + Klik på et ikon i proceslinjen

Åbner en ny forekomst af det program

Shift + Højreklik på et program i proceslinjen

Åbner avancerede menuindstillinger

Shift + Ctrl + D

Åbner vinduer du lukkede

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg