Billede af headset og airpods taget af avXperten

Alt om Surround Sound » Få God Info med Vores Nemme Guide

Har du et moderne headset eller lydsystem til fx dit fjernsyn, vil du ofte støde på at enheden har en funktion de kalder “surround sound”.

I dette indlæg vil jeg helt konkret forklare hvad surround sound egentlig er, hvordan det virker, og give mere info om de forskellige funktioner i teknologien.


Hvad er Surround Sound? Surround sound kan betegnes som lyd, der kommer via typisk 5-7 kanaler, og “omfavner” eller “omslutter” brugeren. Deraf kommer navnet surround-sound, da lyden kommer fra flere vinkler og dermed virker mere naturlig, frem for eksempelvis kun at komme fra 2 kanaler foran dig som førhen var normalt.

Ønsker du en komplet forklaring omkring Surround Sound, så læs med herunder hvor jeg dykker ned i hvad det egentlig betyder, hvilke systemer du kan vælge mellem og hvilket setup der kan fungere bedst til din hjemmebiograf.

Hvad betyder surround sound?

Surround Sound blev oprindeligt udviklet til biografer og derefter videreudviklet til video og TV.

Med surround sound kommer lyden både forfra og bagfra, så du “omgives” af lyd.

Surround Sound er et lydsystem med flere kanaler til rumlig lydgengivelse, hvor de mest udbredte systemer kaldes 5.1, eller 7.1 som består af henholdsvis 5 eller 7 højttalere samt en subwoofer.

Denne form for lydsystem giver en meget mere naturlig lyd fra fx dit fjernsyn, eller i dit headset, så du får en bedre oplevelse.

Dette er især fordelagtigt til populære storfilm, hvor du virkelig kan leve dig mere ind i indholdet med et godt surround-sound setup i stuen.

Surround Sound 5.1 System

5.1 Surround Sound er det hyppigste navn for Surround Sound lydsystemer. Denne type system er ofte brugt i hjemmebiografer.

Generelt passer 5.1 systemet bedst til små- mellemstore rum, hvilket vil sige at det fungerer bedst til mindre stuer, især lejligheder. Der er 6 højtalere i et 5.1 Surround Sound System, og de gør alle forskellige ting:

  1. Front left - venstre forreste højttaler
  2. Front right - højre forreste højttaler
  3. Center - centerhøjttaler over eller under TV’et
  4. Surround left - venstre side højttaler lige bag lytteren
  5. Surround right - højre side højttaler lige bag lytteren
  6. Subwoofer - kan stå et valgfrit sted i rummet

Alle højttalere skal placeres korrekt, undtagen subwooferen, som er mindre kritisk at placere. 5.1 systemet er bedst egnet til mindre stuer, især lejligheder. Hvis du har en stor stue kan du sagtens stadig bruge et 5.1 setup da du blot kan købe større/kraftigere højttalere der har lettere ved at spille rummet op.

7.1 Surround Sound System

7.1 surround systemet er et 8 kanals setup, som især er populært i moderne høretelefoner, til både musik, gaming m.m..

7.1 Setuppet bruges også til lydsystemer derhjemme, og kan skabe en utrolig omfavnende lyd, fx til hjemmebiografen, især når det gælder større rum.

Surround sound systemer med 7.1 setuppet består af følgende enheder::

  • en Front eller centerhøjttaler
  • to Forreste sidehøjttalere, placeret på linje med centerhøjttaler
  • to midterste sidehøjttalere, placeres horisontalt lige bag lytter positionen
  • to bagerste højttalere, placeret lige bag lytter positionen
  • en Subwoofer, som kan placeres valgfrit i rummet.

Hvilket Surround Sound Setup skal jeg vælge?

Hvis du vælger mellem et 5.1 og 7.1 surround sound system, er det vigtigt at kigge på størrelsen af det rum du ønsker at have dit setup.

Hvis du har et lille rum, kan det ikke altid betale sig at få et 7.1 setup, med mindre du går meget op i lydkvaliteten.

Hertil vil 5.1 setuppet virke perfekt, og kan skabe en utrolig god lyd, selvom der “mangler” de to ekstra højttalere.

Fordelen er også at 5.1 systemerne oftest er billigere, grundet det mindre antal enheder som du får med.

7.1 surround sound systemer, kan anbefales til dig som har et lidt større område til dit TV setup derhjemme, eller dig som ønsker uovertruffen lydkvalitet i fx dit nye headset.

7.1 teknologien sikrer en yderst naturtro lyd, og kan samtidig være en fordel fx i computerspil hvor det er vigtigt at kunne høre retningen af bestemte lyde.

Dolby Digital og Dolby Digital Plus

Dolby Digital og Dolby Digital Plus er 2 lydteknologier som er udviklet af Dolby Laboratories til kodning og afkodning af lyd i multikanals lydsystemer.

Det er især udviklet i forbindelse med surround sound i film, tv-programmer m.m. Begge teknologier har til formål at give en forbedret lydoplevelse ved at understøtte flerkanalslyd og høj kvalitet.

Hvad er Dolby Digital?

Dolby Digital er en digital lydkomprimeringsteknologi udviklet af Dolby Laboratories.

Det er meget udbredt i hjemmebiografsystemer, dvd'er, Blu-rays, tv-udsendelser og streaming platforme til at levere multikanal lyd med forbedret lydkvalitet og rumlige effekter.

Dolby Digital giver mulighed for op til 5.1 diskrete lydkanaler (front venstre, front center, front højre, bagerst venstre, bageste højre og en lavfrekvent effekt kanal) for i alt 6 lydkanaler. Lyden komprimeres for at spare båndbredde og samtidig opretholde en rimelig lydkvalitet.

Hvad er Dolby Digital Plus?

Dolby Digital Plus (også kendt som E-AC-3), er en avanceret version af Dolby Digital. Den tilbyder forbedret lydkvalitet og yderligere funktioner sammenlignet med sin forgænger.

Dolby Digital Plus understøtter et bredere udvalg af bit hastigheder og kan levere op til 7.1 diskrete lydkanaler, hvilket giver mulighed for en mere fordybende lydoplevelse.

Det bruges almindeligvis i streamingtjenester, online video platforme og nogle tv-udsendelser.

Her er en sammenligning mellem Dolby Digital og Dolby Digital Plus:

FunktionerDolby DigitalDolby Digital Plus
LydkanalerOp til 5.1Op til 7.1
Bit Rateslaverehøjere
Lyd kvalitetgodbedre
Kompressions Effektivitetmoderatforbedret
BrugDVS, Blu-ray, Broadcast TVStreaming, Online platformer
KompatibilitetBredt understøttetEndnu mere understøttet
Rumlige lydeffekterBegrænsetForbedret
Maksimal bit hastighed (Mbps)Omkring 640Op til 6144

Hvordan bruger man surroundsound på netflix?

Der er udvalgte serier og film hvor du kan benytte dig af 5.1 surroundsound. Titler med 5.1 surroundsound er tilgængeligt ved at vise enten et Dolby digital plus ikon eller et 5.1 ikon på siden med filmbeskrivelsen. Hvis du ønsker at streame 5.1 surroundsound skal du have:

  • Et 5.1 surround sound kompatibel lydsystem
  • En enhed der er kompatibel med Netflix og 5.1 surroundsound understøttelse
  • Streaming Kvaliteten skal indstilles til medium, høj eller Auto

Nogle nyere typer medier vil højst sandsynligt også kunne bruges via 7.1 systemer, da det fortsat er ved at blive den nye standard.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg